استراتژی کانسلیم چیست؟
استراتژی کانسلیم یا CAN SLIM که در بین عموم به canslim رایج است، یکی از ساده و مفیدترین استراتژیهای تحلیل بنیادی در بورس است. با استفاده از این استراتژی میتوان سهام مستعد رشد را بر اساس چند معیار کلیدی شناسایی کرد.
کانسلیم چیست؟
Canslim یک استراتژی سرمایهگذاری است که براساس ۷ مولفه کاربردی پایهگذاری شده است. این ۷ مولفه عبارتند از:
- رشد سود محققشده سهام (EPS) در ۳ ماهه اخیر نسبت به ۳ ماهه مشابه در سال گذشته
- رشد سود خالص سالانه
- ارائه محصول یا خدمات جدید و نوآورانه
- تقاضای بالا و عرضه پایین در سهام شرکت
- سهام مد نظر در صنعت خود نقش پیشرو داشته باشد
- نهادهای مالی بزرگ مانند صندوق سرمایهگذاری، شرکت های سرمایهگذاری و… سهامدار عمده یا خریدار سهام شرکت باشند
- سهام در روندهای صعودی بازار خریداری شود
در حقیقت، ۷ قانون فوق توسط ویلیام.جی.اونیل ارائه شد و او بنیانگذار رسانه مشهور Investor’s Business Daily است. در ادامه به تشریح کامل استراتژی کانسلیم خواهیم پرداخت.
استراتژی CANSLIM
برای بررسی استراتژی کانسلیم باید ابتدا به این نکته اشاره کرد که هر یک از حروف این استراتژی مخفف یکی از شروط ۷ گانه است:
-
C- Current Quarterly Earnings per Share
سود محقق شده ۳ ماهه اخیر به ازای هر سهم اولین معیار انتخاب سهام مستعد رشد براساس استراتژی کانسلیم بوده و طبق اصول اونیل باید EPS سه ماهه اخیر نسبت به EPS سه ماهه مشابه در سال گذشته حداقل ۲۵ درصد رشد داشته باشد. در نمودار زیر روند EPS سهام شرکت داروسازی سینا را به عنوان نمونه بررسی کردهایم:
همانطور که مشاهده میکنید سود محقق شده هر سهم «دسینا» طی فصول ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۲ رشد بالای ۳۰ درصد داشته است. تنها سه ماهه چهارم (فصل زمستان) سال ۱۴۰۲ نسبت به فصل چهارم سال ۱۴۰۱ افت داشته و در چنین شرایطی بهتر است سود خالص یا سود هر سهم سالانه شرکت را هم در نظر گرفت.
-
A-Annual Earnings Growth
رشد سالانه سود شرکت یکی از معیارهای مهم در استراتژی کانسلیم بوده و براساس این استراتژی سود خالص یا سود سهام به ازای هر سهم (EPS) باید در سه سال اخیر حداقل بیش از ۲۵ درصد رشد داشته باشد. در نمودار زیر روند رشد سود خالص در «دسینا» را بررسی میکنیم:
شرکت داروسازی سینا از سال ۱۴۰۰ تا پایان سال ۱۴۰۲ به طور میانگین سالانه ۷۰ درصد رشد در سود خالص را تجربه کرده است. همچنین، میتوان رشد سود خالص را با نرخ بهره و نرخ تورم سالانه نیز مقایسه کرد.
-
N- New Product, Service, or Management
تولید محصولات جدید، خدمات نوآورانه و مدیریت جدید یکی از شروط هفتگانه در کانسلیم است. در حقیقت، شرکتهایی مانند Apple و Tesla که سالانه محصولات جدید با تکنولوژیهای خلاقانه تولید میکنند، بسیار در میان سرمایهگذاران قابل توجه هستند. در بازار سهام ایران، شرکتهایی مانند داروسازی سینا هم میتوانند با تولید داروهای جدید وضعیت سودآوری و فروش محصولات خود را افزایش دهند.
-
S- Supply and Demand
روند عرضه و تقاضا در سهام شرکت نیز چهارمین معیار در استراتژی کانسلیم است. در حقیقت، مولفههایی مانند حجم معاملات، نسبت قدرت خریدار به فروشنده و بهطور کلی استراتژی های تابلوخوانی در بورس نقش مهمی در canslim دارند.
-
L- Leader or Laggard
در استراتژی کانسلیم، سرمایهگذاران باید سهامی در یک صنعت را انتخاب کنند که نسبت به سایر سهمها پیشرو باشد و بهعبارتی نقش رهبر در صنعت را داشته باشد. به لحاظ بنیادی، شرکت باید نسبتهای سودآوری، نسبتهای ارزش بازار مانند نسبت P/E، رشد فروش و…. مناسبی نسبت به صنعت داشته باشد.
از نظر تحلیل تکنیکال، سهم باید در شاخصهایی مانند اندیکاتور RSI وضعیت مناسبی داشته باشد و بهطور مثال خط RSI از ناحیه ۵۰ بالاتر باشد.
-
I- Institutional Sponsorship
طبق استراتژی کانسلیم، شرکتهایی که سهامدار عمده آنها نهادهای مالی مانند شرکتهای سرمایهگذاری، صندوق اهرمی، شرکتهای سبدگردان و … هستند، از پتانسیل رشد بالایی برخوردار بوده و نهادهای مالی به دلیل سودآوری بالا، سهامدار عمده این شرکتها هستند. بهطور مثال در تصویر زیر میتوانید لیست سهامداران عمده شرکت داروسازی سینا را مشاهده کنید:
همانطور که مشخص است، شرکتهای سرمایهگذاری مهم بورسی و یک صندوق اهرمی شناختهشده از جمله سهامداران عمده «دسینا» هستند. همچنین، توصیه میشود روند سهامداری نهادهای مالی در خرید سهام شرکتها را دنبال کرد.
-
M- Market Direction
اونیل به عنوان خالق استراتژی کانسلیم معتقد است که روند کلی بازار در انتخاب سهم بسیار کلیدی است. یعنی، سرمایهگذاری در سهام مورد نظر باید با بازار همجهت باشد و بهتر است در روندهای صعودی بازار سرمایهگذاری انجام شود.
جمع بندی
با استفاده از شروط هفتگانه کانسلیم، شما میتوانید سهامی که نسبت به صنعت و بازار پتانسیل رشد بالاتری داشته باشد را شناسایی کنید. مهمترین شرط در کانسلیم شرط آخر یعنی جهت بازار یا Market Direction است که استفاده از استراتژی را در بازار صعودی منطقی قلمداد میکند. در حقیقت، توصیه میشود سرمایهگذاران باتجربهتر که شناخت بیشتری از بازار دارند از استراتژی کانسلیم استفاده کنند.