استفاده از الگوی پوشا مثبت و منفی

مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه
فهرست مطالب
الگوی پوشا

الگوهای شمعی همواره یکی از مهم‌ترین استراتژی‌های کسب سود در تحلیل تکنیکال هستند و آشنایی با انواع الگوهای شمعی می‌تواند معامله‌گران و سرمایه‌گذاران را در رابطه با خرید و فروش یک دارایی کمک کند. الگوی پوشا یا Engulfing Pattern نیز از جمله بهترین الگوهای شمعی ژاپنی است که علاوه بر صدور سیگنال‌های قدرتمند خرید و فروش در فیلترنویسی نیز کاربرد دارد. در این مقاله به تشریح انواع الگوی پوشا خواهیم پرداخت.

 

الگوی پوشا (Engulfing Pattern) چیست؟

سابقه استفاده از الگوی پوشا به کشور ژاپن و قرن هجدهم میلادی باز می‌گردد. اما، الگوی پوشا از قرن بیست و یکم میلادی و با توسعه ابزارهای تحلیل تکنیکال بیشتر در بین معامله‌گران رواج پیدا کرد. در حقیقت، الگوهای شمعی ژاپنی مانند الگوی پوشا، نشان‌دهنده روان‌شناسی معامله‌گران است. الگوی پوشا یک الگوی بازگشتی محسوب شده و شکل‌گیری آن می‌تواند تغییر روندهای بزرگ بازار را در پی داشته باشد.

 

پیشنهاد مطالعه: «آشنایی با الگوهای بازگشتی»

 

ساختار الگوی پوشا 

الگوی پوشا از دو کندل صعودی (Bullish) و نزولی (Bearish) تشکیل شده است. در تصویر زیر می‌توانید نمونه‌ای از یک الگوی پوشا را در نمودار قیمت سهام یک شرکت بورسی مشاهده کنید:

ساختار الگوی پوشا 

همانطور که مشاهده می‌کنید الگوی پوشا از یک جفت کندل صعودی و نزولی تشکیل شده است. به صورت کلی انواع الگوهای پوشا عبارتند از:

  • الگوی پوشای صعودی 
  • الگوی پوشای نزولی
  • الگوی ابر سیاه
  • الگوی نافذ یا نفوذی

 

الگوی پوشای صعودی (Bullish Engulfing)

این الگو که به الگوی پوشای مثبت هم معروف است معمولا در انتهای یک روند نزولی شکل می‌گیرد و در طول یک روند صعودی نیز پدیدار می‌شود. در شکل زیر می‌توانید ساختار یک الگوی پوشای صعودی را مشاهده کنید:

الگوی پوشای صعودی (Bullish Engulfing)

همانطور که مشاهده می‌کنید در یک الگوی پوشای مثبت یا صعودی، قیمت باز شدن کندل سبز باید از قیمت بسته‌ شدن کندل روز قبل (قرمز) پایین‌تر باشد. همچنین، قیمت بسته شدن کندل سبز باید بالاتر از قیمت باز شدن کندل قرمز رنگ باشد. اما، با پدیدار شدن یک الگوی پوشا صعودی چه تغییری در روند دارایی رخ می‌دهد؟ در تصویر زیر می‌توانید تغییر روند یک دارایی را پس از پدیدار شدن الگوی پوشای مثبت مشاهده کنید:

الگوی پوشای مثبت

همانطور که مشاهده می‌کنید با شکل‌گیری این الگو در ابتدای یک روند صعودی یا انتهای یک روند نزولی، تغییر روند صورت می‌گیرد. همچنین، برای دریافت سیگنال خرید مطمئن‌تر از الگوی پوشای صعودی می‌توانید از استراتژی ترکیبی مانند اندیکاتور RSI و MACD نیز استفاده کنید:

الگوی پوشای صعودی

در نمودار قیمت سهام فوق مشاهده می‌کنید که پس از شکل‌گیری الگوی پوشای مثبت، باید منتظر سیگنال خرید هم‌زمان دو اندیکاتور RSI و MACD باشید. زمانی که خط RSI از سطح ۵۰ عبور می‌کند و در اندیکاتور MACD نیز خطوط مکدی و سیگنال یکدیگر را رو به بالا قطع کرده و میله‌های سبز پدیدار می‌شوند، سیگنال خرید قدرتمندی برای یک معامله‌گر صادر می‌شود. 

پیشنهاد مطالعه: «اندیکاتور مکدی (MACD) چیست؟»

 

 

  • فیلتر الگوی پوشای صعودی

استفاده از فیلتر یکی از بهترین راه‌های تشخیص سهامی که دارای الگوی پوشای صعودی است. از طریق فیلتر زیر می‌توانید سهام و کلیه دارایی‌هایی که دارای الگوی پوشای مثبت هستند را شناسایی کنید:

 

true==function()

{

n = (( [ih][0].PDrCotVal-[ih][0].PriceFirst)/[ih][0].PClosing)

if ( [ih][0].PriceFirst< [ih][1].PDrCotVal && [ih][0].PDrCotVal> [ih][1].PriceFirst && n>0.03 && [ih][1].PriceFirst> [ih][1].PDrCotVal && [ih][0].PDrCotVal>[ih][0].PriceFirst) 

{

return true;

}

else

{

return false;

}

}()

با اعمال این فیلتر در بخش فیلتر در دیده‌بان سایت tsetmc می‌توانید سهامی را که دارای الگوی پوشای صعودی است مشاهده کنید:

فیلتر الگوی پوشای صعودی

با استفاده از فیلتر معرفی‌شده و بررسی آن در نمودار قیمت، وضعیت سهم و پتانسیل تغییر روند آن را می‌توانید بررسی کنید.

 

الگوی پوشای نزولی (‌Bearish Engulfing)

بر خلاف الگوی پوشای صعودی، الگوی پوشای نزولی یا الگوی پوشای منفی در انتهای روند صعودی شکل گرفته و باعث تغییر روند قیمت یک دارایی می‌شود. لازم به ذکر است، در موج‌های نزولی طی یک روند صعودی نیز، الگوهای پوشای نزولی رخ می‌دهد، اما قدرت آن به مراتب پایین‌تر از قدرت یک الگوی پوشای نزولی در انتهای روند صعودی است.

الگوی پوشای نزولی

همانطور که مشاهده می‌کنید قیمت بسته شدن کندل قرمز رنگ باید پایین‌تر از قیمت باز شدن کندل سبز رنگ در روز قبل (کندل قبلی) باشد. همچنین، قیمت باز شدن کندل قرمز باید بالاتر از قیمت بسته شدن کندل سبز رنگ باشد. در تصویر زیر می‌توانید نمونه‌ای از تاثیر الگوی نزولی پوشا را در نمودار قیمت مشاهده کنید:

تاثیر الگوی نزولی پوشا

توجه داشته باشید که در طی یک روند نزولی، ممکن است چندین الگوی پوشای نزولی شکل بگیرد و با دنبال کردن آن‌ها از طریق اندیکاتور RSI می‌توان تا حدی انتهای روند نزولی را تشخیص داد.

انتهای روند نزولی

زمانی که خط RSI زیر سطح ۵۰ قرار می‌گیرد یک سیگنال خروج قدرتمند هم‌زمان با شکل‌گیری الگوی پوشای نزولی، صادر می‌شود.

 

  • فیلتر الگوی پوشای نزولی

با استفاده از کد زیر می‌توانید سهام و دارایی‌های قابل معامله در بورس را که دارای الگوی پوشای نزولی هستند، شناسایی کنید:

 

(pl)*1.03<=(pc)&&((ct).Buy_I_Volume/(ct).Buy_CountI)<((ct).Sell_I_Volume/(ct).Sell_CountI)

 

در ادامه این مقاله با سایر الگوهای پوشا آشنا خواهید شد.

 

الگوی ابر پوشای سیاه (Dark Cloud Cover)

یکی از الگوهای شمعی تاثیرگذار در تحلیل تکنیکال ابر پوشای سیاه یا Dark Cloud Cover است که یک الگوی پوشای نزولی محسوب می‌شود.

الگوی ابر پوشای سیاه

همانطور که مشاهده می‌کنید ساختار این الگو به نحوی است که کندل قرمز رنگ باید بالاتر از کندل سبز باشد و ۵۰ درصد از بدنه کندل سبز رنگ باید توسط کندل قرمز پوشش داده شود. در نمودار زیر می‌توانید تاثیر این الگو را در قیمت دارایی مشاهده کنید:

تاثیر الگوی ابر سیاه بر روند دارایی

وقتی که یک الگوی ابر سیاه در انتهای روند صعودی نمایان می‌شود باید انتظار اصلاح شدید در قیمت را داشت. معمولا این الگو در انتهای روندهای صعودی رخ داده و باعث تغییر روند قیمتی یک دارایی می‌شود.

 

الگوی نفوذی (Piercing)

یکی از الگوهای پوشای برگشت‌پذیر که می‌تواند تغییر روند قیمت را پس از یک دوره نزولی آغاز کند الگوی نفوذی یا نافذ است. در حقیقت، این الگو بر خلاف الگوی ابر سیاه، در انتهای روند نزولی شکل گرفته و باعث ایجاد روند صعودی قیمت می‌شود.

الگوی نفوذی (Piercing)

همانطور که مشاهده می‌کنید ساختار الگوی نافذ کاملا برعکس الگوی ابر سیاه است. همچنین، کندل سبز رنگ در این الگو باید پایین‌تر از کندل قرمز رنگ قرار داشته باشد. در نمودار زیر می‌توانید تاثیرگذاری الگوی نفوذی را مشاهده کنید:

تاثیرگذاری الگوی نفوذی

با شکل‌گیری الگوی نافذ در انتهای روند نزولی، تغییر روند در قیمت رخ داده و حرکت صعودی قیمت آغاز می‌شود.

 

شرایط صحت و اعتبار الگوی پوشا چیست؟

مهم‌ترین معیار برای اعتبارسنجی الگوهای پوشا نواحی قیمتی است که این الگوها شکل می‌گیرند. الگوهای پوشای نزولی معمولا در انتهای روند صعودی شکل گرفته و الگوهای پوشای صعودی معمولا در انتهای روند نزولی پدیدار می‌شوند. بنابراین، الگوهایی که در نواحی ذکرشده نمایان می‌شوند از اعتبار بالایی برخوردار هستند. همچنین، برای اطمینان بیشتر می‌توانید از ابزارهای کمکی تحلیل تکنیکال مانند میانگین متحرک یا انواع اندیکاتورها بهره ببرید.

 

جمع بندی

به صورت کلی الگوهای شمعی ژاپنی از جمله الگوهای پوشا نقش مهمی در تحلیل تکنیکال داشته و این الگوها رفتار و روان‌شناسی معامله‌گران در شرایط مختلف بازارهای مالی را نشان می‌دهند. با استفاده از انواع الگوهای پوشا و بهره‌بردن از فیلترها و ابزارهای کمکی تحلیل تکنیکال مانند اندیکاتورها می‌توان تغییر روندهای مثبت و منفی را سریع‌تر شناسایی کرد. 

 

سوالات متداول

الگوی پوشا یک الگوی بازگشتی محسوب شده و می‌تواند باعث تغییر روند در قیمت دارایی‌ها شود. الگوی پوشا از یک جفت کندل صعودی و نزولی تشکیل شده و انواع مختلفی دارد.

یکی از بهترین راه‌های تشخیص الگوی پوشای صعودی استفاده از فیلتر الگوی پوشای صعودی است.

الگوی ابر سیاه یک الگوی پوشای نزولی بوده که معمولا در انتهای روند صعودی نمایان می‌شود. در حالی که الگوی نفوذی یک الگوی پوشای صعودی است و در انتهای روندهای نزولی پدیدار می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.