مزایای تحلیل بنیادی

مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
فهرست مطالب
مزایای تحلیل بنیادی

یکی از مسائل مهم برای سرمایه گذاری در بورس، انتخاب سهم مناسب در زمان مناسب است. رایج‌ترین روش‌هایی که سرمایه‌گذاران برای این منظور استفاده می‌کنند عبارتند از: تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال و تابلوخوانی که هر کدام از این روش‌ها طرفداران خاص خود را دارد. در نظر داشته باشید، بازار سهام راه پر پیچ‌وخمی است که اگر دانشی در مورد تحلیل آن نداشته باشید، ممکن است در آن گم شوید؛ بنابراین دانش و تجربه به‌دست آمده از آموزش تحلیل بنیادی،آموزش تحلیل تکنیکال و تابلوخوانی مهارت‌های اساسی مورد نیاز برای موفقیت در معاملات را به همراه خواهد داشت.

 

ویژگی‌های تحلیل بنیادی

تحلیل بنیادی با عناوین مختلفی مثل تحلیل اساسی،‌ فنی،‌ پایه‌ای یا فاندامنتال در بازار شناخته شده است. این تحلیل با بررسی تمام عوامل مرتبط با اقتصاد،‌ صنعت و شرکت، سلامت مالی شرکت‌ها را بررسی می‌کند و در نهایت ارزش ذاتی یا واقعی سهم را به‌دست می‌آورد. پس از آن،‌ برای تحلیلگر مشخص می‌شود که ارزش ذاتی به‌دست آمده بالاتر، پایین‌تر یا حتی برابر با قیمت کنونی معاملات سهم است؛ بنابراین تحلیلگر با توجه به نتایج به‌دست آمده (که در قیمت بازار منعکس نمی‌شوند) نسبت به خرید، فروش، عدم خرید یا نگهداری سهام تصمیم‌گیری می‌کند. برای درک بیشتر این مفهوم، باید به برخی از مزایای تحلیل بنیادی توجه کرد. در نظر داشته باشید برای آشنایی بیشتر با شیوه تعیین ارزش ذاتی سهم می‌توانید مقاله «تعیین ارزش ذاتی سهم در بورس» را مطالعه کنید.

 

مزایای تحلیل بنیادی چیست؟

تجزیه و تحلیل بنیادی شرکت‌ها مزایای بسیاری دارد. پیروان تحلیل بنیادی معتقدند که این روش تصویر دقیقی از اتفاقات بازار ارائه می‌دهد و همچنین سیگنال‌هایی برای فرصت‌های معاملاتی صادر می‌کند؛ اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که تحلیل بنیادی را به عنوان یکی از محبوب‌ترین روش‌های تحلیلی برای سرمایه‌گذاران جذاب می‌کند که در ادامه به برخی از مزایای تحلیل بنیادی اشاره می‌کنیم:

 

  • شناسایی سهم برتر در صنعت برتر

بزرگترین مزیت تحلیل بنیادی این است که به یادگیری پیچیدگی‌های مختلف بازار سهام کمک می‌کند. تحلیلگر بنیادی براساس اصول و قواعد این تحلیل می‌تواند صنایع و شرکت‌های برتری که ارزشمند هستند (یعنی مدل تجاری و آینده خوبی دارند) را شناسایی و بهترین آن‌ها را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کند. همچنین می‌تواند از سرمایه‌گذاری در شرکت و صنعتی که ممکن است منجر به زیان شود، اجتناب کند. در ضمن زمانی که تحلیلگر تعداد زیادی سهم در لیست خرید خود دارد نیز تحلیل بنیادی در شناسایی بهترین سهم کمک بزرگی می‌کند.

 

  • کاهش سوگیری‌ معاملاتی

تحلیل بنیادی روشی برای اندازه‌گیری ارزش ذاتی سهم است و تمام جنبه‌های کلی اقتصاد، صنعت، قدرت مالی و مدیریت شرکت‌ در آن به‌صورت مفصل مطالعه می‌شود؛ بنابراین می‌توان گفت که این روش از تحلیل شرکت‌ها به حذف سوگیری‌ معاملاتی کمک می‌کند تا زمینه لازم برای یک تصمیم‌گیری منطقی در چارچوب تحلیل برای تحلیلگر فراهم شود. برای آشنایی بیشتر با سوگیری‌های معاملاتی مقاله «سوگیری‌های شناختی و تاثیر آن بر معاملات سهام» را ببینید.

 

استراتژی مناسب برای شرایط بحرانی

هیچکس تمایل ندارد در شرایط بحرانی گرفتار شود؛ اما فرض کنید شما در بازاری با روند نزولی هستید و فشار فروش در تمام سهم‌ها وجود دارد. در این صورت یکی از استراتژی‌هایی که می‌توانید برای کنترل وحشت و همچنین مدیریت دارایی خود از آن استفاده کنید، تحلیل بنیادی است. زیرا سرمایه‌گذارانی که با استفاده از تحلیل بنیادی سهام خود را انتخاب کرده‌اند، می‌دانند که قیمت سهام هر شرکتی ممکن است سقوط ‌کند؛ اما در مورد سهم‌هایی با بنیاد قوی، شرایط با سرعت بیشتری بهبود می‌یابد و به حالت استاندارد بازمی‌گردد. در نظر داشته باشید که ترس و وحشت از بحران‌ها می‌تواند قضاوت منطقی در رابطه با یک موقعیت خاص را مختل کند؛ بنابراین آرام باشید و به تحلیل ادامه دهید! فراموش نکنید توانایی درک و تجریه و تحلیل صورت‌های مالی شرکت‌ها از مهم‌ترین عواملی است که به سرمایه‌گذاران در شناخت سهام بنیادی بازار کمک می‌کند. برای آشنایی بیشتر با صورت‌های مالی شرکت‌ها می‌توانید مقاله «صورت مالی چیست؟» را مطالعه کنید.

 

محدودیت‌های تحلیل بنیادی

تحلیل بنیادی نیز مانند هر روش تجزیه و تحلیل دیگر، فراز و نشیب‌هایی دارد که در ادامه به برخی از محدودیت‌های آن اشاره می‌کنیم. یکی از نقاط ضعف تحلیل بنیادی این است که مستلزم تلاش و صرف زمان قابل توجهی است. کاوش عمیق در گزارش‌های صورت‌ مالی، ترازنامه‌،‌ صورت جریان وجوه نقد و دیگر گزارش‌های مالی بسیار حائز اهمیت است؛ اما این فرایند ممکن است برای سرمایه‌گذاران، مخصوصاً سرمایه‌گذاران کم‌تجربه دشوار و خسته کننده باشد. می‌توان گفت در بسیاری از موارد رابطه مستقیمی بین زمان صرف شده برای انجام تجزیه و تحلیل و سود ناشی از آن وجود دارد.

برخلاف تجزیه و تحلیل تکنیکال که سیگنال‌های واضحی از زمان خرید و فروش صادر می‌کند، تحلیل بنیادی قادر به مشخص کردن زمان دقیق خرید و فروش نیست. پیروان تحلیل بنیادی نسبت به معاملات کوتاه‌مدت مقاومت نشان می‌دهند و فقط به افق‌های زمانی بلندمدت اعتقاد دارند؛ بنابراین زمانی‌که بازارها به سرعت واکنش‌های مختلفی نشان می‌دهند، ممکن است نتایج به‌دست آمده از این تحلیل کاربردی نداشته باشند! منتقدان تحلیل بنیادی بر این باورند که به دلیل تمرکز این نوع تحلیل بر اطلاعات مواردی است که قبلا اتفاق افتاده، تحلیل بنیادی می‌تواند به ارزش‌گذاری‌های نامناسب و در نتیجه تصمیم‌های سرمایه‌گذاری نامناسب منجر شود.

 

تحلیل بنیادی می‌تواند جایگزین تحلیل‌های دیگر شود؟

بسیاری از متخصصان،‌ تحلیل بنیادی را مهمترین مرحله در سرمایه‌گذاری می‌دانند. اگرچه این نوع تحلیل یک روش سیستماتیک و منطقی با بررسی جزء به جزء عوامل تأثیرگذار بر عملکرد شرکت‌ها است، اما پاسخ قطعی وجود ندارد که آیا تحلیل بنیادی می‌تواند به‌عنوان جایگزین آموزش تحلیل تکنیکال یا تابلوخوانی استفاده شود یا خیر. البته تردیدی وجود ندارد که ترکیب نقاط قوت این روش‌ها، می‌تواند به سرمایه‌گذاران کمک کند تا بازارها را بهتر بشناسند و مسیر سرمایه‌گذاری خود را مشخص کنند؛ بنابراین در صورتی که تمایل دارید با شیوه‌های دیگر تحلیل در بازار سرمایه آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله «آموزش کامل تحلیل تکنیکال» را نیز مطالعه کنید. در پایان در نظر داشته باشید، پیش‌بینی آینده بازار کار دشواری است و بهترین روش برای انجام معاملات موفق یادگیری ابزارهای آن است. اگرچه تجربه معلم خوبی است، اما به صورت کلی آموزش بورس دانش و بینش ارزشمندی در مورد بازار و استراتژی‌های معاملاتی به شما ارائه می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.