مزایای تحلیل تکنیکال
سرمایهگذاران بعد از دریافت کد بورسی برای شروع معاملات خود و شناسایی فرصتهای بالقوه خرید و فروش به ابزارهای تخصصی نیاز دارند. همانطور که در مقالات گذشته گفته شده است، تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و تابلوخوانی سه روش و ابزار معروف برای تحلیل بورس هستند. در این مطلب با مزایای تحلیل تکنیکال بهعنوان یکی از محبوبترین روشهای تحلیل بازارهای مالی آشنا میشوید.
مفهوم تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال مجموعهای از روشها و تکنیکها است که بر مطالعه دادههای آماری مثل قیمت و حجم، اقتصاد رفتاری و روند تمرکز دارد. هدف از تحلیل تکنیکال پیشبینی قیمت سهم در آینده است. اساسیترین اصل در تحلیل تکنیکال این است که تمام اطلاعات موجود در مورد سهام (صرفنظر از اینکه بنیادی، روانشناختی، اقتصادی یا سیاسی باشد)، در قیمت بازار آن سهام منعکس میشود. تحلیل تکنیکال معمولاً برای سرمایهگذاریهای کوتاهمدت مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای تحلیل تکنیکال چیست؟
مزایای اصلی تحلیل تکنیکال عبارتند از: افق زمانی کوتاهمدت، منابع در دسترس، روانشناسی بازار، آسان و ارزان بودن، تمرکز بر استراتژی و انعطافپذیری بالا که در ادامه هر کدام را توضیح خواهیم داد.
-
افق زمانی کوتاهمدت
طرفداران تحلیل تکنیکال بر این باورند که تمام اطلاعات سهم در قیمت نهفته است؛ بنابراین معاملهگران در صورت تسلط کافی بر موضوع میتوانند، صرفاً با مطالعه نمودارها و دادههای قیمت در کوتاهترین زمان ممکن به نتیجه دلخواه برسند و در نتیجه زمان بیشتری صرف تمرکز بر تحلیل و در نهایت مدیریت پرتفوی خود داشته باشند. عموماً گفته میشود که سرمایهگذاران کوتاهمدت از تحلیل تکنیکال پیروی میکنند.
-
منابع در دسترس
تحلیلگران حرفهای تحقیقات زیادی در مورد بسیاری از ابزارهای تحلیل تکنیکال مثل الگوها و اندیکاتورها انجام دادهاند که ماحصل آن در نرمافزارهای تحلیلی گنجانده شده است. هر کدام از این نرمافزارها برای معاملهگران منابع و اطلاعات فراوانی را فراهم میکنند که به کمک آنها میتوان دادهها را مشاهده و بر آن اساس تحلیل کرد. برای آشنایی با انواع اندیکاتورهای کاربردی در تحلیل تکنیکال میتوانید مقاله «اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال» را مطالعه کنید.
-
روانشناسی در قلب سرمایه گذاری
یکی از جذابیتهای تحلیل تکنیکال درک روانشناسی سرمایهگذاران و معاملهگران در مورد بازار است. تفسیر روندهای صعودی و نزولی درک روشنی از آنچه در حال رخ دادن است را برای معاملهگران به همراه دارد. برای مثال در اغلب شرایط روند صعودی قیمت سهم بازتابی از هیجان و خوشبینی در بازار است. همچنین در نقطه مقابل، روند نزولی قیمت سهم نشاندهنده یک تصور بدبینانه است که باعث ایجاد فشار فروش نیز میشود؛ بنابراین با استفاده از این روش بهراحتی میتوان فعالیتهای سرمایهگذاران و بازیگران بازار را تحلیل کرد و براساس سیگنالهای اولیه آن تصمیم گرفت. در صورتی که تمایل دارید با دقت بیشتری مبحث روانشناسی بازار سرمایه را مورد بررسی قرار دهید، مقاله «روانشناسی بازار سرمایه» را مطالعه کنید.
-
آسان و ارزان بودن
در بسیاری از موارد ابزارها و امکانات لازم برای تحلیل تکنیکال به صورت رایگان در دسترس هستند. از طرفی تحلیل و تفسیر اصولی یک نمودار نیازمند تخصص مالی، اقتصادی یا حسابداری نیست. در واقع با توجه به اینکه تحلیل تکنیکال دادههای بنیادی را نادیده میگیرد و صرفاً بر نوسانات قیمت و حجم معاملات تمرکز دارد، میتوان گفت که این تحلیل یک نمایش بصری از احساسات و روانشناسی بازار است که معاملهگران آن میتوانند فقط با نگاه کردن به نمودار اطلاعات زیادی را جمعآوری کنند؛ بنابراین یادگیری و آموزش تحلیل تکنیکال در مقایسه با تحلیل بنیادی، بسیار راحتتر است.
-
استراتژی
استراتژی مجموعهای از قوانین مشخص است که تعیین میکند چه زمانی، معاملهگر اقدامی را انجام دهد. با این تعریف، تحلیل تکنیکال مقدمهای بر ایجاد یک استراتژی معاملاتی موفق است. استراتژی براساس قدرت ریسکپذیری، میزان سرمایه و سبک معاملات شخصی هر فرد متفاوت است. برای مثال ممکن است معاملهگری که معاملات بلندمدت با هدف کسب سود بالا دارد، بر استراتژی روند تمرکز کند و از اندیکاتوری مثل میانگین متحرک استفاده کند؛ اما معاملهگری که در مدت زمان کوتاه معاملات بسیاری را با هدف کسب سود مکرر دارد، ممکن است بیشتر به استراتژی مبتنی بر نوسانات علاقهمند باشد و از اندیکاتوری مثل MACD استفاده کند.
-
انعطافپذیری بالا
از دیگر جذابیتهای تحلیل تکنیکال این است که میتوان آن را در هر بازار و هر زمانی به کار برد. مفاهیم و روشهای تحلیل تکنیکال به حدی گسترده است که میتوان آن را در بازارهای مختلف مثل فارکس، مسکن، طلا، ارزهای دیجیتال، معاملات آتی، صندوقهای سرمایهگذاری وبه صورت کلی انواع اوراق بهادار به کار برد. و این بدان معنی است که شما نیازی به یادگیری نحوه تجزیه و تحلیل هر بازار به طور خاص ندارید. علاوه بر این، ابزارهای تکنیکال در هر بازه زمانی قابلیت تنظیم دارند. تحلیلگران میتوانند نمودارهای روزانه، هفتگی، ماهانه و حتی نمودارهایی در کوچکترین مقیاس ثانیه را با موفقیت تحلیل کنند.
چرا باید از تحلیل تکنیکال استفاده کنیم؟
معمولاً تحلیلگران برای رسیدن به اهداف زیر از تحلیل تکنیکال استفاده میکنند:
شناسایی روند کلی بازار
شناسایی مناطق مهم مثل سطوح حمایت و مقاومت
تعیین بهترین نقاط ورود و خروج برای معاملات
مدیریت ریسک معاملات
محدودیتهای تحلیل تکنیکال
به یاد داشته باشید که هر نوع تجزیه و تحلیلی محدودیتهایی دارد و تحلیل تکنیکال نیز علیرغم ویژگیهای منحصربهفردی که دارد، از این قاعده مستثنی نیست. امکان تفسیر اشتباه نمودار و اثرگذاری سلیقه شخصی از مهمترین محدودیتهای این تحلیل هستند. ممکن است دو تحلیلگر با بررسی یک نمودار، به دو دیدگاه متفاوت برسند و هر دو نیز با ذکر دلایل منطقی، درستی تحلیل خود را ثابت کنند. همچنین اگر تحلیلگر روی سهام خاصی تعصب داشته باشد یا برعکس نسبت به یک سهم بدبین باشد، در هر صورت تحلیل نهایی تحت تأثیر سلیقه شخصی قرار خواهد گرفت. در ضمن با توجه به اینکه در شرکتهای عرضه اولیه اطلاعات سابقه و گذشته سهم وجود ندارد، بنابراین برای بررسی این شرکتها نمیتوان از تحلیل تکنیکال استفاده کرد.
نتیجهگیری
برخی از سرمایهگذاران سهام را بر اساس عوامل بنیادی مثل میزان سود، زیان و اطلاعات مالی موجود در صورتهای مالی شرکتها تحلیل میکنند؛ اما این عوامل همیشه در قیمت بازار منعکس نمیشوند و قطعاً عوامل دیگری نیز در این زمینه تاثیر دارند. بر این اساس تحلیل تکنیکال روشی است که مسائل بنیادی در ارتباط با سهام را به صورت جدی پیگیری نمیکند.
در نهایت باید گفت تحلیل تکنیکال یک مهارت است که با آموزش، مطالعه و تجربه بهبود مییابد. روشهای مختلفی برای یادگیری تحلیل تکنیکال وجود دارد و اولین قدم یادگیری اصول سرمایهگذاری است. شما میتوانید برای آموزش بورس و آموزش تحلیل تکنیکال به کتابها، مقالاتی مانند «آموزش کامل تحلیل تکنیکال»، دورههای آنلاین و حضوری مراجعه کنید.