قوانین جان مورفی در تحلیل تکنیکال

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
فهرست مطالب
قوانین جان مورفی در تحلیل تکنیکال

قوانین جان مورفی در تحلیل تکنیکال مجموعه‌ توصیه‌هایی برای معامله‌گران است که براساس سی سال تجربه شخصی معامله‌گری آقای جان مورفی تدوین شده است. جان مورفی یکی از تحلیلگران ارشد بازارهای مالی آمریکا و نویسنده سه کتاب پرفروش تحلیل تکنیکال بازارهای آتی، تحلیل تکنیکال بازارهای بین‌المللی و سرمایه‌گذار دیداری است. بسیاری از سرمایه‌گذاران مطالعه کتاب‌های مورفی را به‌عنوان بخشی از فرایند آموزش بورس خود در نظر می‌گیرند. قوانین مورفی ابزارهای مهم تجزیه و تحلیل تکنیکال و چگونگی استفاده از آنها برای شناسایی فرصت‌های خرید و فروش است. جان مورفی به‌عنوان پدر تحلیل تکنیکال معتقد است: «فرقی نمی‌کند شما یک سرمایه‌گذار تازه‌کار هستید یا یک سرمایه‌گذار حرفه‌ای و با تجربه؛ در هر صورت ده قانون طلایی وجود دارد که باید آن‌ها را بشناسید و دنبال کنید.» اگر تمایل دارید با قوانین طلایی مورفی آشنا شوید و در سرمایه‌گذاری خود از آن استفاده کنید، این مطلب جذاب را از دست ندهید.

 

ده قانون جان مورفی در تحلیل تکنیکال عبارتند از:

  1. تمام نمودار را مشاهده کنید،
  2. روند را شناسایی و آن را دنبال کنید،
  3. حمایت و مقاومت‌ها را شناسایی کنید،
  4. نحوه انجام اصلاحات را بدانید،
  5. خطوط روند را ترسیم کنید،
  6. میانگین‌های متحرک را دنبال کنید،
  7. تشخیص تغییرات را بیاموزید،
  8. علائم هشدار دهنده را بشناسید،
  9. روندی در جریان است یا نه؟
  10. سیگنال‌های تایید را شناسایی کنید.

 

مشاهده تمام نمودار

در بررسی نمودار تحلیل تکنیکال با سه نوع روند بلندمدت، کوتاه‌مدت و میان‌مدت مواجه هستیم. بهتر است برای شروع تحلیل نمودار، از نمودارهای با تایم‌فریم هفتگی و ماهانه که دوره‌های چند ساله را پوشش می‌دهند، استفاده کنید. اغلب نمودارهای کوتاه‌مدت در تحلیل روند گمراه کننده هستند؛ اما نموداری با مقیاس بزرگتر، تجسم روندهای بلند‌مدت را بهتر فراهم می‌کند. شما می‌توانید بعد از مشخص شدن روند بلندمدت،‌ از روندهای کوتاه‌مدت و در تایم‌فریم کوچک‌تر مانند روزانه و ساعتی نیز استفاده کنید. اگر فقط معاملات کوتاه‌مدت دارید، به‌خاطر داشته باشید که معاملات در جهت مشابه با روندهای میان‌مدت و بلند‌مدت، نتیجه بهتری برای شما خواهد داشت. در نظر داشته باشید برای آشنایی با انواع نمودارها می‌توانید مقاله «انواع نمودار در تحلیل تکنیکال» را مطالعه کنید.

 

روند را شناسایی و دنبال کنید

روند در تحلیل تکنیکال نقش حیاتی و اساسی ایفا می‌کند. در حالت کلی سه نوع روند صعودی، نزولی و خنثی در بازار وجود دارد. پس از مشخص شدن روند نمودار، قانون دوم این است که آن را دنبال کنید. ابتدا مشخص کنید که در کدام روند باید معامله کنید و برای تحلیل خود از نمودار صحیح استفاده کنید. لازم به ذکر است، در مقاله «آموزش کامل تحلیل تکنیکال» انواع روندها را به‌دقت معرفی کرده، مورد بررسی قرار داده‌ایم.

حمایت و مقاومت را شناسایی کنید

سطوح حمایت و مقاومت دو مفهوم اساسی در تحلیل تکنیکال هستند که برای شناسایی نقاط خرید و فروش استفاده می‌شوند. بهترین نقطه خرید در نزدیکی سطح حمایت و همچنین بهترین نقطه فروش نزدیک به سطح مقاومت است. پایه و اساس اولیه حمایت به سطوحی اشاره دارد که می‌توان آن را به‌عنوان کف قیمت و در مقاومت به‌عنوان سقف قیمت در نظر گرفت. اگر قیمت‌ کم شود و به سطح حمایت برخورد کند،‌ در این صورت یا حفظ می‌شود و مجددا به سمت بالا بر می‌گردد، یا حمایت از دست می‌رود و احتمالاً به سطح حمایت بعدی پایین‌تر می‌رود. به یاد داشته باشید که اگر یک مقاومت شکسته شود، به سطح حمایت بعدی تبدیل می‌شود و اگر حمایتی از دست رود، عکس آن اتفاق خواهد افتاد و این سطح به‌عنوان مقاومت بعدی سهم در نظر گرفته می‌شود. سطوح حمایت و مقاومت نمودار را می‌توان با استفاده از خطوط روند و میانگین متحرک شناسایی کرد.

 

نحوه انجام اصلاحات را بدانید

در تحلیل تکنیکال طیف گسترده‌ای از ابزارها و اندیکاتورها وجود دارد که به‌منظور پیش‌بینی عملکرد آتی قیمت مورد استفاده قرار می‌گیرند. یکی از این ابزارها، ابزار اصلاح فیبوناچی (Fibonacci Retracements) است که برای تشخیص سطوح حمایت و مقاومت کاربرد دارد. غالباً اصلاحات بازار براساس روندهای قبلی امکان بازیابی دارد. درصد این اصلاحات با کمک نسبت‌های فیبوناچی قابل اندازه‌گیری است. نسبت‌های فیبوناچی مهم عبارتند از: %23.6، %38.2، %61.8، %78.6 و %100. البته علیرغم اینکه 50 درصد یک نسبت فیبوناچی نیست، اما به دلیل نشان دادن نقطه میانی محدوده قیمت، برای برخی از معامله‌گران مهم تلقی می‌شود. با توجه به ویژگی‌های جالب این اندیکاتور، آموزش فیبوناچی و تسلط بر آن امکان انجام معاملات در زمان و روند مناسب را به راحتی ممکن می‌سازد.

خطوط روند را ترسیم کنید

خطوط روند از ساده‌ترین و کارآمدترین ابزارهای تحلیلی هستند. در روند صعودی خطوط روند در امتداد پایین‌ترین سطوح متوالی (کف قیمت) و در روند نزولی در امتداد دو قله متوالی (سقف قیمت) ترسیم می‌شوند. در حالت کلی خط روندی که حداقل سه بار توسط نمودار قیمت لمس شود، معتبر تلقی می‌شود. بعلاوه اینکه خطوط روند طولانی‌تر با دفعات لمس بیشتر، معتبرتر هستند.

 

میانگین‌های متحرک را دنبال کنید

بهترین راه برای فعالیت در بازار پیروی از میانگین‌های متحرک است. ترکیب دو میانگین متحرک یکی از موثرترین راه‌ها برای شناسایی سیگنال‌های روند و تقاطع میانگین‌های متحرک نقطه ایده‌آل برای خرید است. حرکت قیمت بالاتر یا پایین‌تر از میانگین متحرک سیگنال‌های خرید و فروش را صادر می‌کند. در حالت کلی سه مورد مهم از میانگین‌های متحرک عبارتند از میانگین 20 روزه برای روندهای کوتاه مدت، 50 روز برای روندهای میانی و 200 روز برای روندهای بلندمدت. میانگین متحرک نمایی (EMA) نیز معمولاً برای تشخیص تقاطع‌های میانگین متحرک مناسب است.

 

تغییرات را تشخیص دهید

در تحلیل تکنیکال با روش‌های مختلفی می‌توان تغییرات را اندازه‌گیری کرد. دو اندیکاتور محبوب که توسط جان مورفی برای اندازه‌گیری تغییرات توصیه شده‌اند اندیکاتورهای شاخص قدرت نسبی (RSI) و استوکاستیک (Stochastic) هستند. هر دو این اندیکاتورها در مقیاس صفر تا 100 کار می‌کنند. RSI کمتر از 30 نشان‌ دهنده منطقه اشباع فروش (فروش بیش از اندازه) و RSI بیشتر از 70 نشان دهنده منطقه اشباع خرید (خرید بیش از اندازه) است. این اعداد طلایی در اندیکاتور استوکاستیک 20 و 80 هستند. همچنین ممکن است واگرایی اندیکاتورها هشداری برای نشان دادن چرخش بازار باشد. برای آشنایی بیشتر با شاخص قدرت نسبی می‌توانید به مقاله «آموزش RSI در تحلیل تکنیکال» مراجعه کنید.

 

علائم هشدار دهنده را بشناسید

در تحلیل خود از اندیکاتور MACD استفاده کنید! اندیکاتور MACD (Moving Average Convergence Divergence) به‌عنوان یکی از شناخته‌ شده‌ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال در سال 1970 توسط جرالد اپل طراحی شده است. این اندیکاتور امکان تشخیص سریع قدرت و جهت روند را فراهم می‌کند و همچنین سیگنال‌های قابل اعتمادی نیز ارائه می‌دهد. در واقع هدف اصلی MACD یافتن واگرایی و همگرایی بین میانگین‌های متحرک است. سیستم اندیکاتور MACD ترکیب ساده‌ای از دو خط (خط مکدی و خط سیگنال) و هیستوگرام است. یک هیستوگرام اختلاف بین خط مکدی و خط سیگنال را ترسیم می‌کند. برای آشنایی دقیق‌تر با این اندیکاتور می‌توانید مطلبی با عنوان «اندیکاتور مکدی (MACD) چیست؟» را که پیش‌تر منتشر کرده‌ایم مطالعه کنید.

 

وجود یا عدم وجود روند

جان مورفی پیشنهاد می‌کند برای تشخیص قابل توجه بودن یک روند از شاخص میانگین حرکت جهت‌دار (ADX) استفاده کنید. ADX یک شاخص تحلیلی است که توسط ولز وایلدر طراحی شده و هدف آن تعیین قدرت روند و حرکات آتی قیمت است. خط ADX  صعودی که مقدار آن بیشتر از 25 باشد، نشان دهنده یک روند قوی است درحالی‌که خط ADX  نزولی با مقدار کمتر از 25 نشان دهنده یک روند ضعیف یا عدم وجود روند است. لازم به‌ذکر است در مقاله «اندیکاتور ADX چیست؟» شاخص میانگین حرکت جهت‌دار را به‌دقت مورد بررسی قرار داده‌ایم.

 

علائم تایید را بشناسید

حجم معاملات یک شاخص بسیار مهم است! یک اصل قدیمی بازار سهام که باید در نظر گرفته شود این است که حجم مقدم بر قیمت است. اطمینان حاصل کنید که حجم سنگین‌ در جهت روند غالب اتفاق می‌افتد. افزایش حجم در نمودار تائید می‌کند که پول جدید از روند غالب حمایت می‌کند و کاهش حجم نیز اغلب هشداری است که روند رو به اتمام است. در‌صورتی‌که حجم از روند پیروی نکند، ممکن است این تغییر چندان مهم نباشد و قیمت به طور طبیعی توسط بازار اصلاح شود.

 

اگر شما مراحل دریافت کد بورسی را گذرانده‌اید و در حال یادگیری و آموزش بورس هستید، ممکن است در ابتدا همه چیز کمی پیچیده به نظر برسد یا ناامید شوید؛ اما در نظر داشته باشید که برای تبدیل شدن به یک تحلیلگر حرفه‌ای، شما فقط باید یک کار مهم انجام دهید و آن کار مهم تمرین کردن است. همان‌طور که جان مورفی می‌گوید: «تحلیل تکنیکال مهارتی است که با تجربه و مطالعه بهبود می‌یابد. همیشه دانش‌آموز باشید و به یادگیری ادامه دهید.»

این پست دارای 2 دیدگاه است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.