معرفی عرضه اولیه خنور

مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
فهرست مطالب

دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳ سهام شرکت نور ایستا پلاستیک در بازار دوم فرابورس عرضه اولیه می‌شود. در مجموع ۵ درصد از سهام این شرکت در نماد «خنور» به صورت عرضه اولیه یا IPO و به روش ترکیبی در بازار سرمایه عرضه می‌شود. در این مقاله به معرفی و بررسی جایگاه «خنور» در صنعت خودرو و قطعات خودرو خواهیم پرداخت.

 

معرفی شرکت نور ایستا پلاستیک «خنور»

شرکت نور ایستا پلاستیک با نماد «خنور» در سال ۱۳۷۷ راه‌اندازی شد و در حال حاضر یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان محصولات کامپوزیت در صنعت قطعات خودرو است. این شرکت مالکیتی کاملا خصوصی دارد و شخصی با نام آقای حسین اخوان با ۴۴ درصد سهامدار عمده «خنور» است. همچنین، شرکت‌های تدبیر نیکان ایرانیان، موج نیکان و اهداف نیکان از دیگر سهامداران عمده «خنور» هستند. لازم به ذکر است، شرکت «نور ایستا پلاستیک» به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین تامین‌کنندگان قطعات شرکت‌های ایران‌خودرو، سایپا و تراکتورسازی تبریز است. در ادامه با محصولات این شرکت بیشتر آشنا خواهید شد.

 

جایگاه «خنور» در صنعت تولید قطعات خودرو

صنعت قطعات خودرو در سال‌های گذشته یکی از سودآورترین صنایع در بورس بوده و سودآوری این صنعت با افزایش نرخ ارز رابطه‌ای مستقیم دارد. بر خلاف صنعت خودرو که از قیمت‌گذاری دستوری رنج برده و افزایش قیمت ارز تاثیر منفی بر سودآوری خودروسازان دارد، قطعه‌سازان با پدیده قیمت‌گذاری دستوری مواجه نیستند. در نمودار زیر می‌توانید جایگاه «خنور» را در مقایسه با رقبا مشاهده کنید:

khnor1

همانطور که مشاهده می‌کنید «خنور» در مقایسه با رقبای بزرگ خود در صنعت قطعات از فروش کم‌تری برخوردار است. در حقیقت، این شرکت با مالکیتی کاملا خصوصی در حال رقابت با شرکت‌هایی مانند خا‌ذین و خشرق است که تحت مالکیت بزرگان صنعت خودرو یعنی ایران‌خودرو و سایپا هستند. با این وجود «خنور» سهم از بازار خود را حفظ کرده و در حال تامین قطعات «خودرو» و «خساپا» است.

 

محصولات تولیدی «خنور»

سینی جا چراغی انواع خودرو سبک با ۶۱ درصد فروش به‌عنوان مهم‌ترین محصول تولیدی «خنور» شناخته شده و سینی زیر موتور خودرو سبک با سهم ۱۹ درصدی از فروش، در رتبه دوم قرار دارد. لازم به ذکر است ورق SMC، کامپاند PP، براکت و الیاف شیشه از جمله اصلی‌ترین مواد اولیه محصول تولیدی در «خنور» هستند و از کشورهای چین، تایوان و آلمان وارد می‌شوند. در نمودار زیر می‌توانید سهم از فروش و محصولات این شرکت را مشاهده کنید:

khnor2

 

 

وضعیت فروش در «خنور»

فروش «خنور» طی ۵ سال گذشته ۴۴۶ درصد رشد داشته است که در نمودار زیر می‌توانید وضعیت فروش «خنور» را از سال ۱۳۹۸ تا پایان ۱۴۰۲ مشاهده کنید:

khnor3

 

وضعیت سودآوری «خنور»

روند سودآوری شرکت نور ایستا پلاستیک طی سال‌های گذشته همواره رو به رشد بوده و شرکت در سال ۱۴۰۲ نسب به سال ۱۴۰۱ با رشد ۳۳۷ درصدی سود خالص همراه بوده است. در نمودار زیر وضعیت سودآوری این شرکت قابل مشاهده است:

khnor4

 

 

فرصت ها و ریسک های سرمایه گذاری در «خنور»

شرکت ایستا پلاستیک یکی از اصلی‌ترین تامین‌کنندگان قطعات خودرو در کشور بوده و خودروسازان بزرگ کشور از مشتریان اصلی این شرکت هستند. در تحلیل SWOT شرکت «خنور» می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

khnor5

همانطور که مشاهده می‌کنید بزرگ‌ترین نقاط قوت «خنور» سهم از بازار و تولید قطعات متنوع خودرویی است. همچنین، با توجه به کامپوزیتی بودن محصولات، شرکت امکان تولید مواد اولیه در داخل را داشته و با توجه به‌اینکه بخش قابل توجهی از مواد اولیه از خارج از کشور تامین می‌شود، تولید مواد اولیه در داخل می‌تواند هزینه‌های شرکت را کاهش دهد. نرخ بهره بالا و نوسانات نرخ ارز عواملی هستند که «خنور» را تهدید کرده و می‌تواند این شرکت را وارد فضای رکود تورمی کند.