چگونه در بورس سرمایه‌گذاری کنیم؟

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
سرمایه گذاری در بورس

سرمایه‌ گذاری در بورس به دلیل سودآوری و نقدشوندگی بالا، مورد توجه بسیاری از افراد قرار دارد. اما ورود به بورس، مانند هر حوزه دیگری، می‌تواند در شروع برای افراد ناآشنا، تا حدی پیچیده به نظر برسد. در این مطلب تلاش کرده‌ایم به تعدادی از سوالات رایج در زمینه سرمایه‌گذاری در بورس از جمله روش‌های مستقیم و غیرمستقیم سرمایه‌گذاری و مراحل شروع سرمایه‌گذاری در این بازار پاسخ دهیم.

 

سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم در بورس

سرمایه‌گذاری در بورس به دو شیوه مستقیم و غیرمستقیم انجام می‌شود. هر کدام از روش‌های گفته شده، ویژگی‌های خاص خود را دارند که باعث می‌شود هر کسی بتواند با توجه به اهداف، میزان ریسک‌پذیری و دانش سرمایه‌گذاری خود، بهترین روش را انتخاب کند؛ اما لازم است پیش از پرداختن به روش‌های مختلف سرمایه‌گذاری در بورس، ابتدا به صورت خلاصه به چند مورد از مزایای ورود به این بازار اشاره کنیم. 

 

مزایای سرمایه گذاری در بورس

  • امکان سرمایه‌گذاری با هر میزان دارایی،
  • حفظ ارزش دارایی در مقابل تورم،
  • نقدشوندگی بالا و
  • وجود روش‌های متنوع سرمایه‌گذاری متناسب با درجه ریسک پذیری افراد.

 

سرمایه گذاری غیرمستقیم

این شیوه سرمایه‌گذاری، بیشتر مناسب افرادی است که زمان یا دانش کافی برای مدیریت دارایی خود در بورس ندارند؛ اما نمی‌خواهند سود این بازار را نیز از دست بدهند. در چنین شرایطی افراد می‌توانند از روش‌های غیرمستقیم سرمایه‌گذاری در بورس استفاده کنند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری و استفاده از خدمات سبدگردانی، دو روش اصلی سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بورس هستند. ویژگی‌های خاصی که هر یک از این روش‌ها دارند، باعث می‌شود هر کدام از آن‌ها برای گروه خاصی از سرمایه‌گذاران مناسب باشند.

صندوق‌ها با توجه به نوع دارایی که در آن سرمایه‌گذاری می‌کنند، انواع مختلفی دارند که صندوق درآمد ثابت و صندوق سهامی از مهم‌ترین انواع آن هستند.

 

  • صندوق درآمد ثابت

صندوق درآمد ثابت، یک روش سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بورس است. در اکثر آن‌ها حداقل بازدهی مشخصی وجود دارد و به‌عنوان کم‌ریسک‌ترین گزینه سرمایه‌ گذاری در بورس شناخته می‌شود. با توجه به اینکه دارایی این صندوق‌ها در انواع اوراق با درآمد ثابت و سپرده بانکی سرمایه‌گذاری شده است، می‌تواند گزینه جذابی برای سرمایه‌گذاران کم‌ریسک باشد. بازدهی بالاتر و نحوه محاسبه سود به‌صورت روزشمار، سرمایه‌گذاری در صندوق درآمد ثابت را به نسبت سپرده بانکی که سود ماه‌شمار پرداخت می‌کند، تبدیل به گزینه‌ای جذاب‌تر برای سرمایه‌گذاری می‌کند. لازم به ذکر است در مقاله «صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت چیست؟» این نوع از صندوق‌ها را با دقت بیشتری بررسی کرده‌ایم.

 

  • صندوق سهامی

صندوق سرمایه‌گذاری سهامی مناسب افرادی است که تمایل به کسب سود بالاتر از شاخص بورس را دارند و همچنین از قدرت ریسک‌پذیری بالاتری برخوردار هستند؛ اما فرصت و دانش سرمایه‌گذاری کافی در این بازار را ندارند. بیشتر دارایی‌های این صندوق‌ها از سهام شرکت‌های بورسی و فرابورسی تشکیل شده است و توسط تحلیلگران حرفه‌ای و باتجربه مدیریت می‌شود. صندوق‌های سرمایه‌گذاری علاوه بر دو موردی که به طور خلاصه به آن‌ها اشاره شد، انواع دیگری نیز دارند که هر کدام برای گروه مشخصی از سرمایه‌گذاران مناسب‌تر هستند. برای آشنایی بیشتر با صندوق‌های سرمایه‌گذاری می‌توانید مقاله «صندوق سرمایه گذاری چیست و انواع آن کدام است؟» را بخوانید.

 

  • سبدگردانی

سبدگردانی یکی دیگر از روش‌های غیرمستقیم سرمایه‌گذاری در بورس است. در این روش شرکت‌های دارای مجوز از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار، بر اساس میزان ریسک‌پذیری سرمایه‌گذاران، سبدی اختصاصی از انواع دارایی‌ها تشکیل می‌دهند. گفتنی است در این روش، سرمایه‌گذار در تمام مراحل می‌تواند بر عملکرد سبدگردان نظارت داشته و نظرات خود را با وی در میان بگذارید. برای آشنایی بیشتر با این دسته از خدمات مقاله «سبدگردانی در بورس چیست؟» را مطالعه کنید.

 

سرمایه گذاری مستقیم در بورس

در ابتدای بخش قبل، به مزایای سرمایه‌گذاری در بورس اشاره کردیم. می‌دانیم مزایای گفته شده بین روش مستقیم و غیرمستقیم سرمایه‌گذاری در این بازار مشترک است. حال با در نظر گرفتن این مزایا ممکن است عده‌ای تمایل داشته باشند به هدف کسب سود بیشتر، خودشان مدیریت دارایی‌های خود را به عهده بگیرند. این روش که از آن تحت عنوان روش مستقیم سرمایه‌ گذاری در بورس یاد می‌شود، نیازمند انتخاب یک شرکت کارگزاری با عملکرد مناسب و سپس دریافت کد بورسی است. باید در نظر داشت که این روش بیشترین میزان ریسک را داشته و در صورت عملکرد صحیح، از بالاترین بازدهی برخوردار است. در صورتی که برای سرمایه‌گذاری در بورس روش مستقیم را انتخاب کرده‌اید، بهتر است نکات زیر را نیز در نظر بگیرید:

مزایای سرمایه گذاری در بورس

  • بدون دانش کافی یا مشاوره وارد بازار نشوید

هیچ کدام از ما بدون مشورت با افراد متخصص و تأیید آن‌ها، اقدام به خرید خودرو یا مسکن نمی‌کنیم؛ اما سرمایه‌های از دست رفته افراد در بازار سهام نشان می‌دهد که تعداد معاملات ناآگاهانه در بازار سهام به طور قابل توجهی از بازارهای دیگر بیشتر است. برای جلوگیری از آسیب‌هایی که در نتیجه معاملات اشتباه پیش می‌آید می‌توان از مشاوره افراد متخصص بهره برد. خدمات مشاوره سرمایه‌ گذاری کارگزاری فارابی می‌تواند در این مسیر بسیار کمک‌کننده باشد.

علاوه بر مشاوره، برای افرادی که وقت و علاقه یادگیری مباحث این بازار را دارند، توصیه می‌شود که با شرکت در دوره‌های آموزشی معتبر که تعداد قابل توجهی از آن‌ها در وبسایت آموزین در دسترس است، با ارتقای دانش خود در این زمینه، عملکرد خود را در بازار بهبود بخشند. برای آشنایی با دوره‌های برگزار شده توسط آموزین، مقاله «معرفی دوره‌های آموزشی آموزین» را ببینید.

 

  • سرمایه گذاری را با مبالغ زیاد شروع نکنید

بهترین راه شروع سرمایه‌گذاری در بورس، با مبلغ کمی از مازاد سرمایه است؛ حتی اگر از دانش کافی در این زمینه برخوردار هستید. همچنین به جای اینکه برای سرمایه‌گذاری سراغ دارایی‌های مهم خود بروید یا حتی وام بگیرید، از پس‌اندازهایی برای این کار استفاده کنید که مطمئن باشید از دست دادن آن‌ها مشکلی در زندگی شما ایجاد نکند.

یکی دیگر از موارد موثر در ایجاد تجربه‌ای بهتر از سرمایه‌گذاری برای فعالین این بازار، انتخاب یک کارگزاری مناسب است. در ادامه به نکاتی اشاره می‌کنیم که در نظر گرفتن آن‌ها می‌تواند در انتخاب کارگزاری بورس، کمک کننده باشد.

 

انتخاب بهترین کارگزاری بورس

کارگزاری‌ها در بازار سرمایه به عنوان واسطه برای ارتباط سرمایه‌گذاران و هسته معاملات عمل می‌کنند و سرمایه‌گذران نمی‌توانند بدون کارگزاری در بورس معامله کنند. بنابراین برای شروع فعالیت در این بازار لازم است قبل از هر اقدامی، از طریق یک شرکت کارگزاری نسبت به دریافت کد بورسی اقدام کنید.

کارگزاری‌ها، طبق دستورالعمل منتشر شده از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار رتبه‌بندی می‌شوند. نکاتی مانند خدمات قابل ارائه به مشتریان، قابلیت‌های سیستم‌ معاملاتی و حسابداری، گواهینامه‌های حرفه‌ای پرسنل و تعداد مشتریان، از جمله عوامل موثر بر رتبه کارگزاری‌ها در این لیست هستند. این رتبه‌بندی در وبسایت‌های مرتبط و معتبر منتشر می‌شود و می‌توان با یک جستجوی ساده به آن دسترسی پیدا کرد. کارگزاری فارابی در سال 97 به‌عنوان برترین کارگزاری از بین 107 شرکت حاضر در این بازار انتخاب شده است.

 

دریافت کد بورسی

پس از انتخاب یک کارگزاری معتبر، لازم است برای دریافت کد بورسی، نسبت به ثبت‌نام و احراز هویت در سامانه سجام اقدام کنید. لازم به ذکر است تمام مراحل ثبت‌نام و احراز هویت در کارگزاری فارابی به‌صورت غیرحضوری انجام می‌شود.

پس از دریافت کد بورسی، نام کاربری و کلمه عبور ورود به سامانه معاملات آنلاین فارابیکسو به متقاضی ارسال می‌شود. فارابیکسو سامانه معاملات اختصاصی کارگزاری فارابی است که علاوه بر ارائه ابزارهای معاملاتی و تحلیلی پیشرفته، امکان معاملات در بورس اوراق و بازار آتی را نیز برای سرمایه‌گذاران فراهم کرده است. آموزش رایگان نحوه کار با سامانه فارابیکسو در سایت آموزین در دسترس است.