هیکن آشی چیست؟
نمودارهای شمعی در تحلیل تکنیکال بسیار کاربردی هستند و هیکن آشی یکی از بهترین و سادهترین نمودارهای شمعی در تحلیل تکنیکال است. در این مقاله به معرفی نمودار هایکن آشی و استراتژیهای پرکاربرد آن خواهیم پرداخت.
نمودار هیکن آشی چیست؟
نمودار هیکن آشی یا هایکن آشی (Heikin-Ashi) نوعی نمودار شمعی است که نسبت به نمودارهای شمعی رایج از سادگی بیشتری برخوردار بوده و روندهای صعودی و نزولی را با تغییر در رنگ کندلها نشان میدهد. در حقیقت، بهکارگیری نمودار هیکن آشی در آموزش تحلیل تکنیکال میتواند بسیار کاربردی و راحت باشد. در تصویر زیر میتوانید یک نمودار هیکن آشی را مشاهده کنید:
همانطور که مشاهده میکنید با تغییر رنگ در کندلها میتوان روندها را به راحتی در نمودار هایکن آشی مشاهده کرد. اما، برای استفاده بهینه از هیکن آشی بهتر است با نحوه نمایش نمودار هایکن آشی و استراتژیهای ترکیبی آن آشنا شوید.
نحوه رسم نمودار هیکن آشی
برای رسم یا نمایش نمودار هایکن در سامانه هلیوم کافی است مطابق تصویر زیر عمل کنید:
پس از جستجوی نماد مورد نظر خود، بخش «تکنیکال» را انتخاب کنید تا نمودار قیمت نماد برای شما نمایش داده شود:
همانطور که مشاهده میکنید مطابق تصویر فوق باید انواع نمودارها را انتخاب کنید:
مطابق تصویر فوق نمودار Heiken Ashi را انتخاب کنید. با انتخاب این نمودار میتوانید استراتژیهای ترکیبی را پیادهسازی کنید.
فرمول هیکن آشی چیست؟
فرمول کندلهای هیکن آشی به شرح زیر است:
همانطور که مشاهده میکنید فرمول قیمت بسته شدن و باز شدن کندلهای هیکن آشی از فرمول (COHL) یعنی بسته شدن-باز شدن- بالاترین- پایینترین تبعیت میکند.
استراتژی Trend Following
همانطور که اشاره شد تغییر رنگ در کندلهای هیکن آشی نشانهای از تغییر روند است. روند صعودی قدرتمند در هایکن آشی زمانی شکل میگیرد که پس از یک روند نزولی، کندلهای سبز و بدون سایه تشکیل شوند:
در نمودار فوق مشاهده میکنید که با تغییر رنگ در کندلها، روند نیز صعودی شده و کندلهای سبزرنگ متوالی نشانهای از روند صعودی یک دارایی است. در طرف مقابل، در انتهای یک روند صعودی با تغییر رنگ کندل از سبز به قرمز، روند نزولی در دارایی آغاز میشود:
همانطور که در نمودار فوق مشاهده میکنید با پدیدار شدن کندلهای قرمز در انتهای روند صعودی، کندلهای دوجیشکل نمایان شده و روند نزولی سهم شروع میشود. نکتهای که باید در رابطه با استراتژی Trend Following یا دنباله روی از روند در نظر گرفت سایههای کندلهای صعودی و نزولی و کندلهای دوجی است:
در تصویر فوق مشاهده میکنید که سایه کندلهای صعودی به سمت بالا و در کندلهای نزولی به سمت پایین است. همچنین، توصیه میشود در مجموعه کندلهای دوجی وارد معامله نشوید. زیرا، کندلهای دوجی از قدرت پایینی برخوردار بوده و مشخص نیست روند صعودی دارند یا نزولی.
استفاده از اندیکاتور RSI
استفاده از شاخص قدرت نسبی یا اندیکاتور RSI یکی از بهترین استراتژیهای ترکیبی با هیکن آشی بوده و استفاده از تغییر رنگ کندل و خروج خط RSI از نواحی اشباع خرید و فروش میتواند برای کسب سود و مدیریت ریسک و بازده بسیار کاربردی باشد:
در نمودار فوق مشاهده میکنید که با عبور RSI از ناحیه 30 و پدیدار شدن کندل سبز، سیگنال خرید صادر میشود. در استراتژی فروش، با پایین آمدن خط RSI از ناحیه 70 و پدیدار شدن کندل قرمز، سیگنال فروش صادر میشود.
استفاده از میانگین های متحرک نمایی
یکی از کاربردیترین استراتژیها، استفاده میانگین متحرک بوده و شما میتوانید با استفاده از دو میانگین متحرک در بازههای زمانی دلخواه به همراه نمودار هیکن آشی استراتژی خرید و فروش را پیادهسازی کنید:
همانطور که در تصویر فوق مشاهده میکنید با قطع خطوط میانگین متحرک به سمت بالا روی کندل سبز، سیگنال خرید صادر و با قطع خطوط میانگین متحرک روی کندل قرمز به سمت پایین سیگنال فروش صادر میشود.
مزایای استفاده از نمودار هیکن آشی
از جمله مهمترین مزایای نمودار هایکن آشی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تشخیص راحت روندها
- شناسایی نقاط برگشت
- درصد موفقیت بالای معاملات با استفاده از استراتژیهای ترکیبی
ترکیب هیکن آشی با استراتژیهای ترکیبی به شما کمک میکند تا نقاط ورود و خروج بهتر شناسایی کنید. همچنین، با استفاده از این استراتژیها امکان شناسایی روندهای صعودی، نزولی و خنثی راحتتر بوده و شانس انجام معاملات پرسود بیشتر میشود.