معرفی عرضه اولیه «کربن»
با اعلام شرکت فرابورس ایران، روز چهارشنبه ۱۴ آذر ماه سهام شرکت کانی کربن طبس با نماد «کربن» بهصورت ترکیبی در این بازار عرضه میشود. در این مقاله به تحلیل و بررسی جایگاه «کربن» در صنعت زغال سنگ کشور خواهیم پرداخت.
معرفی شرکت کانی کربن طبس
شرکت کانی کربن طبس با نماد «کربن» سال ۱۳۹۴ در جنوب غربی شهر طبس تاسیس شده و پایان سال ۱۴۰۲ از شرکت سهامی خاص به شرکت سهامی عام تبدیل شده است. شهر طبس را میتوان مرکز معادن زغالسنگ کشور نامید، زیرا بیشتر معادن بزرگ زغالسنگ ایران در این شهر قرار دارند. شرکت معادن باما با نماد «کاما» با مالکیت حدود ۶۸ درصدی، بزرگترین سهامدار «کربن» است. سایر سهامداران کربن را مجموعهای از بنگاههای خصوصی در جزایر قشم و کیش تشکیل میدهند. زغالسنگ حرارتی و کنسانتره زغالسنگ محصولات شرکت کانی کربن طبس هستند.
جایگاه «کربن» در صنعت زغال سنگ
صنعت زغالسنگ نقش مهمی در تامین انرژی سایر صنایع مانند سیمان، فولاد و برق دارد. در سالهای اخیر به علت آلودگیهای زیستمحیطی، مصرف زغالسنگ در جهان کاهش یافته و تمایل به استفاده از سوختهای سبز به جای سوختهای فسیلی، افزایش پیدا کرده است؛ اما همچنان روند تولید زغالسنگ در جهان صعودی است. در نمودار زیر وضعیت فروش شرکتهای تولیدکننده زغالسنگ در ایران را طی ۶ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳ مشاهده میکنید:
با وجود رقبای بزرگی مانند کزغال و کپرور، نماد «کربن» از وضعیت مناسبی به لحاظ فروش برخوردار است. در نمودار زیر میتوانید وضعیت تولید «کربن» در مقایسه با سایر رقبا را مشاهده کنید:
با توجه به طرح توسعه افزایش تولید زغالسنگ، پیشبینی میشود «کربن» در سال مالی ۱۴۰۴ تولید و فروش خود را افزایش دهد و سهم بازار بیشتری را از فروش زغالسنگ بهدست آورد.
وضعیت سودآوری کربن
در نمودار زیر میتوانید وضعیت سودآوری کربن را در ۶ ماهه سال ۱۴۰۳ و مدت مشابه سال گذشته مشاهده کنید:
شرکت کانی کربن طبس در یک سال گذشته با رشد ۳۵ درصدی سود خالص همراه بوده که نسبت به سایر رقبا در صنعت، عملکرد بهتری داشته است. با توجه به اینکه «کربن» طی نیمه ابتدایی سال فروش صادراتی نداشته، در صورت فروش محصولات خود در بازارهای خارجی میتواند وضعیت سودآوری خود را تا پایان سال ۱۴۰۳ بهبود بخشد.
فرصتها و ریسکهای سرمایه گذاری در «کربن»
همانطور که پیشتر اشاره شد، صنعت زغالسنگ به دلیل خطرات ناشی از آلودگیهای محیط زیستی در سالهای اخیر با چالشهایی مواجه شده و مصرف آن در کشورهای توسعهیافته جهان به شدت کاهش پیدا کرده است. کشورهای صنعتی مانند چین، استرالیا، آمریکا و هند بزرگترین تولیدکنندگان زغالسنگ در جهان هستند. با بازگشت مجدد دونالد ترامپ به کاخ سفید، پیشبینی میشود مجددا استفاده از سوختهای فسیلی مانند زغالسنگ افزایش پیدا کند و تقاضا برای زغالسنگ در جهان بهبود یابد. در تصویر زیر فرصتها و ریسکهای سرمایهگذاری در «کربن» را میتوانید مشاهده کنید:
مهمترین فرصتهای نماد «کربن» افزایش تولید زغالسنگ و فروش آن در بازارهای داخلی و خارجی است. از سوی دیگر، ریسکهایی از جمله عرضه و تقاضای جهانی زغالسنگ، سیاستهای جهانی برای کاهش آلایندههای زیستمحیطی و افزایش تقاضا جهت استفاده از سوخت سبز، اصلیترین عوامل تاثیرگذار بر صنعت زغالسنگ در بلندمدت هستند.