کاربرد گزارش دیدهبان کدال – افزایش سرمایه
افزایش سرمایه یکی از مهمترین رویدادهای بورسی است که میتواند تاثیر زیادی بر روند قیمت سهام شرکتها داشته باشد. در مقاله «افزایش سرمایه چیست و چه تأثیری بر قیمت سهام شرکتها دارد؟» به طور کامل در مورد این موضوع و اهمیت آن صحبت کردیم. اطلاعیههای مربوط به افزایش سرمایه برای معاملهگران از اهمیت بسیاری برخوردار است. در بخش افزایش سرمایه گزارش دیدهبان کدال، بهصورت هفتگی مهمترین خبرهای مربوط به افزایش سرمایهها اطلاعرسانی میشود تا سرمایهگذاران در جریان افزایش سرمایههای پیشرو قرار گیرند. در ادامه با نحوه بررسی خبرهای مربوط به افزایش سرمایه آشنا میشوید.
آشنایی با مهمترین اطلاعیههای افزایش سرمایه
وقتی صحبت از افزایش سرمایه میشود، بسیاری از سرمایهگذاران کمتجربه تصور میکنند تمامی اطلاعیههای افزایش سرمایه مهم هستند و میتوانند بر قیمت سهام اثرگذاری زیادی داشته باشند؛ اما در واقعیت چنین نیست و تنها برخی از اخبار مربوط به افزایش سرمایهها برای معاملهگران حرفهای اهمیت دارند. فرایند کلی افزایش سرمایه بهصورت زیر است:
مراحل افزایش سرمایه تا قبل از برگزاری مجمع فوقالعاده
- پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوقالعاده در خصوص افزایش سرمایه
- اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی نسبت به گزارش توجیهی هیئت مدیره در خصوص افزایش سرمایه
- ارائه مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه
- دعوت به مجمع عمومی فوقالعاده
مراحل افزایش سرمایه بعد از برگزاری مجمع فوقالعاده
- تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده
- اطلاعیه مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام (برای افزایش سرمایه از محل آورده نقدی)
- اعلامیه پذیرهنویسی عمومی (برای افزایش سرمایه از محل آورده نقدی)
- اطلاعیه نتایج حاصل از فروش حق تقدم استفاده نشده (برای افزایش سرمایه از محل آورده نقدی)
- آگهی ثبت افزایش سرمایه
نکات مهم افزایش سرمایه
همانطور که بیان شد، اخبار مربوط به افزایش سرمایه اهمیت زیادی برای معاملهگران دارد. با تحلیل درست این اطلاعیهها میتوان سهام مستعد را شناسایی کرد. هرچند خرید و فروش سهام تنها با اتکا به این اطلاعیهها صحیح نیست و رشد یا نزول سهام به عوامل بسیاری ارتباط دارد؛ اما آگاهی از برخی نکات، برای شناسایی شرکتهای مستعدی که برنامه افزایش سرمایه دارند، میتواند ارزشمند باشد. در فرایند افزایش سرمایه شرکتها سه موضوع اهمیت زیادی دارد:
-
میزان افزایش سرمایه
معمولا استقبال سهامداران از افزایش سرمایههای با درصد بالا، بیشتر است. بهعنوان مثال شرکتی که قصد افزایش سرمایه 500 درصدی دارد، نسبت به شرکت دیگر با افزایش سرمایه 50 درصدی، بیشتر مورد توجه قرار میگیرد و احتمال افزایش تقاضا برای آن بیشتر خواهد بود. البته فراموش نکنید خرید سهام صرفا بر اساس اینکه میزان افزایش سرمایه آن درصد بالایی است، به هیچ عنوان توصیه نمیشود و برای انتخاب سهام باید شرایط بازار و بقیه عوامل موثر بر وضعیت شرکت را نیز بررسی کرد.
-
محل افزایش سرمایه
سهامداران معمولا از افزایش سرمایه از محل سود انباشته و افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها استقبال بیشتری میکنند. دلیل این موضوع نیز سهام جایزهای است که بدون نیاز به واریز وجه به سهامداران تعلق میگیرد. در افزایش سرمایه از محل آورده نقدی، سهامداران باید به ازای هر امتیاز حق تقدم 1000 ریال به حساب شرکت واریز کنند که همین امر ممکن است جذابیت افزایش سرمایه را برای برخی از سرمایهگذاران کاهش دهد.
-
نوع اطلاعیه
معمولا با خبر پیشنهاد هیئت مدیره مبنی بر افزایش سرمایه، تقاضا برای خرید سهام افزایش مییابد. بعد از این خبر، اطلاعیه اظهار نظر حسابرس و بازرس قانونی منتشر میشود که میتواند محرک بعدی برای میزان تقاضا برای سهم باشد. در نهایت با خبر صدور مجوز افزایش سرمایه یا همان مدارک و مستندات افزایش سرمایه، دور جدیدی از تقاضا برای سهام ایجاد میشود. از آنجاییکه شرکتها بعد از این اطلاعیه 60 روز فرصت دارند مجمع فوقالعاده تشکیل دهند، این اطلاعیه را میتوان یکی از مهمترین اطلاعیههای مربوط به افزایش سرمایهها دانست.
معمولا بر اساس این سه اطلاعیه و پیشبینی سهامداران از آینده سهم، سرمایهگذاران تصمیم به شرکت یا عدم شرکت در مجمع فوقالعاده میگیرند. سایر اطلاعیهها که بعد از مجمع منتشر میشوند عموما برای سهامداران فعلی و دارندگان امتیاز حقتقدم اهمیت دارد و کمتر مورد استقبال بازار قرار میگیرد.
همانطور که گفته شد، خرید سهام تنها با اتکا به اخبار و اطلاعیههای افزایش سرمایه استراتژی صحیحی برای سرمایهگذاری نیست و باید همه عوامل موثر بر قیمت سهام را مد نظر داشت؛ اما برای شرکت در افزایش سرمایهها، لازم است تا سرمایهگذاران براساس دیدگاه و افق سرمایهگذاری خود، میزان افزایش سرمایه، محل تامین مالی و نوع اطلاعیه، تصمیمگیری کنند. البته فراموش نکنید استقبال از افزایش سرمایه علاوه بر موارد فوق، به وضعیت کلی بازار و مهمتر از همه وضعیت بنیادی شرکت و برنامههای آتی آن برای استفاده از این منابع مالی جدید، بستگی دارد.
این پست دارای 10 دیدگاه است
پس از افزایش سرمایه قیمت سهام با ریزش شدید حتی نود درصدی مواجه می شود و این یعنی سرمایه گذار بهتر است مترصد تصویب افزایش سرمایه باشد و پس از ریزش قیمت سهام را بخرد. در حالیکه مقاله تأکید دارد خرید سهام قبل از تصویب افزایش سرمایه صورت بگیرد. لطفا راهنمائی فرمایید.
سلام. برای اینکه بهتر متوجه وضعیت افزایش سرمایه شوید باید از نمودارهای تعدیل شده استفاده کنید. وقتی افزایش سرمایه صورت میگیرد همانطور که قیمت افت میکند، تعداد سهام شما نیز رشد خواهد کرد و شما این موضوع را دیگر در نظر نگرفتید. ملاک ما برای ارزیابی افزایش سرمایهها باید این موضوع باشد که دارایی ما قبل و بعد از افزایش سرمایه چقدر رشد یا افت کرده است. دارایی شامل قیمت در تعداد سهام میشود و نباید فقط قیمت را لحاظ کرد. با نگاهی به نمودار قیمت تعدیل شده سهامی مختلفی که در گذشته افزایش سرمایه داشتند میتوانید دید بهتری در این باره داشته باشید.
بنده چند بار محاسباتی داشتم. فرض کنید سرمایه گذار a سهم به مبلغ هر سهم b ریال دارد. پس از افزایش سرمایه و کاهش شدید قیما آن سهام فرض کنید تعداد کل سهام سرمایه گذار c سهم با مبلغ d ریال باشد در اینصورت نامساوی زیر را خواهیم داشت:
(a+c)*d≥b
با توجه به اینکه سهام جایزه از محل سود انباشته سرمایه گذار پرداخت می شود، سود بسیار ناچیزی نصیب سرمایه گذار می شود. به نظر می رسد شرکت سهامی عام با این کار سود انباشته سرمایه گذار را به نفع خودش مصادره می کند.
با سلام و احترام
همانطور که در مقاله افزایش سرمایه مطرح شد، قبل و بعد از افزایش سرمایه، دارایی سهامداران (اعم از سهامدار حقیقی، حقوقی و عمده شرکت) بهصورت تئوریک ثابت میماند.
سلام
همینطوره که شما میفرمایید، شرکتها سود انباشته را مصادره میکنن و همان هزار تومنی سهامدار را به صورت خورد ۱ تومنی تحویل سهامدار میدن اسمش هم گذاشتن افزایش سرمایه،
افزایش سرمایه به نفع و جیب صاحب شرکت چپاول میشود ، و گرنه برای سهامدار چه فرقی میکند که یک اسکناس ۱۰۰۰ تومنی داشته باشد یا ۱۰۰۰ سکه ی ۱ تومنی، و بخاطر این چند ماه نماد را به ضرر سهامدار میندن ،البته اسکناس سبک تر از سکه هس
(a+c)*b≤d نامساوی صحیح
عضویت در سامانه آموزین فارابی
سلام
همینطوره که شما میفرمایید، شرکتها سود انباشته را مصادره میکنن و همان هزار تومنی سهامدار را به صورت خورد ۱ تومنی تحویل سهامدار میدن اسمش هم گذاشتن افزایش سرمایه،
افزایش سرمایه به نفع و جیب صاحب شرکت چپاول میشود ، و گرنه برای سهامدار چه فرقی میکند که یک اسکناس ۱۰۰۰ تومنی داشته باشد یا ۱۰۰۰ سکه ی ۱ تومنی، و بخاطر این چند ماه نماد را به ضرر سهامدار میندن ،البته اسکناس سبک تر از سکه هس
یه بار شستا را بزرگترین افزایش سرمایه تاریخ لقب دادن و مردم را بیچاره کردن هنوز هم شستا نمیتونه از جاش تکون بخوره،
سهامداران کف پارس هم با افزایش سرمایه فلج کردن هنوز که هنوزه ضررش جبران نشده بعد از ۴ سال