تفاوت سود روزشمار، ماه شمار و سالیانه چیست؟

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
تفاوت انواع سودها

نحوه محاسبه سود سرمایه‌گذاری از مهم‌ترین نکاتی است که سرمایه‌گذاران باید درباره آن اطلاعات کافی داشته باشند. محاسبه سود به صورت کلی به دو شکل روزشمار و ماه‌شمار انجام می‌شود. سود روزشمار در  برخی از روش‌های سرمایه گذاری در بورس از جمله خرید واحدهای صندوق درآمد ثابت و انواع اوراق بهادار از جمله اوراق مشارکت و اجاره کاربرد دارد و سود ماه‌شمار نیز به سپرده‌های بانکی تعلق می‌گیرد. در ادامه جزئیات مربوط به نحوه محاسبه هر یک از انواع سود مورد بررسی قرار گرفته است.

 

ویدیوی تفاوت سود روزشمار، ماه شمار و سالیانه چیست؟

 

 سود روزشمار چیست؟

سود روزشمار براساس حداقل دارایی سرمایه‌گذار در هر روز محاسبه شده و به ازای هر روز، به سرمایه فرد تعلق می‌گیرد. به‌‌عنوان مثال فرض کنید فردی در صندوق درآمد ثابت با سود روزشمار سرمایه‌گذاری کرده و مانده‌‌حساب او از یکم تا بیستم ماه مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان باشد. درصورتی‌‌که از روز بیستم ماه موجودی حساب خود را برداشت کند و تا پایان ماه تنها یک میلیون تومان در حساب داشته باشد، محاسبه سود برای بیست روز اول ماه بر اساس مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان و برای روزهای باقی‌مانده بر اساس یک میلیون تومان انجام می‌شود. افرادی که سپرده‌های کوتاه‌مدت روزشمار دارند، می‌توانند هر زمانی که مایل بودند از سپرده خود پول برداشت کنند. سود پول باقی‌مانده با توجه به حداقل موجودی حساب سرمایه‌گذار در پایان روز محاسبه و در زمان مقرر پرداخت می‌شود. برای محاسبه سود روزشمار  از فرمولی که در ادامه می‌آید استفاده می‌شود.

 سود روزشمار چیست؟

با توجه به تعریف محاسبه سود روزشمار که بر اساس حداقل مانده حساب در پایان روز است، در مثالی که ذکر شد سود در دو مرحله محاسبه می‌شود. نخست، سود سپرده برای ۲۰ روز اول که مانده حساب ۱۰۰ میلیون تومان بود محاسبه می‌شود.

سود سپرده برای ۲۰ روز اول

در ادامه، سود یک میلیون تومان مانده حساب برای ۱۰ روز آخر ماه صورت زیر محاسبه می‌شود.

سود ۱۰ روز آخر

 

سود ماه‌شمار چیست؟

سود ماه‌شمار سودی است که بر اساس کمترین مانده‌حساب در ماه، به سپرده‌گذار پرداخت می‌شود. برای درک بهتر موضوع مثال قبل را با احتساب سود ماه‌شمار بررسی می‌کنیم.

حساب بانکی را در نظر بگیرید که در آن سود به‌صورت ماه‌شمار محاسبه می‌شود. فرض کنید مانده‌حساب فرد از یکم تا بیستم ماه مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان باشد و از بیستم تا انتهای ماه با برداشت وجه، مانده‌حساب را به یک میلیون تومان کاهش دهیم. سودی که انتهای ماه به این حساب سپرده تعلق می‌گیرد براساس کمترین موجودی ماه یعنی همان یک میلیون تومان محاسبه می‌شود. نحوه محاسبه کلی سود ماه‌شمار به صورت زیر است.

سود ماه شمار

 

 محاسبه سود سپرده به‌صورت ماه‌شمار در مثال بالا با در نظر گرفتن نرخ سود ۱۰ درصد و با توجه به فرمول فوق به این ترتیب است: 

 محاسبه سود سپرده به‌صورت ماه‌شمار

 

سود سالیانه چیست؟

سودی که در سرمایه‌گذاری‌های با درآمد ثابت بیان می‌شود، همان سود سالیانه یا سود سالانه است. یعنی میزان سودی که طی یک سال سرمایه‌گذاری به دارایی شما در صندوق درآمد ثابت یا سپرده بانکی تعلق می‌گیرد. به‌عنوان مثال زمانی‌که گفته می‌شود سود یک صندوق سرمایه‌گذاری ۲۴ درصد است، منظور سودی است که صندوق برای دوره ۱۲ ماهه نگه‌داری سرمایه در آن، به سرمایه‌گذاران پرداخت می‌کند.

سود سالانه در واقع مجموع سودهای روزشمار یا ماه شمار یک سرمایه‌گذاری است که طی ۱۲ ماه محاسبه‌شده است. 

 

تفاوت سود ماه‌شمار و روزشمار

همان‌طور که در بخش‌های قبلی اشاره کردیم، سود روزشمار سودی است که بر اساس حداقل پول موجود در حساب در هر روز محاسبه می‌شود. در شرایطی که سود ماه‌شمار سودی است که به حداقل مانده‌حساب در طول یک ماه پرداخت می‌شود.

بنابراین مهم‌ترین تفاوت میان این دو شیوه، نحوه محاسبه سود آن‌ها براساس زمان رسوب سرمایه است. به بیان ساده‌تر اگر در طول روز و ماه گردش مالی اتفاق بیفتد و موجودی حساب کم یا زیاد شود، کمترین موجودی در طول ماه برای سود ماه‌شمار و کمترین موجودی در روز برای محاسبه سود روزشمار، مبنای محاسبه سود خوهد بود.

 

سود سپرده بانکی روزشمار است یا ماه‌شمار؟

بانک مرکزی بعد از مشکلات پیش‌آمده ناشی از افزایش سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت با سود روزشمار و همچنین جهت کاهش هزینه‌های بانک‌ها، طبق مصوبه شورای پول و اعتبار، از ابتدای دی‌ماه ۱۳۹۷ کلیه بانک‌ها را موظف کرد به حساب‌های کوتاه‌مدت مشتریان خود سود ماه‌شمار پرداخت کنند. به عبارتی بانک‌ها از این تاریخ اجازه پرداخت سود روزشمار به سپرده‌های کوتاه‌مدت را ندارند و تنها مجاز به پرداخت سود به کمترین مانده‌حساب در ماه هستند.

 

دریافت سود روزشمار با روش‌های سرمایه گذاری در بورس

با تغییر نحوه محاسبه سود سپرده‌های کوتاه‌مدت بانک‌ها از روزشمار به ماه‌شمار، در حال حاضر تنها خرید واحدهای صندوق درآمد ثابت و دارایی‌هایی همچون اوراق مشارکت، اوراق اجاره و… تنها گزینه‌های سرمایه‌گذاری در بورس به‌منظور دریافت سود روزشمار هستند. این ابزارهای سرمایه‌گذاری علاوه بر اینکه عموماً سود روزشماری بالاتر از سود مصوب بانکی پرداخت می‌کنند، از حداقل ریسک سرمایه‌گذاری نیز برخوردارند و به همین دلیل در سال‌های اخیر برای سرمایه‌گذاران محتاط، جذابیت بالایی پیدا کرده‌اند.

 

بهترین گزینه سرمایه گذاری در بورس با حداقل ریسک و بیشترین بازده

صندوق درآمد ثابت را می‌توان یکی از گزینه‌های سرمایه‌گذاری مطمئن و ارزشمند برای افرادی دانست که قصد سرمایه‌گذاری کم‌ریسک را دارند. صندوق درآمد ثابت رقیب قدرتمندی برای سپرده‌های بانکی به‌حساب می‌آید. این صندوق‌ها دارای ویژگی‌های جذابی همچون سود روزشمار و بالاتر از سپرده بانکی، پرداخت سود مشخص به‌صورت ماهانه و امکان واریز و برداشت آسان وجه هستند. با توجه به نظارت مستقیم سازمان بورس بر فعالیت و عملکرد این صندوق‌ها، سرمایه‌گذاران می‌توانند با آسودگی خاطر نسبت به سرمایه‌گذاری در آن‌ها اقدام کنند. برای بررسی دقیق‌تر مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق درآمد ثابت نسبت به سپرده بانکی مقاله «صندوق درآمد ثابت، رقیب جدی سپرده بانکی» را ببینید.

 

سود صندوق درآمد ثابت

سود روزشمار بالاتر از سپرده‌های بانکی، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های صندوق درآمد ثابت محسوب می‌شود که صندوق درآمد ثابت فارابی (هدیه فارابی) نیز از آن دست به‌شمار می‌رود. این سود عموماْ در موعدهای مشخصی از ماه، به حساب سرمایه‌گذاران واریز می‌شود. این صندوق‌ها بیشتر دارایی خود را در سپرده‌های بانکی و اوراق مشارکت سرمایه‌گذاری می‌کنند و بخش کوچکی از دارایی‌های آن‌ها در سهام شرکت‌های بورسی سرمایه‌گذاری می‌شود؛ بنابراین با توجه به محل سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها و همچنین نوسانات بورس، ممکن است سود واریزی در هر ماه کمی تغییر کند. در نظر داشته باشید برای آشنایی دقیق‌تر با این نوع از صندوق‌های سرمایه‌گذاری می‌توانید به مقاله «صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت چیست؟» مراجعه کنید.

برای سرمایه گذاری در صندوق درآمد ثابت لازم است پس از دریافت کد بورسی و ثبت نام سجام، نسبت به ثبت‌نام در سایت صندوق اقدام کنید. پس از ثبت‌نام می‌توانید با شارژ حساب خود، نسبت به خرید واحدهای صندوق اقدام کنید. لازم به ذکر است دریافت کد بورسی و ثبت نام سجام از طریق کارگزاری فارابی در سریع‌ترین زمان به‌صورت غیرحضوری و رایگان انجام می‌شود.

این پست دارای 22 دیدگاه است

  • مرجان گفت:

    سلام میخواستم بدونم اول ماه مبلغ نه هزار تومن به حسابم واریز میشه اما وارد موجودی من نمیشه هر ماه اینطوریه علتش چیه ممنونم

  • آریامنش گفت:

    سلام.منظور از سود سپرده شش ماهه چیه
    یعنی هر شش ماه بانک سود میده به طرف یا تا سس ماه فقط سود میده؟

    • آموزین گفت:

      سلام. اگر منظورتون سپرده بانکی شش ماهه هست، باید در نظر داشته باشید در سپرده‌های مدت‌دار به‌طور کلی سود گفته شده در صورتی به سپرده تعلق می‌گیرد که در طول مدت موردنظر به سرمایه خود در بانک دست نزنید. در صورت کاهش میزان سرمایه سود سپرده به‌صورت کوتاه‌مدت محاسبه می‌شود.

    • حسین گفت:

      سلام شما حساب باز کردین؟
      عمل کردشون مثل مقاله ای که نوشتن هست ؟
      روزانه براتون سود واریز میشه شرایط بخصوصی ندارع؟
      چند وقته دارین استفاده میکنید مشکلی براتون پیش نیومده از لحاظ برداشت انتقال پرداخت ؟

  • محمد گفت:

    سود سالیانه ک خیلی بدرد نخوره با این توضیحات

  • Babak.. گفت:

    سلام من ۱۰۰ میلیون برای یک سال بزارم ماهانه چقدر بهم میدن

    • آموزین گفت:

      سلام. در حال حاضر سود سالانه صندوق هدیه بین 23 تا 26.1 درصد است.

    • حسین گفت:

      سلام شما حساب باز کردین؟
      عمل کردشون مثل مقاله ای که نوشتن هست ؟
      روزانه براتون سود واریز میشه شرایط بخصوصی ندارع؟
      چند وقته دارین استفاده میکنید مشکلی براتون پیش نیومده از لحاظ برداشت انتقال پرداخت ؟

  • Amir گفت:

    سلام
    اگه پولی را به عنوان سود سالانه در بانک قرار دهیم امکان برداشت سود ماه به ماه وجود داره یا یک سال یک سال سود پرداخت میشه فقط؟

    • آموزین گفت:

      با سلام. در صورتی که قصد برداشت پول داشته باشید سود شما از حالت بلندمدت خارج شده و به کوتاه مدت تبدیل می‌شود.

    • علی گفت:

      بله – سود بطور ماهانه به حسابی که مشخص کرده اید پرداخت میشود. البته به اصل سپرده نباید دست بزنید.

  • پدرام گفت:

    سلام
    اگر فرد در صندوق هدیه فارابی سرمایه گذاری کند و در طول یک ماه به تناوب به تعداد واحدهای خود بیافازید یا بکاهد، در پایان ماه (روز پانزدهم هرماه) مبلغ سود آن ماه بر اساس چه فرمولی محاسبه میشود. با توجه به اینکه یکی از شعارهای صندوق هدیه فارابی سود روز شمار است؟

    • آموزین گفت:

      با سلام
      همان‌طور که در مقاله به‌طور کامل توضیح داده شد، به‌ازای هر روز به شما سود تعلق می‌گیرد. به‌عنوان مثال اگر روز اول یک میلیون تومان واحد خریداری کنید، به اندازه یک میلیون تومان موجودی شما سود محاسبه می‌شود. حال اگر در روز دوم 500 هزار تومان دیگر واحد خریداری کنید، ملاک محاسبه سود برای روز جدید مبلغ یک میلیون و پانصد هزار تومان خواهد بود و این موضوع به همین منوال ادامه پیدا می‌کند.

  • محسن گفت:

    سلام برای خرید انلاین از چه اپلیکیشنی باید استفاده کنیم و چگونه راه اندازی میشود؟

    • آموزین گفت:

      با سلام و احترام
      اگر منظورتان خرید آنلاین با استفاده از کارت نکسو باشد، برای اینکار نیاز به نصب اپلیکیشن خاص یا انجام اقدامی در راستای فعالسازی رمز پویا ندارید. کافی است مانند همیشه هنگامی که از سایت فروشگاه به درگاه پرداخت منتقل شدید اطلاعات کارت نکسوی خود را وارد کنید و با استفاده از گزینه مربوطه در صفحه پرداخت نسبت به دریافت رمز پویا و تکمیل فرایند خرید اقدام کنید.

  • حیدرجوانی گفت:

    سلام …اگر سی میلیون در نکسو سرمایه گداری کنم در ماه چقدر سود میده (یکساله)

    • آموزین گفت:

      با سلام. میزان سوددهی سالانه کارت نکسو (متصل به صندوق درآمد ثابت هدیه فارابی) بین 23 تا 26.1 درصد است.

  • نصراله گفت:

    در واقع ابتدا باید در صندوق سرمایه گذاری ثبت نام کنید بعد هرزمان که لازم شد از صندوق به کارت نکسو واریز کنید سود فقط براساس موجودی صندوق محاسبه میشود آیا این تحلیل صحیح است ؟

    • آموزین گفت:

      با سلام و احترام
      شما با استفاده از کارت نکسو در لحظه به موجودی صندوق هدیه دسترسی خواهید داشت. یعنی همین‌که در صندوق هدیه سرمایه‌گذاری کرده باشید کافیه و با استفاده از نکسو می‌تونید هر موقع نیاز داشتید از دارایی صندوق هدیه برداشت انجام بدید.
      و بله، سود به دارایی شما در صندوق هدیه تعلق می‌گیره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.