تفاوت سبدگردانی و صندوق سرمایهگذاری
کسب سود از بازار سرمایه، نیازمند داشتن دانش و تخصص کافی در این زمینه است؛ در غیر اینصورت، ممکن است متحمل ضرر شده و مقدار زیادی از اصل سرمایه خود را از دست بدهید. برای حل این مشکل، میتوانید سرمایه خود را در صندوقهای سرمایهگذاری گذاشته یا از روش سبدگردانی در بورس استفاده کنید؛ بهاینترتیب، بدون نیاز به داشتن تخصص و صرف زمان برای تحلیل و بررسی بازار، میتوانید سود خوبی را بدست آورده و از زیان خود جلوگیری کنید. در ادامه با این دو روش به صورت کامل آشنا میشوید.
ویدیوی تفاوت سبدگردانی و صندوق سرمایهگذاری
سبدگردانی در بورس چیست؟
در این روش از سرمایهگذاری، شما مالک سبدی از دارایی هستید که توسط یک شرکت سبدگردان مدیریت میشود. این شرکتها مجوز خود را از سازمان بورس دریافت کرده و با توجه به مقدار آورده و میزان ریسکپذیری شما، سرمایهگذاری را در بخشهای مختلفی مثل سهام، اوراق خزانه، وجه نقد، صندوقهای سرمایهگذاری و… انجام خواهند داد و به دنبال افزایش سود شما بهصورت کاملا اختصاصی هستند.
در حال حاضر، ۳۵ شرکت سبدگردان با داشتن مجوزهای مورد نیاز در بازار سرمایه مشغول فعالیت بوده و هر کدام شرایط خاص خود را دارند.
پیشنهاد مطالعه: «سبدگردانی در بورس چیست؟»
صندوقهای سرمایهگذاری چه ویژگیهایی دارند؟
دلایل مختلفی مثل نداشتن زمان و دانش کافی، افراد را به سمت سرمایهگذاری در بانکها سوق میدهند؛ اما، با انتخاب این روش، شانس کسب بازدهی بالاتر را از خود گرفته و همچنان تحت تاثیر فشار تورم خواهید بود. راهکار جایگزین سرمایهگذاری در بانکها، انتخاب صندوقهای سرمایهگذاری است. این صندوقها به عنوان نهادهای مستقلی در بازار سرمایه فعال هستند و میتوانید با خرید واحدهای آنها سود نسبتا مطمئنی داشته باشید.
در این صندوقها، سرمایه خرد افراد جمعآوری شده و توسط معاملهگران حرفهای در بخشهایی نظیر سهام، اوراق مشارکت، سپردههای بانکی و… سرمایهگذاری خواهد شد؛ بهاینترتیب، ریسک سرمایهگذاری افراد کاهش یافته و نیازی به رصد لحظهای بازار و داشتن دانش تخصصی در این زمینه نخواهد بود.
در حال حاضر 180 صندوق سرمایه گذاری در بازار قابل معامله هستند که انواع مختلفی هم دارند. برای مثال، صندوق سهامی، صندوق درآمد ثابت، مختلط و .. در لیست دستهبندی صندوقها قرار میگیرند. این صندوقها کارمزد بسیار کمی دارند و معاف از مالیات هستند؛ همین موضوع مزیتی بسیار مهم برای این ابزارها محسوب میشود.
برای سرمایهگذاری در این صندوقها نیازی به داشتن مبالغ بالا نیست و میتوانید با سرمایه بسیار کم نیز واحدهای این صندوق را خریداری کنید. صندوق سلام فارابی، در بازه 4 ماه اخیر، حدود 77 درصد سوددهی داشته که رقم قابل توجهی به شمار میرود. شما میتوانید با خرید یک واحد از صندوق سهامی فارابی (سلام) نیز سرمایهگذاری خود را آغاز کنید.
پیشنهاد مطالعه: «صندوق سرمایه گذاری چیست و انواع آن کدام است؟»
سبدگردانی در بورس و صندوق سرمایهگذاری چه تفاوتهایی با هم دارند؟
سبدگردانی و صندوقهای سرمایهگذاری، هر دو از روشهای سرمایهگذاری غیر مستقیم در بورس هستند، هرکدام ویژگیهای خاص خود را داشته و از نظر جنبههای مختلف متفاوتند.
کارمزد
میزان کارمزد در روش سبدگردانی نسبت به صندوقهای سرمایهگذاری بیشتر بوده و به دو نوع مختلف تقسیم میشود :
-
کارمزد ثابت
میزان این کارمزد عموما 1 تا 2 درصد سرمایه اولیه سرمایهگذار است.
-
کارمزد متغیر
این نوع از کارمزد بر اساس درصدی از سود کسب شده محاسبه میشود.
البته توجه داشته باشید که اکثر سبدگردانها برای دادن اطمینان بیشتر به سرمایهگذاران، کارمزد متغیر را با شروط خاصی محاسبه میکنند؛ در واقع، چنانچه درصد سود حاصل شده در طی یکسال از مقدار معینی (معمولا سود بانکی و یا شاخص کل) کمتر بود، هیچگونه مبلغی را به عنوان کارمزد متغیر از سرمایهگذار دریافت نخواهند کرد.
برای درک بهتر این موضوع به این مثال توجه کنید:
فرض کنید مبلغ یک میلیارد تومان را در یک شرکت سبدگردانی با کارمزد ثابت 1 درصدی و کارمزد متغیر 25 درصدی پس از کسر سود بانکی سرمایهگذاری کرده باشید و بازدهی دارایی شما پس از یک سال به میزان 1 میلیارد تومان شده باشد. برای محاسبه کارمزد سبدگردان ابتدا باید میزان یک درصد سرمایه اولیه را به عنوان کارمزد ثابت لحاظ کنید. با این حساب میزان کارمزد ثابت 10 میلیون تومان خواهد شد. حال باید به محاسبه کارمزد متغیر بپردازیم. از آنجاییکه کارمزد متغیر سبدگردان پس از کسر سود بانکی محاسبه میشود؛ بنابراین ابتدا 20 درصد سود حاصله یعنی 200 میلیون تومان را به عنوان سود بانکی به حساب سرمایهگذار منظور میکنیم. سپس از کارمزد 25 درصدی سبدگردان را برای خالص بازدهی 800 میلیون تومانی لحاظ میکنیم. با این حساب مجموع سهم سبدگردان و سرمایهگذار به شرح ذیل خواهد شد.
سهم سبدگردان از سود : 210 میلیون تومان (10 میلیون بابت کارمزد ثابت 1 درصد + 200 میلیون بابت محاسبه 25 درصد از خالص سود و پس از کسر سود بانکی)
سهم سرمایهگذار از سود : 800 میلیون تومان (200 میلیون تومان بابت 20 درصد از سود بانکی + 600 میلیون تومان بابت 75 درصد از باقیمانده سود)
پیشنهاد مطالعه: «کارمزد سرمایهگذاری در صندوقها چقدر است؟»
بازدهی
بازدهی صندوقها عموما متناسب با بازدهی شاخص بوده و بازدهی متوسطی محسوب میشود؛ اما، میزان بازدهی سبدگردانی نسبت به صندوقها بالاتر است و میتوانند سود بیشتری را نصیب سرمایهگذاران کنند.
این نکته را نباید فراموش کرد که سبدگردانها و صندوقهای سرمایهگذاری براساس قانون بازار سرمایه حق تضمین سود ندارند.
حداقل مبلغ سرمایهگذاری
میزان حداقل مبلغ سرمایهگذاری در صندوقهای بورسی و سبدگردانی متفاوت است. شما میتوانید با سرمایههای خرد واحد صندوقها را خریداری کنید؛ اما سبدگردانی، عموما برای سرمایههای بالای 500 میلیون انجام میشود.
سبدگردانی فارابی
سبدگردان فارابی، با داشتن بیش از ده سال سابقه درخشان در این زمینه و بازدهی 24000 درصدی، از طریق انتخاب بهترین استراتژی سرمایهگذاری میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. چنانچه شما در سال 1388، مبلغ 10 میلیون تومان را به مدیریت دارایی فارابی سپرده بودید، در حال حاضر سرمایه شما به مبلغ دو میلیارد و 400 میلیون تومان رسیده بود. برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید از خدمات مشاوره سرمایه گذاری استفاده کنید. مشاوران کارگزاری فارابی ۷ روز هفته و ۲۴ ساعت شبانهروز آماده خدمترسانی به شما عزیزان هستند.
جمع بندی
در دنیای امروز، روشهای مختلفی برای حفظ ارزش پول و کسب بازدهی وجود دارد. سبدگردانی در بورس و صندوقهای سرمایهگذاری (صندوق سهامی، صندوق درآمد ثابت، صندوق مختلط و .. ) نیز دو مورد از راههای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار سرمایه هستند و میتوانند سود خوبی را برای طرفداران خود بهدنبال داشته باشند. سبدگردانی فعالیتی است که توسط شرکتهای سبدگردان و در راستای مدیریت سرمایه افراد براساس مقدار آورده و میزان ریسکپذیری آنها (بهصورت اختصاصی) انجام میشود. این دو روش، در مواردی مثل میزان بازدهی، کارمزد، حداقل میزان سرمایهگذاری و… متفاوت هستند.