دلار آبی و سفید چه تفاوتی با هم دارند؟

مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
فهرست مطالب
difference-blue-white-dollars3

دلار آمریکا همواره به عنوان یکی از پرقدرت‌ترین ارزهای رایج دنیا شناخته می‌شود. اهمیت دلار در بازار ایران نیز بسیار بالاست. نوسانات قیمت دلار در مقابل ریال، اثرات زیادی بر قیمت کالا و محصولات مختلف دارد. با توجه به نوسانات قیمت دلار، بسیاری از افراد این ارز را به‌عنوان یک ابزار مناسب سرمایه‌گذاریدر نظر می‌گیرند. از زمان رواج دلار در ایالات متحده آمریکا تا به امروز، تصویر، ابعاد و رنگ این اسکناس تغییرات زیادی داشته است. یکی از مهم‌ترین تغییرات صورت گرفته، ورود دلار آبی به بازار و قدیمی جلوه دادن دلار سفید بود. بنابراین برای خرید و فروش دلار نیز باید با اطلاعات کافی اقدام به معامله کرد و در صورت نداشتن دانش مناسب در این زمینه بهتر است از مشاوره سرمایه گذاری با افراد حرفه‌ای بهره گرفت.

 

تولد دلار آمریکا

تولد دلار به بیش از 200 سال قبل بازمی‌گردد؛ درست زمانی که در سال 1785، دلار به عنوان پول رایج در ایالات متحده آمریکا شناخته شد. بعد از گذشت 129 سال، اولین اسکناس 100 دلاری با تصویر بنجامین فرانکلین چاپ شد. در گذر سال‌های متمادی، تصویر و حتی ابعاد اسکناس‌های دلار تغییر کرد و فاکتورهای مختلفی از آن کم یا به آن اضافه شد. این تغییرات تا سال 1990 به صورت تغییرات جزئی انجام می‌شد اما از این تاریخ به بعد، اسکناس دلار با طرح جدیدی به چاپ رسید.

در سال 2013، تغییرات گسترده‌ای در این واحد پولی صورت گرفت و دلار جدید با قابلیت‌های امنیتی بالا و یک نوار ضخیم آبی منتشر شد. پس از قانونی شدن اسکناس‌های آبی، این پول به‌عنوان یک ارز معتبر رواج پیدا کرد. بعد از ورود دلار آبی، دلار سفید با نام دلار قدیمی و با ارزشی کمتر از دلار جدید، معامله می‌شد.  

 

تفاوت دلار سفید و آبی

در سال 2013، دلار سفید رفته رفته تغییر کرد و پس از مدتی به دلار آبی تبدیل شد و علت اصلی آن نیز، کمک به افزایش امنیت دلار بود. از مهم‌ترین تغییرات صورت گرفته در این زمینه می‌توان به یک نوار آبی ضخیم در قسمت مرکزی دلار آبی اشاره کرد که به جهت افزایش امنیت آن اضافه شده بود. نکته جالب درباره نوار آبی، وجود صدها هزار میکرولنز است که باعث می‌شود نمادهای درون آن از زنگ‌های کوچک آزادی به الگوی «۱۰۰» تغییر کنند و با کج کردن اسکناس دوباره به شکل زنگ درآیند. مورد دیگر نیز حذف دایره و حاشیه اطراف عکس بنجامین فرانکلین بود. عکس دلار آبی را در زیر مشاهده میکنید:

اگر بخواهیم به‌صورت موردی تفاوت‌های دلار سفید و آبی را بیان کنیم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • رنگ متفاوت
  • عدد ۱۰۰ با رنگ طلایی روی اسکناس آبی
  • نوشته شدن عدد ۱۰۰ با فونت متفاوت در قسمت بالایی اسکناس آبی
  • حذف دایره و حاشیه اطراف تصویر بنجامین فرانکلین
  • اضافه شدن علامت زنگوله به معنی زنگ آزادی

 

ارزش دلار آبی بیشتر است یا سفید؟

در کشورهایی که واحد پول مبادله‌ای آن‌ها دلار است، دلار آبی و سفید تفاوتی از نظر ارزشی ندارند و تنها تفاوت آن‌ها از نظر ظاهری و امنیتی است که از این نظر دلار آبی مدرن‌تر و ایمن‌تر است. از طرف دیگر در کشورهایی مانند ایران ارزش این دو نوع دلار متفاوت است و دلار آبی ارزش بیشتری نسبت به دلار سفید دارد. اصلی‌ترین علت آن نیز امنیت بالای دلار آبی از نظر جعلی بودن یا اصل بودن آن است. این موضوع دست دلالان را نیز برای کسب سود از این بازار باز کرده است.


 جالب این است که بدانید در برخی از کشورها، دلار سفید مورد قبول نبوده و صرفا دلار آبی را به‌عنوان دلار قابل قبول در معاملات در نظر می‌گیرند. مهم‌ترین دلیل این موضوع، وجود تعداد زیاد دلارهای سفید تقلبی در این کشورهاست. کشورهای تایلند، اندونزی، روسیه، اوکراین، ترکیه، چین، لاتویا، جمهوری چک، فیلیپین، مکزیک، شیلی و بسیاری از کشورهای آفریقایی، از جمله کشورهایی هستند که دلار سفید را برای مبادلات مالی قبول ندارند.

 

راه تشخیص دلار اصل از تقلبی

روش‌های مختلفی برای تشخیص دلار اصل از تقلبی وجود دارد. یکی از این روش‌ها، بررسی جنس کاغذ استفاده شده در تولید دلار است. استفاده از این روش برای افرادی مناسب است که مدت زیادی را در این بازار گذارنده و به‌صورت مستقیم با دلارهای زیادی در تماس بوده‌اند. این افراد می‌توانند با لمس دلارها جنس کتان ویژه‌ی استفاده شده در ساخت آن را تشخیص دهند. از نظر ضخامت نیز، ضخامت دلار اصل نسبت به دلار تقلبی، کمتر است.

روش دوم، دقت به برجستگی عبارت United States of America بر روی دلار است. در دلارهای تقلبی این عبارت برجستگی خاصی ندارد. در روش دیگر می‌توانید با گرفتن دلار در مقابل یک منبع نور، از وجود نوار امنیتی و اصل بودن آن مطمئن شوید.

 

جمع بندی

با ظهور دلار آبی به عنوان یک ارز رایج برای مبادلات ارزی، دلار سفید دیگر جایگاه قبل خود را ندارد و حتی در برخی از کشورها پذیرفته نمی‌شود. در کشورهایی که مبنای مبادلات آن‌ها دلار است، ارزش یکسانی برای دلار سفید و آبی قائل هستند. همانطور که اشاره شد مردم کشور ما به دلیل بالا و پایین رفتن ارزش دلار، از آن برای سرمایه‌گذاری و کسب سود استفاده می‌کنند. میزان بازدهی بازار ارز از سال ۱۳۸۸ تا به امروز حدود ۵۰ برابر بوده است. این در حالی است که میزان بازدهی شاخص کل بورس بیش از ۳۰۰ برابر شده و سود بیشتری را برای افراد به همراه داشته است. از این طریق می‌توانستید هزینه فرصت خود را نیز مدیریت کنید. لازم به ذکر است، پیش‌تر در مقاله «هزینه فرصت در سرمایه‌گذاری» مفهوم هزینه فرصت را به‌دقت بررسی کرده‌ایم. همچنین فراموش نکنید با وجود اینکه ثبت نام بورس آسان است ولی کسب موفقیت در آن دشوار بوده و نیاز به داشتن دانش تحلیلی مناسب دارد، بنابراین با خرید صندوق اهرمی، سهامی یا درآمد ثابت و … میتوانید از تخصص و تجربه متخصصان حوزه استفاد ه کنید.

در انتها بهتر است بدانید امکان دریافت ارز سهمیه‌ای از صرافی فارابی نیز برای شما عزیزان فراهم است که می‌توانید با مراجعه به مقاله «نحوه دریافت ارز سهمیه ای» از جزئیات این موضوع مطلع شوید.

این پست دارای یک دیدگاه است

  • سیداحمدموسوی گفت:

    اطلاعات بسیار مفیدی ارائه شده است اما فقط راجع به اسکناس 100 دلاری. لطفا درباره سایر اسکناسهای ریج و غیر رایج نیز مطلب ارائه فرمائید. سپاسگزارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.