معرفی شرکت کشاورزی و دامپروری فجر اصفهان
طبق اطلاعیه فرابورس ایران روز شنبه 30 اردیبهشتماه برای نخستین بار، سهام شرکت کشاورزی و دامپروری فجر اصفهان با نماد «زفجر» در این بازار عرضه میشود. با توجه به عرضه اولیه این نماد و با هدف آشنایی بیشتر سرمایهگذاران با شرکتهای حاضر در بازار، در این گزارش ضمن به معرفی شرکت کشاورزی و دامپروری فجر اصفهان پرداختهایم.
شرکت کشاورزی و دامپروری فجر اصفهان با نماد «زفجر» شنبه ۳۰ اردیبهشت وارد بازار میشود. ۱۳۵ میلیون سهم معادل ۱۵ درصد سهام این شرکت که متعلق به بنیاد مستضعفان است، در دو مرحله با قیمت ارزشگذاری ۱۱,۴۹۷ ریالی در بازار دوم معاملات فرابورس عرضه میشود که در مرحله اول معادل ۵ درصد آن معادل ۴۵ میلیون سهم به روش حراج به سرمایه گذاران واجد شرایط (صندوقهای سرمایهگذاری) عرضه میشود. در مرحله دوم نیز ۹۰ میلیون سهم معادل ۱۰ درصد دیگر در همان روز با حداکثر سهمیه ۲۲۵ سهم به روش قیمت ثابت کشف شده در مرحله اول به سهامداران حقیقی و حقوقی تعلق میگیرد.
صنعت دامپروری و کشت و زراعت به دلیل اهمیت بالایی که در زنجیره غذایی کشورها دارد، همیشه از اهمیت بالایی برای توسعه و گسترش فعالیت برخوردار بوده است. دولت ایران هم در سالهای گذشته با اقداماتی از قبیل حذف تعرفه واردات نهادههای دامی، تخصیص ارز سهمیهای و… اهمیت این صنعت برای حفظ امنیت غذایی در جامعه را نشان داده است. بهدلیل اینکه این صنعت در عملکرد تولیدی خود با موجود زنده(دام زنده) سروکار دارد، همواره در بحث سرمایهگذاری جزو صنایع پرریسک شناخته میشود.
مروری بر وضعیت فعلی «زفجر»
نماد زفجر یکی از شرکتهای فعال در تولید شیر خام است که بهعنوان یکی از تامینکنندههای شیر خام کارخانه پاک شناخته میشود. شیر خام با سهم 75 درصدی از درآمدهای این شرکت در سال مالی قبل، از اهمیت بالایی در سودآوری این شرکت برخوردار است. نرخ شیر خام در دو سال اخیر با افزایش 150 درصدی که به دلیل حذف ارز ترجیحی نهادههای دامی رخ داد، تا حدود زیادی بر حاشیه سود ناخالص زفجر و شرکتهای همگروه این شرکت تاثیر داشته است.
این شرکت با ظرفیت نگهداری 6 هزار راس گاو شیرده که جزو داراییهای شرکت محسوب میشود، در بین 7 شرکت دارای گاو شیرده بزرگ بازار سرمایه شناخته میشود. فجر اصفهان در سال گذشته با تولید بیش از 43 هزار تن شیر خام بیشتر از شرکت «دامداری تلیسه نمونه» در سال 1400 شیر تولید کرده است! این درحالی است که نماد «تلیسه» با بیش از 7 هزار راس گاو شیرده، فروش کمتری نسبت به فجر اصفهان را به ثبت رسانده است.
حذف ارز ترجیحی نهادههای دامی و افزایش نرخ بیش از دو برابری شیر خام در دوسال اخیر(از 6 هزار تومان در سال 1400 تا 15 هزار تومان در سال 1402) منجر به بهبود چشمانداز سودآوری شرکتهای تولیدکننده شیر و محصولات لبنی شده است.
سهامداران شرکت فجر اصفهان
51 درصد زفجر در مالکیت شرکت کشاورزی و دامپروری فردوس پارس است که یکی از شرکتهای بزرگ و شناخته شده صنعت دامپروری در ایران است. به همین دلیل زفجر در بعد مدیریتی و فروش محصول از پشتیبانی این شرکت برخوردار است. بنیاد مستضعفان نیز با مالکیت حدود 48 درصدی دومین سهامدار عمده زفجر است که با عرضه 15 درصد از سهام خود در عرضه اولیه، درحال کاهش تدریجی مالکیت خود در این شرکت است. بهنظر میرسد این موضوع با توجه به سابقه عملکرد شرکتهای دولتی در مدیریت بنگاههای اقتصادی، میتواند برای فجر اصفهان اتفاق مثبتی قلمداد شود.
مقایسه نسبتهای مالی «زفجر»
بازده داراییهای نماد زفجر براساس آخرین گزارشهای منتشر شده، 26.1 درصد و بازده حقوق صاحبان سهام 63 درصد اعلام شده است. این شرکت در بررسی این نسبتها، در وضعیتی ما بین دو رقیب اصلی خود (از لحاظ ظرفیت تولید شیر) یعنی شرکتهای دامداری تلیسه نمونه (تلیسه) و کشت و صنعت دشت خرمدره (زدشت) قرار دارد.
بازدهی داراییها نشان دهنده این مطلب است که شرکت تا چه اندازه توانسته از داراییهای موجود، در راستای سودسازی استفاده کند. این موضوع در صنعت دامپروری بهدلیل عدم استفاده از بخش زیادی از داراییهایی چون اراضی بایر، چندان جذاب نیست. از طرف دیگر بازده حقوق صاحبان سهام که میزان سودآوری شرکت را براساس سرمایه سهامداران اندازهگیری میکند، فجر اصفهان را در سطح بالاتری نسبت به دو رقیب دیگر و البته صنعت زراعت و کشاورزی قرار میدهد.