چه تضمینی برای سرمایهگذاری در بورس وجود دارد؟
سرمایه گذاری در بورس یکی از روشهای مطمئن و جذاب سرمایهگذاری در بلندمدت است. هر چه در سرمایهگذاریهایمان از جمله بورس، نگاه بلندمدتتر و استراتژی دقیقتری داشته باشیم، از ریسکهای احتمالی کاسته میشود، اما هیچوقت نمیتوان ادعا کرد ریسک سرمایهگذاری صفر میشود. باید به این نکته توجه کنیم که ریسکپذیری بیشتر، ارتباط مستقیمی با بازدهی بالاتر دارد.
چگونه ریسک سرمایهگذاری در بورس را مدیریت کنیم؟
انجام هر کاری ازجمله سرمایهگذاری، ممکن است با ریسکهایی همراه باشد. همانطور که اشاره شد، سرمایهگذاری موفقیتآمیز به معنی حذف ریسک نیست؛ بلکه موضوع مدیریت و به حداقل رساندن آن است.
در بورس روشهای سرمایهگذاری متنوعی وجود دارد که هر کدام متناسب با ریسکپذیری افراد میتواند جزء گزینههای انتخابی باشد. مثلا افرادی که ریسکپذیری کمی دارند، میتوانند با سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت، از بازدهی تضمین شده و با ریسک کم بهرهمند شوند. کسانی هم که علاقه به بازدهی بالا و بهدنبال آن ریسک بیشتر دارند، میتوانند در صندوقهای سهامی یا مستقیما در سهام سرمایهگذاری کنند.
همانطور که قبلا اشاره شد، هر نوع سرمایهگذاری که انتخاب کنیم، نمیتوان ریسک را به صفر رساند یا آن را حذف کرد؛ بنابراین یک سرمایهگذار موفق باید ریسکهای مرتبط با سرمایهگذاری را بشناسد و پس از ارزیابی آن و با توجه به انتظارات شخصی خود از بازار، تصمیمگیری کند.
انواع ریسک در بازار سرمایه
ریسک بازار سرمایه را میتوان به دو دسته «ریسک سیستماتیک» و «ریسک غیر سیستماتیک» تقسیم کرد.
ریسک سیستماتیک:
ریسک سیستماتیک، غیرقابلکنترل و مربوط به عوامل کلان است. این ریسک در کل بازار اتفاق میافتد. ریسک نرخ ارز، ریسک سیاسی، ریسک تورم و تحریم از انواع ریسک سیستماتیک هستند که بدون توجه به رفتار سرمایهگذاران اتفاق میافتد و میتواند برای همه فعالان بازار سرمایه بحرانساز است.
برای کاهش این ریسک میتوان از استراتژی پوشش ریسک استفاده کرد. به این صورت که بهتر است بخشی از سرمایه خود را در اوراق مشارکت یا بازارهای موازی مثل سپردههای بانکی، ارز یا ملک سرمایهگذاری کنید تا از طریق تنوع سرمایهگذاری، ضرر و زیان احتمالی مدیریت شود.
لازم به ذکر است ریسک غیرسیستماتیک قابلکنترل و مرتبط با یک شرکت یا صنعت خاص است. اغلب ریسک غیرسیستماتیک ناشی از عواملی مثل عملکرد مدیریت، رقابت و اعتصاب کارگری است. ریسک تجاری، ریسک نقدینگی و ریسک مالی از انواع ریسک غیرسیستماتیک هستند. ریسکهای مذکور را میتوان از طریق ایجاد سبد سهام متنوع تحت کنترل قرار داد. به این صورت که پرتفوی خود را متشکل از سهام چند شرکت مختلف و البته از صنایع متفاوت برای کاهش ریسک سرمایهگذاری انتخاب کنید.
چگونه میتوان ریسک سرمایهگذاری را کاهش داد؟
1- میزان ریسکپذیری خود را مشخص کنید
قبل از تصمیمگیری برای سرمایهگذاری، باید میزان ریسکپذیری خود را مشخص کنید. اگر ریسک سرمایهگذاری برای شما قابلپذیرش است، میتوانید از ابزارهایی با ریسک بالا و در نتیجه انتظار بازدهی بالا استفاده کنید. درصورتیکه ظرفیت ریسکپذیری شما پایین است، بهتر است به دنبال فرصتهای سرمایهگذاری با ریسک و بازده پایینتر باشید.
2- تمام تخممرغهای خود را در یک سبد نگذارید
سرمایهگذاری در یک شرکت جوان و آیندهدار که ممکن است به اپل یا آمازون بعدی تبدیل شود، وسوسهبرانگیز است. با اینحال، سرمایهگذاری تمام دارایی در یک شرکت واحد پیشنهاد خطرناکی است. اگر اشتباه کرده باشید، ممکن است کل یا بخشی از سرمایه خود را از دست بدهید، بنابراین بهتر است تمام تخممرغهای خود را در یک سبد نگذارید و سبد متنوعی از سهام و صنایع مختلف برای محافظت از سرمایه و تضمین سود خود انتخاب کنید.
3- به بازارهای موازی توجه کنید
فعالیت در بورس یکی از گزینههای محبوب سرمایهگذاری است، اما این تنها راه سرمایهگذاری نیست. برای کاهش ریسک سرمایهگذاری، بسته به نیاز، زمان و درآمد خود میتوانید بخشی از سرمایه خود را در گزینههای دیگر مانند ارز، طلا، مسکن، سپردههای بانکی و صندوقهای درآمد ثابت سرمایهگذاری کنید.
4- بهطور مستمر مطالعه و تحقیق کنید و انواع تحلیل را بهمرور زمان یاد بگیرید
یکی از راههای ارزشمند کاهش ریسک سرمایهگذاری استفاده از اطلاعات دقیق و معتبر است. خواندن اخبار و اطلاعات بهروز و بررسی تحلیل و نظر تحلیلگران خبره، چشمانداز وسیعتری از آینده شرکتها به شما خواهد داد.
سرمایهگذاری در سهام میتواند یک روش عالی برای رشد سرمایه در طول زمان باشد. با سرمایهگذاری در سهام چندین شرکت از صنایع مختلف بهجای یک شرکت واحد، میتوانید ریسک از دست دادن سرمایه خود را کاهش دهید. انتخاب یک صندوق سرمایهگذاری درآمد ثابت معتبر هم میتواند به شما کمک کند تا بدون ریسک و دغدغه در بازار سرمایه فعالیت داشته باشید و سود تضمینشده دریافت کنید.