آموزش بورس از صفر

مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
آموزش آنلاین بورس

کسب دانش و یادگیری اصول سرمایه‌گذاری، لازمه شروع فعالیت در هر بازار است. بازار سرمایه نیز از این قاعده مستثنی نیست و برای موفقیت در این بازار باید دانش تحلیلی لازم را کسب کرد. دنیای بورس مملو از مفاهیم و اصطلاحات گوناگون است که فراگیری آن‌ها را می‌توان اولین گام برای شروع آموزش بورس دانست. در کنار این اصطلاحات، روش‌های تحلیلی مختلفی نیز وجود دارد که یادگیری آن‌ها برای سرمایه‌گذاری موفق لازم است.


 

آموزش بورس از پایه

برای شروع فعالیت در بازار سرمایه، ابتدا باید با ویژگی‌ها و تفاوت‌های آن نسبت به سایر بازارهای سرمایه‌گذاری آشنا شد. فراگیری مفاهیم بورسی و اصطلاحات مالی، برای درک بهتر بازار و سرمایه‌گذاری اصولی به معامله‌گران کمک می‌کند. یادگیری انواع تحلیل در بورس که شامل تابلوخوانی، تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی هستند را می توان گام بعدی آموزش بورس از صفر دانست. علاوه بر موارد فوق، معامله‌گری در این بازار نیاز به کسب تجربه کافی و یادگیری فنون معامله‌گری و مباحث روانشناسی بازار دارد که این گام را می‌توان آخرین گام فراگیری اصول سرمایه‌گذاری در این بازار به‌حساب آورد.

 

روش‌های مختلف تحلیلی را به چه ترتیبی فرا بگیریم؟

همانطور که بیان شد، تابلوخوانی و فیلترنویسی، تحلیل تکنیکال در بورس و تحلیل بنیادی سه روش اصلی تحلیلگران برای بررسی و تحلیل بورس است و هر کدام از این روش‌ها مزایا و معایب مختص خود را دارند. به‌عنوان مثال می‌توان تابلوخوانی را آسان‌ترین روش تحلیلی برای یادگیری دانست و پس از آن فراگیری تحلیل تکنیکال قرار دارد. یادگیری تحلیل بنیادی باتوجه به وجود مفاهیم مالی و حسابداری، نیاز به صرف زمان بیشتری دارد. از طرف دیگر اعتبار زمانی تابلوخوانی نسبت به دو روش دیگر کمتر است و در بین روش‌های تحلیلی، بررسی صحیح بنیادی و ارزش‌گذاری شرکت، از بالاترین درجه اعتبار برخوردار است.

 

تحلیل بورس به روش تابلوخوانی

در روش تابلوخوانی، معامله‌گر با بررسی تحرکات قیمتی سهام، به ارزندگی یک شرکت پی می‌برد. نکته مهم در این روش، بررسی حجم‌‌های معاملاتی و تحرکات حقیقی‌ها و حقوقی‌هاست. تابلوخوان‌ها معتقدند که ریشه تمام روندهای بازار در تغییرات مشکوک حجم معاملاتی و تحرکات سهامداران است. بنابراین با بررسی این‌ موارد، می‌توان به ورود یا خروج پول هوشمند به سهم پی برد. «پول هوشمند» معمولا یکی از نشانه‌های قوی برای تغییر روندهای بازار است و به پولی گفته می‌شود که توسط افراد آگاه، با حجم بالا به سهم وارد می‌شود. یکی از راه‌های شناسایی ورود این پول، بررسی معاملات سهامداران حقیقی شرکت است. اگر در روزهای پرحجم معاملاتی، به طور میانگین هر سهامدار حقیقی حجم بالایی از سهام را خریداری کرده باشد، می‌توان آن را به عنوان ورود پول هوشمند ارزیابی کرد.

به طور کلی می‌توان گفت روش تابلوخوانی برای افرادی مناسب است که دید سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت دارند. این افراد عموماً با هدف نوسانگیری در بورس معامله می‌کنند و مدت زمان خرید و فروش سهام در این روش اغلب از چند ساعت تا نهایتاً چند روز است. برای آشنایی بیشتر با تابلوخوانی و فیلترنویسی می‌توانید مقاله «فیلترنویسی در بورس چست؟» را مطالعه کنید.

آموزش مجازی بورس

تحلیل تکنیکال در بورس

روش بعدی برای تحلیل بازار سرمایه را می‌توان تحلیل تکنیکال دانست. این روش تحلیلی بر سه اصل کلی زیر استوار است. 

  • همه اتفاقات و اخبار مهم یک سهم در نهایت خود را در نمودار قیمت نمایان می‌کنند.
  • نمودارها به اعداد و قیمت‌های تاریخی خود واکنش نشان می‌دهند.
  • نمودارها از روندهای قیمتی خود تبعیت می‌کنند و تا زمانی که تغییرات محسوسی اتفاق نیفتد، روندهای بازار پابرجا هستند. 

بنابر موارد ذکر شده، تحلیل تکنیکال در بورس را می‌توان تحلیل بازار بر‌اساس تغییرات در نمودارهای قیمتی دانست. با توجه به اینکه اساس تحلیل تکنیکال، شناسایی روندهای حرکتی بازار و معامله بر‌اساس آن‌هاست، بنابراین معامله‌گر با مشاهده نشانه‌های روند صعودی اقدام به خرید سهام می‌کند و تا زمانی که روند بازار پابرجا باشد، سهام خریداری شده خود را نمی‌فروشد. لازم به ذکر است در مقاله «آموزش کامل تحلیل تکنیکال» انواع روندها را با دقت بیشتری مورد بررسی قرار داده‌ایم.

دیدگاه سرمایه‌گذاری در تحلیل تکنیکال عموماً دید میان‌مدت است و طول عمر یک تحلیل تکنیکال می‌تواند از چند روز تا چند ماه باشد. مزیت بزرگ این روش نیز تعیین نقاط مهم از لحاظ قیمت و زمان، برای ورود و خروج از بازار است. علاوه بر آن، با تحلیل تکنیکال می‌توان اهداف قیمتی و زمانی برای پایان روندهای بازار را نیز شناسایی کرد و براساس آن حد سود و حد ضرر در معامله را تعیین کرد. برای درک بهتر مفهوم حد سود و ضرر مقاله «حد سود و ضرر چیست؟» را ببینید.

 

تحلیل بنیادی در بورس

تحلیل بنیادی را می‌توان پیچیده‌ترین و در عین حال معتبرترین روش تحلیلی در بورس دانست. برای تحلیل به روش بنیادی باید تمام پارامترهای تاثیرگذار بر یک سهم یا یک صنعت را بررسی کرد. تحلیلگر بنیادی با استفاده از صورت‌های مالی و بررسی وضعیت یک شرکت، به ارزش ذاتی یک سهم پی می‌برد. این تحلیلگران علاوه بر بررسی شاخص‌های مالی یک شرکت، باید دید مناسبی از صنعت مربوط و پارامترهای تاثیرگذار بر آن صنعت نیز داشته باشند.

دیدگاه تحلیلگر بنیادی را می‌توان بلندمدت دانست. تا زمانی که پارامترهای تحلیلی تغییری نکنند، اعتبار یک تحلیل بنیادی پابرجاست. به همین دلیل طول عمر یک تحلیل بنیادی می‌تواند از چند ماه تا چند سال نیز باشد.

 

آموزش مجازی بورس

همانطور که ذکر شد، آموزش بورس از صفر به صورت اصولی نقش زیادی در موفقیت سرمایه‌گذاران در این بازار دارد. در گذشته، به دلیل کمبود امکانات، این آموزش‌ها تنها به صورت دوره‌های حضوری بودند. اما با پیشرفت تکنولوژی و ورود بسترهای آموزشی آنلاین، امکان آموزش مجازی بورس نیز برای علاقه‌مندان فراهم شد.

یکی از موفق‌ترین بسترهای آموزش مجازی بورس، که به عنوان «مرجع آموزش آنلاین بازار سرمایه» نیز شناخته می‌شود، سایت‌ آموزین است. آموزین با بهره‌مندی از اساتید مجرب بازار سرمایه، دوره‌های متنوع آموزشی از مبتدی تا پیشرفته را از طریق وب‌سایت خود به علاقه‌مندان ارائه می‌دهد. برای برخورداری از امکانات سایت آموزین و آموزش مجازی بورس، می‌توانید به نشانی اینترنتی irfarabi.com/amoozin مراجعه کنید. همچنین در نظر داشته باشید، در مقاله «معرفی دوره‌های آموزشی آموزین» نیز دوره‌های برگزار شده در این مرکز با جزئیات معرفی شده‌اند.