چگونه تحرکات سهامداران حقیقی و حقوقی را تحلیل کنیم؟

مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

اکثر سرمایه‌گذارن در شروع فعالیت در بازار سرمایه تصور می‌کنند کسب سود در بورس به‌راحتی امکان‌پذیر است. این افراد بدون داشتن دانش تحلیلی و تنها پس از دریافت کد بورسی، شروع به سرمایه گذاری در بورس می‌کنند. در نتیجه می‌توان انتظار داشت سرمایه‌گذاری منجر به ضرر شود و اصل سرمایه فرد کاهش یابد.

راه‌کار مناسب برای حل این مشکل متداول، آموزش روش‌های تحلیلی است. یکی از کاربردی‌ترین روش‌های تحلیل در بورس، تابلوخوانی و بررسی تحرکات حقیقی‌ها و حقوقی‌های بازار است. در این مطلب با این روش تحلیلی و نحوه ارزیابی تحرکات حقیقی‌ها و حقوقی‌ها آشنا می‌شوید.

 

ویدیوی چگونه تحرکات سهامداران حقیقی و حقوقی را تحلیل کنیم؟

 

تابلوخوانی چیست؟

تابلوخوانی روش تحلیلی است که در آن تحلیلگر بررسی معاملات انجام شده در طول روز و تحرکات مشکوک بازار، به ارزندگی سهام شرکت پی می‌برد و براساس آن نسبت به خرید و فروش سهام اقدام می‌کند. در این روش تحلیلی موارد مختلفی مانند سابقه معاملات، حجم‌های مشکوک معاملاتی، قدرت خریداران و فروشندگان، تحرکات حقیقی‌ها و حقوقی‌های بازار و… مورد بررسی قرار می‌گیرد. لازم به‌ ذکر است، پیش‌تر در مقاله «حجم مشکوک چییست؟» این مفهوم را به‌دقت مورد بررسی قرار داده‌ایم. در این مقاله نیز، آمار خرید و فروش حقیقی‌ها و حقوقی‌های بازار را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های مورد توجه تحلیلگران در روش تابلوخوانی معرفی می‌کنیم.

 

نحوه مشاهده تحرکات حقیقی و حقوقی

برای مشاهده تحرکات حقیقی و حقوقی‌های بازار می‌توانید به بخش حقیقی‌ها و حقوقی‌های هر نماد در سایت TSETMC مراجعه کنید. در این بخش آمار خرید و فروش معامله‌گران حقیقی و حقوقی بازار به تفکیک حجم و تعداد معامله انجام شده، قابل مشاهده است.

سمت راست این جدول، حجم و تعداد خریداران نمایش داده می‌شود و سمت چپ نیز آمار معاملات فروشندگان قابل رویت است. به‌عنوان مثال در نماد چخزر، از مجموع دو میلیون و 236 هزار سهم معامله شده، تعداد دو میلیون و 217 هزار سهم توسط افراد حقیقی و 19,466 سهم نیز توسط سرمایه‌گذاران حقوقی خریداری شده است. در طرف مقابل نیز تعداد یک میلیون و 856 هزار سهم توسط افراد حقیقی به فروش رسیده و 380 هزار و 368 سهم نیز توسط حقوقی‌ها فروخته شده است.

محاسبه حجم خرید و فروش حقیقی‌ها و حقوقی‌ها

یکی از مواردی که تحلیلگران برای بررسی معاملات سهام شرکت‌ها استفاده می‌کنند، تحلیل ورود و خروج پول توسط حقیقی‌ها و حقوقی‌ها است. برای این کار تحلیلگر با محاسبه برآیند حجم خرید و فروش افراد حقیقی یا برآیند خرید و فروش حقوقی‌ها، میزان ورود و خروج پول را محاسبه می‌کند. به‌عنوان مثال در نماد چخزر، اگر میزان خرید حقوقی‌ها را از میزان فروش آن‌ها کسر کنیم، برایند خرید و فروش حقوقی‌ها در مجموع 360 هزار و 902 سهم برای فروش خواهد شد و حقیقی‌ها نیز همین میزان سهم خریدار بودند.

 

360902 = 19466 – 380368

 

 

محاسبه میزان ورود و خروج پول توسط افراد حقیقی و حقوقی

در کنار میزان حجم ورود و خروج پول توسط افراد حقیقی‌ها و حقوقی‌ها، همواره ارزش ریالی آن نیز بیان می‌شود. در صورتی‌که میزان حجم خرید و فروش را در قیمت پایانی سهم ضرب کنیم به میزان کل ورود و خروج پول توسط حقیقی‌ها و حقوقی‌ها خواهیم رسید. در همان مثال قبل برای محاسبه میزان خروج پول توسط حقوقی‌ها باید عدد 360 هزار و 902 سهم را در قیمت پایانی سهم که 27550 ریال است، ضرب کنید. به این ترتیب، میزان کل خروج پول توسط حقوقی‌ها 994,285,010 تومان محاسبه می‌شود. در طرف مقابل نیز همین میزان پول توسط افراد حقیقی وارد سهم می‌شود.

 

نحوه تحلیل ورود و خروج پول

برای تحلیل ورود و خروج پول توسط حقیقی‌ها و حقوقی‌ها باید توجه داشته باشید که این پول در چه ناحیه تکنیکالی به سهم وارد یا از آن خارج شده است. معمولا در ریزش‌های بازار، سهامداران حقوقی اقدام به خرید سهام می‌کنند که این خرید‌ها منجر به ورود پول حقوقی به سهم می‌شود. پس از ورود پول توسط حقوقی‌ها و شکل‌گیری نشانه‌های رشد بازار، شاهد ورود پول توسط حقیقی‌ها هستیم.

در طرف مقابل نیز وقتی سهم رشد قابل قبولی داشته و به نواحی مهم مقاومتی رسیده باشد، حقوقی‌ها عموما اقدام به فروش سهام می‌کنند. در نتیجه خروج پول افراد حقوقی، معمولا بعد از مدتی حقیقی‌ها نیز متوجه وضعیت سهم شده و در این زمان شاهد خروج پول حقیقی می‌شویم؛ بنابراین توجه داشته باشید که ورود و خروج پول را باید در نواحی مهم تکنیکالی بررسی کنیم. برای آشنایی بیشتر با تحلیل تکنیکال می‌توانید به مقاله «آموزش کامل تحلیل تکنیکال» مراجعه کنید.

 

نتیجه‌گیری

با توجه به مواردی که گفته شد، ورود و خروج پول توسط افراد حقیقی و حقوقی بازار، نقش مهمی در شکل‌گیری روندهای قیمتی دارد. به همین دلیل است که تحلیلگران به این موضوع توجه ویژه‌ای دارند و برای ارائه مشاوره سرمایه گذاری به افراد مختلف تاکید می‌کنند که حتما وضعیت تحرکات حقیقی‌ها و حقوقی‌ها را برای ورود یا خروج از سهام بررسی کنند.