اهمیت استراتژی معاملاتی برای موفقیت در بورس

مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
استراتژی معاملاتی برای موفقیت در بورس

در صورتی که قصد سرمایه‌گذاری مستقیم در بورس را داشته باشید، لازم است پس از ثبت نام کارگزاری بورس و دریافت کد بورسی، نسبت به دریافت آموزش‌های مناسب و هم‌سو با اهداف سرمایه‌گذاری خود اقدام کنید. برای یک سرمایه‌گذاری موفق، تدوین استراتژی معاملاتی از اهمیت بالایی برخوردار است. منظور از استراتژی معاملاتی این است که باید قبل از ورود به یک سرمایه‌گذاری، با توجه به وضعیت بازار، میزان ریسک، تحیل‌های بنیادی، اندیکاتورهای تکنیکال و… برنامه معاملاتی مشخصی داشته باشید.

 

منظور از استراتژی معاملاتی چیست؟

تصور کنید در حال انجام یک بازی رومیزی با دوستان‌تان هستید. برای موفقیت در بازی لازم است پیش از شروع، نوع بازی خود خود را مشخص کنید و برای حرکاتی که قرار است انجام دهید و البته مقابله با حرکت‌های احتمالی رقبا آماده باشید. استراتژی برنامه شما برای یک فعالیت که می‌تواند شامل کسب‌وکار، سرمایه‌گذاری و حتی بازی و سرگرمی باشد را مشخص می‌کند. با داشتن استراتژی ریسک‌ها و جوانب کار را سنجیده می‌شود تا در مواجه با اتفاقاتی که ممکن است طی مسیر سر راه شما قرار بگیرد، غافلگیر نشوید.

در بازارهای مالی نیز داشتن استراتژی معاملاتی به شما کمک می‌کند با مشخص بودن برنامه معاملاتی، بدانید در صورت وقوع اتفاق‌های مختلف، باید چه واکنشی داشته باشید. با توجه به مواردی که گفته شد، می‌توان چنین نتیجه گرفت که پس از دریافت کد بورسی، مهم‌ترین گام پیش از آغاز سرمایه‌گذاری، تدوین یک استراتژی معاملاتی شخصی است. در واقع زمانی که برنامه منظمی داشته باشید، تحت تاثیر احساساتی از قبیل هیجان، ترس یا امیدواری بی‌مورد تصمیم نمی‌گیرید.

 

چگونه می‌توان یک استراتژی معاملاتی موفق تدوین کرد؟

انواع مختلفی از استراتژی‌های معاملاتی وجود دارد؛ اما در حالت کلی استراتژی معاملاتی می‌تواند در دو دسته بنیادی و تکنیکال تقسیم‌بندی شود که بسته به روش و اصول مورد نظر معامله‌گر مورد استفاده قرار می‌گیرند. استراتژی‌های معاملاتی تکنیکالی بیشتر براساس سیگنال‌هایی است که از اندیکاتورهای مختلف دریافت می‌شود. تکنیکالیست‌ها معتقدند همه اطلاعات مربوط به یک سهام در قیمت و تحرکات آن در روند مشخص می‌شود و با تشخیص روند حرکت سهم و حرکت در جهت آن می‌توان به سوددهی رسید. برای مثال یک استراتژی معاملاتی ساده در تحلیل تکنیکال می‌تواند قطع شدن میانگین‌های متحرک بلندمدت توسط میانگین متحرک کوتاه‌مدت یا سیگنال‌هایی که از اندیکاتور ایچیموکو صادر می‌شود، باشد.

در تحلیل بنیادی نیز معیارهای متعددی برای بررسی سهام شرکت‌ها وجود دارد. تحلیلگر بنیادی با بررسی وضعیت صنایع، صورت‌های مالی و شاخص‌های اقتصادی، به ارزشمند بودن یک سهام پی می‌برد. برای مثال یک استراتژی معاملاتی بنیادی می‌تواند براساس سیگنال‌هایی باشد که از بررسی نسبت‌های مالی و روند تغییرات آن یا رشد درآمد و سودآوری به‌دست می‌آید. مانند نسبت قیمت به سود(P/E)، نسبت‌های نقدینگی، سودآوری و…

پیشنهاد مطالعه: «آشنایی با نسبت P/E»

استراتژی معاملاتی شامل انتخاب روش تحلیلی مورد نظر، میزان تنوع پرتفوی، بازه زمانی سرمایه‌گذاری، ریسک‌پذیری و… می‌شود که برای خرید و فروش سهام، انواع اوراق، سرمایه گذاری در صندوق‌ها و سایر دارایی‌ها کاربرد دارد. همچنین با مشخص شدن میزان سرمایه‌ای که قصد دارید به سرمایه‌گذاری اختصاص دهید، می‌توانید برای مراحل خرید پله‌ای نیز تصمیم‌گیری کنید.

بنابراین برای داشتن یک سرمایه‌گذاری موفق، افزایش دانش مالی همزمان با ثبت نام کارگزاری بورس و دریافت کد بورسی، از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

افزایش دانش سرمایه‌گذاری، لازمه تعیین استراتژی معاملاتی موفق

مهم‌ترین عامل موثر بر میزان موفقیت سرمایه‌گذار در تعیین استراتژی سرمایه‌گذاری، دریافت آموزش از مراجع معتبر است. اگرچه گسترش روزافزون شبکه‌های اجتماعی این امر را تا حدی مشکل‌تر از سابق کرده است؛ چرا که دسترسی تمام افراد به این شبکه‌ها، باعث شده بسیاری از افراد بدون اینکه از دانش کافی برای آموزش برخوردار باشند، نسبت به برگزاری دوره‌های آموزشی یا ارائه محتوای غیراصولی اقدام کنند؛ بنابراین بسیار مهم است که پیش از انتخاب دوره‌های آموزشی، نسبت به بررسی اعتبار موسسه یا فرد ارائه دهنده دوره، اقدام کنید. «آموزین»، مرکز آموزش کارگزاری فارابی با برگزاری دوره‌های آموزشی آنلاین، دوره‌های آفلاین و البته مقالات آموزشی می‌تواند مرجع مناسبی برای دریافت آموزش‌ موضوعات اقتصادی و سرمایه‌گذاری در حوزه بازارهای مالی باشد. برای آشنایی با این دوره‌ها می‌توانید به مقاله «معرفی دوره‌های آموزشی آموزین» مراجعه کنید.

در نهایت فراموش نکنید که گذراندن دوره‌های آموزشی به‌تنهایی کافی نیست و لازم است قدرت به‌کارگیری دانش سرمایه‌گذاری در زمینه تعیین استراتژی سرمایه‌گذاری را نیز به‌دست آورید.

 

سبدگردانی در بورس، راهکاری منطقی برای سرمایه‌گذاری

در قسمت قبل به اهمیت آموزش برای تدوین استراتژی معاملاتی موفق پرداخته شد؛ اما واقعیت این است که تمام علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری در بورس، زمان کافی برای دریافت آموزش یا بررسی روند بازار و مدیریت پرتفوی خود را ندارند. در چنین شرایطی استفاده از روش‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم از جمله سبدگردانی در بورس می‌تواند بسیار موثر باشد.

منظور از سبدگردانی در بورس، عقد قرارداد با یک شرکت سبدگردان است. پس از عقد قرارداد شرکت سبدگردان موظف است متناسب با استراتژی معاملاتی و برنامه سرمایه‌گذاری، متناسب با ریسک‌پذیری متقاضی سبدی از دارایی‌ها را تشکیل دهد. در نظر داشته باشید سبدگردانی در بورس سود تضمینی ندارد اما با توجه به اینکه بخش مهمی از کارمزد سبدگردان  وابسته به سود سرمایه‌گذار است، می‌توان از عملکرد مناسب شرکت سبدگردان اطمینان داشت.

پشنهاد مطالعه: «سبدگردانی در بورس چیست؟»

 

جمع‌بندی

تعریف و طراحی استراتژی معاملاتی که عملکرد موفقیت‌آمیزی داشته باشد، مشخصا نیازمند کسب دانش و تجربه بسیار است. درواقع برای اینکه بتوانید شرایط مختلف بازار را پیش‌بینی کرده و برای مقابله با هر کدام برنامه‌ای مشخص داشته باشید، لازم است هم موفقیت و هم شکست را در بازار تجربه کرده باشید و در صورتی که تصور می‌کنید زمان کافی برای آزمون و خطا ندارید، می‌توانید سراغ گزینه‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم از جمله سبدگردانی در بورس بروید.