دلایل بسته شدن نمادها

مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
فهرست مطالب
دلایل بسته شدن نمادها

سرمایه گذاری در بورس با ثبت نام سجام و دریافت کد بورسی شروع می‌شود؛ اما سرمایه‌گذاری موفق در این بازار نیازمند کسب دانش و فراگیری قوانین و مفاهیم کاربردی آن است. در این راستا یکی از مفاهیمی که سرمایه‌گذاران بورسی همواره با آن درگیر هستند، موضوع ممنوع شدن و توقف نماد شرکت‌ها است. با توجه به اینکه شفافیت مهم‌ترین ویژگی بازار سرمایه است، زمان وقوع اتفاق‌های مهم در شرکت‌ها، اطلاعات آن باید به سرعت منتشر شود و در اختیار سهامداران قرار گیرد. به دلیل آن‌که اخبار و وقایع روز می‌توانند بر سودآوری و در نتیجه قیمت سهام شرکت‌ها اثرگذار باشند، در چنین مواقعی ناظر بازار نماد مورد نظر را متوقف می‌کند تا سهامداران و اهالی بازار از انتشار اخبار مطلع شوند.

ویدیوی دلایل بسته شدن نمادها

 

دلایل توقف نماد شرکت‌ها

همان‌طور که اشاره شد برای حفظ شفافیت در بازار سرمایه و جلوگیری از ایجاد رانت اطلاعاتی، پس از وقوع اتفاق یا انتشار اخبار تاثیرگذار بر وضعیت شرکت، نماد آن سهم در بازار متوقف می‌شود که توقف و بازگشایی مجدد آن می‌تواند به دلایل زیر انجام شود:

 

  • افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف
  • افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب
  • افزایش بیش از 50 درصد و کاهش بیش از 30 درصد قیمت سهم طی 15 روز معاملاتی متوالی
  • مظنون شدن به استفاده از اطلاعات نهانی یا دستکاری قیمت
  • مظنون شدن به دستکاری بازار یا خرید و فروش سهام با استفاده از اطلاعات نهانی
  • برگزاری مجمع عادی سالیانه به منظور تصویب صورت‌های مالی، تقسیم سود و…
  • برگزاری مجمع فوق‌العاده شرکت به منظور تصمیم‌گیری درباره افزایش سرمایه‌ها و…

 

افشای اطلاعات با اهمیت

زمانی که یک شرکت اطلاعات با اهمیتی منتشر کند که بر تصمیم‌گیری سهامداران تاثیرگذار باشد، نماد شرکت متوقف خواهد شد. افشای اطلاعات شرکت با توجه به نوع خبر و درجه اهمیت آن به دو دسته اطلاعات با اهمیت گروه الف و ب تقسیم می‌شود. اگر اطلاعات منتشر شده بر عملکرد، وضعیت مالی و جریانات نقدی تاثیر بیشتری داشته باشد، در گروه «الف» قرار می‌گیرد که در این شرایط نماد معاملاتی متوقف شده و بازگشایی مجدد آن در جلسه معاملاتی بعد انجام می‌شود. در صورتی‌که اهمیت اطلاعات منتشر شده بر ساختار سرمایه و تامین مالی تاثیرگذار باشد، آن را در گروه «ب» دسته‌بندی می‌کنند. در صورت افشای اطلاعات با اهمیت گروه «ب» بازگشایی نماد شرکت با توجه به زمان انتشار این گزارش به صورت زیر خواهد بود:

  • اگر افشای اطلاعات قبل از 90 دقیقه پایانی جلسه معاملاتی باشد، بعد از 60 دقیقه توقف، نماد در همان جلسه معاملاتی بازگشایی می‌شود.
  • اگر افشای اطلاعات در 90 دقیقه پایانی جلسه معاملاتی باشد(بعد از ساعت 11)، بازگشایی در جلسه معاملاتی بعد صورت می‌گیرد.
  • اگر افشای اطلاعات با اهمیت بعد از پایان جلسه معاملاتی باشد، نماد در 60 دقیقه ابتدایی جلسه معاملاتی بعد متوقف و پس از آن بازگشایی می‌شود.

 

توجه داشته باشید که اگر شرکت افشای اطلاعات با اهمیت گروه «الف» داشته باشد، نماد آن به‌صورت حراج ناپیوسته و بدون محدودیت دامنه نوسان بازگشایی می‌شود؛ اما اگر افشای اطلاعات با اهمیت گروه «ب» باشد، بازگشایی نماد با محدودیت دامنه نوسان خواهد بود. برای درک بهتر مفهوم افشای اطلاعات مقاله «افشای اطلاعات بااهمیت چیست؟» را ببینید.

افزایش یا کاهش شدید قیمت پایانی

نماد شرکتی که در مدتی کوتاه و مشخص نوسان قابل‌توجهی داشته باشد، به منظور شفاف‌سازی متوقف می‌شود. به این ترتیب اگر نماد طی 15 جلسه معاملاتی متوالی در دامنه مجاز عادی بیش از 50 درصد افزایش یا بیش از 30 درصد کاهش در قیمت پایانی داشته باشد، جهت برگزاری کنفرانس اطلاع‌رسانی و شفاف‌سازی در خصوص این نوسان قیمتی، به مدت دو روز کاری متوقف می‌شود. در این شرایط بازگشایی نماد پس از برگزاری کنفرانس اطلاع‌رسانی با محدودیت نوسان قیمت صورت می‌گیرد.

 

ظن دستکاری قیمت

در شرایطی که نماد یک شرکت معاملات مشکوکی داشته یا ظن دستکاری در معاملات وجود داشته باشد، نماد آن تا انجام بررسی و شفاف‌سازی لازم متوقف می‌ماند. اگر توقف نماد بیش از 5 روز کاری به طول انجامد، نماد مورد نظر برای بررسی‌های بیشتر تعلیق می‌شود.

 

برگزاری مجامع

شرکتی که قصد برگزاری مجمع داشته باشد، باید حداقل 10 روز قبل، آگهی دعوت به مجمع را در سایت کدال منتشر کند. توجه داشته باشید نماد شرکت، دو روز کاری قبل از برگزاری مجمع متوقف می‌شود و سهامدارانی که در زمان برگزاری مجمع، سهام مورد نظر را داشته باشند اجازه شرکت در مجمع را دارند و منافع مجمع نصیب‌شان خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر با مجامع مختلف و دلایل برگزاری آن‌ها می‌توانید به مقاله «آشنایی با انواع مجامع» مراجعه کنید.

 

دلیل توقف نماد را از کجا بررسی کنیم؟

دلیل توقف نماد یک شرکت در سایت کدال منتشر می‌شود و از طریق پیام ناظر بازار در سایت tsetmc به اطلاع سهامداران می‌رسد. علاوه بر این از بخش پیام‌های ناظر بازار سامانه فارابیکسو نیز می‌توانید دلایل توقف نماد یک شرکت را بررسی کنید. برای آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعیه‌های مختلف در کدال می‌توانید مقاله «آشنایی با کدال» را ببینید.

توجه داشته باشید لازمه موفق بودن سرمایه‌گذاری در بورس، کسب دانش کافی در مورد این بازار است؛ در غیر این صورت ریسک سرمایه‌گذاری افزایش می‌یابد.