تفاوت دامنه نوسان با بازه روز قیمت
ریسک همواره جزئی جداییناپذیر از سرمایه گذاری در بورس و خرید و فروش سهام بوده است؛ هرچند که نهادهای نظارتی بازار همواره راههایی برای محدود کردن این ریسک و کاهش آثار زیانبار آن روی سرمایه افراد فعال در این بازار در نظر گرفتهاند. یکی از مهمترین این روشها تعیین دامنه نوسان برای نمادهایی است که در بازار معامله میشوند. این دامنه نوسان نشاندهنده حداقل و حداکثر قیمتی است که یک نماد میتواند در یک روز معاملاتی به آن برسد و بهصورت درصدی از قیمت پایانی روز قبل مشخص میشود. در ادامه این مقاله مفهوم دامنه نوسان، بازه روز قیمت و قیمت مجاز را مورد بررسی قرار میدهیم.
دامنه نوسان چیست؟
همانطور که میدانید عوامل متعددی از جمله اخبار مختلف میتواند روی قیمت سهام شرکتها تاثیرگذار باشد. حال تصور کنید خبری منتشر شده است و سهامداران شرکتی با استناد به این خبر تصور میکنند قرار است درآمد شرکت مورد نظر طی ماههای آتی روند کاهشی داشته باشد؛ بنابراین با تکیه به این خبر و افزایش فروش، در روز معاملاتی بعد، قیمت آن نماد روند نزولی در پیش میگیرد. وجود دامنه نوسان، ساز و کاری است که برای میزان تغییر قیمت یک سهم در هر روز معاملاتی حد و مرز تعیین میکند و این موضوع سبب میشود سهامداران طی مدتی کوتاه، تمام سرمایه خود را از دست ندهند.
این مورد در جهت عکس نیز وجود دارد و قیمت سهام نمیتواند از حد بالای دامنه نوسان نیز بیشتر باشد. به بیان سادهتر میتوان چنین گفت که وجود دامنه نوسان برای سهمهای مختلف در هر روز معاملاتی سقف و کف قیمتی تعیین میکند. جدولی که در ادامه میآید دامنه نوسان روزانه بازارها را به تفکیک داراییهای مورد معامله نشان میدهد. برای آشنایی دقیقتر با مفهوم دامنه نوسان به مقاله «دامنه نوسان چیست؟» مراجعه کنید.
قیمت مجاز چیست؟
قیمت مجاز بهصورت یک بازه قیمتی روی تابلوی معاملات نمادهای مختلف در سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران (tsetmc) نشان داده میشود. حدود پایین و بالای این بازه با استفاده قیمت پایانی روز قبل و دامنه نوسان مجاز محاسبه میشود. برای درک بهتر این مفهوم، مثال زیر را در نظر بگیرید.
نماد فوق از بازار اول بورس با دامنه نوسان مثبت و منفی 7 درصدی انتخاب شده است. قیمت مجاز که روی تصویر مشخص شده، از طریق ضرب قیمت پایانی روز قبل در 1/07 (برای 7 درصد مثبت) و 0/93 (برای 7 درصد منفی) بهدست آمده است. در نظر داشته باشید قیمت مجاز به مفهوم قیمتهایی که سهم مورد نظر در روز معاملاتی در آنها معامله شده، نیست و تنها نشاندهنده بازه قیمتی است که سهم میتواند در آنها معامله شود.
پیشنهاد مطالعه: «تفاوت قیمت پایانی و قیمت آخرین معامله در تابلوخوانی»
بازه روز قیمت چیست؟
برخلاف قیمت مجاز که بازه قیمتی را نشان میدهد که سهم میتواند در آنها معامله شود، بازه روز، حدود بالا و پایین قیمتی را نشان میدهد که در آن روز معاملاتی، سهم در آنها معامله شده است.
همانطور که در تصویر فوق مشخص است، قیمتهایی که در حدود بالا و پایین بازه روز آمده در فاصلهای که قیمت مجاز است قرار دارد. این موضوع نشاندهنده این امر است که نمادهای مختلف را نمیتوان در قیمتهایی خارج از حدود مشخصشده توسط دامنه نوسان معامله کرد. در مثال ما دادههای مربوط به بازه روز قیمت نشان میدهند بیشترین قیمت سهم مورد نظر در این روز معاملاتی 30,000 ریال و کمترین قیمت آن 28,450 ریال بوده است.
اهمیت تابلوخوانی در معاملات سهام
در کنار مهارتهایی مانند تحلیل تکنیکال و بنیادی، آشنایی با مهارت تابلوخوانی میتواند افراد را جهت سرمایهگذاری در بورس یاری کند. هنگامی که در حال تصمیمگیری در خصوص خرید و فروش سهام در بورس هستید، نباید تنها با تکیه به یک فاکتور اقدام کنید. بهعنوان مثال ممکن است با توجه به یکی از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال متوجه شوید زمان فروش سهام یک شرکت فرا رسیده است، اما پس از بررسی عوامل بنیادی یا حجم معاملات به نتیجه دیگری برسید؛ بنابراین استفاده از تکنیکهای تابلوخوانی در کنار اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال و در نظر گرفتن عوامل بنیادی، میتواند شما را در مسیر اتخاذ تصمیمات بهتر سرمایهگذاری یاری کند. در این مقاله سه مورد از اصطلاحات کاربردی در تابلوخوانی شامل دامنه نوسان، قیمت مجاز و بازه روز را بررسی کردیم که شما به درک بهتر اطلاعات ارائه شده در سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران (tsetmc)، کمک میکنند.
این پست دارای 4 دیدگاه است
مقاله ای ساده و کاربردی است.
با تشکر از همراهی شما دوست عزیز.
مقاله به زبان ساده و کاربردی نوشته شده است.
از همراهی شما متشکریم.