صورت سود و زیان تلفیقی

مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
فهرست مطالب
consolidated-income-statement

در بررسی گزارشات مالی شرکت‌های بزرگ و انتخاب گزینه مناسب برای خرید سهام در بورس، علاوه بر بررسی صورت‌های مالی آن شرکت، لازم است تا گزارشات شرکت‌های زیر مجموعه نیز، در نظر گرفته شوند؛ برای این منظور، هلدینگ‌ها گزارشی را تحت عنوان صورت سود و زیان تلفیقی منتشر می‌کنند. در این مقاله، صفر تا صد این صورت مالی را مورد بررسی قرار داده‌ایم.

ویدیوی صورت سود و زیان تلفیقی

 

صورت سود و زیان تلفیقی چیست؟

اهمیت بررسی اطلاعات مالی بر هیچکس پوشیده نیست. در دنیای گزارشات مالی، صورت سود و زیان در مورد هلدینگ‌ها به شکل دیگری نیز منتشر می‌شوند که به آن صورت سود و زیان تلفیقی (Consolidated Financial Statement) گفته می‌شود. تفاوت این صورت مالی با صورت سود و زیان عادی در نوع شرکت است. چنانچه یک واحد تجاری اصلی، چند واحد تجاری فرعی را زیر نظر داشته باشد، دیگر صورت مالی واحد تجاری اصلی قادر نیست تا وضعیت شرکت را با جزئیات کامل نشان دهد؛ به همین دلیل، آن واحد تجاری ملزم به ارائه صورت مالی تلفیقی خواهد بود. 

 

اهمیت تحلیل این گزارش

با تهیه این گزارش، اطلاعات کاملی در اختیار سرمایه‌گذاران قرار گرفته و با تحلیل دقیق‌تری تصمیم به سرمایه گذاری در بورس خواهند گرفت؛ علاوه بر این، تهیه و انتشار صورت سود و زیان تلفیقی مزایای زیاد را برای شرکت اصلی به دنبال خواهد داشت؛ از جمله : 

  • کاهش مالیات شرکت مادر
  • افزایش دقت در تنظیم صورت‌های مالی
  • دسترسی سریع‌تر به اطلاعات مهم شرکت
  • بهبود کارایی مدیران مجموعه
  • تنظیم میزان سود و زیان شرکت و تصمیم‌گیری دقیق‌تر در این باره

 

چه شرکت‌هایی گزارش تلفیقی را ارائه می‌دهند؟

بر اساس استاندارد حسابداری شماره 18، زمانی که یک شرکت بیش از نیمی از سهام شرکت دیگری را خریداری کند، شرکت خریدار برای شفافیت مالی بیشتر، لازم است تا صورت سود و زیان تلفیقی را به استفاده‌کنندگان آن ارائه نماید. هدف استاندارد حسابداری شماره 18، الزام واحدهای تجاری اصلی به تهيه صورت‌های مالی تلفيقی به منظور ارائه اطلاعات مالی درباره فعاليت‌های اقتصادی گروه واحدهای تجاری است.

توجه داشته باشید که شرکت‌هایی با مشخصات زیر، نیازی به ارائه صورت سود و زیان تلفیقی ندارند: 

  • واحد مزبور، خود واحد تجاری فرعی و تماماً متعلق به واحد تجاری اصلی ديگری باشد يا واحد تجاری فرعي يك واحد ديگر با مالكيت كمتر از 100 درصـد سـهام باشـد؛ امـا سـاير صاحبان سهام، عليرغم آگاهي از قصد واحد تجاری اصلی برای عدم ارائه صـورت‌های مالی تلفيقی، مخالفت خود را اعلام نكرده باشند.
  • سهام يا ساير اوراق بهادار آن واحد در بورس اوراق بهادار يا ساير بازارهای در دسترس عموم، معامله نشود. 

 

چه مواردی در این گزارش وجود دارد؟

برای اینکه با یک صورت سود و زیان تلفیقی واقعی آشنا شوید، به مثال زیر توجه کنید.

نکته مهمی که در تهیه صورت‌های مالی تلفیقی وجود دارد این است که برای تهیه صورت سود و زیان تلفیقی، بایستی مبلغ دارایی‌های نقدی، غیرنقدی، بدهی‌ها، میزان درآمد‌‌ و هزینه‌های جاری، هم به صورت جداگانه برای هر واحد تابعه و هم به صورت کلی برای کل مجموعه در نظر گرفته شود.

تحلیلگران بنیادی، صورت‌های مالی تلفیقی را دقیقا مشابه صورت‌های مالی عادی تحلیل کرده و اعداد و ارقام مهم و تاثیرگذار صورت سود و زیان، ترازنامه، صورت جریان وجوه نقد و بقیه گزارش‌ها را با ارقام دوره‌های گذشته مقایسه می‌کنند؛ علاوه بر این اگه تغییر معناداری در هر کدام از بخش‌ها اتفاق افتاده باشد، تحلیلگر می‌تواند با بررسی صورت مالی شرکت‌های زیر مجموعه، دلیل این تغییرات را متوجه شود. اگر با انواع گزارش‌های مالی آشنایی ندارید، مقاله صورت مالی چیست؟ می‌تواند اطلاعات مناسبی را در اختیار شما قرار دهد.

سخن پایانی

همه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس، موظفند در بازه‌های زمانی مشخص صورت‌های مالی‌ خود را از طریق سامانه کدال منتشر کنند؛ در همین راستا آشنایی با کدال اهمیت زیادی در بررسی گزارشات مالی دارد. دقت کنید که بعضی از شرکت‌ها مانند شرکت ایران خودرو، مالک تعداد زیادی شرکت هستند؛ پس بررسی صورت‌های مالی ایران خودرو به‌تنهایی نمی‌تواند وضعیت عملکردی شرکت را به درستی اعلام کند. به‌همین‌خاطر هر ۶ ماه یک‌بار شرکت‌های زیر مجموعه شرکت مادر، باید صورت‌های مالی خود را به صورت جداگانه و در بازه زمانی مشخص، در سایت کدال منتشر کنند. بعد از انتشار گزارشات مالی‌ شرکت‌ها، گزارش دیگری با نام صورت مالی تلفیقی منتشر می‌شود که به‌نوعی تلفیق تمام صورت‌های مالی شرکت مادر و زیرمجموعه‌هاست.

چنانچه به دنبال دریافت آموزش بورس و سهام هستید و تمایل دارید دانش خود را در زمینه مفاهیم بنیادی بیشتر کنید، پیشنهاد می‌شود از مطالب و مقالات موجود در وب سایت آموزین جهت ارتقای دانش خود استفاده کنید.