منظور از سود مرکب در بورس چیست؟

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
مفهوم سود مرکب در بورس

شناخت سود و انواع مختلف آن، در کنار برآورد بازدهی احتمالی سرمایه‌گذاری در پایان دوره موردنظر، در انتخاب نوع سرمایه‌گذاری بسیار اهمیت دارد؛ بنابراین می‌توان چنین نتیجه گرفت درک تفاوت سود ساده (بانکی) و سود مرکب عامل موثری در تخمین بازدهی سرمایه گذاری در بازه زمانی بلندمدت است. در ادامه مفهوم سود ساده و مرکب مورد بررسی قرار گرفته و نحوه محاسبه هریک را شرح می‌دهیم.

 

ویدیوی منظور از سود مرکب در بورس چیست؟

 

 

سود ساده (بانکی) چیست؟

منظور از سود ساده، سودی است که در نتیجه سپرده‌گذاری در بانک یا سرمایه گذاری در اوراق با درآمد ثابت به سرمایه‌گذار تعلق می‌گیرد. این نوع از سود مقداری ثابت بوده و در دوره‌های زمانی مشخص محاسبه و پرداخت می‌شود. البته با توجه به محدودیت‌هایی که برای سپرده‌های بانکی وضع شده، محاسبه سود در بانک‌ها به صورت ماه‌شمار و براساس کمترین مانده حساب طی دوره مورد نظر پرداخت می‌شود. برای درک بهتر مفهوم سود ساده، تصور کنید در یک بانک حساب سپرده یک‌ساله‌ای افتتاح کرده‌اید که پرداخت سود ۱۸ درصدی را تضمین می‌کند. اگر مبلغ سپرده‌گذاری شما در بانک مورد نظر به اندازه ۱۰ میلیون‌ تومان باشد، سود سپرده به صورت زیر محاسبه می‌شود.

compound-profit-stock-market1

در این روش از محاسبه سود، می‌توان سود ماهانه سپرده را نیز با تقسیم کل مبلغ سود به تعداد ماه‌های سال به‌دست آورد.

compound-profit-stock-market2

آشنایی با مفهوم سود مرکب

تصور کنید به‌ جای سپرده‌گذاری در بانک، مبلغ ۱۰ میلیون تومان را صرف سرمایه گذاری در بورس و خرید سهام یا  سرمایه گذاری در صندوق درآمد ثابت کرده‌اید. حال فرض کنید سهامی که خریده‌اید در روز اول به اندازه 3 درصد رشد می‌کند. سود سرمایه‌گذاری شما در پایان روز اول به این صورت محاسبه می‌شود.

compound-profit-stock-market3

بنابراین در انتهای روز اول سرمایه‌گذاری، ارزش سرمایه شما به 10 میلیون و 300 هزار تومان می‌رسد. در مرحله بعد فرض می‌کنیم سهم مورد نظر در پایان روز دوم به اندازه 4 درصد رشد کرده باشد. نکته قابل‌توجه اینجاست که این افزایش به 10 میلیون و 300 هزار تومان اعمال می‌شود. در نتیجه در این حالت ارزش سرمایه شما در پایان روز دوم معاملاتی به این صورت محاسبه می‌شود:

compound-profit-stock-market4

ارزش سرمایه شما در انتهای روز دوم معاملاتی به این صورت به‌دست می‌آید:

compound-profit-stock-market5

با توجه به محاسباتی که ذکر شد، می‌توان نتیجه گرفت که در محاسبات سود مرکب، امکان سرمایه‌گذاری مجدد سود دریافتی را فراهم است. علاوه بر سرمایه گذاری در بورس از طریق خرید سهام، سرمایه گذاری در صندوق درآمد ثابت نیز امکان بهره‌مندی از سود مرکب را فراهم می‌کند. 

button

جمع‌بندی نحوه محاسبه سود مرکب

بنا بر مواردی که تا این قسمت گفته شد، می‌توان چنین نتیجه گرفت که برای محاسبه سود مرکب، میزان رشد قیمت دارایی مورد نظر را در نظر گرفته و در ارزش روز دارایی ضرب می‌کنید. سپس حاصل را با ارزش دارایی جمع کرده و ارزش جدید سرمایه را به‌دست می‌آورید. همچنین در نظر داشته باشید هر رشد و نزولی که در روز معاملاتی بعد در قیمت دارایی شاهد باشید، روی ارزش جدید آن اعمال خواهد شد. برای درک کاهش ارزش دارایی مثالی را که در قسمت بعد آمده در نظر بگیرید.

 

نحوه محاسبه کاهش ارزش دارایی

تصور کنید روز سوم معاملاتی فرا رسیده و ارزش سهامی که خریده بودید به اندازه 2 درصد افت کرده است. این افت قیمت روی ارزش دارایی شما در پایان روز دوم معاملات یعنی ۱۱ میلیون و ۷۱۲ هزار تومان اعمال می‌شود.

برای محاسبه ارزش جدید دارایی باید ابتدا 2 درصد ۱۰ میلیون و ۷۱۲ هزار تومان را محاسبه کرده سپس مبلغ حاصله را از آن کم کنید.

compound-profit-stock-market6

compound-profit-stock-market7

و در روز معاملات بعد هرگونه کاهش یا افزایش در ارزش سهام مورد نظر، روی ارزش جدید آن اعمال می‌شود.

 

فرمول محاسبه سود مرکب

حال فرض کنید سهامی که به اندازه ۵ میلیون تومان خریده‌اید، برای مدت ۳ روز کاری پشت سر هم، روزانه ۵ درصد رشد کند. در چنین شرایطی ارزش نهایی دارایی را در انتهای روز سوم معاملاتی می‌توان به‌صورت زیر محاسبه کرد.

نحوه محاسبه سود مرکب را می‌توان به‌صورت زیر خلاصه کرد. در نظر داشته باشید این فرمول تنها در صورتی کاربرد دارد که اطمینان داشته باشید درصد سود در تمام دوره مورد نظر یکسان خواهد بود.

compound-profit-stock-market9

 

در عبارت فوق، n نشان‌دهنده تعداد روز سرمایه‌گذاری و r بیان‌گر نرخ رشد دارایی است. همچنین اگر قصد داشتید میزان کاهش دارایی خود را محاسبه کنید و نرخ رشد دارایی(r) منفی بود، کافی است در عبارت داخل پرانتز علامت منفی را جایگزین جمع کنید.

 

سرمایه گذاری در بورس و کسب سود

همان‌طور که می‌دانید سرمایه‌ گذاری در بورس به دو روش مستقیم (با خرید سهام و انواع اوراق) و غیرمستقیم (صندوق سرمایه گذاری و سبدگردانی) ممکن است. در نظر داشته باشید دریافت کد بورسی و ثبت‌نام سجام لازمه تمامی فعالیت‌هایی است که در بازار سرمایه انجام می‌شود. بعد از دریافت کد بورسی، می‌توانید نسبت به انتخاب روش سرمایه‌گذاری اقدام کنید. فراموش نکنید کسب سود مرکب از طریق خرید سهام و سرمایه گذاری در صندوق درآمد ثابت ممکن است.

 

سود مرکب در صندوق درآمد ثابت

همان‌طور که می‌دانید در نوعی از صندوق درآمد ثابت که سود دوره‌ای پرداخت می‌شود، سرمایه‌گذاران می‌توانند از طریق سرمایه‌گذاری مجدد سود دریافتی، سود مرکب کسب کنند. البته برخی از صندوق‌های درآمد ثابت از جمله صندوق درآمد ثابت فارابی (صندوق هدیه فارابی) امکان سرمایه‌گذاری مجدد سود به طور خودکار را نیز فراهم کرده‌اند. در این صورت تنها زمانی سود کسب شده شما صرف سرمایه‌گذاری مجدد نمی‌شود که میزان آن از قیمت صدور یک واحد صندوق کمتر باشد. گفتنی است در صورتی که میزان سود از قیمت هر واحد صندوق بیشتر باشد، مابقی مبلغ به حساب شما برمی‌گردد. برای آشنایی بیشتر با صندق درآمد ثابت می‌توانید مقاله «صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت چیست؟» را ببینید.

button

 

این پست دارای 18 دیدگاه است

  • امیر اشکی گفت:

    سلام
    پرداخت سود در فارابی از نظر شرعی هم بررسی شده؟

    • amoozin گفت:

      با سلام. کلیه ابزارهای موجود در بازار سرمایه و فعالیت‌های شرکت‌های کارگزاری، صندوق های سرمایه‌گذاری و سایر نهادهای مالی، زیر نظر سازمان بورس انجام می‌شود. همچنین تمامی قوانین و ابزارها با بررسی و تایید کمیته فقهی سازمان بورس وضع می‌شوند.

  • عباسی گفت:

    سلام، سرمایه گذاری در صندوق های با درآمد ثابت گرچه از سپرده بامکی بهتره است ولی متاسفانه در برابر با رشد تورمی یعنی از بین رفت و آب شده بیش از نیمی از سرمایه در پایایان سال.

    • آموزین گفت:

      صندوق‌های درآمد ثابت را باید با بازارهای بدون ریسک مانند بانک مقایسه کنیم. برای کسب بازدهی بالاتر و حفظ ارزش پول در برابر تورم، می‌توان از گزینه‌های سرمایه‌گذاری دیگر مانند صندوق‌های سهامی استفاده کرد. صندوق قابل معامله فارابی با نماد «سلام» طی ماه‌های اخیر همواره عملکردی بهتر از شاخص کل داشته و صندوق سهامی یکم اکسیر فارابی نیز از ابتدای فعالیت تاکنون بازدهی بیش از 15000 درصدی را ثبت کرده است.

  • سیدصادق هاشمی گفت:

    ضمانت سرمایه هاراچک کسی تضمین میکند ویااینطور بگیم پولهای اورده راچگونه صمانت میکنید درصورت ورشکستگی ووو

    • آموزین گفت:

      کلیه صندوق‌های سرمایه‌گذاری تحت نظارت سازمان بورس هستند و شرکت‌ها برای اخذ مجوز نیز باید تضامین لازم را به سازمان ارائه کنند.

  • فرزاد گفت:

    با سلام و احترام

    چند نکته
    اول چرا در محاسبه سود مرکب سود روز اول ۳ درصد در نظر گرفتید ؟ ۳ درصد روزانه میشه ۹۰ درصد ماهانه که در ۱۰ میلیون میشه ۹ میلیون سود ماهانه

    • آموزین گفت:

      با سلام
      تعیین 3 درصد سود روزانه مثال بود. اگر دقت کنید در ادامه مثال سود روز دوم را 4 درصد عنوان کردیم. دلیل این کار نیز ملموس بودن این اعداد در مثال بود.

  • سید عیسی گفت:

    من هنوز کار کردی نداشتم که ببینم خوبه یانه الان نظری ندارم

  • محمد گفت:

    سخته، من نمیفهمم، حوصله میخواد

  • رشیدی گفت:

    سلام
    دریافت سود مرکب تا ۲۶.۱ درصد با سرمایه‌گذاری در صندوق درآمد ثابت فارابی
    😏🤔چرا تا ۲۶/۱ درصد؟!!!!
    اگر سود مرکب بیشتر بشه ؟ پرداخت نمیکنید؟!
    چرا؟؟؟؟

    • آموزین گفت:

      سود محقق‌شده صندوق -هر میزانی که باشد- به سرمایه‌گذاران تعلق خواهد گرفت. در حال حاضر نیز سود مرکب صندوق هدیه فارابی معادل 26.1 درصد است.
      برای آشنایی بیشتر با ماهیت صندوق‌های درآمد ثابت و نحوه عملکرد آن‌ها مقاله زیر را ببینید.

      https://irfarabi.com/amoozin/what-fixed-income-investment-fund/

  • مرتضی گفت:

    با سلام .بنده سال ۹۴ تو صندوق درآمد ثابت سرمایه گزاری کردم ماهانه تا ۳۷ درصد هم سود داد ولی در مدت ۵ سال ارزش سرمایم از بین رفت
    مثال بزنم سال ۹۴ هفتاد میلیون پول داشتم سکه بهار آزادی یک میلیون بود . با سود مرکب که بهم تعلق گرفت بازم ارزش پولم از بین رفت

  • محمدراد گفت:

    با چه مبلغی میتوان شروع کرد

    • آموزین گفت:

      در حال حاضر حداقل مبلغ مورد نیاز برای خرید سهام 500 هزار تومان، خرید صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله 100 هزار تومان و صندوق‌های صدور و ابطالی نیز به اندازه قیمت هر واحد از آن‌هاست که می‌توانید در سایت صندوق مورد نظر خود مشاهده کنید.
      برای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را ببینید.
      https://irfarabi.com/amoozin/minimum-capital-stock-market/

  • اکبرنعمتی گفت:

    باتوجه به مثال ها حداقل پیشنهاد برای سرمایه گذاری ده میلیون تومان است آیا برای سرمایه گذاری حداکثر سقف دارد؟ و آیابرداشت کارکرد بصورت ماهیانه ممکن خواهد بود؟

    • آموزین گفت:

      مثال‌ها برای درک بهتر مطلب ذکر شدن. در حال حاضر حداقل مبلغ مورد نیاز برای خرید سهام 500 هزار تومان، خرید صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله 100 هزار تومان و صندوق‌های صدور و ابطالی نیز به اندازه قیمت هر واحد از آن‌هاست که می‌توانید در سایت صندوق مورد نظر خود مشاهده کنید. همچنین در نظر داشته باشید، سقفی برای سرمایه‌گذاری وجود ندارد و شما می‌توانید با هر مبلغی که در نظر دارید سرمایه‌گذاری کنید.
      برای اطلاعات بیشتر درباره حداقل میزان سرمایه‌گذاری مقاله زیر را ببینید.
      https://irfarabi.com/amoozin/minimum-capital-stock-market/
      سود صندوق درآمد ثابت هدیه (صدور و ابطالی) را می‌توانید به‌صورت ماهانه برداشت کنید؛ کافی است در پنل صندوق گزینه «سود مرکب» را غیرفعال کنید تا سود ماهانه به حساب بانکی شما واریز شود.

  • سیداحمد گفت:

    سلام
    چگونه سود مرکب در خرید و فروش سهام بورس اعمال می شود؟ کدام سهامها یا صندوقهای سهامی سود مرکب دارند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.