بهترین سرمایه گذاری در اقتصاد تورمی: صندوق چند کالایی

مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
فهرست مطالب
بهترین سرمایه گذاری در اقتصاد تورمی

زمانی که انتظارات تورمی در سطح جامعه افزایش می‌یابد، تقاضا به سمت سرمایه‌گذاری در دارایی‌ها و کالاهای ضد تورمی مانند ارز، سهام، طلا، خودرو و… میل می‌کند. بدون شک حفظ، ارزش سرمایه در شرایط تورمی مهم‌ترین دغدغه‌ای است که سرمایه‌گذاران را به سوی دارایی‌های پرریسک سوق می‌دهد. به صورت عام گفته می‌شود که «هر چه یک سرمایه‌گذاری پرریسک‌تر باشد، بازدهی آن نیز بیشتر خواهد بود.» آیا این ادعا درست است؟

 

تورم چیست و چگونه در اقتصاد تاثیر می‌ گذارد؟

تورم به معنی افزایش سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات در اقتصاد یک کشور است و از مهم‌ ترین شاخص های اقتصاد کلان به شمار می‌رود. شاخص قیمت مصرف‌کننده یا CPI یکی از معیارهای اساسی در محاسبه نرخ تورم بوده و تغییرات در این شاخص نقش مهمی در انتظارات تورمی ایفا می‌کند. 

تورم در اقتصاد می‌تواند در اثر نحوه مدیریت بازار پول و عوامل خارجی مانند ریسک‌های سیستماتیک ظاهر شود. معمولا تورم ناشی از سیاست‌های پولی جهت کنترل سطح نقدینگی در جامعه بوده و می‌تواند به شکل هدفمند و برای جلوگیری از رکود صورت گیرد. اما، تورم ناشی از ریسک‌های سیستماتیک مانند جنگ، بحران مالی، تحریم و… تاثیر خود را در انتظارات تورمی نشان داده و در صورت عدم مدیریت آن، اقتصاد با اثرات مخربی مواجه خواهد شد. 

   

انواع تورم

برای آشنایی بیشتر با اثر تورم بر اقتصاد بهتر است انواع تورم را بررسی کنیم:

 

  • تورم آرام یا خزنده

تورم آرام یا خزنده نوعی از تورم با نرخ هدفمند بوده که به صورت تدریجی افزایش پیدا می‌کند. در کشورهای توسعه‌یافته مانند ایالات متحده آمریکا که دارای نظام شناور ارزی هستند، نرخ تورم هدف‌گذاری می‌شود. در حقیقت، زمانی که تورم در حالت آرام یا خزنده افزایش پیدا می‌کند تاثیر زیادی بر قدرت خرید مصرف‌کننده احساس نمی‌شود و در چنین شرایطی تقاضا جهت سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی مانند بورس نیز افزایش پیدا می‌کند.

  • تورم جهنده یا شدید

زمانی که سرعت افزایش قیمت‌ها از رشد درآمد‌ها بالاتر می‌رود تورم جهنده یا شدید در اقتصاد رخ داده است. در حقیقت، وقتی نرخ تورم از اهداف تعیین‌شده عبور می‌کند افزایش قیمت‌ها در کالاها و خدمات به شکل ناگهانی رخ می‌دهد و این امر منجر به کاهش قدرت خرید جامعه می‌شود. به طور مثال تورمی که پس از شیوع همه‌گیری ویروس کرونا در اقتصاد اکثر کشورهای جهان شکل گرفت از نوع تورم شدید بود. این نوع از تورم می‌تواند عوارضی چون بی‌ثباتی اقتصادی و کاهش میزان سرمایه‌گذاری را در پی داشته باشد.

  • ابرتورم

ابر تورم یا Hyperinflation زمانی اتفاق می‌افتد که نرخ تورم از ۵۰ درصد عبور می‌کند و قیمت‌ها به سرعت و در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت افزایش می‌یابند. ابرتورم پدیده‌ای است که موجب بحران‌های اقتصادی و اجتماعی شدیدی مانند اختلاف طبقاتی و افت محسوس رفاه در جامعه می‌شود و ناسازگاری زمانی یکی از عواملی است که می‌تواند اقتصاد را درگیر ابرتورم کند. از نمونه کشورهایی که درگیر ابرتورم شده‌اند می‌توان به آرژانتین و ونزوئلا اشاره کرد:

ابر تورم ونزوئلا

 

در تصویر فوق مشاهده می‌کنید که تورم در کشور ونزوئلا در سال ۲۰۱۹ به ۳۴۵ درصد رسید و با وجود اینکه برخی از سیاست‌های اقتصادی طی سال‌های اخیر تغییر پیدا کرده و باعث کاهش تورم شده است، اما شاخص قیمت مصرف‌کننده یا CPI در حال حاضر به عدد بی‌سابقه ۲۷/۴ میلیون واحد رسیده است. در صورتی که تورم تشدید شود و سیاست درستی جهت اصلاح وضعیت اقتصادی گرفته نشود، کشورها درگیر تورم ساختاری می‌شوند. سوالی که احتمالا برای شما پیش خواهد آمد این است که «در وضعیت‌های مختلف تورم چه نوع سرمایه گذاری می‌تواند مناسب باشد؟»

 

بهترین سرمایه گذاری در زمان رشد تورم

صندوق چند کالایی راه حل مناسبی جهت حفظ ارزش سرمایه در برابرم تورم است. این صندوق به طور مستقیم در گواهی سپرده‌های انواع کالاهای خوراکی، سرمایه‌ای، مبتنی بر انرژی و… سرمایه‌گذاری کرده و معمولا تغییرات قیمتی در کالاها بر اساس عرضه و تقاضا شکل می‌گیرد. در نمودار زیر می‌توانید روند تورم و روند شاخص CPI در ایران را مشاهده کنید:

روند تورم و روند شاخص CPI در ایران

همانطور که مشاهده می‌کنید روند شاخص قیمت مصرف‌کننده حتی در سال‌های ۱۳۹۳ تا پایان ۱۳۹۶ که تورم روند کاهشی داشته، با شیب ملایمی صعودی بوده است. بنابراین، قیمت برخی از کالاها مانند کالاهای خوراکی روند افزایشی داشته و تورم تنها در سرعت رشد و جهش‌های ناگهانی قیمت کالاها تاثیر بالایی داشته است. اما، از سال ۱۳۹۷ و هم‌زمان با بازگشت تحریم‌های نفتی و بانکی که فروش نفت کشور به حداقل رسید، انتظارات تورمی به شدت افزایش یافت و با وقوع بحران‌های ارزی متعدد، قیمت کالاها و خدمات نیز جهش‌های قابل توجهی داشتند. 

با وجود اینکه تحولات سیاسی در فضای بین‌المللی موجب شده تا کمی از فشار تحریم‌ها بر اقتصاد ایران کاسته شود و فروش نفت بهبود یابد، اما قیمت کالاها و خدمات با شیب تندی در حال افزایش بوده است. در نمودار زیر می‌توانید وضعیت بازدهی برخی از دارایی‌های رایج و کالاها را مشاهده کنید:

بازدهی کالاها و دارایی های رایج در ایران

در طی ۳ سال اخیر اقتصاد ایران با تورم بالایی مواجه شده و همانطور که در نمودار فوق مشخص است، دارایی‌های رایج مانند سهام، اوراق درآمد ثابت و ارز با وجود اینکه بیشتر از نرخ بهره بانکی رشد کرده‌اند، اما موفق به پوشش تورم نشده‌اند. در طرف مقابل، کالاهای مختلف مانند پسته، طلا، برنج، زعفران و… رشدی بالاتر از تورم و متوسط قیمت کالاها و خدمات داشته‌اند. بنابراین، صندوق چند کالایی با اختصاص سرمایه به انواع گواهی سپرده‌های کالایی می‌تواند گزینه مناسبی در اقتصادهای تورمی باشد. 

 

صندوق چند کالایی سینرژی فارابی

یکی از بهترین راه‌های حفظ ارزش دارایی شما در برابر تورم سرمایه گذاری در صندوق سینرژی فارابی است. صندوق سینرژی فارابی از نوع صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر ساختار قابل معامله یا ETF بوده و از نوع صندوق‌های چندکالایی است که با سرمایه‌گذاری اصولی در گواهی سپرده‌های مبتنی بر انواع کالاها و انرژی می‌تواند راه مناسب حفظ ارزش سرمایه در برابر نوسانات تورمی باشد. این صندوق به زودی به عنوان نخستین صندوق انرژی ایران در بازار سرمایه پذیره‌نویسی خواهد شد. 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.