نحوه ثبت نام در صندوق سرمایه گذاری

مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
فهرست مطالب
ثبت نام در صندوق سرمایه گذاری

سرمایه گذاری در بورس با روش‌های مختلفی انجام می‌شود. شاید بتوان گفت یکی از ساده‌ترین و بی‌دردسرترین روش‌های فعالیت در این بازار، سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها است. صندوق‌های سرمایه‌گذاری انواع مختلفی دارند و برای افرادی مناسب هستند که قصد دارند بدون صرف وقت یا داشتن دانش تحلیلی سرمایه‌گذاری در بورس را به‌صورت غیرمستقیم انجام دهند. در این مقاله با انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری مانند صندوق درآمد ثابت و سهامی و همچنین نحوه ثبت‌نام و سرمایه‌گذاری در آن‌ها آشنا می‌شوید.

ویدیوی نحوه ثبت نام در صندوق سرمایه گذاری

 

شروع سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری

ثبت نام در صندوق سرمایه گذاری همچون نحوه دریافت کد بورسی، به‌صورت آنلاین و کاملا غیرحضوری انجام می‌شود. همان‌طور که لازمه دریافت کد بورسی ثبت نام در سجام است، برای سرمایه گذاری در صندوق نیز ابتدا باید سجامی شوید. پس از ثبت‌نام در سامانه سجام و احراز هویت، امکان خرید و فروش واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌ها فراهم می‌شود.

 

نحوه خرید و فروش واحدهای صندوق سرمایه‌گذاری

قبل از آنکه نسبت به سرمایه‌گذاری در صندوق اقدام کنید، باید با انواع روش‌های سرمایه‌گذاری  در آن آشنا شوید. خرید و فروش برخی از صندوق‌ها تنها از طریق سایت خود صندوق قابل انجام است و برخی دیگر از طریق سامانه آنلاین کارگزاری قابلیت خرید و فروش دارند.

به صورت کلی صندوق‌ها بر اساس نحوه سرمایه‌گذاری به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول صندوق‌هایی هستند که صدور و ابطال واحدهای آن طریق سایت اختصاصی خودشان انجام می‌شود. این صندوق‌ها بین اهالی بازار به صندوق‌های صدور و ابطالی معروف هستند. دسته دوم صندوق‌های قابل معامله هستند که سرمایه‌گذاری در آن‌ها با خرید و فروش واحدها از طریق سامانه معاملات آنلاین کارگزاری‌ها مانند سامانه فارابیکسو انجام می‌شود. به عبارتی خرید و فروش واحدهای این صندوق‌ها، مانند خرید و فروش سهام شرکت‌ها است و تفاوتی با آن ندارد.

 

آشنایی با انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری

با توجه به اینکه صندوق‌ها اصلی‌ترین گزینه سرمایه گذاری در بورس به‌صورت غیرمستقیم هستند، وجود انواع مختلف آن‌ها برای سرمایه‌گذارانی با میزان ریسک‌پذیری متفاوت لازم است. از این‌رو صندوق‌ها با توجه به محل سرمایه‌گذاری، انواع مختلفی دارند که می‌توان به صندوق درآمد ثابت، سهامی، طلا و… اشاره کرد؛ بنابراین نکته مهمی که در انتخاب صندوق‌‌ها باید به آن توجه داشت، انتخاب صندوق متناسب با درجه ریسک‌پذیری سرمایه‌گذار است. در نظر داشته باشید پیش‌تر در مقاله «صندوق سرمایه گذاری چیست و انواع آن کدام است؟» انواع این صندوق‌اهدر ادامه با مهمترین صندوق‌ها از لحاظ محل سرمایه‌گذاری آشنا می‌شوید.

 

صندوق درآمد ثابت، کم ریسک و مطمئن

اگر فردی کم‌ریسک هستید، پیشنهاد می‌کنیم در صندوق درآمد ثابت سرمایه‌گذاری کنید. بیشتر دارایی این صندوق‌ها در سپرده‌ بانکی و اوراق با درآمد ثابتی مانند اوراق مشارکت، اوراق اجاره و اسناد خزانه اسلامی سرمایه‌گذاری می‌شود. بازدهی این صندوق‌ها معمولا بالاتر از سود سپرده بانکی است و برخلاف بانک‌ها سودشان نیز به صورت روز‌شمار محاسبه می‌شود.

نحوه پرداخت سود در صندوق درآمد ثابت به دو صورت انجام می‌شود. برخی از صندوق‌ها سود را به‌صورت دوره‌ای به حساب سرمایه‌گذاران واریز می‌کنند که براساس اطلاعات اعلامی در سایت و اساسنامه صندوق این دوره می‌تواند به‌صورت ماهانه، سه‌ماهه، شش‌ماهه و سالانه باشد. در حالت دیگر صندوق سود دوره‌ای پرداخت نمی‌کند و میزان سود ثابت تعلق گرفته به سرمایه‌گذاران به قیمت هر واحد صندوق افزوده می‌شود. در نتیجه ارزش هر واحد این صندوق‌ها به مرور زمان و با شیب ملایمی رشد می‌کند. در این حالت سرمایه‌گذاران از مابه‌التفاوت قیمت خرید و فروش واحدهای صندوق سود کسب می‌کنند. برای آشنایی بیشتر با این نوع از صندوق‌ها مقاله «صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت چیست؟» را ببینید.

 

صندوق‌های سهامی، پرریسک و پربازده

صندوق سهامی، جزء صندوق‌های پرریسک و البته پر‌بازده محسوب می‌شود. بیشتر دارایی این صندوق‌ها، در سهام و حق‌تقدم شرکت‌های بورسی و فرابورسی سرمایه‌گذاری شده است؛ بنابراین بازدهی آن‌ها متناسب با بازدهی بازار است. اگر بازار سرمایه روند مثبت داشته باشد، این صندوق‌ها می‌توانند بازدهی حتی بالاتر از رشد شاخص بورس کسب کنند. در شرایطی که بورس با افت همراه شود، از آنجایی که مدیریت دارایی این صندوق‌ها توسط افراد حرفه‌ای و تحلیلگران خبره بازار انجام می‌شود، معمولا افت کمتری نسبت به شاخص بورس دارند. توجه داشته باشید صندوق‌های سهامی سود ثابت ندارد و ممکن است حتی در دوره‌ای زیان شناسایی کنند. برای آشنایی با این صندوق‌ها می‌توانید به مقاله «صندوق سهامی چیست؟» مراجعه کنید. همچنین در نظر داشته باشید صندوق‌های سهامی انواع مختلفی دارند. از میان مهم‌ترین این انواع می‌توان به صندوق اهرمی و صندوق بخشی اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با این صندوق‌ها نیز می‌توانید مقالات «صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی چیست؟» و «صندوق بخشی (Sector Fund) چیست؟» را بخوانید.

 

صندوق مختلط، میانه‌رو

صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلط دسته دیگری از صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند که با هدف کاهش ریسک سرمایه‌گذاری به نسبت صندوق‌های سهامی فعالیت می‌کنند. بخشی از دارایی این صندوق در اوراق درآمد ثابت و سپرده بانکی و بخش دیگر نیز، در سهام شرکت‌های مستعد بورسی و فرابورسی سرمایه‌گذاری می‌شود؛ بنابراین بازدهی این صندوق‌ها بین بازدهی صندوق درآمد ثابت و صندوق سهامی قرار می‌گیرد. توجه داشته باشید این نوع از صندوق‌ها مانند صندوق سهامی سود ثابت و دوره‌ای ندارند و سود و زیان آن‌ها، از مابه‌التفاوت قیمت صدور و ابطال واحدهای سرمایه‌گذاری حاصل می‌شود.

 

صندوق شاخصی، بازدهی برابر با شاخص بورس

صندوق‌های شاخصی نیز دسته خاصی از صندوق‌ها هستند که بازدهی آن‌ها متناسب با بازدهی شاخص بورس است. بیشتر دارایی این صندوق‌ها در شرکت‌هایی سرمایه‌گذاری می‌شود که بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس دارند. در نتیجه می‌توان برای این صندوق‌ها بازدهی برابر با بازدهی شاخص کل بورس انتظار داشت. صندوق شاخصی نیز مانند صندوق سهامی، سود ثابت و دوره‌ای ندارد و در صورت ریزش قیمت سهام شرکت‌های شاخص‌ساز، با افت قیمت مواجه می‌شوند.

 

صندوق طلا، جذاب برای عاشقان طلا

همان‌طور که از اسم صندوق طلا مشخص است، بیشتر دارایی این صندوق در گواهی سپرده طلا سرمایه‌گذاری می‌شود؛ بنابراین بازدهی این صندوق متناسب با بازدهی بازار طلا است. اگر اعتقاد دارید بازار طلا با رشد همراه می‌شود، می‌توانید در این صندوق سرمایه‌گذاری کنید. خرید و فروش واحدهای این نوع از صندوق‌ها از طریق سامانه آنلاین کارگزاری‌ها مانند سامانه فارابیکسو، امکان‌پذیر است. برای مطالعه بیشتر در ارتبط با این نوع از صندوق‌های سرمایه‌گذاری به مقاله «آشنایی با صندوق طلا» مراجعه کنید.

 

صندوق‌های خاص

علاوه بر صندوق‌های ذکر شده، صندوق‌هایی مانند صندوق پروژه، صندوق زمین و ساختمان، صندوق جسورانه، صندوق نیکوکاری و… نیز وجود دارند که هر یک دارای کاربری ویژه‌ای هستند و برای هدف خاصی به‌وجود آمده‌اند. به‌عنوان مثال صندوق زمین و ساختمان در یک پروژه انبوه‌سازی سرمایه‌گذاری می‌کند. بهتر است قبل از سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها با محل سرمایه‌گذاری و میزان ریسک آن‌ها آشنا شوید.

 

پیشنهاد مطالعه : <<صندوق بازنشستگی چیست؟>>

 

جمع‌بندی

صندوق‌های سرمایه‌گذاری، یکی از بهترین روش‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بورس محسوب می‌شوند. سهولت ثبت‌نام در صندوق‌ها و بازدهی مطلوب آن‌ها نسبت به سرمایه‌گذاری مستقیم، جذابیت این صندوق‌ها را در بین اهالی بازار، روز به روز افزایش می‌دهد. در هنگام سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها باید ابتدا درجه ریسک‌پذیری خود را بسنجید و سپس براساس میزان ریسک‌پذیری خود اقدام به سرمایه‌گذاری کنید.

 

این پست دارای 5 دیدگاه است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.