صندوق بخشی فلز
صندوق بخشی فلز فارابی به عنوان اولین صندوق بخشی سبدگردان فارابی به صورت اختصاصی در صنعت فلزات اساسی سرمایهگذاری میکند. با توجه به اینکه صنعت فلزات اساسی معمولا بازدهی بالاتر از شاخص کل بورس دارد، بنابراین میتوان پیشبینی کرد که صندوق فلز فارابی نیز در بلندمدت بازدهی به مراتب بالاتر از بورس و سایر گزینههای سرمایهگذاری داشته باشد. در این مقاله به بررسی صندوق فلز فارابی خواهیم پرداخت.
صندوق بخشی چیست؟
صندوق بخشی یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری بوده که به صورت اختصاصی در سهام شرکتهای یک صنعت خاص سرمایهگذاری میکند. این صندوقها میتوانند در صنایع مختلفی مثل فلزات اساسی، پتروشیمی، فرآوردههای نفتی، سیمان و… سرمایهگذاری کنند.
در حال حاضر، صندوقهای بخشی در بازار سرمایه ایران باید حداقل ۷۰ درصد از کل داراییهای خود را به سهام شرکتهای یک صنعت اختصاص دهند. همچنین، صندوق بخشی امکان سرمایهگذاری در سهام سایر صنایع را به میزان ۱۰ درصد دارد. این صندوقها باعث ایجاد تنوع بیشتر جهت سرمایه گذاری در بورس میشوند.
صندوق بخشی فلز فارابی
همانطور که در ابتدا اشاره شد، صندوق بخشی فلز فارابی به صورت اختصاصی در صنعت فلزات اساسی سرمایهگذاری میکند و واحدهای آن قابل معامله (ETF) است. مدیریت حرفهای دارایی و وجود رکن بازارگردان در این صندوق باعث میشود تا پتانسیل کسب بازدهی از صنعت فلزات افزایش پیدا کند. در ادامه با صنعت فلزات اساسی و محصولات آن آشنا خواهید شد.
صنعت فلزات اساسی
فلزات اساسی دومین صنعت بزرگ بازار سرمایه محسوب شده و شرکتهای موجود در این صنعت معمولا دارای ارزندگی مناسبی در مقایسه با سایر صنایع است. این صنعت در ردیف صنایع مادر قرار دارد و تحت هر شرایطی تقاضا برای تولیدات شرکتهای این صنعت وجود دارد.
صنعت فلزات اساسی در بورس به صنعت دلاری معروف است. زیرا، شرکتهای موجود در این صنعت علاوه بر اینکه در بازار داخلی سهم بالایی در فروش محصولات خود دارند، در بازارهای صادراتی نیز با توجه به نرخ ارز و قیمت جهانی محصولات فلزی، فروش مناسبی دارند. بنابراین، شرکتهای این صنعت درآمد دلاری بالایی داشته و ارزش سهام آنها در افق زمانی میانمدت و بلندمدت در مقایسه با دلار رشد قابل توجهی دارد. در ادامه مهمترین شرکتهای این صنعت به شما معرفی خواهد شد.
مهمترین شرکتهای صنعت فلزات اساسی
برخی از شرکتهای صنعت فلزات اساسی به دلیل ارزش بازار بالا و سودآوری مناسب، نقش تاثیرگذاری در بازار سرمایه دارند. چند شرکت مهم فلزات اساسی به شرح جدول زیر هستند:
شرکتهای فولاد مبارکه و صنایع ملی مس ایران پس از هلدینگ خلیج فارس به ترتیب بزرگترین شرکتهای بورس هستند. در جدول فوق، شرکت فولاد خوزستان به دلیل نزدیکی به بنادر جنوبی کشور، یکی از صادرات محورترین فولاد سازان کشور است. شرکت آهن و فولاد ارفع یکی از مطرحترین تولیدکنندگان شمش فولادی و آهن اسفنجی است و محصولات این شرکت در ساخت خطوط ریلی تقاضای بالایی دارد. شرکت آلومینیوم ایران نیز به عنوان بزرگترین آلومینیومساز کشور شناخته شده و علاوه بر فروش محصولات خود در بازار داخلی، محصولات خود را به خارج از کشور نیز صادر میکند. در نهایت، شرکت کالسیمین یکی از بزرگترین تولیدکنندگان روی و سرب در ایران است و معمولا روند مناسب سودآوری را در طول سالهای گذشته حفظ کرده است. در انواع صندوقهای سرمایهگذاری از جمله صندوق سهامی بخشی از سبد دارایی همواره به شرکتهای مهم این صنعت اختصاص دارد.
انواع محصولات فلزی
محصولات فلزی را میتوان به تولیدکنندگان آهن، فولاد و فلزات رنگین دستهبندی کرد. از مهمترین محصولات فولادی میتوان به شمش فولادی، ورق سرد و گرم، میلگرد، اسلب، بیلت و تختال اشاره کرد. شرکت فولاد مبارکه اصفهان با نماد «فولاد» بزرگترین فولادساز ایران و یکی از بزرگترین فولادسازان جهان است. پس از فولاد مبارکه، شرکتهای فولاد خوزستان «فخوز»، فولاد امیرکبیر کاشان «فجر»، فولاد هرمزگان «هرمز»، فولاد جنوب کاوه کیش «کاوه» و فولاد سپید فراب یزد «کویر» از مهمترین فولادسازان کشور و فعال در بازار سرمایه هستند.
همچنین، از مهمترین تولیدکنندگان آهن میتوان به شرکتهای ذوب آهن اصفهان «ذوب» و آهن و فولاد ارفع با نماد «ارفع» اشاره کرد. فلزات رنگین به محصولاتی همچون مس، روی، آلومینیوم و سرب اشاره کرد. بزرگترین تولیدکننده مس در ایران شرکت صنایع ملی مس ایران با نماد «فملی» است که مجموعهای از معادن و کارخانهجات تولید مس را در شهرهای مختلف کشور مدیریت میکند. مهمترین محصول تولیدی این کارخانهجات کاتد مس است. شرکت کالسیمین «فاسمین» یکی از بزرگترین تولیدکنندگان روی و سرب در کشور بوده و شرکتهایی مثل ذوب روی اصفهان «فروی» و ملی سرب و روی ایران «فسرب» نیز از دیگر تولیدکنندگان سرب و روی محسوب میشوند. در ادامه وضعیت کلی فلزات اساسی در بازار جهانی را بررسی خواهیم کرد.
فلزات اساسی در بازار جهانی
همانطور که پیشتر اشاره شد، بازدهی صنعت فلزات اساسی به نرخهای جهانی این محصولات وابستگی قابل توجهی دارد. همچنین، کشور چین با در اختیار داشتن بیش از ۵۰ درصد از سهم بازار فولاد در جهان، نقش مهمی در عرضه و تقاضای فولاد جهان دارد. اما، معمولا مرجع معتبر نرخ جهانی محصولات فلزی، بورس فلزات لندن (LME) است که میتوانید قیمت جهانی انواع فلزات را بر اساس دلار مشاهده کنید. از سوی دیگر، تولیدکنندگان محصولات فلزی در ایران، بخش قابل توجهی از محصولات خود را از طریق بورس کالا و بر اساس عرضه و تقاضا به فروش میرسانند. نکته مهمی که باید در رابطه با نرخ فروش این محصولات در نظر گرفت، مزیت فروش بر اساس نرخ جهانی و نرخ ارز در کشور است. همچنین، ایران تقریبا بیش از ۱.۵ درصد از سهم بازار فولاد جهان را در اختیار دارد. در ادامه با مشخصات بنیادی صندوق فلز فارابی بیشتر آشنا خواهید شد.
ترکیب ۵ سهم برتر صندوق بخشی فلز فارابی
۵ سهم برتر هر صندوق بیشترین تاثیرگذاری را بر عملکرد و بازدهی صندوق دارند. در جدول زیر میتوانید ترکیب ۵ سهم برتر سبد دارایی صندوق فلز فارابی را مشاهده کنید:
همانطور که مشاهده میکنید بیش از ۸ درصد از کل داراییهای صندوق به نمادهای «فولاد» و «فملی» اختصاص داده شده است. در حقیقت، فولادسازان نقش پررنگی در ترکیب ۵ سهم برتر صندوق فلز فارابی داشته و با توجه به وضعیت مناسب سودآوری میتوانند پتانسیل بازدهی مناسب در صندوق را افزایش دهند.
ترکیب صنایع در پرتفوی صندوق فلز فارابی
در حال حاضر نزدیک به ۱۰۰ درصد از ترکیب صنایع در سبد دارایی صندوق فلز فارابی را صنعت فلزات اساسی تشکیل میدهد. اما، همانطور که اشاره شد این صندوق تا سقف ۱۰ درصد میتواند در سهام سایر صنایع سرمایهگذاری کند.
کلام پایانی
صندوقهای بخشی با هدف گسترش سرمایهگذاری در صنایع به صورت اختصاصی وارد بازار سرمایه شدند. بنابراین، سرمایهگذاران با سلایق متفاوت امکان سرمایهگذاری در صنعت مورد علاقه خود را پیدا میکنند. صندوق فلز فارابی نیز با بهرهگیری از مدیریت دارایی حرفهای و متخصص، پتانسیل کسب بازدهی از بهترین سهام فلزی بازار را داشته و با توجه به اینکه صنعت فلزات اساسی در چرخه تجاری، به یک صنعت رشدی شهرت دارد، میتواند سود مناسبی را برای سرمایهگذاران به همراه داشته باشد.
این پست دارای 2 دیدگاه است
متن مقاله بسیار ساده و کاربردی است. آیا این صندوق بخش صدور و ابطالی نخواهد داشت؟
با تشکر از همراهی شما.
صندوق فلزفارابی از نوع قابل معامله (ETF) است و خرید و فروش واحدهای آن از طریق صدور و ابطال انجام نمیشود.