سهامدار عمده کیست؟

مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
فهرست مطالب
major shareholder

سهامداران یک شرکت به دو دسته حقیقی و حقوقی، یا خرد و عمده تقسیم می‌شوند. شناسایی هر یک از این سهامداران، می‌تواند اطلاعات مفیدی درباره وضعیت یک شرکت به سرمایه‌گذاران بدهد. اما بهتر است توجه داشته باشید که این اطلاعات نمی‌توانند سیگنال مستقیمی برای فروش یا خرید سهام محسوب شوند؛ زیرا با آموزش بورس و آشنایی با بخش‌های مختلف این بازار، می‌توانیم دریابیم که عوامل دیگری نیز برای تشخیص یک گزینه مطمئن برای سرمایه‌گذاری وجود دارند که هیچ‌کدام به تنهایی نمی‌توانند کافی باشند. در این مقاله، ابتدا با سهام‌دار عمده و نحوه شناسایی آن آشنا می‌شویم و سپس به تاثیر عملکرد این سهامداران روی سهام شرکت‌ها می‌پردازیم. 

 

آشنایی با سهام‌دار عمده و نحوه شناسایی آن

هر شخصی که بیش از یک درصد سهام شرکتی را خریداری کند، سهام‌دار عمده نامیده می‌شود و نام او در لیست سهام‌داران عمده جای می‌گیرد. لازم به ذکر است که تفاوتی بین خرید یک‌جا یا مرحله‌ای این مقدار سهام نیست. برای مثال اگر تعداد سهام شرکتی 500,000,000 سهم باشد، برای قرار گرفتن بین سهام‌داران عمده این شرکت، هر فرد باید حداقل به اندازه 500,000 سهم این شرکت را خریداری کند.

اما توجه داشته باشید که سهام‌دار عمده بودن لزوما به معنای کسب کرسی هیئت مدیره نیست. برای کسب کرسی هیئت مدیره، شخص باید سهام مدیریتی داشته باشد. از آن‌جایی که تعداد اعضای هیئت مدیره در اکثر شرکت‌ها 5 نفر است، بنابراین می‌توان نتیجه گرفت هر عضو جهت داشتن سهام مدیریتی حداقل باید مالکیت 16 تا 50 درصدی روی سهام شرکت داشته باشد. در این صورت، دارنده سهام مدیریتی می‌تواند به اعمال مدیریتی در یک شرکت بپردازد. 

 

 آیا سهام‌داران عمده همان حقوقی‌ها هستند؟ 

با اینکه اکثر سهام‌داران عمده،‌ اشخاص حقوقی هستند، اما به معنی این نیست که سهام‌داران عمده حتما باید جز اشخاص حقوقی باشند. اگر اشخاص حقیقی نیز بالای یک درصد از سهام شرکتی را خریداری کنند، با عنوان شخص حقیقی، در لیست سهام‌داران عمده قرار می‌گیرند. 

 

چرا سهام‌داران عمده به خرید و فروش سهام می‌پردازند؟ 

برای شناسایی دقیق تاثیر عملکرد سهام‌داران عمده روی وضعیت سهام یک شرکت، لازم است از انگیزه سهام‌داران عمده از خرید و فروش سهام آگاه باشیم. این نوع سهام‌داران می‌توانند به دلایل و انگیزه‌های متفاوتی معامله کنند که در ادامه به بررسی چند مورد از آن‌ها می‌پردازیم. 

 

  • داشتن حق رای در تصمیم‌گیری‌های شرکت 

یکی از مهم‌ترین انگیزه‌های سهام‌داران عمده، داشتن حق رای و تاثیرگذاری بر سیاست‌های مدیریتی شرکت‌هاست. همان‌طور که می‌دانیم از آنجایی‌که سهام‌داران عمده نسبت به سهام‌داران خرد سهم بیشتری دارند، می‌توانند در تصمیم‌گیری‌های مجمع نیز، حق رای بیشتر و حضور پررنگ تری داشته باشند.

 

  • ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا

طبیعی‌است که به واسطه سهم بیشتر سهام‌داران عمده، این افراد نسبت به وضعیت شرکت حساس‌تر هستند؛ به همین دلیل نیز در برخی اوقات، سهام‌داران عمده برای ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا وارد عمل شده و در مواقع ضروری با خرید خود به حمایت از سهم می‌پردازند یا با فروش بخشی از سهم خود هیجانات بازار را کنترل می‌کنند. 

 

  • کسب سود کوتاه مدت با وجود سرمایه‌گذاری بلندمدت

در برخی مواقع، سهام‌داران عمده نیز که هدف اصلی آن‌ها کسب سود بلندمدت است، با بخشی از سهام خود به نوسان‌گیری و کسب سودهای کوتاه‌مدت می‌پردازند. فعالیت‌های این نوع سهام‌داران عمده می‌تواند در تابلوی معاملات نیز مورد توجه سهام‌داران خرد قرار گیرد. 

 

چگونه سهام‌داران عمده را شناسایی و مشاهده کنیم؟

برای مشاهده و شناسایی سهام‌داران عمده یک شرکت، کافی‌است؛  وارد سایت tsetmc.com شوید. 

در صفحه سهام مورد نظرتان  زبانه “سهام‌داران” را انتخاب کنید تا لیست سهام‌دارهای عمده آن سهم را مشاهده کنید. 

001

در مرحله بعد می‌توانید با کلیک روی نام هر سهام‌دار عمده، سابقه تعداد سهام و تاریخ تغییرات آن را بررسی کنید. 

 

اقدامات سهام‌دار عمده چه تاثیری بر عملکرد شرکت دارد؟ 

شخصی که پس از طی کردن مراحل ثبت نام سجام و دریافت کد بورسی به عنوان یک سهام‌دار خرد شروع به معامله در بازار سهام می‌کند، انگیزه‌های متفاوتی برای خرید و فروش با یک سهام‌دار عمده دارد. اما باید توجه داشت که معاملات سهام‌دار خرد به اندازه سهام‌دار عمده تاثیرگذار نیست. سهام‌دار عمده می‌تواند بسته به تاثیری که روی تعیین مدیریت دارد، روی سیاست‌های آن نیز تاثیر‌گذار باشد؛ هر چقدر مدیران برگزیده عملکرد بهتری داشته باشند، اثر مثبت بیشتر خواهد بود و با انتخاب اشتباه مدیریت و سیاست‌های نادرست، سهام‌داران خرد نیز متضرر خواهند شد. 

علاوه بر آن، فعالیت سهام‌داران عمده به واسطه تعداد سهم بالای آن‌ها می‌تواند بر شدت تقاضا یا عرضه اثرگذار باشد و قیمت را دچار نوسان کند. حال این فعالیت یا می‌تواند با هدف بازارگردانی و افزایش نقدشوندگی برای سهام باشد یا با هدف دستکاری قیمت که در این صورت ناظر بازار می‌تواند معاملات آن سهام‌دار عمده را ابطال کند.

نحوه واگذاری سهام توسط سهام‌دار عمده

به دلیل حجم بالای سهام در اختیار سهام‌داران عمده، این افراد نمی‌توانند کل سهام خود را در تابلوی معاملات بفروشند. در این موارد، سهام‌دار عمده، سهام خود را جهت فروش به صورت بلوکی عرضه می‌کند. در این حالت، ممکن است قیمت فروش با قیمت روز سهم متفاوت باشد که علت آن هم منافع سهام‌دار عمده است زیرا از آن‌جایی‌که مانند خریدار به چشم سهام مدیریتی یا سرمایه‌گذاری بلند‌مدت به این سهام نگاه می‌کند، حاضر است برای آن قیمت بیشتری از قیمت روز بازار بپردازد. 

 

چه اطلاعاتی می‌توان از رفتار سهام‌دار عمده در معاملات به دست آورد؟ 

اگر سهام‌دار عمده به هنگام شکل‌گیری صف فروش از سهم حمایت کند، نشانه اهمیت او به سهم و به دنبال آن نقدشوندگی بهتر آن سهم در شرایط مختلف بازار است. اگر سهام‌دار عمده با عرضه بیش از حد سهم، از رشد قیمت سهم جلوگیری کند و به نوسان‌گیری‌های کوچک از سهام‌داران خرد بپردازد، نشانه منفی‌ای برای سهم خواهد بود چرا‌که ریسک رفتار سهام‌دار عمده نیز به ریسک‌های دیگر اضافه شده است. 

 

در نهایت یادآوری این نکته مهم است که با وجود اطلاعاتی که رفتار سهام‌داران عمده می‌توانند به ما بدهند،‌ این نوع اطلاعات نمی‌توانند سیگنال‌های قطعی‌ای برای خرید و فروش باشند، زیرا اهداف خرید و فروش سهام‌داران عمده با سهام‌داران خرد متفاوت است.