آشنایی با انواع مجامع

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
انواع مجامع

مجامع شرکت‌ها، یکی از اتفاقات مهم بورسی است که تقریبا همه کسانی که نسبت به خرید و فروش سهام و سرمایه گذاری در بورس اقدام می‌کنند، نام آن را شنیده‌اند. مجامع انواع مختلفی دارند که هر یک با هدف خاصی تشکیل می‌شوند. برگزاری مجمع، سوالات زیادی را در ذهن معامله‌گران ایجاد می‌کند. این‌که هدف مجمع چیست؟ چه تغییری قرار است در دارایی و تعداد سهام سهام‌دار ایجاد شود؟ نحوه توقف و بازگشایی نماد و قیمت سهام بعد از مجمع چگونه است؟ سهام‌دار چه تصمیمی برای خرید و فروش سهام بگیرد؟ و کلی سوال دیگر که در این مقاله قصد داریم به آن‌ها پاسخ دهیم؟

ویدیوی آشنایی با انواع مجامع

 

مجمع چیست؟

مجمع جلسه‌ای است که با حضور سهامداران و مدیران یک شرکت سهامی، برگزار می‌شود. به بیان دیگر، تجمع صاحبان سهام شرکت به منظور اتخاذ تصمیماتی که اغلب باعث ایجاد منافعی برای آن‌ها باشد را مجمع می‌گویند؛ بنابراین هدف از برگزاری مجمع، گزارش به سهامداران، تعیین وضعیت شرکت، تصمیم‌گیری در خصوص فعالیت‌ها و مباحثی مانند افزایش سرمایه است. توجه داشته باشید، تصمیماتی که در مجمع گرفته می‌شود، روی همه سهامداران تاثیرگذار است؛ بنابراین هر شخصی که زمان برگزاری مجمع سهامدار شرکت باشد، مصوبات آن مجمع مشمول آن تصمیمات می‌شود.

به‌صورت کلی مجامع شرکت‌ها به 4 دسته تقسیم می‌شوند

  • مجمع عمومی موسس
  • مجمع عادی سالیانه
  • مجمع عادی به‌طور فوق‌العاده
  • مجمع فوق‌العاده

که در ادامه با هر یک از این مجامع بیشتر آشنا می‌شوید.

 

مجمع عمومی موسس

مجمع عمومی موسس در زمان تاسیس شرکت برگزار می‌شود. هدف از برگزاری این مجمع، تعیین اولین مدیران و بازرسان شرکت، تصویب اساسنامه و… است. از آن‌جایی‌که این مجمع تنها یک‌بار و در همان زمان شروع فعالیت شرکت برگزار می‌شود، بنابراین می‌توان گفت سرمایه‌گذاران بورسی هیچ‌گاه برگزاری این نوع مجمع را نخواهند دید. زیرا شرکت‌هایی که حداقل چند سال از شروع فعالیت‌شان گذشته باشد، می‌توانند در بورس یا فرابورس پذیرفته شوند.

 

مجمع عمومی عادی سالیانه

مجمع عمومی عادی سالیانه یکی از مهم‌ترین مجامع شرکت‌ها محسوب می‌شود. هدف از برگزاری این مجمع تصویب صورت‌های مالی، بررسی گزارش مدیران و بازرسان شرکت و انتخاب آن‌ها برای دو سال آینده و همچنین تصویب میزان سود نقدی تقسیمی بین سهام‌داران است. این مجمع تنها یک بار در سال برگزار می‌شود و طبق قانون تجارت، شرکت‌ها موظفند حداکثر ۴ ماه پس از پایان سال مالی، مجمع عمومی عادی سالیانه را برگزار کنند.

از آن‌جایی‌که سال مالی اکثر شرکت‌های بورسی و فرابورسی پایان اسفند است، اردیبهشت تا تیرماه هر سال را می‌توان فصل مجامع در نظر گرفت. توجه داشته باشید، اگر شرکت تصمیم بگیرد که در مجمع عادی سالیانه سود نقدی تقسیم کند، این سود به تمام سرمایه‌گذارانی که در روز برگزاری مجمع سهامدار شرکت باشند، تعلق می‌گیرد. لازم به ذکر است، در مقاله «مجمع عادی سالیانه چیست و چرا برگزار می‌شود؟» با دقت این نوع از مجامع را مورد بررسی قرار داده‌ایم.

 

مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده

مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده تفاوت خاصی با مجمع عمومی عادی سالیانه ندارد. تنها تفاوت این مجمع با مجمع عادی سالیانه در زمان برگزاری آن است. مجمع عادی به‌طور فوق‌العاده در زمانی غیر از زمان تعیین شده در اساسنامه شرکت، تشکیل می‌شود. معمولا هدف از برگزاری این مجمع، انتخاب هیئت‌مدیره و تغییر ترکیب سهامداران است.

مجمع عادی سالیانه و مجمع عادی به‌طور فوق‌العاده در صورتی به رسمیت شناخته می‌شود که سهامداران حداقل 50 درصد از سهام شرکت در مجمع حضور داشته باشند. در صورت عدم حضور صاحبان سهام، مجمع برای دومین بار با دارندگان هر مقدار سهم(بیش از 15 درصد سهام) برگزار می‌شود. تصمیمات «مجمع عمومی عادی» نیز با آراء نصف به‌علاوه یک نفر از حاضرین معتبر خواهد بود.

 

مجمع عمومی فوق‌العاده

اما یکی از جذاب‌ترین مجامع شرکت‌ها که اکثر معامله‌گران برای سرمایه گذاری در بورس به آن توجه ویژه‌ای دارند، مجمع عمومی فوق‌العاده است. مجمع عمومی فوق‌العاده با مجمع عادی تفاوت‌های اساسی دارد.

در شرایط خاص که نیاز به تصمیم‌گیری فوری در شرکت احساس می‌شود و زمان برای برگزاری مجمع عادی وجود ندارد، مجمع عمومی فوق‌العاده تشکیل خواهد شد؛ بنابراین این مجمع در صورت نیاز و تصمیم هیئت‌مدیره می‌تواند در هر زمانی تشکیل شود. در این مجمع درباره مواردی مانند تغییر نام یا محل شرکت، افزایش یا کاهش سرمایه، تغییر موضوع شرکت، تغییر در تعداد مدیران و مدت خدمت آن‌ها، مجوز انتشار اوراق مشارکت، انحلال شرکت یا هرگونه تغییر در اساسنامه شرکت تصمیم‌گیری می‌شود. توجه داشته باشید که تصمیمات این مجمع زمانی به رسمیت شناخته می‌شود که حداقل دو سوم دارندگان سهام با حق رای یا نمایندگان آنها در مجمع حضور داشته باشند. برای آشنایی بیشتر با این نوع از مجامع مقاله «آشنایی با مجمع عمومی فوق‌العاده» را بخوانید.

 

چگونه از زمان و مکان برگزاری مجمع با خبر شویم؟

معمولا ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع، آگهی دعوت به مجمع از طریق سامانه کدال codal.ir در اختیار سهام‌داران قرار می‌گیرد، تا سهامداران با اطمینان کامل در مورد شرکت کردن یا عدم شرکت در این جلسه، تصمیم‌گیری کنند. در مجمع عادی سالیانه علاوه بر آگهی دعوت به مجمع، گزارش‌های مالی شرکت از قبیل صورت‌های مالی سالانه حسابرسی شده به همراه کلیه یادداشت‌های پیوست آن و همچنین گزارش فعالیت هیئت مدیره و جدول زمان‌بندی پرداخت سود نقدی پیشنهادی توسط هیئت مدیره نیز منتشر می‌شود.

شرکت‌ها این مسئولیت را بر عهده دارند که زمان، تاریخ، محل تشکیل و دستور جلسه مجامع عمومی خود را در سامانه کدال، روزنامه رسمی شرکت و همچنین وبسایت شرکت اطلاع‌رسانی کنند تا سهامداران بتوانند در مورد نگهداری یا خرید و فروش سهام تصمیم‌گیری کنند.

فاصله بین نشر آگهی تا تاریخ تشکیل مجمع عمومی به هیچ عنوان نباید کمتر از ۱۰ روز یا بیشتر از ۴۰ روز باشد. علاوه بر این، دو روزکاری قبل از برگزاری مجمع، نماد معاملاتی شرکت در بازار متوقف می‌شود؛ بنابراین اگر قصد ندارید در مجمع شرکت کنید، باید سهام خود را پیش از این تاریخ بفروشید.

اگر قصد حضور در مجمع شرکت را دارید، باید یک روز قبل از برگزاری مجمع، به همراه کارت ملی خود به نشانی موجود در آگهی یا وبسایت شرکت مراجعه و کارت ورود به مجمع را دریافت کنید. توجه داشته باشید، هر سهامداری می‌تواند به شخص دیگری وکالت دهد تا به عنوان نماینده به جای او در مجمع حاضر شود.

علاوه بر موارد گفته شده، بهتر است بدانید در شرایط عادی معمولا دو روز کاری بعد از برگزاری مجمع شرکت، نماد معاملاتی آن شرکت بازگشایی می‌شود. البته در بعضی از مواقع مانند افزایش سرمایه‌های بیش از 20 درصدی، بازگشایی نماد تا ثبت آگهی افزایش سرمایه، به‌طول می‌انجامد. اگر در مجمع صحبت از تقسیم سود یا افزایش سرمایه باشد، نماد شرکت بدون محدودیت دامنه نوسان قیمت بازگشایی می‌شود. در غیر این صورت بازگشایی با محدودیت دامنه نوسان قیمت خواهد بود.

نکته مهم بعدی این است که اگر شما بعد از بازگشایی نماد، سهام خود را بفروشید، باز هم مشمول تصمیماتی که در مجمع گرفته شده است، هستید؛ بنابراین اگر افزایش سرمایه صورت گرفته باشد یا سود نقدی تقسیم شود، این عایدی نصیب شما نیز می‌شود.

 

نتیجه‌گیری

یکی از نکات مهم برای سرمایه گذاری در بورس، تصمیم‌گیری در خصوص شرکت در مجامع است. مجامع همان‌طور که گفته شد انواع مختلفی دارند که هر یک برای تصمیم‌گیری در زمینه خاصی تشکیل می‌شوند. سرمایه‌گذاران قبل از شرکت در مجامع باید حتما آگهی دعوت به مجمع و گزارش‌های مالی که قبل از برگزاری مجامع منتشر می‌شوند را مطالعه کنند تا بتوانند به‌درستی در خصوص حضور یا عدم حضور در مجمع تصمیم‌گیری کنند.