نمودار حسابی بهتر است یا لگاریتمی؟

مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
فهرست مطالب
Logarithmic vs Linear

 

تفسیر نمودارها در تحلیل تکنیکال نیازمند دانش و مهارتی است که به‌راحتی با آموزش تحلیل تکنیکال یا دوره‌های آموزش بورس آنلاین قابل‌دستیابی است. اساسی‌ترین ویژگی نمودارها انتخاب مقیاس مناسب برای نمایش داده‌هاست. نمودار حسابی یا خطی (Linear) و نمودار لگاریتمی (Logarithmic) دو نوع مقیاس رایج در صنعت مالی هستند که توسط تحلیلگران با هدف کاهش اثر احساسات در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار می‌گیرند. با توجه به اینکه هر دو نمودار براساس داده‌های مشترکی ترسیم شده‌اند، ممکن است در نگاه اول این دو نمودار شبیه یکدیگر باشند، اما تفاوت‌های قابل توجهی در تفسیر نتایج ‌آنها وجود دارد که در ادامه به بررسی جزئیات هر یک می‌پردازیم.

ویدیوی نمودار حسابی بهتر است یا لگاریتمی؟

 

نمودار لگاریتمی چیست؟

نمودار قیمت لگاریتمی یا نمودار درصدی براساس درصد تغییر قیمت در دارایی پایه محاسبه می‌شود. به‌عنوان مثال در نمودار لگاریتمی فاصله بین 1000 ریال تا 2000 ریال برابر با فاصله بین 2000 ریال تا 4000 ریال در نظر گرفته می‌شود؛ زیرا هر دو حالت، افزایش 100 درصدی قیمت را نشان می‌دهند. نمودار قیمت لگاریتمی معمولاً برای تحلیل‌هایی با چشم‌انداز بلند‌مدت که نوسانات قیمتی زیادی دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در تصویر زیر نمونه‌ای از نمودار قیمت لگاریتمی شرکت صنعتی دریایی با نماد خصدرا را مشاهده می‌کنید. در این نمودار علیرغم اینکه اختلاف قیمت در هر دو مورد معادل 3000 ریال است، اما فاصله بین 3000 ریال و 6000 ریال بسیار گسترده‌تر از فاصله بین 7000 ریال و 10000 ریال رسم شده است. همان‌طور که گفته شد، دلیل قابل توجه این نکته، ویژگی ذاتی نمودار لگاریتمی است که تغییرات‌ را بر حسب درصد محاسبه می‌کند. در این مثال تفاوت بین 3000 و 6000 معادل 100 درصد است؛ درحالی‌که تفاوت بین 7000 و 10000 معادل 42.86 درصد است و این اختلاف به‌خوبی در نمودار قابل مشاهده است.

 

خصدرا_لگاریتمی

 

نمودار قیمت حسابی چیست؟

نمودار قیمت حسابی یا نمودار خطی مقیاسی است که در آن فاصله‌ها براساس قدر مطلق اختلاف قیمت محاسبه و در محور عمودی رسم می‌شوند. به عبارت دیگر برخلاف نمودار لگاریتمی که تغییرات قیمت را به‌صورت درصد نشان می‌دهد، نمودار قیمت حسابی تغییرات قیمت را براساس اختلاف واحد ثابت نشان می‌دهد. معمولاً نمودار قیمت حسابی برای تجزیه و تحلیل کوتاه‌مدت تغییرات قیمت مورد استفاده قرار می‌گیرد. تشخیص نمودار حسابی از نمودار لگاریتمی قیمت آسان است؛ زیرا همان‌طور که اشاره شد، محور عمودی همواره با مقادیری در فاصله مساوی و ثابت از یکدیگر رسم می‌شود؛ درصورتی‌که فاصله‌ها در نمودار لگاریتمی یکسان نیست. در تصویر زیر نمودار قیمت حسابی شرکت صنعتی دریایی با نماد خصدرا را مشاهده می‌کنید که در آن اختلاف قیمت 3000 ریالی در هر دو فاصله قیمتی 3000 تا 6000 ریال و همچنین 7000 تا 10000 ریال به‌صورت کاملاً یکسان رسم شده است.

خصدرا_حسابی

 

تفاوت نمودار لگاریتمی و حسابی چیست؟

تفاوت ظاهری بین نمودار لگاریتمی و حسابی صرفاً در مقیاس‌بندی محور عمودی(قیمت) است. معمولاً‌ مقیاس پیش‌فرض در اکثر نرم‌افزارهای تحلیلی، مقیاس حسابی است. محور عمودی در نمودار قیمت حسابی، مقدار مساوی از تغییرات قیمت را اندازه‌گیری می‌کند. به‌عبارت دیگر فاصله بین 1 تا 2 با فاصله بین 10 تا 11 برابر است. از سوی دیگر، در نمودار قیمت لگاریتمی فاصله تغییرات قیمت برحسب درصد محاسبه می‌شود و به این معنی است که افزایش 10 درصدی از 60 به 66 مانند افزایش 10 درصدی از 100 به 110 است؛ حتی اگر فاصله تغییر قیمت اول 6 واحد و فاصله تغییر دوم 10 واحد باشد؛ بنابراین می‌توان گفت فاصله قیمت در نمودار لگاریتمی و نمودار حسابی با یکدیگر مساوی نیستند. در ضمن واضح است که در این دو مقیاس تغییری در محور افقی که بیانگر تغییرات زمان است، ایجاد نمی‌شود.

 

نمودار حسابی بهتر است یا نمودار لگاریتمی؟

هر دو مقیاس نمودار لگاریتمی و نمودار حسابی مزایا و محدودیت‌های خاص خود را دارند، اما توصیه می‌شود در معاملات کوتاه‌مدت (به دلیل محدودیت حرکات درصدی) از نمودار حسابی استفاده شود. همچنین برای تحلیلگران با افق دید بلندمدت، استفاده از هر دو مقیاس نمودار لگاریتمی و حسابی مفید خواهد بود. چرا که به این ترتیب تحلیلگران در نمودار حسابی قادر به بررسی تغییرات حرکت هستند و همچنین می‌توانند چگونگی آن را بر حسب درصد در نمودار لگاریتمی مشاهده کنند. معمولاً زمانی که محدوده قیمت سهام در طول دوره مورد مطالعه بیشتر از 20 درصد باشد، توصیه می‌شود از نمودار لگاریتمی استفاده شود. به‌طور کلی، مقیاس لگاریتمی مقبولیت بیشتری نزد تحلیلگران تکنیکال دارد؛ اما به یاد داشته باشید که همیشه با واقع‌بینی و گذراندن دوره‌های آموزش بورس رایگان، آموزش تحلیل تکنیکال، آموزش تحلیل بنیادی و تابلوخوانی در بورس می‌توانید بهترین روش متناسب با سبک معاملاتی خود را استفاده کنید.

 

 

این پست دارای یک دیدگاه است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.