انواع تحلیل در بورس
مهمترین بخش در سرمایهگذاری، ارزیابی یک دارایی است که به ما در شناسایی پتانسیلهای سودآوری و ریسکهای احتمالی موجود در آن کمک میکند. ارزیابی دقیق یک دارایی مثل سهام با تحلیل حاصل میشود و چند روش رایج برای تحلیل بازارهای مالی وجود دارد. از رایجترین روشهای تحلیل بورس، میتوان به تحلیل تکنیکال، بنیادی و کمی اشاره کرد که در ادامه این مقاله به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
ویدیوی انواع تحلیل در بورس
کاربرد تحلیل در بازارهای مالی
با استفاده از تحلیل در بازارهای مالی میتوان اقتصاد، کسب و کارها، پروژهها و بازارهای مختلف را ارزیابی کرد. بهصورتکلی، تحلیل به ما کمک میکند تا با بررسی روندها و اطلاعات اقتصادی خرد و کلان، سیاستهای مالی، فعالیت کسب و کارها، اقتصاد و بازارهای جهانی و پیگیری اخبار تاثیرگذار، سرمایهگذاری بهتری انجام دهیم. در حقیقت، سرمایه گذاری در بورس با تحلیل معنا پیدا میکند.
انواع روشهای تحلیل در بورس
همانطور که اشاره شد برای تحلیل بورس، چندین روش وجود دارد. از جمله شناختهشدهترین روشهای تحلیلی در بورس میتوان به تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال و تابلوخوانی اشاره کرد. همچنین، با استفاده از روشهای تحلیل کمی و تحلیل احساسات نیز میتوان بازار را بررسی کرد. البته باید به این نکته توجه داشت که روشهای تحلیل کمی و احساسات کمتر در بین سرمایهگذاران و معاملهگران رواج دارد. در ادامه این مقاله، علاوه بر بررسی تحلیل بنیادی، تکنیکال و تابلوخوانی، به بررسی تحلیل کمی و احساسات نیز خواهیم پرداخت.
تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis)
تحلیل بنیادی روشی برای تعیین ارزش واقعی یک دارایی مثل سهام است. در حقیقت، تحلیل بنیادی کمک میکند تا با استفاده از مولفههای مالی و اقتصادی ارزش ذاتی یک دارایی را ارزیابی کنید. شاید این سوال برایتان بهوجود آید که ارزش ذاتی به چه معناست؟ ارزش ذاتی در واقع به معنی ارزش یک سرمایهگذاری بر اساس وضعیت مالی شرکت و شرایط بازار و اقتصاد است.
پیشنهاد مطالعه: «تعیین ارزش ذاتی سهم در بورس»
تحلیلگران بنیادی تاثیر مولفههای اقتصاد کلان مثل وضعیت نرخ بهره، نرخ تورم، سیاستهای پولی و مالی و همچنین مولفههای اقتصاد خرد مثل عرضه و تقاضا در بازار و تاثیر آن بر ارزش اوراق بهادار مثل سهام را مطالعه و بررسی میکنند. در حقیقت، این مطالعات و ارزیابیها به تحلیلگران کمک میکند که با بررسی ریسکهای موجود و پتانسیل سودآوری، پیشبینی از آینده شرکت ارائه دهند.
بهتر است در نظر داشته باشید که آموزش تحلیل بنیادی میتواند نقش مهمی در وضعیت سرمایهگذاری شما داشته باشد. تحلیلگران بنیادی معمولا با بررسی صورتهای مالی مثل ترازنامه، صورت سود و زیان و صورت جریانهای نقدی، وضعیت مالی یک شرکت را بررسی کرده تا پیشبینی از وضعیت مالی آن مثل میزان فروش، سودآوری و هزینههای احتمالی بهدست آورند. در شکل زیر میتوانید نمونهای از صورت سود و زیان یک شرکت را که از اهمیت فراوانی برخوردار است مشاهده کنید.
از طرفی با استفاده از نسبتهای ارزش بازار مثل نسبت قیمت به سود محقق شده (P/E)، نسبت قیمت به ارزش دفتری (P/E) و نسبت قیمت جریان نقدی آزاد (P/FCF)، میتوان به صورت نسبی سهام شرکت را ارزشگذاری کرد.
در نظر داشته باشید تحلیل بنیادی بیشتر برای افرادی مناسب است که با دید بلندمدت سرمایهگذاری میکنند و خروجی این تحلیل در ارتباط با ارزش ذاتی سهام شرکتهاست؛ اما نمیتوان انتظار داشت با شیوه تحلیل بنیادی، نوسانات کوتاهمدت قیمت سهام شرکتها را بررسی و پیشبینی کرد یا حتی قیمت مناسب برای ورود به سهم و خروج از آن را بهدست آورد. این در حالی است که تحلیل تکنیکال و تکنیکهای تابلوخوانی و فیلترنویسی برای این منظور مناسبتر هستند.
تحلیل تکنیکال (Technical Analysis)
تحلیل تکنیکال که به تحلیل تکنیکی نیز معروف است، پیشبینی روند قیمت آتی یک دارایی بر اساس نمودار قیمت است. تحلیل تکنیکال یکی از محبوبترین روشهای تحلیلی در بین معاملهگران است.در حقیقت، تحلیلگران تکنیکال معتقدند که تمام اطلاعات مربوط به سهام یک شرکت در قیمت آن نهفته است. تحلیل تکنیکال بر سه اصل اساسی زیر استوار است:
1– همهچیز در قیمت سهم لحاظ شده است.
2- قیمتها بر اساس روندها حرکت میکنند.
3- تاریخ تکرار میشود.
در دورههای آموزش تحلیل تکنیکال، شما با تکیه بر این سه اصل و با استفاده از اندیکاتورها میآموزید بر اساس روندی که قیمت یک دارایی طی کرده است، مسیر آینده آن را پیشبینی کنید. استفاده از الگوهای کلاسیک و هارمونیک، نسبتهای فیبوناچی، سیستم معاملاتی ایچیموکو، تئوری امواج الیوت و پرایس اکشن از مهمترین روشهای تحلیل تکنیکال یک دارایی محسوب میشوند.
پیشنهاد مطالعه: <<معرفی تایم فریمهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال>>
تابلو خوانی و فیلترنویسی در بورس
سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران (tsetmc) یکی از مهمترین مراجعی است که افراد علاقهمند به سرمایهگذاری و خرید سهام در بورس به آن نیاز پیدا میکنند. در این سایت شما میتوانید اطلاعات ارزشمندی در ارتباط با شاخصهای بازار (بورس و فرابورس)، مهمترین نمادهای تاثیرگذار بر شاخص، سابقه شاخصها و البته اطلاعات مربوط به معاملات سهام شرکتهای مختلف بهدست آورید. همچنین میتوانید با مراجعه به این سایت و جستجوی نماد هر شرکت اطلاعاتی مانند قیمت پایانی، قیمت آخرین معامله، حجم معاملات و موارد بسیار مهم دیگری را مشاهده کنید که تحلیل هر یک از این موارد میتواند دید خوبی از معاملات سهام آن شرکت در روزهای آتی به شما بدهد.
سایت tsetmc قابلیت ویژهای به نام فیلترنویسی نیز دارد. با استفاده از فیلترنویسی، در قسمت دیدهبان بازار سایت tsetmc میتوانید دستوراتی بنویسید که تنها سهمهایی با مشخصات مورد نظر شما را نمایش دهند. بهعنوان مثال اگر بخواهید میتوانید با استفاده از این قابلیت دستوری بنویسید که تنها نمادهایی را نمایش دهد که قیمت آخرین معامله آنها بالاتر از اولین قیمت باشد و جزو 200 شرکت بزرگ بازار هم باشند. علاوه بر موارد ذکر شده، شما میتوانید اندیکاتورهای تکنیکال و معیارهای بنیادی را نیز در فیلترهای خود بگنجانید و به این ترتیب از فیلترنویسی در جهت استفاده بهتر از دانش تکنیکال و بنیادی خود نیز بهره ببرید.
تحلیل کمی (Quantitative Analysis)
تحلیل کمی یا به اختصار QA به مجموعهای از تکنیکهای ریاضی و آماری گفته میشود که با استفاده از مدلسازی، ارزیابی و تحقیق جهت تحلیل رفتار داراییهای مختلف انجام میشود. از روشهای تحلیل کمی در بازارهای مالی میتوان به تحلیل آماری، معاملات الگوریتمی، مدلسازی ریسک، بهینهسازی پرتفوی و ارزشگذاری اوراق مشتقه اشاره کرد. به طور مثال از نمونه روشهای تحلیل آماری میتوان به شبیهساز مونت کارلو و سری تحلیل زمانی اشاره کرد. در رابطه با بهینهسازی پرتفوی نیز میتوان به نظریه پرتفوی مدرن (MPT) اشاره کرد و نمونهای از روش تحلیل کمی برای ارزشگذاری اوراق مشتقه میتوان به مدل بلک شولز اشاره کرد. در ادامه روش تحلیل احساسات توضیح داده خواهد شد.
تحلیل احساسات (Sentiment Analysis)
تحلیل احساسات که به اختصار SA نیز گفته میشود به مطالعه و بررسی عقاید مردم (سرمایهگذاران)، احساسات، نظرات و رفتار در رابطه با محصولات، خدمات، سازمانها، رویدادها، موضوعات بحث برانگیز و هر عاملی که مرتبط با بازار باشد میپردازد. در حقیقت، شبکههای اجتماعی، اخبار سیاسی و اقتصادی، نظرات افراد تاثیرگذار و عملکرد شرکتها در تحلیل احساسات بسیار تاثیرگذار است. معمولا معاملهگرانی که استراتژی خود را بر اساس SA بنا میکنند، سعی در بهره بردن از هیجانات بازار دارند. بهطور مثال، توییتهای ایلان ماسک، بنیانگذار شرکت تسلا درباره بیتکوین باعث نوسانات شدید قیمتی در این ارز دیجیتال میشود و در چنین شرایطی معاملهگران رفتارهای هیجانی از خود در بازار نشان میدهند.
سخن پایانی
همانطور که مطالعه کردید، روشهای متنوعی برای تحلیل بورس و بازارهای مالی وجود دارد. اما، صرفا یک روش تحلیلی نمیتواند برای بررسی سهام و سایر کلاسهای دارایی کافی باشد. بنابراین، بهتر است با تمامی روشهای تحلیلی آشنا شده و با توجه به شرایط از تمامی روشها استفاده کنید. در حقیقت، روشهای تحلیلی یاد شده مکمل یکدیگر هستند. به طور مثال با آموزش تحلیل تکنیکال میتوانید بهترین محدوده قیمت برای ورود و خروج از یک سهم را تشخیص داده و آموزش تحلیل بنیادی شما را با جزئیات وضعیت یک شرکت آشنا خواهد کرد.