آشنایی با ویژگیهای سرمایهگذاران محتاط
هرچقدر با ویژگیهای شخصیتی خود آشنایی بیشتری داشته باشید، در تصمیمگیریهای زندگی موفقتر عمل کرده و کمتر با شکست مواجه خواهید شد. این موضوع در فضای سرمایهگذاری نیز اهمیت بالایی دارد و تاثیر بسزایی بر کیفیت و نتیجه معاملات شما خواهد داشت. دنیای سرمایه گذاری در بورس پیچیدگیهای خاص خود را دارد و افراد با شخصیتهای مختلفی در آن حضور دارند. این افراد علاوهبر تاثیری که بر میزان بازدهی خود دارند، میتوانند جهت بازار را نیز در مواردی دستخوش تغییرات کنند. شما تا چه میزان با ویژگیهای شخصیتی خود در زمینه سرمایهگذاری آشنا هستید؟
ریسکپذیری چیست؟
همه ما با کلمه ریسک آشنایی داریم و به معنای آن واقفیم. افراد مختلف با شنیدن این کلمه، احساسات متفاوتی را تجربه میکنند؛ برای مثال کلمه ریسک برای افراد ریسکپذیر یادآور هیجان و جذابیت سرمایهگذاریهای پرخطر اما پر بازده است. شنیدن این کلمه توسط افراد محتاط در معاملات، یادآور شک، ترس و ضرر و زیان است.
با توجه به این تعریف، ریسکپذیری را میتوان عمل یا مهارتی دانست که از طریق آن و بهوسیله تحمل یک ریسک، میتوان علیرغم پایین بودن شانس موفقیت یا مشخص نبودن فاکتورهای تصمیمگیری درست، بازدهی خاصی را کسب کرد یا به هدف بخصوصی رسید.
مقاله پیشنهادی: سرمایهگذاران ریسکپذیر چه ویژگیهایی دارند؟
سرمایهگذار محتاط کیست؟
سرمایهگذار محتاط به آن دسته از افرادی گفته میشود که اهل ریسک کردن نیستند و ترجیح میدهند از نقطه امن خود خارج نشوند. برای این فرد امنیت مالی اهمیت بالایی دارد و زمان زیادی را برای یک تصمیمگیری صرف میکنند و تا زمانیکه آن تصمیم را از جهات مختلف بررسی نکرده باشند، دست به اقدام نمیزنند.
هرچقدر میزان حساسیت این افراد بالاتر باشد، تصمیمگیریهای سختتری خواهند داشت و ممکن است اصلا نتوانند تصمیم بگیرند. اگر این موضوع را به سن افراد ربط بدهیم، میتوان گفت که افراد مسنتر، افراد محتاطتری هستند و بهندرت تصمیمات هیجانی میگیرند.
در یک توصیف سادهتر، افراد محتاط علاقهای به کسب تجربههای جدید ندارند و بهدنبال تکرار تجربههای قبل هستند. اگر از یک فرد محتاط بپرسید که رفتن به یک کافه جدید را ترجیح میدهد یا همان جای همیشگی، به احتمال زیاد انتخاب او همان کافه همیشگی است.
افراد محتاط چه روشی را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند؟
همانطور که به نوع شخصیت افراد محتاط در سرمایهگذاری اشاره کردیم، این افراد تحمل ریسک بالا را ندارند و بهدنبال تجربه یک سرمایهگذاری ایمن هستند. اغلب این افراد بانک را محیط مناسبی برای کسب سود میدانند و عموما سرمایه خود را در حسابهای بانکی برای کسب سودی مشخص قرار میدهند. در میان افراد محتاط، آن دسته از افرادی که با صندوقهای بورسی آشنایی دارند میتوانند ضمن متحمل نشدن ریسک، بازدهی بالاتری را در مقایسه با سپردههای بانکی بهدست بیاورند. در میان صندوقهای مختلف، صندوقهای درآمد ثابت برای افراد محتاط گزینه مناسبتری است؛ در این راستا از طریق سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت لبخند فارابی میتوانید تا 32 درصد بازدهی موثر سالانه کسب کنید.
عوامل موثر بر موفقیتآمیز بودن یک سرمایهگذاری
از طریق بررسی چند فاکتور مشخص و چند اصل مهم برای معاملات موفق، میتوان یک سرمایهگذاری را موفق دانست یا آن را یک انتخاب ناموفق تلقی کرد. برای اینکه تصمیمات سرمایهگذاری خود را ارزیابی کنید، میتوانید آن را براساس موارد زیر مورد بررسی قرار دهید.
شناخت هدف سرمایه گذاری
قبل از هر چیز بهتر است هدف خود از سرمایهگذاری در بورس را مشخص کنید؛ بهاینترتیب میتوانید متوجه شوید که سرمایهگذاری شما از نوع بلندمدت یا کوتاهمدت است و بهدنبال کسب چه میزان بازدهی از این بازار هستید. هرچقدر تکلیف شما در این موضوع مشخصتر باشد، مسیر روشتری پیش روی شما قرار خواهد داشت. در این زمینه افراد محتاط عموما سرمایهگذاری بلندمدت را انتخاب میکنند.
حد سود و ضرر
افرادی که با دیدگاه کوتاهمدت یا بلندمدت به بازار خرید و فروش سهام وارد میشوند، میتوانند با تعیین حد سود و ضرر برای معامله خود، از ضرر و زیان احتمالی جلوگیری کنند؛ این کار کمک میکند بهموقع از سهم خارج یا به آن وارد شوند و مانع طمع و تصمیمگیری احساسی افراد میشود. این موضوع برای سرمایهگذاران محتاط اهمیت زیادی دارد و حد سود و ضرر خود را با دقت بیشتری مشخص میکنند.
دریافت مشاوره سرمایه گذاری
اگر با سازوکار یک مسیر جدید و شرایطی که ممکن است در آن ایجاد شود آشنایی ندارید، دریافت مشاوره از افراد خبره آن حوزه کمک زیادی به شما خواهد کرد. تصور کنید با دانستن یک نکته ساده در زمینه خرید و فروش سهام از طریق دریافت مشاوره سرمایه گذاری، میزان بازدهی شما چند برابر شود. آیا از این امکان استفاده نمیکنید؟! بنابراین میتوان گفت دریافت مشاوره؛ نخستین قدم شروع فعالیت در بورس است.
آشنایی با خطاهای شناختی
مالی رفتاری یک شاخه کاربردی از علم روانشناسی است که اهمیت زیادی در بازارهای مالی دارد و سبب شناخت بیشتر افراد از سوگیریهای مختلف روانشناختی در این بازار میشود. در واقع میتوان گفت که علاوهبر اهمیت دریافت آموزش تحلیل تکنیکال و بنیادی، آگاهی بر رفتارهای معاملهگری خود میتواند از انجام خطاهای متعددی جلوگیری کند. در بازار سرمایه، افراد محتاط، ریسکپذیر و میانهروی زیادی وجود دارند و براساس شخصیت سرمایهگذاری خود تصمیمهای متفاوتی را اتخاذ میکنند؛ اما برخی از این تصمیمها بهدلیل قرارگیری در دسته خطاهای شناختی، افراد را از هدف اصلی خود دور کرده و متحمل زیان زیادی میکنند.
مقاله پیشنهادی: دانش مالی رفتاری چیست؟
آگاه بودن به نوع شخصیت سرمایهگذاری
در نهایت، هر چقدر با نوع شخصیت خود در فضای سرمایهگذاری آشنایی بیشتری داشته باشید، تصمیمات آگاهانهتری میگیرید و ریسک سرمایهگذاری خود را کاهش میدهید. برای آگاهی از میزان ریسکپذیر بودن خود در زمینه سرمایهگذاری میتوانید از تست ریسکسنجی فارابی استفاده کنید.
سخن پایانی
در دنیای سرمایهگذاری، افراد با داشتن شخصیتهای مختلفی مثل محتاط، ریسکپذیر و میانهرو مسیر خاصی از سرمایهگذاری را برای خود انتخاب میکنند. در این مقاله علاوهبر بررسی شخصیت افراد محتاط در سرمایهگذاری، شما را با امکان ریسک سنجی کارگزاری فارابی که بهصورت آنلاین برای شما فراهم است آشنا کردیم و اطلاعات مهمی را راجع به خطاهای شناختی و دانش مالی رفتاری در اختیار شما قرار دادیم.