سود نقدی چیست؟

مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
what-is-cash-dividend

یکی از روش‌های کسب سود در بورس شرکت در مجمع عادی سالیانه و دریافت سود نقدی است. سود نقدی هر شرکت در پایان سال مالی و در زمان برگزاری مجمع عادی سالیانه مشخص می‌شود. سود نقدی که آن را به نام DPS هم می‌شناسیم با سود هر سهم یا همان EPS تفاوت دارد. در این مقاله قصد داریم شما را با این سود، نحوه دریافت و نکات مهم آن آشنا کنیم.

ویدیوی تفاوت EPS، DPS و سود انباشته

 

سود نقدی چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

DPS مخفف عبارت Dividend per Share بوده و به معنای سود تقسیمی یا سود نقدی هر سهم است. شرکت‌ها موظفند هر ساله برای بررسی صورت‌های مالی و تعیین خط مشی و اهداف بلندمدت خود مجمعی را تحت عنوان مجمع عادی سالیانه تشکیل دهند. این مجمع حداکثر 4 ماه پس از پایان سال مالی تشکیل می‌شود. یکی از اهداف مهم این مجمع تصویب صورت‌های مالی و تعیین سود و زیان در طول دوره است. اگر شرکتی در طول سال مالی مورد نظر سود شناسایی کرده باشد طبق قانون موظف است حداقل 10 درصد این مبلغ را در قالب سود نقدی بین سهامداران تقسیم کند. به سود شناسایی شده در طول دوره اصطلاحا EPS و به سود تقسیمی بین سهامداران اصطلاحا DPS گفته می‌شود. به آن بخش از سود نیز که بین سهامداران تقسیم نمی‌شود و جهت اجرای طرح‌های توسعه‌ای آینده در شرکت باقی می‌مانند اصطلاحا سود انباشته می‌گویند.

سود نقدی به چه افرادی تعلق می‌گیرد؟

این سوال، برای بسیاری از علاقه‌مندان سرمایه گذاری در بورس مطرح می‌شود. توجه داشته باشید که سود نقدی تنها به افرادی تعلق می‌گیرد که در زمان برگزاری مجمع سهامدار شرکت باشند. بنابراین اگر در روز برگزاری مجمع جزو سهامداران شرکت باشید به شما سود تعلق خواهد گرفت ولی اگر قبل از برگزاری مجمع سهام خود را فروخته باشید، سودی به شما پرداخت نخواهد شد. نکته مهم در رابطه با سود نقدی این است که اگر در زمان برگزاری مجمع عادی سالیانه سهامدار شرکت باشید و بعد از برگزاری مجمع سهام خود را بفروشید باز هم سود نقدی به شما تعلق خواهد گرفت و می‌توانید از طریق یکی از راه‌های اعلام شده توسط شرکت، مبلغ سود خود را دریافت کنید.

سیاست تقسیم سود در شرکت‌های مختلف متفاوت است. برخی از شرکت‌ها ترجیح می‌دهند بیشتر سود شناسایی شده در طول دوره را بین سهامداران تقسیم کنند. برخی نیز ترجیح می‌دهند بخش عمده سود را در قالب سود انباشته برای طرح‌های توسعه آتی شرکت ذخیره کنند و مبلغ کم‌تری را به عنوان سود نقدی به سهامداران پرداخت کنند. در هر صورت طبق قانون، شرکت‌ها موظفند در صورت شناسایی سود نقدی، مبلغ مورد نظر را طی 4 ماه پس از برگزاری مجمع عادی سالیانه به حساب سرمایه‌گذاران واریز کنند.

بهتر است بدانید اگر شرکتی در پایان سال مالی سودی شناسایی نکرده باشد، نمی‌تواند به سهامداران خود سود نقدی پرداخت کند.

مقدار سود نقدی پرداختی به سهامداران را می‌توان از طریق فرمول زیر محاسبه کرد : 

فرمول سود نقدی

 

نحوه پرداخت سود نقدی

به طور کلی 3 روش برای پرداخت این سود وجود دارد :

 

  • روش اول (دریافت از طریق سامانه سجام)

این روش بهترین روش دریافت سود نقدی توسط سهامداران است. از طریق سامانه سجام، امکان دریافت سود بدون مراجعه حضوری امکان‌پذیر است. در این حالت سود نقدی به همان حسابی که در زمان ثبت نام سامانه سجام معرفی کردید واریز می‌شود.

  • روش دوم (واریز به حساب بانکی)

برخی از شرکت‌ها جهت واریز مبلغ سود نقدی از شما شماره حساب می‌خواهند. در این حالت باید شماره حساب یا شماره شبا خود را از طریق راه‌هایی که در اطلاعیه مربوط به زمان‌بندی پرداخت سود نقدی اعلام شده است به شرکت اطلاع دهید. بنابراین در این روش، سود نقدی به حساب معرفی شده توسط سرمایه‌گذاران واریز می‌شود. گاهی نیز لازم است تا حساب جدیدی را در بانکی خاص افتتاح کنید.

  • روش سوم (مراجعه به بانک)

برای دریافت سود نقدی برخی از شرکت‌ها لازم است تا سهامداران با در دست داشتن مدارک شناسایی خود، به بانک مورد نظر مراجعه کنند. در این حالت با توجه به زمان‌بندی پرداخت سود نقدی که اطلاعیه آن در سایت کدال منتشر می‌شود، باید به همراه کارت ملی و کد بورسی خود به بانک‌های عامل مراجعه و سود نقدی خود را دریافت کنید.

 

چه زمانی میزان DPS از EPS بیشتر خواهد شد؟

اگر شرکت تصمیم بگیرد سود انباشته سال‌های گذشته را نیز میان سهامداران تقسیم کند، ممکن است مقدار dps از مقدار eps بیشتر شود؛ اما این مورد چندان مرسوم نبوده و معمولا میزان dps از eps کمتر خواهد بود زیرا شرکت عموما بخشی از eps را در قالب سود انباشته ذخیره می‌کند.

چنانچه به دنبال دریافت مشاوره آنلاین بورس هستید، می‌توانید از خدمات مشاوره سرمایه گذاری کارگزاری فارابی استفاده کنید.

این پست دارای 7 دیدگاه است

  • سیداحمد گفت:

    مقاله بسیار مفیدی است اما مشخص نکرده است که سرانجام سودانباشته چه می شود و سهامدار چگونه از آن منتفع می شود؟ هنگامی که فردی سهام خود را می فروشد تکلیف سودهای انباشته مربوط به دوره قبل از فروش چیست؟ اگر فردی نخواهد سود انباشته ای داشته باشد تکلیف قانونی چیست؟

    • آموزین گفت:

      با سلام و ممنون از همراهی شما.
      همان‌طور که در مقاله توضیح داده شد، سود انباشته سالیان گذشته تنها شامل حال افرادی می‌شود که در زمان برگزاری مجمع مربوط به افزایش سرمایه سهامدار شرکت باشند. بنابراین به‌طور مثال اگر فردی ۱۰ سال سهامدار شرکت باشد و شرکت طی این ۱۰ سال بخشی از سود را در قالب سود انباشته ذخیره کرده باشد، و این فرد قبل از برگزاری مجمع افزایش سرماسه سهام خود را بفروشد، هیچ سودی به اون تعلق نخواهد گرفت.

  • سیداحمدموسوی گفت:

    در افزایش سرمایه از محل سود انباشته دارائی فرد ثابت می ماند و تعداد سهام افزایش می یابد. اما سود انباشته صرف اصلاح مالی شرکت می شود. پس سهامدار از سود انباشته چه نفعی می برد؟
    چرا مبلغ DPS حداقل ده درصد مبلغ EPS تعیین شده است؟ آیا این اقدام سازمان بورس به معنی تعیین حداقل سود کمتر از سود بانکی نیست؟

  • سیداحمدموسوی گفت:

    عملکرد شرکتهای بورسی در تقسیم سود بسیار مبهم و فقط به نفع شرکت و نه معامله گر است. به نظر می رسد در این مبحث شرکتها تخلفات گسترده ای می کنند و با این کار حقوق سهامدار را پایمال می کنند. آیا راهی برای شفاف سازی وجود دارد؟

  • سیداحمدموسوی گفت:

    ضمنا چگونه می توانیم از زمان پاسخهای شما به این سوالات مطلع شویم؟

  • سیداحمدموسوی گفت:

    بنظرم فرمول ارائه شده در متن مربوط به EPS است و نه DPS.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.