مزایای ورود به بورس برای شرکتها
اگر شما از مدیران یک شرکت درحال رشد و بزرگ باشید، احتمالا تاکنون به فکر عرضه سهام شرکتتان در بازار سرمایه افتادهاید. کسبوکارها معمولا زمانی اقدام به عرضه سهام خود در بازار سرمایه میکنند که برای توسعه کسبوکار خود نیاز به سرمایه داشته باشند. در این مرحله شرکتها باید شرایط لازم برای ورود به بازار سرمایه را داشته باشند یا بهدست آورند. با وجود اینکه بورسی شدن برای بنگاههای اقتصادی مزایای بسیاری نظیر تامین مالی آسانتر، کسب اعتبار و معافیتهای مالیاتی دارد؛ اما در کنار آن ممکن است شرکتها را با سختیهایی نظیر ارائه گزارشهای مالی در بازههای زمانی مشخص، افزایش قوانین کنترلی و افزایش تعداد سهامداران مواجه کند. ورود شرکتهای جدید از صنایع مختلف، جذابیت سرمایه گذاری در بورس را افزایش میدهد و در نهایت منجر به بالا رفتن اعتماد مردم به این بازار میشود. در ادامه مزایای ورود شرکت ها به بورس را بررسی میکنیم.
تسهیل فرایند تامین مالی از طریق انتشار سهام و سایر اوراق بهادار
شرکتها برای توسعه کسب و کار خود نیاز به منابع مالی دارند که در حالت کلی تامین آن به دو صورت میتواند انجام شود:
استقراض از بانکها یا عرضه سهام شرکت در بازار سرمایه
گزینه اول یعنی استقراض از بانک، مشکلات و محدودیتهای زیادی دارد؛ تفاوت ضوابط و مقررات انتشار هر یک از انواع اوراق بدهی – که باعث سردرگمی شرکتها میشود – و فقدان نظام مالی شفاف بهمنظور بررسی وضعیت شرکتها توسط بانکها، نمونهای از این محدودیتهاست.
بنابراین برخی از شرکتها گزینه دوم یعنی عرضه سهام خود در بازار سرمایه را انتخاب میکنند. در این روش نه تنها شرکت مجبور به پرداخت اقساط در ازای تسهیلات دریافتی نیست، بلکه شرکای جدیدی با عنوان سهامدار دارد که در سود و زیان آنها شریک میشوند. البته پذیرفته شدن در بورس هم به راحتی ممکن نیست و شرکتها باید شرایط لازم را داشته باشند.
بهرهمندی از معافیتهای مالیاتی
از آنجاییکه بازار سرمایه میتواند نقش تعیینکنندهای در رونق اقتصادی داشته باشد، قوانین تشویقکنندهای برای شرکتهای بورسی در نظر گرفته شده است که معافیتهای مالیاتی، از جمله آنهاست. معافیت مالیاتی به این معنی است که شرکتهای بورسی، مالیات کمتری نسبت به سایر شرکتها میپردازند و در نتیجه این مسئله هزینه آنها را کاهش میدهد. درحال حاضر مالیات شرکتهای غیربورسی 25 درصد است؛ اما شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس، بهترتیب 10 و 5 درصد کمتر از سایرین مالیات پرداخت میکنند و پایه مالیاتی برای این شرکتها از 25 درصد به 22.5 و 23.75 درصد کاهش مییابد.
اطلاع از ارزش روز شرکت
در صورتیکه شما سهام شرکتتان را در بازار سرمایه عرضه کنید، میتوانید به صورت لحظهای از ارزش واقعی بنگاهتان اطلاع داشته باشید؛ چرا که ارزش واقعی هر شرکت در بورس توسط عرضه و تقاضا تعیین میشود. البته باید به این نکته توجه داشت که عرضه و تقاضا هم تحت تاثیر وضعیت مالی، رشد تولید، هزینه، طرحهای توسعهای شرکتها و جو روانی غالب بر بازار تغییر میکنند.
کسب اعتبار برای شرکت
همانطور که اشاره شد، شرکتها برای پذیرفته شدن در بازار سرمایه باید شرایط لازم را داشته باشند. برای مثال حداقل دو سال از زمان بهرهبرداری عملیات یا ارائه خدمات شرکت گذشته باشد، در دو یا سه سال آخر سودآور و در برخی شرایط بدون زیان بوده باشد که این مساله به الزامات بازار مورد تقاضا بستگی دارد. بهطورکلی با توجه به معیارهای مشخص شده، شرکتها باید عملکرد مورد قبولی داشته باشند. همین موضوع باعث میشود شرکتهایی که موفق به کسب این شرایط میشوند، از اعتبار و اعتماد عمومی برخوردار شوند و در نتیجه تعداد بیشتری از مردم نسبت به آموزش بورس و سرمایه گذاری در بورس اقدام میکنند. علاوه بر این، فرایند پذیرش شرکتها در بورس و تحت کنترل داشتن فعالیتهای آنها، به این بنگاهها اعتبار بینالمللی میدهد.
سهولت استفاده از تسهیلات بانکی
شرکتها بعد از کسب اعتبار لازم و ورود به بازار سرمایه، باید طبق قوانین این بازار عمل کنند. همین موضوع باعث افزایش شفافیت در فعالیت آنها میشود و دریافت تسهیلات بانکی را برای آنها آسان تر میکند؛ چرا که نسبت به شرکتهای غیر بورسی، برای بانکها اولویت بالاتری خواهند داشت. لازم به ذکر است، سقف تسهیلات بانکی برای شرکتهای بورسی، بیشتر از شرکتهای غیربورسی است که خود مزیت بزرگی به حساب میآید.
پیشنهاد مطالعه : <<شرایط ورود به بورس برای شرکتها>>
افزایش نقدشوندگی سهام شرکتهای بورسی
اگر سهام شرکت در بورس عرضه شده باشد، شما در مواقع نیاز، میتوانید به راحتی سهام شرکت خود را از طریق کارگزاریهای بورس به فروش برسانید؛ اما اگر شرکت شما بورسی نباشد، جهت فروش سهام خود مجبور به استفاده از راههای دیگر نظیر بازاریابی و چاپ آگهی هستید!
انتشار اوراق مشارکت بدون مجوز بانک مرکزی
در حالت عادی، شرکتها برای انتشار اوراق قرضه، نیاز به مجوز بانک مرکزی دارند؛ در حالیکه شرکتهای بورسی نیازی به دریافت این مجوز از بانک مرکزی ندارند و صرفا میتوانند با دریافت مجوز از سازمان بورس، به انتشار اوراقی مانند اوراق بدهی، اوراق سهام، اوراق مشتقه، اوراق ترکیبی و بهطور کلی اوراق صکوک اقدام کنند. مالکیت مشاع در یک یا چند دارایی و منافع حاصل از آن، مهمترین ویژگی این اوراق محسوب میشود.
سخن پایانی
بورسی شدن شرکتها در ابتدا باعث هدایت منابع مالی به صنایع مولد، اشتغالزایی، افزایش مشارکت مردم در فعالیتهای مالی و درنهایت رشد اقتصادی میشود. شرکتهایی را در سطح دنیا میشناسیم که با ورود به بازار سرمایه، اعتبار جهانی پیدا کرده و کسبوکار خود را تا حد زیادی توسعه دادهاند. شرکتهای علی بابا، فیسبوک، جنرال موتورز و ویزا نمونههای موفقی در این زمینه هستند که بزرگترین عرضههای اولیه را در طول تاریخ بازار سهام آمریکا ثبت کردهاند و موفق به تامین مالی قابلتوجهی از این طریق شدهاند. از طرفی برخی موسسات با آموزش بورس و اصول اولیه آن، به این فرایند سرعت میبخشند و باعث توسعه فرهنگ سرمایهگذاری و ارتقاء جایگاه بازار سرمایه در اقتصاد میشوند.