آشنایی با مجمع عمومی فوق‌العاده

مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

یکی از مهم‌ترین موضوعات در زمینه آموزش بورس، بحث مجامع و نکات مربوط به آن است. مجمع به گردهمایی مدیران و سهامداران شرکت‌ها گفته می‌شود که با توجه به هدف برگزاری، انواع مختلفی دارد. یکی از مهم‌ترین مجامع شرکت‌ها، مجمع عمومی فوق‌العاده است. همان‌طور که از نام این مجمع پیداست، این مجمع در مواقع خاص و برای موضوعات مهم و فوری که در چارچوب مجامع عادی شرکت‌ها نمی‌گنجد، برگزار می‌شود. در این مطلب شما را با مجمع عمومی فوق‌العاده، اهداف و نکات مهم آن آشنا می‌کنیم.

ویدیوی آشنایی با مجمع عمومی فوق‌العاده

آشنایی با مجمع عمومی فوق‌العاده

مجمع عمومی فوق‌العاده تقریبا مشابه مجامع عادی سالیانه شرکت‌ها است. مجامع عادی معمولا در زمان‌های مشخصی در سال برگزار می‌شوند. به‌عنوان مثال مجمع عادی سالیانه حداکثر تا 4 ماه پس از پایان سال مالی شرکت برگزار می‌شود؛ اما مجمع عمومی فوق‌العاده زمان مشخصی برای برگزاری ندارد. هر زمانی که مدیران شرکت قصد تصمیم‌گیری در رابطه با موضوع مهمی داشته باشند، می‌توانند با اخذ مجوز و سپس دعوت از سهامداران این مجمع را برگزار کنند. لازم به ذکر است برای آشنایی با سایر مجامع و اهداف برگزاری هر یک از آن‌ها می‌توانید مقاله «آشنایی با انواع مجامع» را مطالعه کنید.

هدف مجمع عمومی فوق‌العاده

یکی از موضوعات مهمی که برای سرمایه گذاری در بورس باید با آن آشنا باشیم، دلیل برگزاری مجامع و اهداف آن‌ها است. مجمع عمومی فوق‌العاده نیز به منظور رسیدن به اهداف خاصی برگزار می‌شود. هدف از برگزاری مجمع فوق‌العاده، عموماً تصمیم‌گیری در رابطه با مباحثی غیر از موضوعات مالی متداول شرکت‌ها است. در بیشتر مواقع، این مجمع برای تصمیم‌گیری در مورد مسائل زیر برگزار می‌شود:

  • تغییر در اساسنامه
  • افزایش یا کاهش سرمایه
  • تغییر نام، محل یا تغییر موضوع شرکت
  • تمدید یا تقلیل مدت زمان فعالیت شرکت
  • مجوز صدور اوراق قرضه
  • تغییر در عده مدیران، بازرسان و مدت خدمت آنان (در صورتی که از حداقل و حداکثر میزان معین شده در قانون تجاوز نکند.)
  • مجوز صدور سهام ممتاز
  • تغییر قوانین مجامع و نحوه دعوت سهامداران برای شرکت در مجمع
  • انحلال شرکت
  • مسائل حقوقی

حد نصاب برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده

برای رسمیت یافتن این مجمع در دعوت اول باید دارندگان بیش از نیمی از سهام دارای حق رای شرکت، در زمان و محل ذکر شده در آگهی دعوت به مجمع حضور یابند. توجه داشته باشید در صورت به حد نصاب نرسیدن تعداد حاضرین در دعوت اول، این جلسه تشکیل نمی‌شود.

اگر در روز برگزاری مجمع برای بار اول، تعداد حاضرین در جلسه به حد نصاب نرسد، مجمع مجددا در زمان دیگری برگزاری می‌شود. در این صورت هیئت مدیره موظف است برای نوبت دوم آگهی دعوت به مجمع را در سامانه کدال منتشر نماید. در آگهی نوبت دوم، ذکر علت عدم تشکیل جلسه در دعوت اول الزامی است. در نوبت دوم، با حضور دارندگان یک سوم سهام دارای حق رای، مجمع عمومی فوق العاده رسمیت می‌یابد.

در این حالت، شرکت زمان دیگری را برای برگزاری مجمع مشخص می‌کند. این جلسه در نهایت با حضور مالکین بیشتر از یک سوم سهام شرکت به رسمیت شناخته می‌شود. تصمیمات این مجمع نیز با حداقل دو سوم آرای سهامداران حاضر در جلسه به تصویب می‌رسد.

مجمع فوق‌العاده جهت افزایش سرمایه

یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که منجر به برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده می‌شود، تصمیم‌گیری در خصوص افزایش سرمایه شرکت است. شرکت‌ها در مواقع خاص، جهت اصلاح ساختار مالی خود، تامین مالی جهت طرح‌های توسعه‌ای و مواردی از این دست، تصمیم به افزایش سرمایه می‌گیرند. به‌منظور انجام افزایش سرمایه، باید مجمعی از نوع فوق‌العاده برگزار شود تا سهامداران در رابطه با این موضوع تصمیم‌گیری کنند. نحوه برگزاری این مجمع و شرایط توقف و گشایش نماد شرکت، برای سرمایه‌گذارانی که قصد خرید و فروش سهام شرکت را دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است.برای بررسی دقیق‌تر مفهوم افزایش سرمایه و روش‌های مختلف آن می‌توانید مقاله «افزایش سرمایه چیست و چه تاثیری بر قیمت سهام شرکت‌ها دارد؟» را بخوانید.

مراحل تشکیل مجمع و فرایند افزایش سرمایه به صورت ذیل است:

مراحل تشکیل مجمع و افزایش سرمایه

  • انتشار آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق‌العاده و موضوع جلسه توسط هیئت مدیره
  • ممنوع-متوقف (بسته) شدن نماد دو روز کاری قبل از تاریخ برگزاری مجمع
  • بازگشایی نماد پس از مجمع
  • انتشار خلاصه‌ای از تصمیمات مجمع (این مرحله پیش از بازگشایی نماد نیز انجام شود)
  • انتشار تصمیمات مجمع

اطلاعیه دعوت به مجمع فوق‌العاده و دلایل برگزاری، حداقل 10 روز قبل از برگزاری مجمع در سایت کدال منتشر می‌شود. بر این اساس سهامداران می‌توانند تصمیم‌گیری درستی جهت شرکت کردن یا عدم حضور در مجمع، خرید و فروش سهام و سرمایه‌گذاری در شرکت داشته باشند.

توقف و بازگشایی نماد معاملاتی در مجمع فوق‌العاده

یکی از مسائل مهم در رابطه با این مجمع، زمان و نحوه بازگشایی نماد پس از برگزاری مجمع است. نماد شرکت برای برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه و مجمع عمومی فوق‌العاده باید دو روز کاری قبل از تاریخ جلسه متوقف شود. بازگشایی نماد نیز معمولا اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، تا 5 روز کاری بعد از تاریخ برگزاری مجمع، انجام می‌شود.

توجه داشته باشید که نحوه بازگشایی نماد پس از این نوع مجمع به‌صورت حراج ناپیوسته و بدون محدودیت دامنه نوسان قیمت است و قیمت نماد بعد از مجمع براساس مکانیزم عرضه و تقاضا کشف قیمت می‌شود.

چند نکته مهم از مجمع عمومی فوق‌العاده

مصوبات مجمع فوق‌العاده مانند سایر مجامع شرکت، شامل همه افرادی است که در زمان برگزاری مجمع، سهامدار شرکت باشند؛ بنابراین اگر در روزهای قبل از برگزاری مجمع سهام خود را بفروشید، مصوبات مجمع شامل حال شما نمی‌شود.

تنها قانون مشارکت در مجامع، سهامدار بودن شخص در روز برگزاری مجمع عمومی فوق العاده شرکت است. به عبارتی اگر دو روز قبل از برگزاری مجمع که نماد شرکت قابل معامله است، سهم شرکت را خریداری کنید و بلافاصله بعد از برگزاری مجمع و بازگشایی نماد، سهام خود را بفروشید، مشمول مصوبات مجمع خواهید شد.

در ضمن اگر فردی بعد از بازگشایی نماد پس از تاریخ مجمع، اقدام به خرید سهام شرکت کند، هیچ یک از تصمیمات مجمع شامل حال او نخواهد شد.

در صورتی‌که تمایل دارید در رابطه با مجامع شرکت‌ها و موضوع افزایش سرمایه اطلاعات بیشتری کسب کنید، می‌توانید در خودآموزین مجامع و افزایش سرمایه آموزین شرکت کنید. توجه داشته باشید، آموزش بورس و کسب دانش کافی در این زمینه، می‌تواند برای موفقیت در سرمایه گذاری در بورس موثر باشد.