چگونه ریسک سرمایهگذاری در بورس را کاهش دهیم؟
سرمایهگذاری در بورس همانند هر روش دیگری، ریسکهای خاص خودش را دارد. نوسانات سهام شرکتهای بورسی بهنحوی است که موفقیت در این بازار را بدون مدیریت سرمایه و داشتن دانش تحلیلی غیرممکن میکند؛ اما جای نگرانی نیست! با پیشرفت ابزارها و روشهای معاملاتی، امکان کسب سود با حداقل ریسک در این بازار مهیا شده است. در این مطلب با روشهای کاهش ریسک سرمایهگذاری در بورس، از قبیل سبدگردانی اختصاصی، سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی و صندوق درآمد ثابت و… آشنا میشوید.
چگونه بدون داشتن دانش تحلیلی در بورس سرمایهگذاری کنیم؟
سرمایهگذاری در بورس به دو روش سرمایهگذاری مستقیم و سرمایهگذاری غیرمستقیم انجام میشود. همانطور که میدانید در روش سرمایهگذاری مستقیم باید اقدام به دریافت کد بورسی کنید و پس از آن با کسب دانش تحلیلی، سهام مناسب را شناسایی و معامله کنید. بنابراین این روش مناسب افرادی است که وقت و دانش کافی داشته باشند. اما در روش سرمایهگذاری غیرمستقیم، همه افراد با هر دانش تحلیلی میتواند سرمایهگذاری مطمئنی در بورس داشته باشند. در نظر داشته باشید برای آشنایی دقیقتر با تفاوت این شیوههای سرمایهگذاری در بورس میتوانید به مقاله «تفاوت سرمایهگذاری مستقیم و غیرمستقیم در بورس»مراجعه کنید. با توجه به درجه ریسکپذیری افراد، میزان سرمایه اولیه و هدف سرمایهگذاری آنها روشهای مختلفی در سرمایهگذاری غیرمستقیم وجود دارد که در ادامه با هر یک از این روشها آشنا میشوید.
صندوق درآمد ثابت، گزینه مناسب برای افراد کمریسک
اگر به دنبال کسب سود بدون دردسر و مطمئن هستید، صندوق درآمد ثابت بهترین گزینه سرمایهگذاری است. صندوقهای درآمد ثابت سرمایههای خرد افراد را جمعآوری و با آن در انواع اوراق درآمد ثابت بورسی و سپردههای بانکی سرمایهگذاری میکنند. بازدهی این صندوقها معمولا بالاتر از سود سپردههای بانکی است. بهعنوان مثال بازدهی چند ساله اخیر صندوق درآمد ثابت هدیه فارابی که به عنوان یکی از برترین صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت شناخته میشود، بین 23 تا 26.1 درصد است. صندوق هدیه فارابی یک صندوق صدور و ابطالی است و برای سرمایهگذاری در آن کافی است از طریق فارابیزون، نسبت به واریز وجه و ثبت درخواست صدور واحد در صندوق اقدام کنید.
توجه داشته باشید، سود صندوقهای درآمد ثابت، به صورت روزشمار محاسبه میشود. این در حالیست که سود سپردههای بانکی به صورت ماهشمار هستند. در سود ماهشمار به کمترین مانده حساب شما در ماه سود تعلق میگیرد، ولی مبنای سود روزشمار کمترین مانده حساب در طول روز است؛ بنابراین اگر به دنبال کسب سودی بالاتر از سود بانکی و بهصورت روزشمار هستید، بهترین گزینه سرمایهگذاری برای شما، صندوق درآمد ثابت است.
سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت قابل معامله (ETF) نیز گزینه دیگری برای کاهش ریسک سرمایه گذاری در بورس است. صندوق قابل معامله لبخند فارابی، یکی از بهترین این صندوقهاست که معاملهگران میتوانند با سرمایهگذاری در آن، ریسک کلی سرمایهگذاری خود را کاهش دهند. به همین علت نیز سرمایه گذاری در صندوق لبخند فارابی میتواند یکی از بهترین گزینهها برای مدیریت ریسک سرمایهگذاری معاملهگران حرفهای بهشمار رود. برای سرمایهگذاری در صندوق لبخند و سایر صندوقهای قابل معامله بازار، کافیست در فارابیکسو یا سامانههای معاملات آنلاین تمام کارگزاریها نماد «لبخند» را جستجو کرده و سفارش خرید خود را ثبت کنید.
صندوق سهامی، گزینه مناسب افراد ریسکپذیر
اگر تمایل به کسب بازدهی متناسب با رشد بورس دارید، صندوقهای سهامی بهترین گزینه هستند. این صندوقها نیز مانند صندوقهای درآمد ثابت، سرمایههای خرد افراد را جمعآوری و با آن در انواع اوراق بهادار مانند سهام و اوراق درآمد ثابت بورسی سرمایهگذاری میکنند. بیشتر دارایی این صندوقها در سهام سرمایهگذاری میشود، بنابراین بازدهی صندوق سهامی متناسب با بازدهی بورس است. در صورتی که روند کلی بازار مثبت باشد، این صندوقها میتوانند بازدهی بالاتر از بازدهی بازار نیز کسب کنند. در زمانی که روند بورس منفی باشد، طبیعتا بازدهی این صندوقها میتواند منفی شود. بنابراین این صندوقها سود تضمینی ندارند و بازدهی آنها به صورت کلی متناسب با بازدهی بازار است.
در ضمن بهتر است بدانید که مدیریت این صندوقها توسط شرکتهای سبدگردان صورت میگیرد. به عنوان مثال شرکت سبدگردان فارابی، مدیریت صندوق اکسیر یکم فارابی و صندوق قابل معامله سلام فارابی را بر عهده دارد. این شرکتها برای اینکه بتواند بازدهی مطلوبی برای سرمایهگذاران داشته باشند، از افراد حرفهای و متخصص بهره میگیرند. بنابراین میتوانید با خیال راحت و بدون دغدغهی داشتن زمان یا دانش تحلیلی با استفاده از صندوقهای سهامی بازدهی مطلوبی متناسب با رشد بازار داشته باشید. پیشنهاد میکنیم برای آشنایی کامل با انواع دیگر صندوقها مقاله «صندوق سرمایه گذاری چیست و انواع آن کدام است؟» را نیز مطالعه کنید.
پیشنهاد مطالعه : با اصول مدیریت مالی شخصی آشنا شوید
سبدگردانی، اختصاصیترین روش سرمایهگذاری
شاید تمایل داشته باشید، سبد سهام شما بهصورت اختصاصی توسط افراد حرفهای و خبره بازار مدیریت شود. در این صورت باید از روش سبدگردانی اختصاصی استفاده کنید. در سبدگردانی اختصاصی مدیریت دارایی شما، توسط شرکتهای سبدگردان انجام میشود. همانطور که از اسم این روش هم پیداست، دارایی شما به صورت کاملا اختصاصی و متناسب با درجه ریسکپذیری شما مدیریت میشود.
نکته مهم در رابطه با این روش سرمایهگذاری، میزان سرمایه اولیه است. برخلاف صندوقهای سرمایهگذاری که میتوانید با حداقل سرمایه، یعنی حدود 100 هزار تومان نیز سرمایهگذاری کنید، اما برای سبدگردانی اختصاصی باید حداقل یک میلیارد تومان سرمایه اولیه داشته باشید. به دلیل اینکه سبدگردانی به صورت کاملا اختصاصی انجام میشود و شرکتهای سبدگردان از افراد متخصص و تحلیلگران حرفهای و خبره بازار بهره میگیرند، بنابراین هزینههای جاری این شرکتها به مراتب بیشتر است و به همین دلیل امکان سرمایهگذاری با مبالغ خرد در این روش وجود ندارد. برای آشنایی بیشتر با این دسته از خدمات، به مقاله «سبدگردانی در بورس چیست؟» مراجعه کنید.
نتیجهگیری
امروزه با پیشرفت ابزارهای معاملاتی دیگر نیازی به صرف وقت و یادگیری روشهای تحلیلی برای سرمایهگذاری در بورس ندارید. با سرمایهگذاری در صندوقها یا سبدگردانی در بورس، به راحتی و بدون دردسر میتوانید بازدهی مطلوبی از بورس کسب کنید.
این پست دارای یک دیدگاه است
عالی