لطفاً شکیبا باشید

همه چیز درباره اخذ مالیات از سپرده‌های بانکی

کارگزاری فارابی
۵ اردیبهشت ۱۴۰۱

دریافت سود بانکی، از این پس بدون پرداخت مالیات امکان‌پذیر نیست! براساس قوانین مالیاتی جدید کشور، هر شرکتی که در بانک‌های دولتی یا خصوصی سپرده کوتاه‌مدت یا بلند‌مدت داشته باشد؛ باید بابت سودی که از محل سپرده‌گذاری در بانک بدست می‌آورد، مالیات پرداخت کند. قانون جدید مالیات بر سپرده بانکی که بخش عمده‌ای از شرکت‌های فعال در کشور را شامل می‌شود، ابعاد گسترده و جزییات متعددی دارد. در ادامه این مطلب جزییات این قانون جدید مالیاتی را در کنار یک راهکار عملی برای دریافت سود بیشتر از بانک، بدون پرداخت مالیات اشاره می‌کنیم.

 

دریافت مالیات از سود سپرده‌های بانکی

همان‌طور که اشاره شد دریافت مالیات از سود سپرده‌های بانکی موضوع نسبتا جدیدی است که طی چند ماه اخیر بارها در مورد آن شنیده‌ایم؛ اما بالاخره اواخر سال گذشته جزییات این قانون مشخص و پس از تصویب برای اجرا در سال 1401 به سازمان امور مالیاتی ابلاغ شد. لازم است بدانید در ابتدا قرار بود هم اشخاص حقیقی و هم حقوقی هر دو مشمول این قانون مالیاتی شوند؛ اما از آنجایی که چنین تصمیمی آثار و تبعات گسترده‌ای در اقتصاد کشورمان داشت، قانونگذاران تصمیم گرفتند فعلا «سود سپرده‌ شرکت‌های حقوقی در بانک‌ها» را هدف دریافت مالیات قرار دهند؛ هرچند ممکن است در آینده سپرده‌های عموم مردم هم تحت تاثیر قوانین مشابه مالیاتی قرار بگیرد!

 

بهترین جایگزین سپرده‌ بانکی برای شرکت‌های حقوقی چیست؟

تا اینجای کار می‌دانیم همه شرکت‌ها به میزانی که در بانک‌های دولتی و خصوصی سپرده دارند، باید به فکر پرداخت مالیات سود دریافتی خود باشند. هر چند در این قانون فقط برخی از اشخاص حقوقی مانند صندوق توسعه ملی، صندوق نوآوری و شکوفایی، بیمه مرکزی ایران، شرکت‌های بیمه بازرگانی، صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی ساختمان، صندوق بیمه محصولات کشاورزی، صندوق‌های بازنشستگی و صندوق تأمین خسارت‌های بدنی همچنان می‌توانند از معافیت مالیات بر سپرده بانکی خود بهره‌مند شوند؛ البته یک استثناء جذاب هم درخصوص این قانون مالیاتی وجود دارد که با استفاده از آن شرکت‌ها می‌توانند هم سود مشابه و بالاتر از بانک دریافت کنند و هم بابت سود دریافتی مالیات پرداخت نکنند!

بد نیست بدانید اواخر سال 1400 زمانی که خبر مالیات بر سود سپرده‌ بانکی مطرح شد، خیلی از شرکت‌های حقوقی از جمله صندوق‌های سرمایه‌گذاری بورسی نگران تبعات این تصمیم بودند؛ اما براساس مکاتبه سازمان بورس و اوراق بهادار با سازمان امور مالیاتی، مشخص شد که سود سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها و سود حاصل از سپرده‌گذاری صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بانک‌ها، معاف از مالیات است و نه‌تنها نگرانی از این بابت وجود ندارد، بلکه صندوق‌های درآمد ثابت بورسی و سایر ابزارهای مدیریت دارایی بازار سرمایه می‌توانند یک جایگزین جذاب برای سپرده‌های بانکی باشند. همان‌طور که اشاره شد صندوق‌ درآمد ثابت بورسی و سبدهای اختصاصی درآمد ثابت، همان راهکار جایگزین بانک، برای شرکت‌ها و شخصیت‌های حقوقی هستند که هم مزایای دریافت سود بانکی را دارند و هم امکان دریافت بازدهی بدون ریسک و بیشتر از بانک را فراهم می‌کنند.

با وجود اینکه به نظر می‌رسد خیلی از شرکت‌ها باید نگران اثرات اخذ مالیات از سپرده‌هایشان باشند، اما صندوق‌های درآمد ثابت بورسی و سبدهای اختصاصی درآمد ثابت، راهکارهایی هستند که شرکت‌های حقوقی می‌توانند به سادگی از مزایای دریافت سود بدون ریسک بهره‌مند شده و حتی نرخ‌های به مراتب بالاتری از سپرده‌های بانکی دریافت کنند.

با توجه به اینکه سود صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشمول مالیات نمی‌شوند، بهترین راهکار برای شرکت‌ها و اشخاص حقوقی، سرمایه‌گذاری در صندوق‌های درآمد ثابت یا تشکیل سبدهای اختصاصی با درآمد ثابت است. بیشتر دارایی این صندوق‌ها و سبدها در سپرده‌های بانکی و اوراق درآمد ثابت بورسی سرمایه‌گذاری می‌شود و بازدهی آن‌ها نیز نسبت به سپرده‌های بانکی بیشتر است. این صندوق‌ها مجوزهای لازم برای فعالیت خود را از سازمان بورس اخذ کرده‌اند و با توجه به اینکه می‌توانند سود نسبتا ثابتی را به صورت روزشمار به سرمایه‌گذاران پرداخت کنند، بهترین جایگزین برای سپرده‌های بانکی محسوب می‌شوند.

سبدها و صندوق‌های درآمد ثابت فارابی بهترین جایگزین سپرده بانکی

توصیه می‌شود شرکت‌هایی که هم‌اکنون مبالغ قابل‌توجهی در سپرده‌های بانکی دارند، پیش از آنکه سود دریافتی‌شان از بانک مشمول قانون مالیات جدید شود، از ابزارهای مدیریت دارایی شرکتی نظیر سبدگردان فارابی بهره‌مند شوند. شرکت سبدگردانی فارابی به‌عنوان یکی از معتبرترین شرکت‌های مدیریت دارایی فعال در بازار سرمایه، حجم گسترده‌ای از دارایی شرکت‌های حقوقی را مدیریت می‌کند و در شرایط فعلی می‌تواند راهکارهای فوری و کارآمدی را در اختیار شرکت‌ها قرار دهد.

دو ابزار صندوق درآمد ثابت فارابی با مزیت واریز و برداشت بدون محدودیت، مناسب شرکت‌ها و تولیدکننده‌هایی است که به وجوه نقد خود در کوتاه مدت نیاز دارند، ولی کماکان می‌خواهند از مزایای پرداخت سود ماهانه و بدون مالیات هم بهره‌مند شوند. در مقابل به شرکت‌ها و اشخاص حقوقی که تاکنون دارایی قابل‌توجهی را در بانک‌ها سپرده‌گذاری می‌کردند، توصیه می‌شود از مزایای سبدهای اختصاصی درآمد ثابت فارابی بهره‌مند شوند. نرخ بازدهی سبدهای درآمد ثابت فارابی به مراتب بالاتر از سپرده‌های بانکی و حتی صندوق‌های درآمد ثابت بورسی است. بررسی سوابق تعدادی از سبدهای اختصاصی درآمد ثابت فارابی نشان می‌دهد، میزان بازدهی آن‌ها – حتی پس از کسر هزینه‌ها و کارمزد –  بالاتر از 25 درصد سالانه نیز گزارش شده است.

به غیر از موارد بالا، شرکت سبدگردان فارابی امکان اختصاصی‌سازی سرمایه‌گذاری – بدون ریسک – را برای شرکت‌های حقوقی فراهم کرده است. در صورت تمایل برای دریافت مشاوره اختصاصی و انتخاب طرح مناسب سرمایه‌گذاری(بدون پرداخت مالیات) می‌توانید با شماره 1561 تماس بگیرید.