آشنایی با بازار توافقی فرابورس

مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
فهرست مطالب
agreement-market

شرکت فرابورس ایران اقدام به راه‌اندازی بازار جدیدی به نام «بازار توافقی» کرده است. بازار توافقی فرابورس از روز شنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۲ به طور رسمی فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. این بازار مخصوص سرمایه‌گذار حرفه‌ای فرابورس و شخصیت‌های حقوقی است. در ادامه این مقاله با قوانین معاملاتی این بازار آشنا خواهید شد.

 

بازار توافقی فرابورس ایران چیست؟

بازار توافقی یکی از انواع بازارهای فرابورس است که با هدف تسهیل انجام معاملات بزرگ مثل معاملات بلوکی در بازار سرمایه ایجاد شده است. در حقیقت، شرکت‌هایی که اوراق بهادار آن‌ها در سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت شده است، پس از ارائه مدارک و مستندات لازم به فرابورس ایران، در صورت تایید، نماد آن‌ها در این بازار درج خواهد شد. همچنین،  فرایند پذیرش در بازار توافقی برای شرکت‌ها انجام نمی‌شود. برای این‌که بیشتر با بازار توافقی فرابورس آشنا شوید بهتر است ابتدا نگاهی به انواع بازارهای فرابورس بیاندازید.

 

نقش بازارهای فرابورس در بازار سرمایه

فرابورس ایران فعالیت خود را از مهرماه سال ۱۳۸۸ با هدف تامین مالی سریع، افزایش نقدشوندگی سهام، معافیت‌های مالیاتی و… آغاز کرد. فرابورس امکان ورود شرکت‌ها به بورس را تسهیل کرده و با ایجاد بازارهای متنوع سعی در گسترش عمق بازار سرمایه دارد.

در حال حاضر فرابورس دارای شش بازار است. بازارهای اول و دوم مخصوص شرکت‌های بزرگ‌تر و شناخته‌شده‌تر است. بازار سوم فرابورس بیشتر محلی برای پذیره‌نویسی انواع ابزارهای سرمایه‌گذاری بوده و معاملات ثانویه در آن انجام نمی‌شود. بازار پایه فرابورس مخصوص شرکت‌هایی است که شرایط لازم برای پذیرش در بازارهای اول و دوم را ندارند. همچنین، فرابورس بازاری تحت عنوان شرکت‌های کوچک و متوسط (SME) دارد که شرایط پذیرش کسب و کارهای کوچک و متوسط در آن در مقایسه با سایر بازارها آسان‌تر است. برای آشنایی بیشتر با فرابورس و بازارهای آن توصیه می‌شود مقاله «فرابورس چیست؟» را مطالعه کنید.

قوانین معاملاتی در بازار توافقی فرابورس 

قوانین معاملاتی بازار توافقی با سایر بازارهای فرابورس متفاوت بوده و بهتر است برای انجام معاملات خود در این بازار نکات زیر را در نظر داشته باشید:

 

۱. ارسال سفارش‌ها در این بازار از طریق ایستگاه‌های معاملاتی نامک امکان‌پذیر بوده و با اعتبار زمانی روز انجام می‌شوند.

۲. تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی می‌توانند در این بازار معامله انجام دهند. لازم به ذکر است منظور از اشخاص حقیقی افرادی هستند که در بازار سرمایه‌ گذار حرفه‌ای فرابورس فعالیت می‌کنند.

پیشنهاد مطالعه: «سرمایه‌گذار حرفه‌ای کیست؟»

۳. صندوق‌های سرمایه‌گذاری امکان فعالیت در بازار توافقی فرابورس را ندارند. 

۴. در بازار توافقی، دامنه نوسان روزانه قیمت و حجم مبنا در معاملات وجود ندارد و معاملات به صورت بلوکی و عمده انجام می‌شود.

۵. امکان انجام معاملات روزانه در بازار توافقی و فروش سهام خریداری شده، در روز جاری برای سرمایه‌گذاران وجود ندارد.

۶. استفاده و اختصاص اعتبار برای خرید سهام و حق تقدم سهام در بازار توافقی ممنوع است.

۷. روزهای معاملاتی بازار توافقی شنبه تا چهارشنبه هر هفته بوده و زمان انجام معاملات از ساعت ۹ صبح تا ساعت ۱۲:۳۰ تعیین شده است.

۸. کارگزاران باید قبل از انجام اولین معامله، «اقرارنامه و بیانیه پذیرش ریسک» را به مشتریان خود ارائه داده و موافقت مشتریان را دریافت کنند.

 

نکته‌ای که باید در رابطه با ارسال سفارش خرید در بازار توافقی در نظر گرفت این است که مجموع حجم/ارزش باید حداقل یک دهم درصد از سرمایه پایه شرکت یا ۵٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال (۵۰۰ میلیون تومان) باشد.

 

کلام پایانی

راه‌اندازی بازارهایی مثل بازار توافقی با توجه به قوانین آن می‌تواند امکان سرمایه‌گذاری برای افراد حقیقی و حقوقی که قصد سرمایه‌گذاری عمده در سهام شرکت مورد نظر خود را دارند هموار ساخته و باعث توسعه بازار سرمایه‌ شود. برای مطالعه جزئیات بیشتر بازار توافقی می توانید به اطلاعیه موجود در سایت فرابورس ایران مراجعه کنید.