با انواع پرچم (Flag) در تحلیل تکنیکال آشنا شوید!

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال

الگوهای‌ پرچم یا Flag یکی از ساده‌ترین، سودآورترین و در عین حال قابل مشاهده‌ترین الگوها در تحلیل تکنیکال هستند. انواع الگوهای پرچم را می‌توان در نمودارهای قیمت دارایی‌ها مشاهده کرد و بر اساس آن‌ها اقدام به انجام معاملات سودآور کرد. در این مقاله با الگوی پرچم و انواع آن آشنا خواهید شد.

 

الگوی پرچم چیست؟

الگوی پرچم یا Flag Pattern یکی از انواع الگوهای کلاسیک در تحلیل تکنیکال است که زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت یک دارایی در مدت زمان کوتاهی با سرعت زیادی رشد کرده یا اصلاح می‌کند. در حقیقت، الگوی پرچم از نوع الگوهای ادامه‌دار بوده و پس از مدت زمان کوتاهی اصلاح یا صعود، به روند خود ادامه می‌دهد. 

الگوهای پرچم در شکل‌های متفاوتی یافت می‌شوند. اما، تمامی الگوهای پرچم ساختار مشخص و مشابهی دارند و نوع صعودی یا نزولی بودن آن‌هاست که تفاوت را رقم می‌زند. در ادامه به ساختار الگوی پرچم خواهیم پرداخت.

 

اجزای الگوی پرچم

همانطور که اشاره شد ساختار الگوهای پرچم مشابه است. الگوی پرچم دارای دو جزء اصلی یعنی پرچم و میله پرچم است. برای درک بهتر میله پرچم و پرچم بهتر است به تصاویر زیر توجه کنید:

اجزای الگوی پرچم

در شکل می‌توانید الگوی پرچم را در یک روند صعودی مشاهده کنید. خطوط حمایت و مقاومت در کنار میله، ساختار الگوی پرچم را تشکیل می‌دهند. همچنین، یک الگوی پرچم زمانی تکمیل می‌شود که در روند صعودی، از خط مقاومت عبور کند و در حقیقت از نقطه شکست فراتر برود. در شکل زیر نیز می‌توانید با ساختار پرچم در روند نزولی آشنا شوید.

الگوی پرچم در روند نزولی

بر خلاف روند صعودی، نقطه شکست الگوی پرچم در روند نزولی با از دست رفتن خط حمایت تکمیل می‌شود. 

 

انواع الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال

الگوی پرچم در شکل‌های متنوعی رخ می‌‌دهد. در نمودار قیمت دارایی‌ها می‌توان به راحتی الگوهای پرچم مستطیلی و مثلثی را مشاهده کرد. اما، الگوهای پرچم دیگری نیز وجود دارد که با ذکر مثال به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت:

 

الگوی پرچم صعودی

الگوی پرچم صعودی یکی از رایج‌ترین الگوها در نمودارهای قیمت دارایی‌ها است. این الگو ادامه‌دار بوده و مطابق شکل زیر در یک روند صعودی و پس از یک دوره اصلاح، قیمت به سمت بالا حرکت می‌کند:

الگوی پرچم صعودی

 

الگوی پرچم نزولی

زمانی که قیمت در یک روند نزولی قرار دارد و روند صعودی کوتاه‌مدتی را تجربه می‌کند. پس از آن، قیمت به روند نزولی خود ادامه داده و به شدت افت می‌کند:

الگوی پرچم نزولی

الگوی پرچم نزولی می‌تواند معامله‌گران را دچار خطا کرده و باعث زیان آن‌ها شود. از طرف دیگر، با دیدن این الگو امکان کسب سود در بازارهای دو طرفه مانند بازار آتی وجود دارد. لازم به ذکر است نام دیگر این الگو پرچم برعکس است.

 

پرچم مستطیلی

الگوی پرچم مستطیلی را می‌توان در روندهای خنثی یا به اصطلاح side مشاهده کرد. این الگو به دو صورت نزولی و صعودی قابل مشاهده است. مطابق شکل زیر، الگوی صعودی زمانی رخ می‌دهد که قیمت پس از یک روند صعودی دچار اصلاح شده و کف‌های حمایتی و سقف‌های مقاومتی برابری شکل می‌گیرد:

پرچم مستطیلی صعودی

در طرف مقابل، الگوی پرچم مستطیلی نزولی زمانی شکل می‌گیرد که قیمت در روند نزولی قرار دارد و برای مدت زمان تقریبا میان‌مدت یا کوتاه‌مدت در روند خنثی نوسان کرده و سپس مطابق شکل زیر به روند نزولی ادامه می‌دهد:

پرچم مستطیلی نزولی

 

الگوی پرچم مثلثی

بسیاری از معامله‌گران حرفه‌ای بازار اعتقاد دارند الگوی پرچم مثلثی و الگوی پرچم Pennant سودآورترین الگوی پرچم است. در حقیقت، زمانی که قیمت یک دارایی مطابق این الگو عمل می‌کند، در مدت‌ زمان کوتاهی رشد سریعی را تجربه می‌کند:

الگوی پرچم مثلثی صعودی

 

همانطور که در شکل فوق مشاهده می‌کنید، یک الگوی پرچم مثلثی صعودی در مدت زمان کوتاهی اصلاح کرده و به اندازه میله پرچم رشد می‌کند. در حقیقت، هدف قیمت در این الگو برابر با اندازه میله پرچم است. در روندهای نزولی نیز، می‌توان الگوی پرچم مثلث نزولی را مطابق شکل زیر مشاهده کرد:

الگوی پرچم مثلثی نزولی

معمولا این الگو برای معامله‌گرانی مناسب است که قصد دارند با اخذ موقیعت فروش، از نوسانات شدید منفی در قیمت یک دارایی، بیشترین سود ممکن را کسب کنند. 

 

پیشنهاد مطالعه :<<الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال>>

 

چطور حد ضرر را در الگوی پرچم مشخص کنیم؟

با وجود اینکه الگوهای پرچم می‌توانند بسیار سودآور باشند، اما همواره باید مدیریت ریسک را در این الگوها در نظر گرفت. مطابق شکل‌‌های زیر می‌توانید حد ضرر خود را در الگوی پرچم مشخص کنید:

حد ضرر در الگوی پرچم

همانطور که مشاهده می‌کنید در الگوی پرچم صعودی، بهتر است آخرین کندل حمایتی را حد ضرر (۲) در نظر گرفته و کندل حمایتی پیش از آخرین کندل را حد ضرر (۱) لحاظ کنیم.

حد ضرر در الگوی پرچم صعودی

در الگوی پرچم مثلثی، آخرین کندل حمایتی را مطابق شکل فوق باید حد ضرر (۱) و کندل حمایتی پیش از آن را باید حد ضرر (۲) در نظر گرفت.

 

 

استراتژی کسب سود از الگوی پرچم

برای کسب سود از الگوهای پرچم بهتر است میله پرچم را به عنوان هدف قیمتی دارایی در نظر گرفت. برای درک بهتر به مثال زیر توجه کنید:

کندل حمایتی الگوی پرچم مثلثی

در شکل فوق مشاهده می‌کنید که از ابتدا تا انتهای میله پرچم، قیمت ۲۲ درصد رشد داشته است. در صورتی که الگو تکمیل شود، از راس پرچم، تقریبا به اندازه میله قیمت رشد کرده و در این نقطه می‌توانید از معامله خارج شوید. یک راه دیگر برای کسب سود از الگوی پرچم استفاده از میانگین‌های نمایی متحرک ۸ و ۲۱ روزه یا Exponential Moving Average است. برای درک بهتر به مثال زیر توجه کنید:

الگوی پرچم

زمانی که میانگین‌های متحرک یکدیگر را درون الگو به سمت بالا قطع می‌کنند بهترین نقطه برای ورود است. در مرحله دوم، پس از یک موج اصلاحی (خارج از الگو) می‌تواند نقطه دوم ورود به دارایی باشد. همچنین، نقطه خروج را می‌توان زمانی که میانگین‌های متحرک یکدیگر را به سمت پایین قطع می‌کنند در نظر گرفت.

حالا که با الگوی پرچم و انواع آن آشنا شدید بهتر است این نکته را مد نظر قرار دهید که آموزش تحلیل تکنیکال نقش مهمی در استفاده از الگوی پرچم و کسب سود از آن دارد. همچنین، مدت زمان ایجاد الگوی پرچم متفاوت بوده و معمولا الگوی پرچم مستطیلی در مدت‌زمان طولانی‌تری نسبت به سایر الگوهای پرچم ایجاد می‌شود.

سوالات متداول

الگوی پرچم مثلثی و Pennant در مدت زمان کوتاهی شکل می‌گیرند و به سرعت شاهد رشد قیمت دارایی در آن می‌شوید.

بله، یکی از بهترین اندیکاتورها برای کسب سود از الگوهای پرچم، استفاده از میانگین‌های متحرک است.

الگوی پرچم معکوس معمولا در روندهای نزولی رخ می‌دهد و در حقیقت همان الگوهای‌ پرچم نزولی هستند.

معمولا الگوی پرچم مستطیلی در مدت‌زمان طولانی‌تری نسبت به سایر الگوهای پرچم ایجاد می‌شود.