اشتباهات معاملاتی را چگونه بشناسیم ؟

مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
فهرست مطالب
اشتباهات معاملاتی

صحبت درباره گذشته یک سهم کار آسانی است. معامله‌گر موفق کسی است که بداند آینده سهم چه خواهد شد و در چه قیمتی باید به سهم ورود یا خروج کند. هنگام خرید یا فروش سهام اکثر معامله‌گران، دچار اشتباهاتی می‌شوند که سرمایه آن‌ها را با خطرات زیادی مواجه می‌کند. در ادامه با اشتباهات رایج معامله‌گران بازارهای مالی و راه حل‌های آن آشنا می‌شوید.

 

تک سهم شدن در بورس

یکی از خطرناک‌ترین اشتباهات معاملاتی در بورس، تک سهم شدن است. معامله‌گران آماتور، به محض شناسایی یک سهم مناسب، تمایل دارند تمام سرمایه خود را در آن شرکت سرمایه گذاری کنند. اگر تحلیل فرد از آینده بازار اشتباه باشد و روند سهم نزولی شود، سرمایه فرد با خطر جدی مواجه می‌شود.

برای حل این مشکل پیشنهاد می‌شود معامله‌گران سبد سهام متنوعی از صنایع مختلف تشکیل دهند. تشکیل سبد سهام، ریسک سرمایه گذاری را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

 

تنوع بیش از اندازه سبد سهام

همان‌طور که ذکر شد، تشکیل سبد سهام یکی از راه‌های کاهش ریسک سرمایه گذاری در بورس است. اما نکته‌ مهم درباره تشکیل سبد این است که نباید بیش از اندازه نیز متنوع باشد. مدیریت سبد سهامی که از تعداد زیادی شرکت تشکیل شده، به‌شدت دشوار است.

بهترین روش برای تشکیل سبد سهام، خرید سهام شرکت‌های مناسب از صنایع مختلف است. به عبارتی سرمایه‌گذار باید ابتدا صنایع برتر بازار را شناسایی کرده و سپس بر روی سهام پرپتانسیل آن صنایع سرمایه گذاری کند.

این اصل برای سرمایه گذاری در تمام بازارهای مالی صادق است و سرمایه‌گذاران برای کاهش ریسک، باید سبدی از دارایی‌های مختلف تشکیل دهند.

 

خرید سهام پرریسک

برخی از معامله‌گران، بر این باورند که اگر ریسک سرمایه گذاری را افزایش دهند، سود بیشتری کسب می‌کنند. این دسته از معامله گران به‌دنبال خرید سهام پرریسک هستند؛ اما سرمایه گذاری پرریسک را با نبود دانش و اطلاعات کافی یا نااطمینانی در مورد بازار اشتباه می‌گیرند.

در بازارهای صعودی، سهام پرریسک عموماً عملکرد مطلوبی دارد؛ اما اگر روند بازار نزولی شود، این شرکت‌ها با افت قیمت زیادی، حتی بیشتر از میانگین بازار مواجه می‌شوند؛ بنابراین توصیه می‌شود روی شرکت‌هایی سرمایه گذاری کنید که از لحاظ نقدشوندگی، سودآوری و عملکرد ریسک کمتری داشته باشند.

 

نداشتن استراتژی معاملاتی

ورود به بازارهای مالی بدون داشتن استراتژی معاملاتی مشخص، حتی اگر به‌واسطه شانس و اقبال با موفقیت مقطعی همراه باشد، در بلندمدت نتیجه‌ای جز شکست نخواهد داشت. با این وجود بسیاری از معامله‌گران آماتور استراتژی مشخصی برای معاملات خود ندارند.

یک استراتژی معاملاتی مناسب، قوانین مشخصی برای ورود و خروج از بازار دارد و معامله‌گر باید کاملا مطیع استراتژی شخصی خود باشد. داشتن استراتژی به معامله‌گر کمک می‌کند که به دور از احساسات تصمیمات منطقی در معاملات خود بگیرد.

 

نداشتن حد ضرر در معاملات

یکی از بزرگترین و در عین حال خطرناک‌ترین اشتباهات سرمایه‌گذاران مبتدی، نداشتن حد ضرر در معاملات است. معامله‌گران مبتدی، عموماً برای معاملات خود حد ضرر تعیین نمی‌کنند. این امر موجب می‌شود که در زمان ریزش بازار زیان‌های بزرگی را متحمل شوند.

تعیین حد ضرر و مدیریت سرمایه درست و اصولی به معامله‌گر کمک می‌کند در زمان ریزش قیمت، با فروش به موقع سهام، ارزش دارایی خود را حفظ کرده و در آینده با معاملات مناسب، ضرر وارد شده را جبران کند.

 

خرید در روند نزولی

یکی از خطرناک‌ترین اشتباهات معاملاتی، ورود به بازار در خلاف روند است. برای مثال سهامی که در روند نزولی قرار دارند، تا پیش از نمایان شدن نشانه‌های بازگشت، تمایل چندانی به افزایش قیمت ندارند. بنابراین توجه داشته باشید، تا زمانی که روند نزولی سهم پابرجاست و اصطلاحاً خط روند نزولی شکسته نشده، خرید سهام ریسک زیادی دارد.

 

کم کردن میانگین در زمان ریزش بازار

یکی از متداول‌ترین اشتباهات معاملاتی را می‌توان کم‌کردن میانگین در زمان ریزش بازار دانست. بسیاری از معامله‌گران بر این باورند که اگر سهامشان ریزش کرد، مجددا با خرید همان سهم در قیمت‌های پایین‌تر و کاهش میانگین قیمت خرید خود، می‌توانند با رشد آینده سهم، ضرر وارد شده را جبران کنند.

توجه داشته باشید، تنها در صورتی مجاز به کم‌کردن میانگین در یک سهم هستید، که آن سهم در سطوح حمایتی خود قرار داشته باشد. در صورتی که روند بازار از صعودی به نزولی تغییر کرده باشد و حمایت‌های قیمتی سهم یکی پس از دیگری از دست رفته باشند، خرید مجدد سهم با دید کم کردن میانگین، نتیجه‌ای جز ضرر بیشتر نخواهد داشت.

 

چگونه اشتباهات معاملاتی خود را کاهش دهیم؟

افزایش سطح دانش مالی در کنار تمرین مداوم، راهکار مناسبی برای معامله‌گران است اشتباهات معاملاتی خود را کاهش دهند. برای افزایش سطح دانش مالی، می‌توانید از دوره‌های متنوع و کاربردی آموزین (مرکز آموزش کارگزاری) بهره گیرید. برای مشاهده لیست دوره آموزشی و تحلیلی آموزین می‌توانید از طریق مراجعه به صفحه آموزین اقدام کنید.

علاقه‌مندان به سرمایه گذاری مستقیم در بورس، در صورتی‌که هنوز دانش معاملاتی کافی نداشته باشند، همزمان با مرحله ثبت نام در بورس، می‌توانند با دریافت مشاوره سرمایه گذاری مطمئن از راهکارهای جایگزین استفاده کنند. در این مرحله سرمایه گذاری غیرمستقیم که شامل صندوق سرمایه گذاری و خدمات سبدگردانی می‌شود، بهترین روش برای این افراد است.

متقاضیان می‌توانند برای دریافت اطلاعات لازم در خصوص ثبت نام در بورس و دریافت مشاوره سرمایه گذاری مطمئن، با مرکز پشتیبانی کارگزاری فارابی با شماره ۱۵۶۱ تماس بگیرند. کارشناسان فارابی به صورت ۲۴ ساعته در تمام روزهای هفته آماده خدمت‌رسانی به معامله‌گران و فعالان بازار سرمایه هستند.