بررسی گزارش‌های فصلی صنعت پتروشیمی

مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
بررسی گزارش 9 ماهه صنعت پتروشیمی

با انتشار گزارش‌های ۹ ماهه شرکت‌های فعال در صنعت پتروشیمی به بررسی روند سودآوری مهم‌ترین شرکت‌های این صنعت پرداخته‌ایم. از نکات قابل توجه این‌گزارش‌ها می‌توان به بهبود سودآوری برخی از متانول‌سازان و کاهش شدید سودآوری در اوره‌سازان اشاره کرد.

 

پتروشیمی بوعلی، تداوم در سودسازی

در بین گزارش‌های ارائه‌شده شرکت‌های بنزن‌ساز (آروماتیک‌) بهترین عملکرد‌ را در مقایسه با سایر شرکت‌های این صنعت داشت. پتروشیمی بوعلی در ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ در مجموع ۹۸ درصد رشد در سود عملیاتی را تجربه کرده است. پتروشیمی نوری برخلاف عملکرد ضعیف خود در سال گذشته، نسبت به یک سال گذشته ۱۱۱ درصد رشد در سود عملیاتی داشته و موفق شده سود ۱۵٬۷۶۱ ریالی به ازای هر سهم محقق کند. 

گزارش سود صنعت پتروشیمی

پتروشیمی تندگویان «شگویا» به عنوان تنها تولیدکننده PET در بین شرکت‌های بورسی، عملکرد فوق‌العاده‌ای در یک سال اخیر ثبت کرده و با رشد  ۱۳۴ درصدی به ازای هر سهم ۲٬۲۲۶۹ ریال سود ساخته است. پتروشیمی غدیر «شغدیر» نیز به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان PVC در ایران، عملکرد متوسطی داشته و تنها ۱۹ درصد سود عملیاتی ساخته است.

 

بهبود وضعیت متانول‌سازان

شرکت‌های پتروشیمی زاگرس و خارک به عنوان بزرگ‌ترین متانول‌سازان کشور، در گزارش ۹ ماهه خود وضعیت به مراتب بهتری را نسبت به سال گذشته داشته‌اند. «زاگرس» در ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ با رشد ۱۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ازای هر سهم ۱۰٬۴۴۴ ریال و «شخارک» با رشد ۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ازای هر سهم ۳٬۸۷۸ ریال سود ساخته‌اند. در طرف مقابل، پتروشیمی فناوران با نماد «شفن» به روند نزولی خود در سودآوری ادامه داده و با افت ۶۳ درصدی نسبت به سال گذشته به ازای هر سهم تنها ۱۲۶ ریال سود ساخته است.

بهبود وضعیت متانول‌سازان

در گروه پلیمر و الفین، شرکت پتروشیمی قائد بصیر «شبصیر» بهترین عملکرد را ثبت کرده و با رشد ۵۱ درصدی به ازای هر سهم ۳٬۷۴۵ ریال سود ساخته است. در ادامه به عملکرد سایر شرکت‌های این گروه خواهیم پرداخت.

 

جم پیلن و شجم در صدر بهترین‌های پلیمری- الفین

همانطور که اشاره شد، در گروه پلیمر و الفین، «شبصیر» در کنار پتروشیمی تخت جمشید «شجم» بهترین عملکرد را به ثبت رسانده‌اند. لازم به ذکر است «شجم» در ۳ ماهه سال ۱۴۰۲ به ازای هر سهم ۳۴۳ ریال سود ساخته که نسبت به مدت مشابه یک سال گذشته، با رشد ۸۶ درصدی سود نقدی همراه شده است. شرکت‌های «جم پیلن» و «آریا» در مقایسه با سایر هم‌گروه‌های خود عملکرد بهتری داشته‌اند.

جم پیلن و شجم در صدر بهترین‌های پلیمری- الفین

پتروشیمی شازند اراک «شاراک» گزارش خوبی را در ۹ ماهه روانه کدال نکرده و با افت ۱۲ درصدی سود نقدی در یک سال گذشته، به ازای هر سهم ۲٬۵۲۴ ریال سود ساخته است. پتروشیمی «جم» نیز مانند «شاراک» در ۹ ماهه کم‌ فروغ ظاهر شده است. 

 

قیمت‌گذاری دستوری بلای جان اوره‌سازها!

همان‌طور که انتظار می‌رفت اوره‌سازان بدترین گزارش‌های فصلی را روانه کدال کرده‌اند. بنیادی‌ترین و سودساز‌ترین شرکت‌های گروه پتروشیمی به طور میانگین افت ۴۵ درصدی در محقق ساختن سود نقدی داشته‌اند. در حال حاضر P/E ttm این گروه حدودا ۵ است.

قیمت‌گذاری دستوری بلای جان اوره‌سازها!

پتروشیمی کرمانشاه «کرماشا» به ازای هر سهم در ۹ ماهه ۲٬۲۰۸ ریال سود ساخته و نسبت به مدت مشابه در یک سال گذشته ۸۰ درصد افت سود داشته است. پتروشیمی «شیراز» در ۱ سال گذشته ۴۵ درصد افت در سود عملیاتی داشته و پتروشیمی پردیس «شپدیس» به عنوان‌ بزرگ‌ترین صادرکننده اوره در ایران، در ۳ ماهه ابتدایی سال مالی خود، افت ۴۲ درصدی سود عملیاتی را به ثبت رسانده است. لازم به ذکر است دلیل اصلی افت قابل توجه در اوره‌سازان نرخ گاز خوراک است.