مجمع عادی سالیانه چیست و چرا برگزار میشود؟
همه افرادی که در بازار سرمایه فعالیت میکنند، اصطلاح مجمع را شنیدهاند. مجمع به محل گردهمایی سهامداران جهت تصمیمگیری در رابطه با امور مهم شرکت گفته میشود. مجامع انواع مختلفی دارند که هر یک برای تصمیمگیری در خصوص موضوعی خاص تشکیل میشوند. در مقاله آشنایی با انواع مجامع به تعاریف کلی و بیان انواع آن پرداختیم. یکی از مجامع مهمی که سرمایهگذران زمان خرید و فروش سهام توجه ویژهای به آن دارند، «مجمع عادی سالیانه» است. در این مطلب با این مجمع و نکات مهم برای شرکت در آن آشنا میشوید.
ویدیوی مجمع عادی سالیانه چیست و چرا برگزار میشود؟
مجمع عادی سالیانه و اهداف آن
همانطور که بیان شد، شرکتها به دلایل مختلفی اقدام به برگزاری مجمع میکنند که در مقاله «آشنایی با انواع مجامع» بهدقت به بررسی هر یک از این موارد پرداختهایم. یکی از مهمترین این مجامع بورسی، مجمع عادی سالیانه است. این مجمع با هدف رسیدگی به گزارش مدیران و بازرسان شرکت، تصویب صورتهای مالی و تقسیم سود بین سهامداران، سالی یکبار تشکیل میشود. بهطور کلی میتوان مهمترین وظایف مجمع عادی سالیانه را به شرح زیر عنوان کرد:
- تعیین خطمشی و تشریح اهداف و برنامههای آینده شرکت به سهامداران
- بررسی و تصویب صورتهای مالی (صورت سود و زیان، صورت وضعیت مالی، صورت جریان وجوه نقد و…)
- تصویب میزان سود تقسیمی بین سهامداران
- انتخاب مدیران و بازرسان شرکت برای یک دوره دو ساله
- تعیین روزنامه کثیرالانتشار (جهت انتشار آگهیها و اطلاعیههای شرکت تا مجمع عمومی عادی سال بعد)
مجمع عادی سالیانه زمانی به رسمیت شناخته میشود که حداقل بیش از نیمی از سهامداران به نسبت تعداد سهام، در آن حضور داشته باشند. اگر تعداد شرکتکنندگان به حدنصاب نرسد، مجمع لغو میشود و برای بار دوم با هر تعداد از شرکتکنندگان برگزار میشود. مصوبات این مجمع نیز زمانی تایید میشود که بیشتر از نصف سهامداران حاضر در جلسه، رای موافق دهند.
زمان برگزاری مجمع عادی سالیانه
مهلت قانونی تشکیل مجمع عمومی عادی سالیانه، حداکثر 4 ماه پس از پایان سال مالی شرکت است. از آنجاییکه سال مالی اکثر شرکتهای بورسی و فرابورسی پایان اسفند ماه است، بنابراین مجامع سالیانه بیشتر شرکتها در ماههای اردیبهشت، خرداد و تیر برگزار میشود. توجه داشته باشید، هر فردی که در تاریخ برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه، سهامدار شرکت باشد، میتواند در مجمع شرکت کند و تمامی تصمیمات مجمع شامل حال وی خواهد شد.
طبق قانون شرکتها موظفاند حداقل ۱۰ روز قبل از روز برگزاری مجمع زمان، محل تشکیل و دستور جلسه مجمع را در روزنامههای کثیرالانتشار و سامانه کدال منتشر کنند. توجه داشته باشید، فاصله بین نشر آگهی و تاریخ تشکیل مجمع حداقل ۱۰ روز و حداکثر ۴۰ روز است.
همچنین برای تصمیمگیری بهتر سهامداران، ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع، صورتهای مالی سالانه حسابرسی شده، جدول زمانبندی و نحوه پرداخت سود نقدی نیز در سایت کدال منتشر میشود.
نحوه تقسیم سود نقدی مجمع عادی سالیانه
طبق قانون تجارت شرکتها موظفاند حداقل ۱۰ درصد از سود سالانه خود را بین سهامداران تقسیم و حداکثر تا ۸ ماه بعد از برگزاری مجمع نیز این سود رو پرداخت کنند. به این سود که بین سهامداران تقسیم میشود، اصطلاحاْ سود نقدی به ازای هر سهم یا DPS میگویند. برای آشنایی بیشتر با این مفهوم میتوانید مقاله «سود نقدی چیست؟» را ببینید. در خصوص سود نقدی باید در نظر داشته باشید، سیاست تقسیم سود در شرکتهای مختلف متفاوت است. برخی از شرکتها سود را در اسرع وقت تقسیم میکنند و برخی نیز از حداکثر فرصت پرداخت سود استفاده میکنند. معمولا سهامداران، شرکتی را بیشتر میپسندند که در زمان کمتری بعد از مجمع، سود را پرداخت کنند.
سهامداران و مدیران شرکت در پایان هر سال مالی و در مجمع عمومی عادی سالیانه، تصمیم میگیرند که چه مقدار از سود به صورت نقدی بین دارندگان سهام شرکت تقسیم شود. برای مشاهده مقدار DPS، میتوانید به گزارش «تصمیمات مجمع عادی سالیانه» که در سایت کدال منتشر میشود، مراجعه کنید. توجه داشته باشید این سود تنها به افرادی پرداخت میشود که در زمان برگزاری مجمع عادی سالیانه، سهامدار شرکت باشند.
با تصویب سازمان بورس، از ابتدای سال 1401 شرکتها موظفاند سود نقدی مجمع را تنها از طریق سامانه سجام به حساب سهامداران واریز کنند. در شرایطی که پیشتر، شرکتها بانک خاصی را برای پرداخت سود نقدی مشخص میکردند تا سهامداران با مدارک شناسایی به شعب آن بانک مراجعه کنند.
برای اطلاع از زمان و نحوه پرداخت سود نقدی میتوانید به گزارش «زمانبندی پرداخت سود نقدی» که در سایت کدال منتشر میشود، مراجعه کنید.
زمان و نحوه توقف و بازگشایی نماد شرکت برای مجمع
نماد معاملاتی شرکت، دو روز کاری قبل از برگزاری مجمع متوقف میشود. اگر تمایل دارید مصوبات مجمع شامل حال شما نیز شود، باید در زمان برگزاری مجمع سهامدار شرکت باشید. در صورتیکه قصد دارید در مجمع شرکت کنید، باید با توجه به آگهی برگزاری مجمع، یک روز قبل از زمان مجمع به همراه مدارک شناسایی خود جهت دریافت کارت شرکت در مجمع، به آدرس اعلام شده در آگهی مربوطه مراجعه کنید. لازم به ذکر است برگزاری مجمع تنها دلیل بسته شدن یا به اصطلاح توقف نماد نیست. برای آشنایی با سایر دلایل میتوانید مقاله «دلایل بسته شدن نمادها» را ببینید.
بازگشایی نماد شرکت بعد از مجمع نیز معمولا دو روز کاری بعد از برگزاری مجمع عادی سالیانه انجام میشود. بهتر است بدانید اگر بعد از بازگشایی نماد شرکت، سهام خود را بفروشید، از آنجاییکه در روز برگزاری مجمع سهامدار شرکت بودید، سود نقدی باز هم به شما تعلق میگیرد و مشکلی برای دریافت مبلغ آن وجود ندارد.
پیشنهاد مطالعه : <<صندوق اهرمی چیست؟>>
قیمت سهم بعد از بازگشایی
به صورت تئوریک، ثروت سهامداران قبل و بعد از مجمع نباید تغییر کند؛ بنابراین اگر در مجمع سود نقدی تصویب شود، در روز بازگشایی نماد، مبلغ این سود از قیمت سهام قبل از مجمع کسر میشود و نماد شرکت با افت قیمت در بازار بازگشایی میشود.
البته با توجه به اینکه بعد از مجمع عادی سالیانه نماد شرکت بدون محدودیت نوسان قیمت بازگشایی میشود، به دلیل عرضه و تقاضا، ممکن است این اختلاف قیمت قبل و بعد از مجمع، با نوسان مثبت جبران یا با نوسان منفی بیشتر شود.
نتیجهگیری
یکی از مهمترین مفاهیم و اصطلاحاتی که برای سرمایه گذاری در بورس باید با آن آشنا باشید، مجمع عادی سالیانه است. هدف اصلی این مجمع تصویب صورتهای مالی، تقسیم سود و تعیین خط مشی و اهداف آینده شرکت است. برای آشنایی بیشتر با مجامع شرکتها، میتوانید در خودآموزین مجامع و افزایش سرمایه آموزین شرکت کنید یا مشاوره رایگان بورس از کارگزاری فارابی دریافت کنید..
این پست دارای 2 دیدگاه است
شرکتهای تعاونی که مجمع سالانه راتشکیل نمیدهندنظارت باکیست؟
شرکتهای تعاونی هم مانند سایر شرکتها موظف به برگزاری مجمع هستند.