۲۵ سؤال کاربردی درباره معاملات صندوق طلا در بازار آتی

مدت زمان مطالعه: 11 دقیقه
سؤال درباره معاملات صندوق طلا در بازار آتی

سرمایه‌گذاری در بازار آتی، همواره جذابیت زیادی برای سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر دارد. بازار آتی نیز مانند سایر بخش‌های بورس، قوانین و اصول خاص خود را دارد که باید قبل از شروع فعالیت در این بازار، با آن‌ها آشنا شویم. همچنین با توجه به آغاز معاملات آتی صندوق طلا از تاریخ ۱۲ تیرماه، سؤالات زیادی برای علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری در این بخش از بازار آتی به وجود آمده که در ادامه به آن‌ها پاسخ می‌دهیم.

 

ویدیوی ۲۵ سؤال کاربردی درباره معاملات صندوق طلا در بازار آتی

 

۱- بازار آتی برای چه کسانی مناسب است؟

بازار آتی یکی از بهترین بازارهای سرمایه‌گذاری برای افراد ریسک‌پذیر محسوب می‌شود. وجود ابزارهای خاص معاملاتی، در کنار تنوع محصولات، بازار جذابی را برای سرمایه‌گذاران به وجود می‌آورد. در مقاله «معاملات آتی چیست؟» این بازار را به دقت معرفی کرده‌ایم.

 

۲- مزایای بازار آتی در مقایسه با بورس اوراق بهادار چیست؟

بازار آتی نسبت به بازار سهام مزایای زیادی دارد، اما می‌توان مهم‌ترین مزیت بازار آتی را امکان انجام معاملات دوطرفه دانست. معامله دوطرفه در این بازار باعث می‌شود در زمان ریزش قیمت‌ها نیز سود کسب کنید. البته نباید فراموش کرد در طرف مقابل نیز در صورت تحلیل اشتباه از روند آینده بازار، باوجود رشد قیمت‌ها احتمال زیان هم وجود دارد.

مزیت بزرگ بعدی این بازار را می‌توان وجود اهرم مالی در معاملات دانست. اهرم مالی به شما کمک می‌کند تا قدرت خرید خود را در معاملات افزایش دهید. به عبارتی می‌توانید با استفاده از اهرم مالی تا چند برابر سرمایه اصلی خود معامله کنید. به‌عنوان مثال با فرض اهرم مالی ۴ برابری، شما می‌توانید با سرمایه ۱۰۰ میلیون تومانی خود، معاملاتی به ارزش ۴۰۰ میلیون تومان انجام دهید.

یکی دیگر از مزایای بازار آتی استفاده از آربیتراژ برای کسب سود بدون ریسک است. آربیتراژ را می‌توان به معنی کسب سود از اختلاف قیمت یک کالای مشخص در دو بازار مجزا دانست. به عبارتی با استفاده از آربیتراژ می‌توان از تفاوت قیمت دو بازار مختلف سود بدون ریسک کسب کرد.

 

۳- قرارداد آتی صندوق طلا چیست و چه تفاوتی با صندوق طلا دارد؟

قرارداد آتی صندوق طلا، جزء قراردادهای آتی با دارایی پایه واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق طلای لوتوس است. به عبارتی در بازار آتی صندوق طلا، شما امکان خریدوفروش قرارداد آتی واحدهای این صندوق را خواهید داشت. این در حالی است که صندوق طلا، خود به‌عنوان یک صندوق سرمایه‌گذاری که روی طلا سرمایه‌گذاری می‌کند، شناخته می‌شود.

۴- برای شروع فعالیت در بازار آتی از کجا شروع کنیم؟

اولین گام برای شروع فعالیت در بازار آتی، دریافت کد معاملاتی بازار آتی است. کد معاملات آتی مانند کد بورسی یک شناسه منحصربه‌فرد است که برای هر سرمایه‌گذار بازار آتی به‌صورت مجزا صادر می‌شود. با استفاده از کد معاملات آتی، می‌توانید در بخش‌های مختلف این بازار از قبیل آتی صندوق طلا، آتی نقره، آتی زعفران، آتی پسته و آتی زیره نیز معامله کنید. توجه داشته باشید که فرایند دریافت کد معاملات آتی و مدارک مورد نیاز برای افتتاح حساب آتی کمی متفاوت از کد بورسی است و صدور آن نیز نیازمند تایید افراد توسط بورس کالا است.

 

۵- برای دریافت کد بازار آتی چه مدارکی نیاز است و چه مراحلی باید طی شود؟

برای دریافت کد معاملات آتی و شروع سرمایه‌گذاری در این بازار، ابتدا باید به یکی از شعب کارگزاری فارابی در سراسر کشور مراجعه کنید. فرایند دریافت کد معاملاتی بازار آتی در حال حاضر تنها به‌صورت حضوری انجام می‌شود. به همین منظور کارگزاری فارابی با افتتاح شعب مختلف در سراسر کشور، تلاش کرده تا فرایند دریافت کد معاملات آتی برای علاقه‌مندان این بازار به ساده‌ترین شکل ممکن صورت گیرد. مراحل ثبت‌نام در شعب کارگزاری فارابی برای صدور کد معاملاتی آتی:

  • ارائه اصل شناسنامه و کارت ملی
  • تکمیل فرم‌های ثبت‌نام و قراردادهای بازار آتی
  • پذیرش بیانیه‌های ریسک
  • دریافت معرفی‌نامه بانک

پس از تکمیل مدارک، کارگزاری نامه‌ای جهت افتتاح «حساب در اختیار»، به متقاضی ارائه می‌کند. متقاضی در این مرحله باید به یکی از شعب بانک سامان یا ملت جهت افتتاح «حساب در اختیار» مراجعه کرده و پس از افتتاح حساب در اختیار آن را به کارگزاری معرفی کند.

پس از معرفی حساب در اختیار، کارگزاری درخواست صدور کد معاملات آتی متقاضی را به بورس کالا ارائه می‌کند. بورس کالا نیز پس از بررسی مدارک، تأییدیه‌ای به کارگزاری ارسال می‌کند. توجه داشته باشید که صدور کد معاملاتی آتی محدودیت‌های خاصی برای برخی از افراد مانند اتباع خارجی، افراد زیر ۱۸ سال و کارکنان نهادهای مالی دارد؛ بنابراین صدور کد آتی منوط به تأیید نهایی بورس کالا است.

 

۶- دریافت کد معاملاتی بازار آتی چقدر زمان می‌برد؟

با توجه به حضوری بودن فرایند ثبت‌نام در بازار معاملات آتی، زمان دریافت کد معاملاتی آن نیز طولانی‌تر است. معمولاً اگر متقاضی تمام شرایط لازم را داشته باشد، طی یک هفته کاری کد معاملاتی صادر می‌شود. همچنین با توجه به محدودیت‌های خاص این بازار برای ثبت‌نام افراد متقاضی، کد معاملاتی آتی پس از تأیید بورس کالا و امضای فرم‌های تأیید نهایی توسط متقاضی صادر می‌شود؛ بنابراین می‌توان گفت افراد متقاضی برای دریافت کد معاملاتی آتی باید در دو مرحله به شعب کارگزاری مراجعه کنند؛ مرحله اول جهت ارائه مدارک برای افتتاح حساب است و مرحله دوم جهت امضای فرم‌های تأیید نهایی است.

 

۷- چگونه می‌توان در بازار آتی صندوق طلا معامله کرد؟

پس از صدور کد معاملات آتی، نام کاربری و رمز عبور ورود به سامانه معاملات برای سرمایه‌گذاران صادر می‌شود. به‌عنوان‌مثال درصورتی‌که در کارگزاری فارابی اقدام به درخواست کد معاملاتی بازار آتی کرده باشید، علاوه بر صدور این کد، نام کاربری و رمز عبور سامانه فارابیکسو نیز برای شما صادر می‌شود. توجه داشته باشید که فارابیکسو اولین و تنها سامانه معاملاتی بازار سرمایه است که سرمایه‌گذار با ورود به حساب کاربری، می‌تواند به‌طور هم‌زمان به هر دو بازار بورس اوراق بهادار و بازار آتی دسترسی داشته باشد؛ بنابراین با مراجعه به سامانه فارابیکسو علاوه بر امکان معامله در بازار سهام، می‌توانید هم‌زمان در بازار آتی اعم از آتی صندوق طلا، آتی نقره، آتی زعفران، پسته و زیره نیز معامله کنید.

 

۸- ساعت و روزهای معاملات بازار آتی چگونه است؟

معامله بازار آتی شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۱۰ الی ۱۵ انجام می‌شود. توجه داشته باشید که ساعت انجام معامله گواهی‌های سپرده کالایی نیز از ۱۰ الی ۱۵ روزهای شنبه تا چهارشنبه است؛ بنابراین قراردادهای آتی یک روز بیشتر اجازه معامله در طول هفته دارند.

به‌عنوان مثال خریدوفروش واحدهای صندوق طلای لوتوس در بازار بورس از ساعت ۱۰ الی ۱۵ روزهای شنبه تا چهارشنبه صورت می‌گیرد؛ اما خریدوفروش قراردادهای آتی صندوق طلا از ساعت ۱۰ الی ۱۵ روزهای شنبه تا پنجشنبه است.

 

۹- نماد قرارداد آتی صندوق طلا چیست؟

دارایی پایه در قرارداد آتی صندوق طلا، واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلای لوتوس است که با نماد «طلا» در بازار اوراق بهادار معامله می‌شود و نماد معاملاتی آن در بازار آتی به‌صورت MM) ETCMMYY نماد اختصاری ماه قرارداد و YY سال است.) خواهد بود.

 

۱۰- اندازه هر قرارداد آتی صندوق طلا چه میزان است؟

اندازه هر قرارداد آتی صندوق طلا، یک هزار واحد سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه‌گذاری طلا در نظر گرفته‌ شده است. درصورتی‌که هر شخص بخواهد یک موقعیت خرید یا فروش روی این دارایی اتخاذ کند، ۱۰۰۰ واحد از صندوق به او تعلق می‌گیرد.

 

۱۱- دامنه نوسان قیمت و محدودیت‌های حجمی قرارداد آتی صندوق طلا چقدر است؟

حد نوسان قیمت روزانه قرارداد آتی صندوق طلا، حداکثر مثبت و منفی ۵ درصد قیمت تسویه روزانه روز قبل است. به عبارتی بر اساس قیمت تسویه روز قبل، آتی صندوق طلا در روز جاری می‌تواند تا مثبت یا منفی ۵ درصد نوسان قیمت داشته باشد.

محدودیت حجم سفارش در قرارداد آتی صندوق طلا به ازای هر سفارش حداکثر ۲۵ قرارداد خواهد بود؛ بنابراین هر فرد در هر سفارش می‌تواند ۲۵ قرارداد معاملاتی معادل ۲۵۰۰۰ واحد صندوق طلا باز کند. همچنین توجه داشته باشید مجموع قراردادهای باز هر فرد حقیقی یا حقوقی حداکثر می‌تواند ۲۰۰ قرارداد، معادل ۲۰۰ هزار واحد صندوق طلا باشد.

 

۱۲- معامله دوطرفه در بازار آتی چگونه است؟

با یک مثال کاربردی معامله دوطرفه در بازار آتی را شرح می‌دهیم. فرض کنید قیمت یک کالا در بازار نقدی در حال حاضر ۱۰۰۰ تومان باشد. خریدار و فروشنده‌ای با هم توافق می‌کنند کالای موردنظر را در ۶ ماه آینده و در تاریخ مشخص به قیمت ۱۵۰۰ تومان با هم معامله کنند. حال فرض کنید ۶ ماه از تاریخ قرارداد گذشته است و اصطلاحاً به تاریخ تسویه قرارداد رسیده باشیم. با فرض اینکه در این تاریخ قیمت کالای موردنظر در بازار نقدی ۲۰۰۰ تومان شده باشد، خریدار با عقد قرارداد خرید آتی توانسته ۵۰۰ تومان سود بیشتر کسب کرده و کالای موردنظر خود را از فروشنده با همان قیمت ۱۵۰۰ تومان دریافت کند. اکنون خریدار قرارداد خرید آتی می‌تواند کالای موردنظر را در بازار نقدی به قیمت ۲۰۰۰ تومان به فروش رساند. در این حالت فروشنده متحمل زیان شده است. درحالی‌که می‌توانست کالای خود را به قیمت ۲۰۰۰ تومان به فروش رساند، با توجه به قرارداد آتی فروش خود، کالا را ۵۰۰ تومان پایین‌تر از قیمت نقدی بازار به فروخته است.

حال فرض کنید قیمت بازار نقدی به‌جای رشد با افت مواجه می‌شد و به قیمت ۷۰۰ تومان می‌رسید. در این شرایط از آنجایی‌که قیمت توافق شده در تاریخ تسویه ۱۵۰۰ تومان بود، بنابراین فروشنده در این قرارداد آتی، سود ۸۰۰ تومانی کسب می‌کرد و خریدار به زیان ۷۰۰ تومانی می‌رسید. درنتیجه می‌توان گفت در هر قرارداد آتی زمانی که یک‌طرف معامله سود کسب می‌کند و طرف مقابل متحمل زیان می‌شود.

 

۱۳- قرارداد آتی صندوق طلا چه مزیتی نسبت به خریدوفروش صندوق طلا دارد؟

صندوق‌های طلا در بازار طلا و سکه سرمایه‌گذاری می‌کنند. به عبارتی دارایی اصلی این صندوق‌ها طلا است. از آنجایی‌که قیمت طلا در بازار داخلی تحت تأثیر تغییرات نرخ دلار و انس جهانی است، بنابراین زمان‌هایی که طلای جهانی و قیمت دلار در بازار داخلی با افت مواجه شوند، ارزش واحدهای صندوق طلا نیز کاهش می‌یابد. در چنین شرایطی امکان کسب سود توسط سرمایه‌گذاران در بازار عادی وجود ندارد؛ اما در بازار قرارداد آتی صندوق طلا، سرمایه‌گذار می‌تواند در چنین شرایطی با اتخاذ قرارداد فروش آتی صندوق طلا، از افت ارزش واحدهای صندوق طلا نیز سود کسب کند.

توجه داشته باشید علاوه بر امکان انجام معامله دوطرفه در این بازار، وجود اهرم مالی نیز کمک بزرگی به سرمایه‌گذاران می‌کند. به عبارتی سرمایه‌گذاران می‌توانند با پیش‌بینی و تحلیل درست شرایط حاکم بر بازار و با استفاده از اهرم مالی، سود به‌مراتب بیشتری نسبت به معاملات عادی به دست آورند.

 

۱۴- کالا در قراردادهای آتی چطور تحویل می‌شود؟

در تاریخ سررسید قرارداد، به خریدار قرارداد آتی گواهی سپرده کالایی داده می‌شود. گواهی سپرده کالایی اوراق بهاداری است که مؤید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالا است و پشتوانه آن قبض انبار استانداردی است که توسط انبارهای مورد تأیید بورس صادر می‌شود. به عبارتی درصورتی‌که شما خریدار قرارداد آتی باشید، در تاریخ سررسید گواهی سپرده کالایی به شما داده می‌شود. درصورتی‌که تمایل به دریافت کالای خود داشته باشید، می‌توانید با مراجعه به انبارهای تعیین‌شده توسط بورس، کالای موردنظر خود را دریافت کنید.

همچنین درصورتی‌که شما فروشنده قرارداد آتی باشید، باید در تاریخ سررسید قرارداد آتی، به میزان قرارداد گواهی سپرده کالایی در پرتفوی خود داشته باشید. این گواهی سپرده در تاریخ سررسید از حسابتان کسر و به‌ حساب خریدار انتقال می‌یابد.

 

۱۵- فروشنده قرارداد آتی چه مدت باید گواهی سپرده کالایی داشته باشد؟

در تاریخ سررسید قرارداد آتی، فروشنده باید به میزان تعهد خود، گواهی سپرده کالایی داشته باشد. توجه داشته باشید که نیازی به خریداری و نگهداری بلندمدت سپرده کالایی توسط فروشنده نیست و تنها کافی است در زمان سررسید، فروشنده قرارداد آتی به میزان تعهد، گواهی سپرده کالایی در پرتفوی خود داشته باشد.

 

۱۶- حساب در اختیار چیست؟

حساب در اختیار، کمی متفاوت از حساب‌های معمولی است و در حال حاضر تنها شعب بانک سامان و بانک ملت این حساب را ارائه می‌کنند. با توجه به اینکه سود و زیان بازار آتی ازجمله معاملات آتی صندوق طلا، به‌صورت روزانه بین طرفین معامله محاسبه می‌شود، بنابراین درصورتی‌که سرمایه‌گذار سود کسب کند، باید سود آن در پایان روز از حساب طرف مقابل معامله کسر شود. به همین دلیل معامله‌گران این بازار برای تسویه روزانه وجوه باید «حساب در اختیار» به بورس اعلام كنند.

 

۱۷- کارمزد معاملات آتی چقدر است؟

کارمزد بازار آتی به دو بخش تقسیم می‌شود؛ بخش اول مربوط به کارمزد معاملات است که برای خریدار موقعیت خرید یا فروش زعفران و زیره هر یک به میزان ۰٫۰۰۰۶۸ ارزش هر قرارداد است. در بازار پسته، نقره و صندوق طلا نیز برای هر یک از طرفین موقعیت خرید یا فروش، به میزان ۰٫۰۰۰۶ ارزش هر قرارداد محاسبه می‌شود.

بخش دوم کارمزد بازار آتی مربوط به کارمزد تسویه و تحویل معاملات قراردادهای آتی است. میزان این کارمزد ۰٫۰۰۱۴ ارزش هر قرارداد برحسب آخرین قیمت تسویه لحاظ می‌شود. همچنین بازار آتی معاف از مالیات است و موقعیت‌های خرید و فروش قراردادهای آن شامل مالیات نمی‌شود.

 

۱۸- مفهوم وجه تضمین اولیه، مارجین کال و سپرده جبرانی در معاملات آتی چیست؟

در بازار معاملات آتی به‌منظور اطمینان از انجام تعهدات، هر یک از طرفین معامله درصدی از ارزش قرارداد را به‌عنوان «وجه تضمین لازم» نزد کارگزار و در حساب در اختیار قرار می‌دهند که متناسب با تغییر ارزش قراردادهای آتی، حساب هر یک از طرفین تعدیل می‌شود. وجه تضمین لازم درواقع به دو بخش تقسیم می‌شود؛ بخش اول «وجه تضمین اولیه» است و بخش دوم «وجه تضمین اضافی» که این بخش بر اساس صلاحدید و میزان ریسک موجود در بازار، متناسب با نوسانات قیمت نقدی دارایی پایه تعیین و به وجه تضمین اولیه اضافه می‌شود؛ بنابراین مبلغ وجه تضمین لازم، متغیر و از طریق بورس کالا تعیین و حداقل دو روز معاملاتی قبل اعلام می‌‌شود. به‌عنوان‌مثال وجه تضمین لازم برای قرارداد آتی صندوق طلا در آغاز فعالیت دو میلیون تومان تعیین‌ شده و ممکن است با مرور زمان بر اساس تغییرات قیمت دارایی پایه و نوسانات موجود در بازار نقدی، تغییر کند.

عملیات به‌روزرسانی حساب‌ها در پایان هر روز معاملاتی توسط اتاق پایاپای انجام می‌شود. به‌طور مثال توجه داشته باشید که با کاهش قیمت‌ها، از حساب در اختیار خریدار متعهد به خرید کسر و به‌حساب در اختیار خریدار متعهد به فروش افزوده می‌شود و بالعکس. همواره باید در حساب در اختیار سرمایه‌گذار مبلغی تحت عنوان «حداقل وجه تضمین» که معمولاً ۷۰ درصد کل وجه تضمین است، موجود باشد.

چنانچه سپرده سرمایه‌گذار از حداقل وجه تضمین کمتر شود، اصطلاحاً Call Margin شده و در این شرایط سرمایه‌گذار ملزم به واریز وجه تا سطح وجه تضمین لازم یا بستن موقعیت خواهد بود. مبلغ واریزی «سپرده جبرانی» نامیده می‌شود. در صورتی‌که سپرده جبرانی واریز نشود، کارگزاری اقدام به بستن موقعیت سرمایه‌گذار و جبران ضرر و زیان خود کرده و مابقی وجوه را به‌حساب وی واریز می‌‌کند.

همچنین در صورتی‌که امکان بستن موقعیت به دلیل وجود صف خرید یا صف فروش در بازار آتی در ساعات عادی معاملات نباشد، معاملات وارد بازار جبرانی می‌شود. در بازار جبرانی دامنه نوسان افزایش می‌یابد تا زمانی که سرمایه‌گذاران قراردادهای «کال‌مارجینی» خود را ببندند؛ بنابراین بازار جبرانی بعد از ساعت ۱۵ شروع می‌شود و درنهایت طی چند دوره معاملاتی تمامی معاملات کال‌مارجین سرمایه‌گذاران با افزایش دامنه نوسان بسته می‌شود.

 

۱۹- اهرم مالی در بازار آتی چگونه کار می‌کند؟

فرض کنید میزان دارایی شما یا به عبارتی قدرت خریدتان در بازار ۱۰۰ میلیون تومان باشد. در این شرایط اگر سهام خریداری‌ شده با رشد ۵۰ درصدی قیمت مواجه شود، ارزش دارایی شما به ۱۵۰ میلیون تومان خواهد رسید؛ اما اگر قصد انجام معامله در بازار آتی را داشته باشید، اهرم مالی به شما کمک می‌کند تا چند برابر سرمایه اصلی خود در این بازار معامله کنید. در همین مثال فرض کنید اهرم مالی ۵ برابر سرمایه اصلی و رشد قیمت‌ها همان ۵۰ درصد باشد. در این شرایط با توجه به اهرم مالی ۵ برابری، شما امکان انجام معامله به میزان ۵ برابر سرمایه اصلی خود، یعنی ۵۰۰ میلیون تومان را خواهید داشت. در مثال اخیر سود معامله ۵۰ درصد است؛ بنابراین سود شما از انجام این معامله ۲۵۰ میلیون تومان می‌شود. به عبارتی می‌توان گفت با سرمایه ۱۰۰ میلیونی خود توانستیم باوجود اهرم ۵ برابری، ۲۵۰ میلیون تومان سود، معادل ۵ برابر سود روش اول کسب کنیم.

توجه داشته باشید، اهرم مالی تابع وجه تضمین اولیه هر قرارداد است و بورس کالا بر اساس ارزش معاملات و عرضه و تقاضا در هر قرارداد آتی، ممکن است وجه تضمین را در طول زمان تغییر دهد؛ بنابراین می‌توان نتیجه گرفت میزان اهرم مالی نیز به‌مرور زمان تغییر کند.

 

۲۰- نحوه محاسبه اهرم مالی در بازار آتی به چه صورت است؟

برای محاسبه اهرم مالی در بازار آتی باید از وجه تضمین اولیه هر قرارداد و قیمت هر گواهی سپرده در بورس استفاده کرد. به‌عنوان مثال فرض کنید قیمت هر گواهی سپرده در بازار نقدی، ۵۰۰۰ تومان باشد و هر قرارداد آتی معادل ۱۰۰۰ گواهی سپرده باشد؛ بنابراین ارزش هر قرارداد آتی ۵ میلیون تومان می‌شود. با فرض اینکه وجه تضمین اولیه توسط بورس کالا برای هر یک از این قراردادهای آتی یک میلیون تومان باشد، اهرم مالی این قرارداد معادل ۵ می‌شود و از تقسیم ۵ میلیون تومان ارزش هر قرارداد بر یک میلیون تومان، وجه تضمین اولیه به دست می‌آید. برای درک بهتر مفهوم اهرم مالی به مقاله «اهرم مالی در بازار آتی چیست؟» مراجعه کنید.

 

۲۱- وجه تضمین و اهرم قرارداد آتی صندوق طلا چه میزان است؟

وجه تضمین اولیه قرارداد آتی صندوق طلا دو میلیون تومان تعیین‌شده که در سایت بورس کالا قابل‌مشاهده است. حداقل وجه تضمین نیز ۷۰ درصد وجه تضمین اولیه است و درصورتی‌که حساب مشتری از این میزان کمتر شود، مشمول فرآیند تسویه می‌شود.

بنابراین با توجه به اینکه در حال حاضر قیمت هر واحد سرمایه‌گذاری صندوق طلای لوتوس در بازار نقدی حدود ۷۷۰۰ تومان است و هر قرارداد آتی شامل ۱۰۰۰ واحد از این صندوق است، قیمت هر قرارداد ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان خواهد بود که با احتساب وجه تضمین اولیه دو میلیون تومانی که در ابتدا باید در حساب شخص موجود باشد، اهرم مالی این قرارداد به میزان ۳٫۸۵ می‌شود. به‌بیان‌دیگر شخص سرمایه‌گذار تنها حدود ۲۶ درصد از وجه یک قرارداد را پرداخت می‌کند.

 

۲۲- آربیتراژ در بازار آتی چگونه است؟

فرض کنید قیمت یک کالا در بازار نقدی ۱۰۰۰ تومان و معاملات همان کالا در بازار آتی در قیمت ۱۲۰۰ تومان در حال انجام باشد. در این شرایط شما می‌توانید کالای موردنظر را با قیمت ۱۰۰۰ تومان در بازار نقدی خریداری کنید و بلافاصله همان کالا را در بازار آتی با قیمت ۱۲۰۰ تومان به فروش رسانید؛ بنابراین شما از تفاوت قیمت یک کالا در بازارهای مختلف ۲۰ درصد سود بدون ریسک کسب کرده‌اید.

 

۲۳- چه محصولاتی در بازار آتی بورس کالا معامله می‌شود؟

بازار آتی در سال‌های اخیر عمدتاً پذیرای محصولات کشاورزی بوده، ولی مدتی است با ورود نقره و صندوق طلا به این بازار، تنوع محصولات نیز در بازار آتی افزایش یافته است. در حال حاضر شما می‌توانید قراردادهای آتی برای محصولات کشاورزی از قبیل زعفران، پسته و زیره داشته باشید و درعین‌حال بر روی آتی نقره و آتی صندوق طلا نیز معامله کنید.

 

۲۴- چرا کد معاملات آتی برای افرادی که کد بورسی ندارند، صادر نمی‌شود؟

در معاملات آتی هنگام رسیدن به تاریخ سررسید قرارداد، گواهی سپرده کالایی برای خریدار صادر می‌شود. از آنجایی‌که دریافت گواهی سپرده کالایی منوط به داشتن کد بورسی است، بنابراین کلیه متقاضیان دریافت کد معاملاتی آتی باید کد بورسی نیز داشته باشند. به همین دلیل می‌توان گفت شرط اول دریافت کد معاملات آتی، داشتن کد معاملات بورس اوراق بهادار است.

 

۲۵- چه افرادی نمی‌توانند کد معاملات بازار آتی دریافت کنند؟

محدودیت‌هایی برای برخی از افراد در نظر گرفته‌شده است. در حال حاضر افراد زیر ۱۸ سال، اتباع خارجی و شاغلین نهادهای مالی از قبیل کارگزاری‌ها، شرکت‌های سبدگردانی، شرکت‌های سرمایه‌گذاری و… اجازه دریافت کد معاملات آتی ندارند.

این پست دارای 3 دیدگاه است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.