اشتباهات رایج مالی

مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
اشتباهات رایج مالی

بخش قابل توجهی از تصمیمات مالی انسان‌ها تحت تاثیر خطاهای شناختی اتفاق می‌افتد. در بسیاری از مواقع، به جای اینکه منطق در تصمیمات اصلی افراد دخیل باشد، احساسات لحظه‌ای علت تصمیم‌گیری هستند. مشکل اینجاست که چنین تصمیماتی، بیشتر اوقات نه تنها اشتباه به نظر نمی‌رسند، بلکه در ظاهر منطقی‌ترین گزینه ممکن تلقی می‌شوند! برای درک بهتر این مطلب احساس خود را به خرید یک دست لباس اضافه با حسی که به تخصیص همان مبلغ به سرمایه گذاری در بورس دارید، مقایسه کنید.

در این مطلب، تعدادی از اشتباهات رایج در زمینه تصمیمات مالی را مورد بررسی قرار داده‌ایم. به احتمال زیاد هر فردی در طول زندگی خود حداقل یک‌بار درگیر این خطاها شده است. در ادامه نکاتی را مورد بررسی قرار‌ داده‌ایم که در نظر گرفتن آن‌ها کمک می‌کند از بسیاری از خطاهای مشابه در آینده، دور بمانید.

۱- مخارج بی هدف

مخارج بی‌هدف ازجمله رایج‌‌ترین اشتباهاتی هستند که افراد در زمینه مسائل مالی مرتکب می‌شوند. در ارتباط با این دسته از مخارج می‌توان چنین گفت که چون هزینه انجام آن‌ها به‌تنهایی اندک است، شاید در زمان خرید توجه‌تان را جلب نکنند. به‌عنوان مثال، ممکن است خرید یکی از وسایلی را که در خانه به‌شدت نیاز دارید، به خاطر قیمت بالای آن به تعویق اندازید؛ اما در این فاصله، همان مبلغ را در سوپرمارکت صرف خرید خوراکی‌هایی کنید که اصلاً ضروری نیستند.

 

۲- حفظ حق اشتراک‌های بدون استفاده

همان‌طور که می‌دانید، افراد در زمان اتخاذ تصمیماتی از قبیل شروع ورزش یا خرید اشتراک یک سایت پخش فیلم و سریال، بیش از اندازه نسبت به توانایی‌های خود یا زمانی که در اختیار دارند خوش‌بین هستند؛ بنابراین در زمان تصمیم‌گیری با تخمین بیش‌ازحد توانایی و زمانی که در اختیار دارند، نسبت به تمدید اشتراک‌هایی که عملاً بی‌استفاده هستند، اقدام می‌کنند. این مسئله نیز یکی از اشتباهات رایجی است که افراد مرتکب می‌شوند.

در حالت کلی در نظر داشته باشید که اکثر مواقع، برخلاف آنچه انتظار می‌رود خرید کالاهای گران‌قیمت نیست که باعث اتلاف منابع مالی می‌شود؛ بلکه هزینه‌های نه‌چندان بالا اما بدون برنامه‌ریزی هستند که باعث می‌شوند در بلندمدت مبالغ سنگین را از دست دهید.

 

۳- خریدی با هزینه‌های جانبی بالا

یکی دیگر از اشتباهات رایج مالی زمانی اتفاق می‌افتد که تمام سرمایه خود را صرف خرید کالایی مانند یک خودروی گران‌قیمت می‌کنید که نمی‌توانید هزینه‌های جانبی آن را به‌سادگی تأمین کنید. در نظر داشته باشید زمانی که در حال تصمیم‌گیری در خصوص خرید چنین کالاهایی هستید، از توانایی خود در تأمین هزینه‌های جانبی آن اطمینان حاصل کنید.

 

۴- نداشتن پس انداز

در ارتباط با پس‌انداز کردن بخشی از درآمد، لازم است پیش از هر کار دیگری، هزینه‌های ماهانه خود را تخمین بزنید.  در صورتی‌که درآمدتان بیش از هزینه‌های آن ماه بود، عاقلانه‌ترین کار این است که مازاد درآمد را پس‌انداز کنید. در واقع اگر حقوق هر ماه به طور کامل صرف هزینه‌های روزمره شود، باعث می‌شود در صورت وقوع اتفاقی غیرمنتظره، برای تأمین هزینه‌های مربوط به آن دچار مشکل شوید.

سرمایه گذاری در بورس، با‌توجه به اینکه با کمترین مبالغ نیز امکان‌پذیر است، می‌تواند در دستیابی شما به این هدف موثر باشد.

 

۵- نداشتن برنامه ریزی مالی برای دوران بازنشستگی

سرمایه گذاری در کشورهایی که با نرخ بالای تورم درگیر هستند، اهمیت دوچندان دارد. درواقع بسیاری از مواقع افراد علاوه بر درآمدی که از شغل خود کسب می‌کنند، لازم است با سرمایه گذاری در بورس از محل مازاد درآمد، نسبت به حفظ ارزش دارایی خود در برابر تورم اقدام کنند. اهمیت سرمایه گذاری در بورس نسبت به بازارهای دیگر، در دوران بازنشستگی بیشتر مشخص می‌شود. داشتن یک درآمد جانبی در کنار درآمد دوران بازنشستگی در ارتقاء رفاه حائز اهمیت است؛ بنابراین بهترین کار این است که با بررسی گزینه‌های مختلف سرمایه‌گذاری، هر چه زودتر، به فکر یک سرمایه‌گذاری مطمئن برای دوران بازنشستگی خود باشید. فراموش نکنید اگر هنوز کاری نکرده‌اید که پولتان برای شما کار کند، مجبور خواهید بود برای همیشه کار کنید.

آموزین بهترین راهنمای سرمایه گذاری در بورس است که با برگزاری دوره‌های آموزشی و تحلیلی متنوع، برای فراگیری اصول سرمایه گذاری در بورس و همچنین انواع تحلیل، بسیار کارآمد است.

 

پیشنهاد مطالعه : <<صندوق بازنشستگی چیست؟>>

 

۶- نداشتن مدیریت مالی

انجام هزینه‌های بی‌هدف و بدون برنامه باعث می‌شود بدون اینکه متوجه شویم، پول زیادی از دست بدهیم. می‌توان با تهیه فهرستی از هزینه‌ها و درآمدهای قطعی، برنامه‌ریزی مناسبی برای مسائل مالی داشت.

برای جلوگیری از آسیب‌های نبود برنامه‌ریزی مالی، می‌توانید با لیست کردن هزینه‌های روزانه شروع کنید. هوشیاری در رابطه با هزینه‌های جاری زندگی، می‌تواند در مدیریت بهتر مخارج و جلوگیری از هزینه‌های بدون هدف بسیار مؤثر باشد.