روشهای کاهش ریسک سرمایه گذاری در بورس
بازارهای مالی در مقایسه با سایر بازارها معمولا نوسان و تغییرات قیمت بیشتری را تجربه میکنند. نوسان بالای این بازارها باعث میشود در مقاطعی از زمان روند بازار نزولی شود و اصل دارایی افراد کاهش یابد. در این شرایط سرمایهگذاران به دنبال راهی هستند تا اصل سرمایه خود را حفظ کنند. برخی سراغ آموزش صفر تا صد بورس میروند تا با یادگیری اصول صحیح معاملهگری بتوانند ریسک سرمایه گذاری در بورس را کاهش دهند. برخی نیز از روشهای غیرمستقیم مانند صندوق سرمایه گذاری یا سبدگردانی در بورس استفاده میکنند. در این مطلب شما را با روشهای کاربردی جهت کاهش ریسک سرمایه گذاری در بورس آشنا میکنیم.
سرمایهگذاری با دید بلندمدت
شاید بتوان گفت اولین راهکاری که منجر به کاهش ریسک سرمایهگذاری در بورس میشود، سرمایهگذاری با دید بلندمدت است. فرقی نمیکند خودتان به تنهایی مدیریت سبد دارایی را برعهده بگیرید یا از روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم مانند صندوق سرمایه گذاری و سبدگردانی در بورس استفاده کنید. از آنجاییکه بازار سهام با نوسان بالایی همراه است، کسب سود در کوتاهمدت کمی دور از انتظار است؛ اما بررسی بازدهی صندوق های سرمایه گذاری و سهام شرکتهای بورسی در مقایسه با سایر بازارها نشان میدهد که این بازار در بلندمدت بازدهی به مراتب بیشتری نسبت به سایر بازارها داشته است. در نتیجه سعی کنید با انتخاب گزینههای مناسب سرمایهگذاری و نگهداری بلندمدت آنها ریسک خود را کاهش دهید.
آموزش اصولی بورس
آموزش برای موفقیت در هر بازاری اهمیت بالایی دارد. آموزش بورس نیز بهترین روش برای افزایش احتمال موفقیت در بورس است. اگر تمایل دارید بهطور مستقیم در این بازار سرمایه گذاری کنید، بدون شک فراگیری اصول سرمایه گذاری در این بازار از هر اقدامی برای شما واجبتر است.
اگر قصد دارید آموزش صفر تا صد بورس را مرحله به مرحله طی کنید، پیشنهاد ما این است که ابتدا با مفاهیم و اصطلاحات این بازار آشنا شوید. یادگیری تکنیکهای تابلوخوانی در بورس و آموزش تحلیل تکنیکال و کار با نمودارهای قیمتی نیز قدم بعدی شماست. در نهایت مرحله آخر که بهعنوان سختترین روش تحلیلی بازار نیز شناخته میشود، تحلیل بنیادی است. در تحلیل بنیادی باید با استفاده از تجزیه و تحلیل صورتهای مالی شرکتها، گزینههای مناسب و آیندهدار برای سرمایهگذاری را شناسایی کنید.
اهمیت یادگیری تحلیل تکنیکال در سرمایهگذاری
آشنایی با تحلیل تکنیکال و ابزارهای آن میتواند افراد را در مسیر سرمایهگذاری در بورس یاری کند. سرمایهگذاران با برخورداری از مهارتهای تحلیل تکنیکال در بازار سرمایه میتوانند با پیشبینی روندها، نقاط ورود و خروج به سهمهای مختلف بازار را شناسایی کنند. لازم به ذکر است، پیشتر در مقاله آموزش کامل تحلیل تکنیکال این شیوه از تحلیل را معرفی کرده، بخشهای مختلف آن را مورد بررسی قرار دادهایم.
اهمیت یادگیری تحلیل بنیادی در سرمایهگذاری
همانطور که پیشتر اشاره شد، افراد با استفاده از بررسی صورتهای مالی و گزارشات منتشر شده توسط شرکتهای بورسی و فرابورسی میتوانند دید خوبی از وضعیت شرکت مورد نظر بهدست آورند. تحلیل بنیادی، مهارتی است که این امکان را فراهم میکند. برای آشنایی با این شیوه از تحلیل و ملزومات آن میتوانید در دوره خودآموزین تحلیل بنیادی شرکت کنید.
تنوعبخشی به پرتفوی سرمایهگذاری
احتمالا بارها این جمله را شنیدهاید که «همه تخممرغهای خود را در یک سبد نچینید». به همین دلیل است که کارشناسان مالی یکی از بهترین روشهای کاهش ریسک سرمایهگذاری را تنوعبخشی به پرتفوی سرمایهگذاری میدانند. تنوعبخشی پرتفوی به این معنی است که با اضافه کردن انواع دارایی از بازارهای مختلف و همچنین خرید سهام شرکتهای مستعد از صنایع متفاوت بازار، ریسک سرمایهگذاری را کاهش دهیم. مزیت اصلی این کار تقسیم ریسک بین بازار، صنایع و شرکتهای مختلف است؛ بنابراین در این حالت نگران افت یک دارایی یا سهام شرکت خاص نیستیم و با تنوعی که در سبد دارایی به وجود آوردیم، افت یک شرکت احتمالا توسط رشد شرکتی از صنعت دیگر جبران خواهد شد.
علاوه بر تنوعبخشی به سهام موجود در بازار، پیشنهاد میشود از ابزارها و داراییهای متنوعی که در این بازار وجود دارد نیز استفاده کنید. بهعنوان مثال شما میتوانید علاوه بر سرمایهگذاری در سهام، نسبت به خرید صندوق سهامی، صندوق درآمد ثابت، صندوق طلا، گواهیهای سپرده طلا، صندوق زعفران، سکههای یک روزه بورسی، اسناد خزانه اسلامی، اوراق مشارکت و اجاره و بسیاری دیگر از ابزارها و اوراق موجود در این بازار اقدام کنید. با تنوعبخشی به نوع دارایی نیز میتوانید ریسک خود را در زمان ریزش کلی بورس تا حد قابل قبولی کاهش دهید.
صندوق، ابزاری برای کاهش ریسک سرمایهگذاری
صندوقها که توسط شرکتهای سبدگردان مدیریت میشوند، سرمایههای خرد افراد را جمعآوری و با آن در انواع اوراق بهادار سرمایه گذاری میکنند. صندوقها با توجه به نوع دارایی که در آن سرمایهگذاری میکنند، انواع مختلفی دارند. توجه داشته باشید بازدهی صندوق های سرمایه گذاری ارتباط مستقیم با نوع صندوق و محل سرمایهگذاری داراییهای آنها دارد.
-
صندوق درآمد ثابت
این صندوق کمریسکترین نوع صندوقها محسوب میشود که بیشتر دارایی آن در سپردههای بانکی و اوراق درآمد ثابت بورسی سرمایهگذاری میشود. بازدهی صندوق درآمد ثابت معمولا بالاتر از سود بانکی است. نکته مهم در رابطه با این صندوقها، توانایی پرداخت سود روزشمار و مرکب آنهاست. به همین دلیل است که بسیاری از سرمایهگذاران در زمان ریزش بازار ترجیح میدهند سرمایههای خود را وارد این صندوقها کنند.
-
صندوق سهامی
همانطور که از نام این صندوقها پیداست، بیشتر دارایی صندوق سهامی در سهام و انواع اوراق بهادار سرمایهگذاری میشود. بازدهی صندوق های سرمایه گذاری سهامی معمولا رابطه مستقیمی با بازدهی بورس دارد. اگر اوضاع بورس خوب باشد، این صندوقها میتوانند سود خوبی برای سرمایهگذاران داشته باشند؛ اما اگر روند بازار نزولی باشد، نتیجه آن زیان برای سرمایهگذاران است. البته با توجه به مدیریت حرفهای دارایی در این صندوقها، معمولا بازدهی آنها در دوران رشد بازار بیشتر از شاخص و در زمان افت بازار نیز به مراتب کمتر از ریزش شاخص است.
-
صندوق مبتنی بر گواهی کالا
دسته دیگر صندوقها نیز که بیشتر دارایی آنها در گواهیهای سپرده طلا سرمایهگذاری میشود، صندوق طلا است. بازدهی این صندوق نیز تقریبا مشابه صندوقهای سهامی است. بهطوریکه اگر سکه طلا رشد کند بازدهی مثبت و اگر ریزش داشته باشد بازدهی منفی میتواند برای سرمایهگذاران خود به همراه داشته باشد. برای آشنایی بیشتر با این دسته از صندوقهای سرمایهگذاری میتوانید مقاله صندوق کالایی چیست؟ را مظالعه کنید.
به غیر از این سه دسته، صندوقهای دیگری نیز مانند صندوق شاخصی، صندوق جسورانه، صندوق پروژه، صندوق زمین و ساختمان و… نیز وجود دارند که با توجه به محل سرمایهگذاری آنها و هدفی که دنبال میکنند، میتوانند بازدهی متفاوتی داشته باشند. در نظر داشته باشید در مقاله صندوق سرمایه گذاری چیست و انواع آن کدام است؟ انواع مختلف این صندوقها را معرفی کرده، مورد بررسی قرار دادهایم.
اختصاصیترین روش سرمایهگذاری در بورس
شاید دوست داشته باشید مدیریت داراییتان توسط گروهی از تحلیلگران حرفهای انجام شود تا از این طریق ریسک سرمایهگذاری خود در بورس را کاهش دهید و در عین حال بازدهی مطلوبی بهدست آورید. سبدگردانی در بورس اختصاصیترین روش سرمایهگذاری است که در آن مدیریت دارایی توسط افراد حرفهای و تحلیلگران خبره بازار که مجوز فعالیتشان را از سازمان بورس و اوراق بهادار دریافت کردهاند، انجام میشود.
در این روش ابتدا میزان ریسک شما سنجیده میشود و سپس سرمایهگذاری متناسب با میزان ریسکپذیری و هدف و افق سرمایهگذاری شما انجام میشود. بازدهی سبدگردانی در بورس با توجه به اختصاصی بودن این روش، معمولا به مراتب بالاتر از گزینههای سرمایهگذاری دیگر مانند صندوق سهامی است. البته این ذکر این نکته لازم است که با توجه به هزینهها، برای دریافت خدمات سبدگردانی مبلغی بهعنوان حداقل سرمایه در نظر گرفته میشود. حداقل سرمایه مورد نیاز برای دریافت این خدمت در شرکت سبدگردان فارابی، یک میلیارد تومان است.
نتیجهگیری
سرمایهگذاری با دید بلندمدت، آموزش صفر تا صد بورس و تنوع بخشی به پرتفوی سرمایهگذاری، در کنار روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس مانند صندوقهای سرمایهگذاری و خدمات سبدگردانی اختصاصی، روشهای اصولی برای کاهش ریسک سرمایهگذاری در بازار سرمایه هستند. قبل از اینکه روش مورد نظر خود را انتخاب کنید، بهتر است با یک مشاور حرفهای مشورت کنید. مشاوران سرمایهگذاری کارگزاری فارابی آماده پاسخگویی به سوالات شما در زمینه سرمایهگذاری در این بازار هستند. برای بهرهمندی از این خدمت میتوانید به بخش مشاوره سرمایه گذاری رایگان سایت فارابی مراجعه کنید تا بهترین روش برای سرمایهگذاری خود را برگزینید.