چند روش برای کاهش استرس فعالیت در بورس

مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
فهرست مطالب
روش های کاهش استرس در بازار سرمایه

ورود به بورس و سرمایه‌گذاری در این بازار اگر چه یکی از روش‌های جذاب برای کسب سود به‌شمار می‌رود، اما در کنار این مسئله می‌تواند منشا ایجاد نگرانی برای سرمایه‌گذاران و فعالین این بازار نیز باشد. در نظر داشته باشید افزایش دانش در هر زمینه‌ای می‌تواند استرس فعالیت در آن حوزه را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. به‌عنوان مثال در حوزه سرمایه گذاری در بورس، گذراندن یک دوره آموزش بورس مانند تحلیل تکنیکال می‌تواند عاملی تاثیر‌گذار در افزایش اعتماد به‌نفس سرمایه‌گذاران و کاهش میزان استرس آن‌ها در این بازار باشد. 

ریشه نگرانی‌ها کجاست؟

بسیاری از افراد برای مقابله با استرس فعالیت در بازار سهام به مواردی از قبیل مثبت اندیشی و زندگی در زمان حال به‌عنوان راه‌حل اشاره می‌کنند. اگرچه تمام این موارد می‌توانند در مدیریت استرس موثر بوده و در بسیاری از مواقع کاربردی باشند؛ اما به‌نظر می‌رسد برای مقابله با استرس سرمایه‌گذاری در بورس، باید دنبال راه‌حل جدی‌تری بود. واقعیت این است که زمان سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی بهتر است به‌جای یادگیری تکنیک‌های مدیریت استرس، با عملکرد منطقی و دور از احساس، نسبت به از میان برداشتن کامل استرس اقدام کنید. در ادامه برخی از مواردی را که به عملکرد بهتر در سرمایه‌گذاری و از بین بردن استرس کمک می‌کنند، مورد بررسی قرار داده‌ایم. 

 

احتمال متحمل شدن زیان را بپذیرید

تجربه زیان در بازارهای مالی امری اجتناب‌ناپذیر است و باید زیان را بخشی از فرایند سرمایه‌گذاری دانست؛ بنابراین نمی‌توان انتظار داشت تمام مدتی که به سرمایه‌گذاری مشغول هستید بدون تحمل ضرر و زیان بگذرد. فراموش نکنید بسیاری از معامله‌گران موفق در جهان ضمن کسب سودهای بالا، زیان‌های هنگفتی را نیز متحمل شده‌اند. ضرر و زیان جزئی از ذات بازار سرمایه است و نمی‌توان آن را به‌طور کامل حذف کرد؛ اگرچه تقویت مهارت‌های تحلیلی مانند تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی می‌تواند در به حداقل رساندن زیان بسیار تاثیرگذار باشد.

پیشنهاد مطالعه: «آموزش کامل تحلیل تکنیکال»

 

شرکت در دوره‌های آموزشی مرتبط با سرمایه‌گذاری

سوگیری زیان‌گریزی یکی از رایج‌ترین عوامل موثر بر رفتار افراد است. منظور از زیان‌گریزی این است که ناراحتی از دست دادن میزان مشخصی از پول برای افراد، بیش از شادی ناشی از به‌دست آوردن همان مقدار پول است. این مسئله باعث می‌شود احتمال وقوع این خطا زمان ورود به بورس برای سرمایه‌گذاران افزایش یابد. برای توضیح این مسئله مثال زیر را در نظر بگیرید:

یکی از اتفاقاتی که در ابتدای ورود به بورس و آغاز سرمایه‌گذاری بین افراد رایج است، زمان‌بندی اشتباه در ورود به یک سهم یا خروج از آن است. بسیاری از سهامداران تازه وارد، درست زمانی که روند نزولی قیمت سهمی رو به اتمام است، از نگهداری سهام خود ناامید شده از سهم مورد نظر خارج می‌شوند؛ اما با شروع روند صعودی، به‌تدریج از تصمیم خود پشیمان شده و به‌احتمال زیاد در اوج قیمت سهم، مجددا اقدام به خرید می‌کنند. در این شرایط چرخه قبلی تکرار می‌شود و باز هم در دوره نزولی قیمت سهام، از این کاهش قیمت متضرر شده و مجددا در نقطه‌ای نامناسب و درست زمانی که سهم پتانسیل رشد دارد، از آن خارج می‌شوند. در واقع تا زمانی که سهامداران دانش سرمایه‌گذاری کافی نداشته باشند و با ابزارهای تحلیلی همچون تحلیل بنیادی یا تحلیل تکنیکال آشنا نباشند، نمی‌توانند به‌درستی وضعیت مالی شرکت‌ها یا نمودارهای قیمتی سهام را به درستی بررسی و تحلیل کنند. در نتیجه دائماً مجبور به تحمل میزان بالایی از استرس خواهند بود. برای آشنایی بیشتر با این سوگیری و تاثیر آن بر معاملات سهام مقاله «آشنایی با سوگیری زیان‌گریزی در بازارهای مالی» را ببینید.

با توجه به مواردی که گفته شده، اهمیت شرکت در دوره آموزش بورس و توسعه مهارت‌هایی که به انجام معاملات بهتر کمک می‌کنند، آشکار می‌شود. مسلماً انجام معامله با دانش کافی تحلیلی و معامله‌گری، اضطراب و نگرانی ناشی از ناآگاهی و کمبود اطلاعات را به حداقل می‌رساند.

 

از اشتباهات خود درس بگیرید

یکی از راه‌هایی که می‌تواند ناراحتی ناشی از زیان را تسکین دهد، تلاش برای درس گرفتن از اشتباهاتی است که در تحلیل‌ها و معاملات خود مرتکب شده‌اید. همان‌طور که می‌دانید شرکت در دوره آموزش بورس به‌تنهایی برای کسب تجربه و مهارت در بازار کافی نیست و لازم است خودتان هم با به‌کارگیری آموخته‌های تئوری، تجربه کسب کنید. اگر در این مسیر اشتباهی کردید، پس از بررسی عملکردتان، در معاملات بعدی روی نقاط ضعف خود تمرکز کنید تا به نتایج بهتری برسید.

 

جمع‌بندی

در نظر داشته باشید در بسیاری از مواقع استرسی که در نتیجه ضرر کردن تحمل می‌کنید، می‌تواند منجر به تصمیمات غیرمنطقی مانند ریسک کردن در شرایطی که آمادگی آن را ندارید بشود. این ریسک کردن، مجددا شما را در شرایط پراضطراب‌تری قرار می‌دهد و ممکن است این چرخه برای مدت‌های طولانی ادامه پیدا کرده، حتی شما را از ادامه سرمایه‌گذاری منصرف کند؛ بنابراین لازم است با افزایش دانش و تجربه و البته پذیرش احتمال زیان، نسبت به بهبود وضعیت کلی معاملات خود و کاهش استرس فعالیت در بازار سرمایه اقدام کنید. 

پیشنهاد مطالعه:‌ «روش‌های کاهش ریسک سرمایه گذاری در بورس»