عرضه اولیه معین : بررسی جایگاه و سودآوری

مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
فهرست مطالب
عرضه اولیه معین

یکشنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۳ سهام شرکت بیمه ایران معین در بازار دوم فرابورس عرضه اولیه خواهد شد. در مجموع ۵ درصد از شرکت بیمه ایران معین با نماد «معین» به صورت عرضه اولیه یا IPO و به روش ترکیبی در بازار سرمایه عرضه می‌شود. در این مقاله به تحلیل و بررسی جایگاه «معین» در صنعت بیمه اتکایی کشور خواهیم پرداخت.

 

معرفی بیمه اتکایی 

بیمه اتکایی یا Reinsurance نوعی از بیمه است که شرکت‌های بیمه با هدف کاهش ریسک‌های خود اقدام به راه‌اندازی شرکت بیمه اتکایی می‌کنند. در حقیقت، وجود شرکت‌های بیمه اتکایی به شرکت‌های بیمه کمک می‌کند تا در صورت وقوع حوادث بزرگ و خسارات زیاد، قادر به پوشش ریسک و پرداخت خسارت‌های احتمالی به بیمه‌گذاران باشند. 

 

معرفی شرکت سهامی بیمه ایران معین

شرکت بیمه ایران معین با نماد «معین» در سال ۱۳۸۲ در جزیره کیش تاسیس شده و تا ابتدای سال ۱۴۰۱ در قالب یکی از واحدهای تجاری فرعی شرکت بیمه ایران فعالیت می‌کرد. از سال ۱۴۰۱ فعالیت «معین» از عملیات بیمه مستقیم به بیمه اتکایی تغییر پیدا کرد. در حال حاضر شرکت بیمه ایران به عنوان بزرگ‌ترین شرکت در صنعت بیمه با سهم ۹۵ درصد، سهامدار «معین» بوده و ارزش پرتفوی بورسی این شرکت ۴ هزار و ۶۵۳ میلیارد تومان است. شرکت بیمه ایران به عنوان سهامدار اصلی «معین» سهامدار عمده شرکت‌های بزرگ بازار سرمایه در صنعت دارو، بیمه، بانک، پتروشیمی و سایر صنایع بوده و شرکت بیمه ایران معین در نقش بیمه اتکایی شرکت بیمه ایران فعالیت می‌کند.

 

جایگاه «معین» در بخش بیمه اتکایی ایران

در حال حاضر ۶ بیمه اتکایی در کشور فعالیت می‌کنند که با عرضه اولیه «معین» در روز یکشنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۳ جمع شرکت‌های بیمه‌ای فعال در این حوزه در بازار سرمایه تکمیل خواهد شد. در حقیقت، ۵ شرکت در بورس کاملا فعال هستند و سهام شرکت‌هایی مانند آوا پارس، اتکایی سامان و… از طریق پذیره‌نویسی عمومی وارد بورس شده‌اند و «معین» به صورت عرضه اولیه فعالیت خود را در بورس شروع خواهد کرد. در نمودار زیر می‌توانید وضعیت درآمد شرکت‌های بیمه‌ای اتکایی از محل حق صدور بیمه و همچنین پرداخت خسارت مشاهده کنید:

جایگاه «معین» در بخش بیمه اتکایی ایران

با وجود جوان‌تر بودن شرکت «معین» در حوزه بیمه اتکایی، این شرکت در سال ۱۴۰۲ وضعیت مناسبی را در کسب درآمد از حق بیمه داشته و در مقایسه با رقبایی مانند «اتکاسا» و «بتهران» عملکرد مطلوبی داشته است. یکی از عوامل تاثیرگذار در صنعت بیمه میزان دارایی‌های شرکت بیمه است که در توانگری مالی شرکت نیز تاثیرگذار است. در نمودار زیر می‌توانید وضعیت دارایی‌های شرکت‌های بیمه اتکایی را مشاهده کنید:

وضعیت دارایی‌های شرکت‌های بیمه اتکایی

همانطور که مشخص است بیمه معین با بیش از ۳ همت دارایی، نسبت به تمامی رقبای خود جایگاه بالاتری داشته و سطح یک توانگری مالی را از بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران دریافت کرده است. در ادامه به بررسی وضعیت سودآوری «معین» خواهیم پرداخت.

 

وضعیت سودآوری «معین» در بخش بیمه اتکایی

در نمودار زیر می‌توانید وضعیت سودآوری معین را در سال‌های مالی ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ مشاهده کنید:

وضعیت سودآوری معین

شرکت بیمه معین در سال ۱۴۰۲ تقریبا ۵۳۹ میلیارد تومان سود خالص شناسایی کرده که نسبت به سال ۱۴۰۱ با رشد ۳۲ درصدی همراه بوده است. همچنین، سود ناخالص فعالیت‌های بیمه‌ای معین در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ با رشد ۲۷۵ درصدی همراه بوده و از ۴۴ میلیارد تومان به ۱۶۵ میلیارد تومان رسیده است.

 

فرصت‌ها و ریسک‌های سرمایه گذاری در «معین»

بیمه اتکایی نقش مهمی در صنعت بیمه داشته و به پوشش ریسک این صنعت کمک شایانی می‌کند. با توجه به این‌که شرکت بیمه ایران به عنوان بزرگ‌ترین شرکت این صنعت محسوب شده و شرکت بیمه ایران معین نیز عملیات اتکایی خود را در جهت پوشش ریسک‌های بیمه ایران انجام می‌دهد. بنابراین، می‌تواند از پتانسیل قابل توجهی جهت سرمایه‌گذاری برخوردار باشد:

ریسک سرمایه گذاری در معین

همانطور که مشاهده می‌کنید توانگری مالی بالا در کنار ظرفیت مناسب جهت پوشش ریسک‌های بیمه‌ای متنوع از جمله مهم‌ترین مزایای سرمایه گذاری در «معین» بوده و در طرف مقابل تغییرات در نرخ بهره و ریسک‌های ناشی از تغییرات آب و هوایی و درگیری‌های منطقه‌ای از جمله ریسک‌های کلان صنعت بیمه محسوب می‌شوند. همچنین، ضعف بزرگ شرکت‌های بیمه می‌تواند در اثر وجود نقص در کنترل‌های داخلی و عدم رعایت اصول حاکمیت شرکتی باشد. به همین منظور، شرکت‌ها رویه‌های حسابرسی و کنترل داخلی اثربخش را در دستور کار قرار می‌دهند.