کد بورسی آنلاین و کد بورسی آفلاین چه تفاوتی دارند؟
سرمایه گذار پس از انتخاب کارگزاری و دریافت کد بورسی، میتواند نسبت به دریافت نام کاربری و رمز عبور سامانه معاملات آنلاین و آفلاین اقدام و سرمایه گذاری در بورس را شروع کند. در گذشته صرفاً افراد با سن قانونی(18 سال تمام) و بالاتر، با در اختیار داشتن مدرک تحصیلی حداقل دیپلم و بالاتر مجاز به دریافت نام کاربری سامانه معاملات آنلاین بودند. با نظر سازمان بورس، افراد زیر 18 سال و فاقد مدرک تحصیلی دیپلم هم صرفاً مجاز به استفاده از خدمات سامانه معاملات آفلاین و حضوری کارگزاری بودند.
در سال 1398 این قانون لغو شد و در حال حاضر تمام افراد بدون هیچ محدودیت سنی و تحصیلی قادر به استفاده از تمام خدمات کارگزاریها هستند و همانطور که در ادامه مقاله به جزئیات هر کدام از روشها میپردازیم، تنها تفاوت سامانه معاملات آنلاین و آفلاین در زمان ارسال سفارش است.
نحوه ثبت سفارش اوراق بهادار
ثبت سفارش خرید و فروش اوراق بهادار در کارگزاری فارابی از طریق سه روش معمول به شرح ذیل انجام میشود.
1- ثبت سفارش به صورت حضوری
2- ثبت سفارش به صورت آفلاین(اینترنتی)
3- ثبت سفارش به صورت آنلاین
1- در روش ثبت سفارش به صورت حضوری، مشتری تقاضای خرید یا فروش اوراق بهادار خود را از طریق تکمیل فرم درخواست خرید و فروش به کارگزاری اعلام میکند. این فرم در دو نسخه تنظیم میشود که هر کدام از طرفین یک نسخه در اختیار خواهند داشت. این فرم باید به صورت حضوری توسط سرمایه گذار تکمیل شود و شامل اطلاعاتی مانند تاریخ درخواست، اطلاعات شناسایی سرمایه گذار، مشخصات سرمایه گذاری(نماد، تعداد سهم و قیمت درخواستی) باشد. در نهایت، کارگزاری پس از دریافت سفارش ملزم به اجرای آن در محدوده قیمت و زمان تعیین شده و مطابق قوانین خواهد بود.
ثبت سفارش و تحویل فرم به کارگزاری به معنای انجام فرآیند خرید یا فروش نیست و ضروری است شرایط معامله سهم به لحاظ قیمت و زمان محیا باشد تا خرید یا فروش سهام انجام شود.
به مرور زمان و با توجه به مشکلات این روش، مانند لزوم تحویل فیش واریزی ممهور به مهر بانک به متصدی کارگزاری، زمان رفت و آمد و اختلافات احتمالی بین کارگزاری و مشتری به لحاظ قیمت و زمان ورود سفارش و همچنین راهاندازی روشهای نوین معاملاتی، امروزه کمتر کسی از این روش برای معاملات خود استفاده میکند.
البته لازم به ذکر است با توجه به قوانین و مقررات، ثبت سفارش خرید و فروش اوراق تسهیلات مسکن(تسه) از طریق روش حضوری و آفلاین امکانپذیر است.
2- در روش ثبت سفارش به صورت آفلاین(اینترنتی)، سرمایه گذار بعد از دریافت نام کاربری و کلمه عبور از کارگزاری، وارد سامانه معاملات آفلاین کارگزاری شده و میتواند در هر لحظه از شبانه روز سفارش خرید یا فروش خود را ثبت کند. کارگزاری بعد از دریافت سفارش مشتری و بررسی دقیق جزئیات آن با اندکی تأخیر نسبت به اجرای سفارش در ساعت بازار(بین ساعت 8:30 تا 12:30)اقدام میکند.
یکی از مشکلات این روش، تأخیر در اجرای سفارشات است که موجب اتلاف وقت شده و بعضاً ممکن است بهترین زمان انجام سفارش مشتری از دست رود. البته این روش مزایای منحصر به فرد خود را نیز دارد؛ از جمله اینکه مشتری در هر ساعت از شبانه روز قادر به ثبت سفارش است.
در این روش نیز ثبت سفارش در سامانه معاملات به معنای انجام فرآیند خرید یا فروش نبوده و ضروری است شرایط انجام معامله به لحاظ قیمت و زمان فراهم باشد تا خرید یا فروش سهام انجام شود.
3- در روش ثبت سفارش به صورت آنلاین، سرمایه گذار بعد از دریافت نام کاربری و کلمه عبور از کارگزاری، وارد سامانه معاملات آنلاین شده(سامانه یا نرمافزاری که بستر معاملات اوراق بهادار را برای خرید و فروش به صورت آنلاین فراهم میکند) و میتواند در هر لحظه از ساعت کاری بازار (8:30 – 12:30) مستقیماً سفارش خرید یا فروش خود را ثبت کند. در صورت فراهم بودن شرایط معاملاتی سهم به لحاظ قیمت و زمان، معامله بدون نیاز به تایید شخص ثالث و به صورت آنی انجام خواهد شد. بنابراین با استفاده از کد آنلاین شخص قادر است در لحظه تمام معاملات خود را انجام دهد که این ویژگی برتر معاملات آنلاین نسبت به دیگر روشهای ثبت سفارش است.
فعالیت در هر یک از سامانههای معاملاتی آنلاین و آفلاین بسیار ساده است و با توجه به محرمانه بودن نام کاربری و کلمه عبور، هیچ شخصی به جز سرمایه گذار حق خرید و فروش سهام یا برداشت وجه به حساب غیر را ندارد و مسئولیت انجام معاملات صرفاً به عهده سرمایه گذار است. اشخاص میتوانند برای تسلط بیشتر بر قابلیتهای سامانه معاملات آنلاین در دوره آموزشی بورسی شو کارگزاری فارابی شرکت کنند.