تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی
کسب دانش و اطلاعات لازم برای موفقیت در هر بازاری لازم است. آموزش بورس به صورت اصولی میتواند موفقیت شما در بازار را تضمین کند که مهمترین موضوع در این رابطه یادگیری روشهای مختلف تحلیل است. بهصورت کلی میتوان گفت سه روش تحلیلی تکنیکال، بنیادی و تابلوخوانی در بورس وجود دارد که هر یک ویژگیهای خاص خود را دارند. در این مطلب به بررسی آنها و تفاوتهایشان با هم میپردازیم.
تحلیل تکنیکال چیست؟
شاید بتوان تحلیل تکنیکال را پرکاربردترین روش تحلیلی بازارهای مالی دانست. در این روش تحلیلگر با استفاده از نمودار قیمت و ابزارهای تکنیکالی، روند آینده بازار را پیشبینی کرده و بهترین نقطه برای ورود یا خروج از بازار را پیدا میکند. آموزش کامل تحلیل تکنیکال نسبت به سایر روشهای تحلیلی آسانتر است و فرد میتواند در مدت زمان کوتاهی این روش تحلیلی را فرا گیرد. با توجه به گستردگی سبکهای تحلیل تکنیکال، برای داشتن معاملات موفق لازم است تحلیلگران تکنیکال روشهای مختلف را آزمایش کنند تا با کسب مهارت کافی، به بهترین استراتژی تحلیل تکنیکال دست یابند.
تحلیل بنیادی چیست؟
تحلیل بنیادی روش تحلیلی دیگری است که با بررسی صورتهای مالی شرکتها و ارزیابی دادههای کلان اقتصادی و صنعتی، میتوان به ارزندگی سهام یک شرکت پی برد. آموزش تحلیل بنیادی در مقایسه با تحلیل تکنیکال به زمان بیشتری نیاز دارد. با توجه به اینکه تحلیلگر بنیادی با مباحث مالی زیادی سروکار دارد، یادگیری این روش برای برخی از افراد فرسایشی است و شاید در شروع فعالیتهای تحلیلی جذابیت کافی نداشته باشد. ذکر این نکته لازم است که تحلیلگران بنیادی اغلب با دید بلندمدت نسبت به سرمایهگذاری در بازارهای و صنایع مختلف اقدام میکنند.
تفاوتهای تحلیلی بنیادی با تحلیل تکنیکال
همانطور که بیان شد، تحلیل بنیادی با تحلیل تکنیکال تفاوتهایی دارد که در ادامه به مهمترین آنها میپردازیم:
-
هدف تحلیل
هدف تحلیل تکنیکال شناسایی روندهای بازار و خرید و فروش در بهترین نقاط قیمتی است؛ اما هدف تحلیل بنیادی، تعیین ارزش ذاتی سهم در بورس است. تحلیلگر بنیادی با بررسی صورتهای مالی شرکتها به دنبال ارزیابی شرکت است و اگر سهام شرکتی با قیمتی پایینتر از ارزش ذاتی آن معامله شود، برای او جذاب است. در طرف مقابل تحلیلگر تکنیکال با استفاده از نمودارهای قیمتی و ابزارهایی که در اختیار دارد، تغییر روندهای بازار را ارزیابی و در بهترین نقطه اقدام به خرید و فروش سهام شرکت میکند. در نظر
-
یادگیری روش تحلیلی
متقاضیان برای آموزش تحلیل تکنیکال زمان کمتری نیاز دارند. شما با فراگیری نمودارهای قیمتی، اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال و استراتژیهای معاملاتی در مدت زمان کوتاهی میتوانید با این روش تحلیلی آشنا شوید؛ اما آموزش تحلیل بنیادی زمانبر است. در این روش تحلیلی باید با مفاهیم مالی آشنا باشید و توانایی تجزیه تحلیل صورتهای مالی را داشته باشید.
-
اعتبار تحلیل
با توجه به اینکه تحلیل بنیادی وضعیت کلان اقتصاد و صنایع را در نظر میگیرد، میتوان گفت با دید میان مدت و بلندمدت تحلیل بنیادی نسبت به تحلیل تکنیکال از اعتبار بیشتری برخوردار است. اعتبار یک تحلیل تکنیکالی ممکن است حتی به چند روز هم نرسد و با تغییر روند بازار، تحلیل مورد نظر از درجه اعتبار ساقط شود؛ اما برای تحلیل بنیادی تا زمانی که پارامترهای تحلیلی تغییر عمدهای نداشته باشند و تغییرات فاحش در عملکرد شرکتها نبینیم، دارای اعتبار هستند.
-
ابزار تحلیلی
ابزار تحلیلی این دو روش نیز کاملا متفاوت هستند. در تحلیل تکنیکال باید از نمودارهای قیمتی استفاده کنیم. علاوه بر نمودار قیمت، ابزارهایی مانند اندیکاتورها، ابزارهای مربوط به خط و کانالکشی، فیبوناچی، چنگال اندروز، الگوهای کلاسیک قیمتی و الگوهای هارمونیک نیز وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانیم زمان و قیمت مناسب برای ورود را شناسایی کنیم. در نظر داشته باشید برای آشنایی با الگوهای هارمونیک و فیبوناچی میتوانید در دوره خودآموزین فیبوناچی و الگوهای هارمونیک شرکت کنید. در طرف مقابل تحلیل بنیادی قرار دارد که ابزار تحلیلی در این روش عمدتا صورتهای مالی، گزارشهای شرکتها و نسبتهای مالی مرتبط با آنهاست. در این روش تحلیلگر با بررسی گزارشهایی مانند صورت سود و زیان، ترازنامه، صورت جریان وجوه نقد، گزارش فعالیت ماهانه، گزارش پرتفوی سرمایهگذاری، گزارش فعالیت هیئت مدیره و… وضعیت شرکت را از لحاظ بنیادی ارزیابی و ارزشگذاری میکند.
-
دیدگاه سرمایهگذاری
یکی از مهمترین تفاوتهای تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی به دیدگاه سرمایهگذاری متفاوت آنها برمیگردد. تحلیل تکنیکال معمولا برای افق سرمایهگذاری کوتاهمدت کاربرد دارد. در این روش معاملهگر به دنبال انتخاب بهترین گزینه سرمایه گذاری برای کسب بازدهی در کوتاهمدت است. هرچند با این روش میتوان روندهای بزرگ بازار را نیز شناسایی کرد؛ ولی عمدتا این روش برای بازه زمانی چند روزه تا چند ماهه کاربرد دارد. در روش تحلیل بنیادی، دیدگاه سرمایهگذار عموماً بلندمدت است. به این معنی که سرمایهگذار با تجزیه و تحلیل صورتهای مالی به دنبال شناسایی سهام ارزنده بازار و خرید آن برای بازه زمانی بلندمدت حتی چند ساله است. به همین دلیل است که شرکتهای سرمایهگذاری، هلدینگها و شرکتهای بزرگ مالی از این روش برای شناسایی سهام مستعد بازار استفاده میکنند.
نتیجهگیری
همانطور که بیان شد تحلیل بنیادی با تحلیل تکنیکال تفاوتهای زیادی دارد. از آموزش تحلیل تکنیکال و بنیادی گرفته تا دیدگاه سرمایهگذاری، این دو روش با هم متفاوت هستند؛ بنابراین برای استفاده از آنها پیشنهاد میشود ابتدا مواردی مانند دیدگاه سرمایهگذاری، هدف از سرمایهگذاری، دانش مالی و… را در نظر بگیرید و سپس با توجه به آن روش تحلیلی مناسب خود را انتخاب کنید.
این پست دارای یک دیدگاه است
مقاله ای بسیار ارزنده و مفید است.