افزایش سرمایه چیست و چه تأثیری بر قیمت سهام شرکت‌ها دارد؟

مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه
فهرست مطالب
افزایش سرمایه در بورس

افزایش سرمایه یکی از اصطلاحاتی است که در میان اخبار مرتبط با بازار سهام به وفور دیده می‌شود. در این مطلب، مفهوم این اصطلاح، انواع آن و برخی از نکات لازم در خصوص هر کدام از روش‌های انجام افزایش سرمایه، مورد بررسی قرار می‌گیرد. 

شرکت‌ها برای دستیابی به اهدافی نظیر تداوم، رشد و توسعه فعالیت‌ها، حضور بیشتر در بازارهای داخلی و خارجی و دلایل متعدد دیگر، نیازمند تأمین منابع مالی هستند. برای تأمین مالی شرکت‌ها، روش‌های متفاوتی وجود دارد که از میان مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به افزایش سرمایه، دریافت تسهیلات بانکی و انتشار اوراق بدهی اشاره کرد.

از میان روش‌هایی که گفته شد، دریافت تسهیلات بانکی و انتشار اوراق بدهی، مبتنی بر استقراض هستند؛ یعنی شرکت‌ها برای استفاده از این روش‌ها مجبورند زیر بار بدهی و پرداخت بهره بروند. با توجه به لزوم پرداخت بهره در صورت استقراض، بکارگیری روش‌هایی مانند سرمایه گذاری و افزایش سرمایه که از طریق بازار سهام انجام می‌شود، هزینه‌های بنگاه را به شکل چشمگیری می‌دهد.

ویدیوی افزایش سرمایه چیست و چه تأثیری بر قیمت سهام شرکت‌ها دارد؟

 

افزایش سرمایه چیست؟

افزایش سرمایه یکی از روش‌هایی است که شرکت‌ها در راستای رفع نیاز خود به تأمین مالی انجام می‌دهند. 

می‌دانیم که هر شرکت در زمان ثبت، سرمایه اولیه‌ای دارد که تمام آن توسط سهامداران فراهم شده است. حال در صورتی‌ که شرکت برای توسعه فعالیت‌های خود نیازمند سرمایه بیشتر باشد، باید یکی از روش‌های موجود برای تأمین مالی را استفاده کند. افزایش سرمایه بهترین روش برای انجام این کار است.

افزایش سرمایه چیست

فرایند افزایش سرمایه

پس از تصمیم هیئت مدیره شرکت مبنی بر افزایش سرمایه، لازم است مدارک و مستندات مورد نیاز تهیه و به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال شود. در صورت تأیید سازمان بورس، هیئت مدیره باید برای تصویب افزایش سرمایه، با برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده از سهامداران نظرخواهی کند. بنابراین حداقل 10 روز قبل از برگزاری، نسبت به انتشار آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق‌العاده در سامانه کدال اقدام می‌کند. مطابق همه مجامع، دو روز کاری قبل از برگزاری، نماد سهم در بازار متوقف می‌شود. همچنین پس از برگزاری، گزارش تصمیمات مجمع عمومی فوق‌العاده در سامانه کدال قرار می‌گیرد. گفتنی است افزایش سرمایه تنها شامل حال کسانی می‌شود که در روز برگزاری مجمع جزء سهامداران شرکت باشند. برای آشنایی با سایت کدال و نحوه جستجوی اطلاعیه‌های مختلف در این سایت مقاله «آشنایی با کدال» را مطالعه کنید.

 

انواع روش‌های افزایش سرمایه

بر اساس منابعی که شرکت‌ها برای تأمین مالی از طریق افزایش سرمایه انتخاب می‌کنند، چهار روش افزایش سرمایه وجود دارد:

  • افزایش سرمایه از محل سود انباشته،
  • افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها،
  • افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران و
  • افزایش سرمایه به روش صرف سهام.

 

افزایش سرمایه از محل سود انباشته

 

افزایش سرمایه از محل سود انباشته

 

به لحاظ قانونی، شرکت‌ها موظف‌اند همه ساله بخشی از سود خود را به جای تقسیم بین سهامداران، در حساب اندوخته نگهداری کنند. اگر میزان سود ذخیره شده در این حساب به حد معین و چشمگیری برسد، شرکت می‌تواند از محل این سود، افزایش سرمایه دهد.

به سهام جدیدی که در نتیجه افزایش سرمایه از محل سود انباشته به پرتفوی سهامداران اضافه می‌شود، اصطلاحاً «سهام جایزه» می‌گویند. تعداد سهام جایزه‌ای که به هر سهامدار تعلق می‌گیرد، با توجه به تعداد سهام وی و درصد افزایش سرمایه مشخص می‌شود. باید در نظر داشته باشیم که افزایش سرمایه به‌صورت تئوریک منجر به تغییر در ارزش شرکت و ثروت سهامدار نمی‌شود. بنابراین لازم است پس از افزایش سرمایه، قیمت سهام به همان نسبت کاهش یابد تا افزایش تعداد سهام سهامداران تغییری در میزان دارایی آن‌ها ایجاد نکند.

استفاده از این روش افزایش سرمایه منجر به سرعت گرفتن فرایند توسعه می‌شود. همچنین برخلاف روش‌هایی که نیازمند آورده نقدی از سوی سهامداران است، در این روش نیازی نیست که سهامداران مبلغی بابت مالکیت سهام پرداخت کنند و سهام جایزه به صورت خودکار به همه سهامداران تعلق می‌گیرد. اگرچه باید درنظر داشت که با استفاده از این روش هیچ نقدینگی جدیدی نیز وارد شرکت نمی‌شود.

 

بازگشایی نماد بعد از افزایش سرمایه از محل سود انباشته

اگر افزایش سرمایه کمتر از ۲۰۰ درصد باشد، نماد شرکت بعد از گذشت چند روز از مجمع، بازگشایی می‌شود و اضافه شدن سهام جایزه به پرتفوی سهامداران، منوط به ثبت تغییرات شرکت در روزنامه رسمی است؛ اما در صورتی که افزایش سرمایه بیش از 200 درصد باشد، حتی بازگشایی نماد هم منوط به ثبت نهایی افزایش سرمایه است. برای بررسی دقیق‌تر این شیوه از افزایش سرمایه مقاله «آشنایی با افزایش سرمایه از محل سود انباشته» را مطالعه کنید.

 

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها

 

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها

 

در حسابداری، ارزش دارایی‌ها به قیمت خرید ثبت می‌شود. با توجه به تورم و افزایش ارزش دارایی‌هایی نظیر زمین، ساختمان و تجهیزات طی گذر زمان، شرکت‌ها می‌توانند هر چند سال یک بار ارزش دارایی‌های خود را به روز کنند. معادل مبلغ اضافه شده به دارایی‌ها، به ستون سرمایه در ترازنامه اضافه می‌شود. 

برای درک علت ارتباط میان دارایی‌های ثابت و حساب سرمایه شرکت باید با مفهوم معادله حسابداری آشنا شویم. طبق این معادله باید دارایی‌های شرکت با حاصل جمع حساب سرمایه و بدهی‌های شرکت برابر باشد. بنابراین زمانی که با قیمت‌گذاری مجدد دارایی‌های ثابت، مبلغی به مجموع دارایی‌ها اضافه می‌شود، باید همین مبلغ به بخش سرمایه نیز افزوده شود تا معادله اصلی حسابداری، برقرار بماند. 

طبق ماده 141 قانون تجارت، اگر زیان انباشته شرکتی به اندازه حداقل نیمی از سرمایه ثبت شده آن باشد، می‌تواند با استفاده از روش تجدید ارزیابی دارایی‌ها افزایش سرمایه دهد. لازم به ذکر است، در مقاله «افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها» این شیوه از افزایش سرمایه را با جزئیات بیشتری مورد بررسی قرار داده‌ایم.

 

مزایا و معایب افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها، باعث نزدیک شدن اطلاعات منتشره در صورت‌های مالی به واقعیت می‌شود. همچنین این نوع افزایش سرمایه منجر به افزایش اعتبار شرکت جهت دریافت تسهیلات بانکی نیز می‌شود.

با این حال به رغم مزیت‌های ذکر شده، با توجه به اینکه در این روش هزینه دارایی‌های استهلاک‌پذیر و میزان مالیاتی که شرکت باید بپردازد افزایش می‌یابد، روشی نیست که چندان مورد علاقه شرکت‌ها باشد. البته باید در نظر داشت، افزایش سرمایه شرکت از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها به علت عملکرد مطلوب آن شرکت نبوده و صرفا نتیجه تورم موجود در اقتصاد است.

نکات افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها:

  • نقدینگی جدیدی به شرکت وارد نمی‌شود.
  • درصد مالکیت سهامداران تغییر نمی‌کند؛ زیرا سهامی که به هر فرد تعلق می‌گیرد، متناسب با درصد مالکیت وی و میزان افزایش سرمایه است.
  • فرد جدیدی از طریق روش تجدید ارزیابی به لیست سهامداران شرکت اضافه نمی‌شود.
  • ارزش دارایی سهامداران ثابت می‌ماند. این ثبات از طریق افزایش تعداد سهام و کاهش قیمت دارایی سهامداران است.

 

افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران

 

افزایش سهام با آورده نقدی

 

افزایش سرمایه از محل آورده نقدی، یکی از بهترین روش‌های افزایش سرمایه است. این روش از آن رو برای شرکت‌ها مفید است که بر خلاف دو روش قبل، باعث ورود نقدینگی به شرکت می‌شود.

برای آشنا شدن با این روش، لازم است ابتدا با مفهوم حق‌تقدم خرید سهام آشنا شویم. شرکت‌هایی که قصد افزایش سرمایه از محل آورده نقدی داشته باشند، در مجمع عمومی فوق‌العاده به سهامداران خود حق‌تقدم خرید سهام می‌دهند. مفهوم حق‌تقدم این است که سهامداران در زمان مجمع، نسبت به سایرین برای خرید سهام شرکت مقدم‌ترند. اگر سهامداران تمایل داشته باشند که این حق استفاده کنند، می‌توانند با پرداخت ارزش اسمی یعنی 1000 ریال به ازای هر سهم، آن میزان از حق‌تقدم را به دارایی خود اضافه کنند. مبلغی که هر سهامدار باید بپردازد، متناسب با تعداد حق‌تقدمی است که در مجمع به وی تعلق گرفته است.

گفتنی است حق‌تقدم سهام به مدت 60 روز برای دارندگان آن، قابل استفاده است و سهامداران می‌توانند از دو روش پرداخت ارزش اسمی سهم یا فروش حق تقدم را استفاده کنند. برای درک بهتر مفهوم حق تقدم و نحوه استفاده از آن به مقاله «حق تقدم سهام چیست؟» مراجعه کنید.

 

افزایش سرمایه به روش صرف سهام

افزایش سرمایه از طریق سهام

افزایش سرمایه به روش صرف سهام، به این صورت است که شرکت سهام خود را با قیمتی بالاتر از ارزش اسمی در بازار به فروش می‌رساند.

برای درک مفهوم صرف سهام، تصور کنید شرکتی سهام خود را (که ارزش اسمی آن ۱۰۰ تومان است) در بازار به قیمت ۲۵۰ تومان بفروشد. این اختلاف قیمت ۱۵۰ تومانی میان ارزش اسمی و ارزش بازار سهم، نشان‌دهنده صرف سهام است.

در این روش، درآمد حاصل از فروش سهام به دو قسمت تقسیم می‌شود. آن قسمتی که معادل ارزش فروش سهم به قیمت اسمی است، به دارایی‌های شرکت اضافه می‌شود و بخشی که از صرف سهام بدست آمده، می‌تواند صرف یکی از سه مورد زیر شود:

  • به حساب اندوخته‌های شرکت اضافه شود(حساب اندوخته یکی از زیرمجموعه‌های حساب حقوق صاحبان سهام در ترازنامه است)،
  • به صورت سود نقدی میان سهامداران کنونی تقسیم شود(این روش در ایران انجام نمی‌شود)،
  • به صورت سهام جایزه میان سهامداران کنونی تقسیم شود.

افزایش سرمایه از محل صرف سهام به دو صورت با استفاده از حق تقدم و با سلب حق تقدم صورت می‌گیرد.

 

نکاتی از افزایش سرمایه به روش صرف سهام

  • در این روش، منابع مالی قابل توجهی وارد شرکت می‌شود.
  • شرکت بدون استقراض و در نتیجه الزام به پرداخت بهره، منابع مالی مورد نیازش را تاْمین می‌کند. 
  • امکان ورود سهامداران جدید به شرکت
  • در افزایش سرمایه به روش صرف سهام، با فروش سهم، درصد مالکیت سهامداران کنونی کاهش می‌یابد.

این پست دارای 48 دیدگاه است

  • رمضان گفت:

    سلام خسته نباشید

  • علی گفت:

    زمان بازگشایی بعد مجمع با افزایش سرمایه کمتر و بیشتر از ۲۰۰ درصد رو گفتید ولی چنانچه دقیقا میزان افزایش سرمایه دویست درصد باشد بعد چند وقت سهم بازگشایی میشه

    • amoozin گفت:

      اگر میزان افزایش سرمایه دقیقا 200 درصد یا بیشتر از آن باشد، بازگشایی نماد منوط به ثبت نهایی افزایش سرمایه است.

  • میلاد حیدری گفت:

    توضیحات عالی بود
    لطفاً ثبت های حسابداری در انواع روش هارو درج کنید ممنون

  • عسگری گفت:

    باسلام وتشکر برای توضیحات خوبی که دادید،اگربه مطلبی درخصوص اینکه دراثر افزایش سرمایه شرکت سهامداران دچا رسود ویازیان میشوند،درچه حالتی سود ودرچه حالتی ضرر ببارمی اید؟باتشکر فراوان

    • amoozin گفت:

      با سلام و تشکر از پیامتون.

      در افزایش سرمایه میزان سود و زیان کاملاً وابسته به عرضه و تقاضا در هنگام بازگشایی نماد است. بنابراین نمی‌توان به‌صورت کلی گفت که در کدام افزایش سرمایه سود و در کدام زیان می‌کنیم.
      اما یک نکته مهم در رابطه با افزایش سرمایه‌ها وجود دارد که می‌تواند بر روی انتظار سرمایه‌گذاران تأثیر داشته باشد. در افزایش سرمایه از محل سود انباشته چون شرکت عملکرد مطلوبی داشته می‌تواند در بلندمدت نیز موجب سودآوری سهامداران شود. در افزایش سرمایه از محل آورده نقدی اگر شرکت برنامه مطلوبی برای استفاده از این منابع جدید مالی داشته باشد، می‌تواند موجب سودآوری سهامداران در بلندمدت شود. و در افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی چون تنها دارایی‌های شرکت به‌روزرسانی شده، عموماً جذابیت زیادی ندارد و معمولاً نیز برای جلوگیری از ورشکستگی شرکت و خروج از ماه 141 قانون تجارت استفاده می‌شود.
      بنابراین به‌طورکلی می‌توان گفت مهم‌ترین دلیل در سودآوری افزایش سرمایه‌ها در کوتاه‌مدت وضعیت بازار است به‌نحوی‌که اگر در هنگام بازگشایی نماد، وضعیت کلی بازار مثبت باشد عموماً افزایش سرمایه با سود و در غیر این صورت بازیان همراه می‌شود.

  • مجید پریسکن گفت:

    سلام .اگر شخصی تعدادی از حق تقدم را خریداری کند و پس از مدتی مقداری رابفروش رساند و بقیه حق تقدمهایی که به او تخصیص یافته را فرصت فروش راپیدا نکند کارگزاری باید جز حق تقدم استفاده نشده بفروشد و پول رابحساب سرمایه گزار واریز کند چقدر این فرآیند طول میکشد تا سهامدار از سرمایه بسته شده حق ت استفاده نشده بتواند استفاده کند…

    • amoozin گفت:

      با سلام و تشکر از پیامتون

      مدت‌زمان دقیقی برای بحث حق تقدم استفاده‌نشده وجود ندارد. عموماً فرایند افزایش سرمایه از محل آورده نقدی بین 6 ماه تا 1 سال از زمان پیشنهاد هیئت‌مدیره تا ثبت افزایش سرمایه طول می‌کشد. اما به‌طورکلی می‌توان گفت شرکت بعد از اتمام مهلت استفاده از حق تقدم‌ها، حق تقدم‌های باقی‌مانده را می‌فروشد و این فرایند معمولاً بیشتر از 1 ماه از اتمام مهلت زمان پذیره‌نویسی زمان می‌برد.

  • نوفلاح گفت:

    من در یکی از نمادها سهام دارم. طبق اطلاعیه این نماد، بزودی افزایش سرمایه از محل سود انباشته خواهد داشت. به نظر شما من سهام را بفروشم و بعد افزایش سرمایه مجددا بخرم یا کلا نفروشم؟

    • amoozin گفت:

      با توجه به اینکه افزایش سرمایه از محل سود انباشته جزء افزایش سرمایه‌های مطلوب شناخته می‌شود و نشان از عملکرد مناسب شرکت دارد، معمولاً از این مدل افزایش سرمایه که سهام جایزه به سهامداران پرداخت می‌کند، استقبال خوبی می‌شود؛ اما به‌صورت کلی قبل از شرکت در افزایش سرمایه بهتر است نگاهی به آینده بازار داشته باشید. قیمت بازگشایی نماد پس از افزایش سرمایه، ارتباط مستقیمی با عرضه و تقاضا در آن روز دارد؛ بنابراین اگر پیش‌بینی شما از آینده بازار مثبت است، می‌توانید ریسک شرکت در مجمع را قبول کنید. معمولاً در این روش از افزایش سرمایه هم حدود یک الی دو ماه طول می‌کشد تا سهام جایزه به پرتفوی سهامداران اضافه شود.

  • داود حسینی گفت:

    با سلام این پیام از طرف مادیران برای من اومده ایا بنظر شما نسبت به افزایش سرمایه اقدام کنم یا نه
    احتراماً، به اطلاع سهامداران محترم شرکت صنایع مادیران می رساند با توجه به اطلاعیه های مندرج در سامانه کدال، آخرین مهلت شرکت در افزایش سرمایه . خواهشمند است جهت پرداخت از طریق درگاه الکترونیکی پرتال سهامدران مادیرا اقدام نمایید.

    • amoozin گفت:

      فرایند افزایش سرمایه از محل آورده نقدی معمولاً طولانی‌تر از افزایش سرمایه از محل سود انباشته یا تجدید ارزیابی دارایی‌ها است؛ بنابراین درصورتی‌که قصد شرکت در این افزایش سرمایه و پرداخت مبلغ اسمی بابت هر حق تقدم را دارید، به زمان نیز توجه داشته باشید. اگر پیش‌بینی شما این است که در چند ماه آینده(معمولاً 6 ماه تا 1 سال) روند قیمت سهام مورد نظر صعودی است، می‌توانید باقیمت پایین‌تر حق‌تقدم مورد نظر را خریداری و مبلغ اسمی را به حساب شرکت واریز کنید تا بعد از ثبت افزایش سرمایه، حق‌تقدم‌ها به سهام عادی تبدیل شود.

  • هوشانا گفت:

    سلام خسته نباشید آیا فرمولی وجود داره که مبالغ افزایش سرمایه را به درصد تبدیل کنه
    مثلا
    شرکت الف سرمایه اولیه ای به میزان ۵۰۰۰۰۰۰ میلیون داره حالا میخواد به میزان
    ۹۰۰۰۰۰۰۰۰۰ افزایش سرمایه بدهد.
    چطور میشه این مبلغ افزایش سرمایه رو به درصد تبدیل کرد ؟

    • amoozin گفت:

      بله، برای محاسبه درصد افزایش سرمایه می‌توانید میزان سرمایه جدید را منهای سرمایه اولیه کنید. سپس مقدار حاصل را بر سرمایه اولیه تقسیم کنید و در نهایت عدد حاصل را در عدد 100 ضرب کنید تا درصد افزایش سرمایه محاسبه شود.

  • نبی زاده گفت:

    بعد از تصویب افزایش سرمایه به روش مطالبات حال شده و اورده نقدی ، ایا به میزان درصد افزایش سرمایه قیمت سهم کاهش پیدا میکند ؟؟؟( مانند کاهش قیمت در افزایش سرمایه از طریق سهام جایزه)

    • amoozin گفت:

      بله، در تمام روش‌های افزایش سرمایه تعداد سهام شرکت افزایش می‌یابد یا امتیاز حق تقدم به سهامدار تعلق می‌گیرد؛ اما از آنجایی که از لحاظ تئوریک ارزش دارایی سهامدار قبل و بعد از افزایش سرمایه باید ثابت بماند، قیمت سهم بعد از افزایش سرمایه از محل مطالبات حال شده و آورده نقدی کاهش می‌یابد.

  • میلاد گفت:

    سلام وقت بخیر
    چند روز پیش فخوز افزایش سرمایه داشت و به ازای هر سهم، ۳۳۰ ﷼ داده. من ۲۱۵۰۰ سهم داشتم که میشه حدود ۷۱۰ هزار تومان.
    ولی اختلاف قیمت روز بسته شدن و روز باز شدن نماد ۶۳۰ ریال بود. که برای من میشه ضرر حدود ۱،۳۵۰،۰۰۰ تومانی.
    الان این وسط من یه چیزی رو متوجه نمیشم ۷۱۰ هزار تومان سود داده شده ولی با کاهش ارزش سهام تازه ۶۴۰ هزار تومان ضرر کردم؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید

    • amoozin گفت:

      مبلغ ۳۳۰ ریال بابت سود نقدی تقسیمی مجمع عادی سالیانه شرکت فولاد خوزستان که در تاریخ 22 تیرماه برگزار شد، به سهامداران تعلق گرفته است. طبق دستورالعامل معاملات، پس از توقف یک نماد برای دلایلی که اثر مالی مستقیم دارد، مانند مجمع عادی سالیانه و تقسیم سود یا افزایش سرمایه، نماد شرکت بدون محدودیت دامنه نوسان قیمت بازگشایی می‌شود؛ بنابراین قدرت عرضه و تقاضایی در روز بازگشایی ممکن است باعث شروع معاملات با اختلاف بیشتر یا کمتر از قیمت اسمی باشد.
      برای آشنایی قوانین و اصطلاحات، می‌توانید در خودآموزین رایگان مجامع و افزایش سرمایه شرکت کنید.

  • سالار گفت:

    با درود و خسته نباشید خدمت شما جناب کارشناس
    بنده هر چه فکر کردم متوجه نشدم که افزایش سرمایه در هر شکل چه نفعی برای سهامدار دارد.

    فرض میگیریم شرکت الف
    هزار تا سهام دارد هر سهم یک تومن در بازار بورس ارزش دارد. پس شرکت الف هزار تومان سرمایه اولیه دارد.

    حال شرکت الف سرمایه خود را به ۱۰٫۰۰۰ تومان افزایش میدهد. در این صورت سهام شرکت الف میشود ۱۰٫۰۰۰ سهم.

    بنده ۱۰ سهم داشتم هر سهم یک تومان می شود ۱۰ تومان سرمایه بنده .
    پس از افزایش سرمایه شرکت الف دارایی سهام بنده میشود. ۱۰۰سهم. قیمت سهام شرکت الف از یک تومان به یک ریال تقلیل می یابد. پس سرمایه بنده همان ۱۰ تومان است .

    و اما سوال؟
    تعداد سهام اضافه شده شرکت بین سهامداران تقسیم شده اما سرمایه اضافه شده شرکت بین سهامداران تقسیم نشده.
    به عبارتی ۱۰۰۰ تومان سرمایه شرکت الف شده ۱۰٫۰۰۰ تومان ۹۰۰۰ تومان سرمایه اضافه شده شرکت الف کجاست؟ تکلیفش چیست؟
    با سپاس از حضرتعالی در این باره چه توضیحی دارید؟

    • amoozin گفت:

      با سلام. همان‌طور که در این مقاله توضیح داده شد، در افزایش سرمایه قرار نیست دارایی شما تغییری کند و عملا افزایش سرمایه ساختار مالی شرکت و ترازنامه را تغییر می‌دهد؛ بنابراین دارایی سهامدار قبل و بعد از افزایش سرمایه به صورت تئوریک تغییری نمی‌کند. پس اگر سهامداری 1000 سهم 1000 تومانی داشته باشد و میزان سرمایه اولیه آن یک میلیون تومان باشد، بعد از افزایش سرمایه 100 درصدی، تعداد سهام آن 2000 سهم و قیمت سهام 500 تومان می‌شود.
      در مورد شرکت نیز وقتی تعداد سهام کل شرکت افزایش می‌یابد، قیمت سهام کاهش پیدا می‌کند و به همین دلیل تغییری در دارایی کل شرکت رخ نمی‌دهد. افزایش سرمایه‌ها از این جهت اهمیت دارد که شرکت‌ها در بلندمدت از طریق تامین مالی برای توسعه فعالیت‌ها و اصلاح ساختار مالی می‌توانند سودآوری خود را افزایش دهند.

  • مهدی گفت:

    سلام. شرکت شستان بعد از 16 سال از پذیره نویسی ، قراره با سرمایه گذاری هلدینگ خلیج فارس، پروژه احداث پتروشیمیش آغاز بشه. هلدینگ هم با روش افزایش سرمایه با صرف سهام، 22 هزارمیلیارد تومن سرمایه وارد شرکت کنه. در حال حاضر کل ارزش بازار شستان در بورس 200 میلیارد تومنه. سوال اینه آیا سهامدار قبلی که درصدش کاهش چشمگیر پیدا میکنه، متضرر میشه یا منتفع؟

    • amoozin گفت:

      این افزایش سرمایه به زیان سهامداران قبلی نخواهد بود. با توجه به توسعه فعالیت‌های شرکت، پتانسیل سودآوری آن در بلندمدت افزایش می‌یابد.

  • ابوالفضل گفت:

    با سلام
    در افزایش سرمایه از آورده نقدی کمتر از 200 درصد که فرمودین پس از چند روز بعد از مجمع سهم قابل معامله می باشد، آیا به همراه خود سهم، حق تقدم هم قابل معامله خواهد بود؟؟؟؟؟

    • amoozin گفت:

      بله. با بازگشایی نماد، حق تقدم آن نیز طی یک بازه زمانی 60 روزه قابل معامله می‌شود.

      • هادی گفت:

        ولی بعد افزایش سرمایه حق تقدم برای سهام کاما و وپاسار که داشتم نیامده چرا؟؟ اگر بیاد مگرپورتفوی نشون نمیده یا اتوماتیک ب تعداد سهممم اصافه میشه؟؟

  • علی گفت:

    سلام افزایش سرمایه این چی آخ سهام که دارم به قسمت تقسیم میکن یکی آخر سهم ح میش هم سرمایه من که تقسیم شود.که بائو بفروشید وگرنه از بین میره باعت میش که از سهامداران فرای بشن.اصلا خوب نیست.بهترین سهم جایزه هست

  • هادی گفت:

    باسلام فرمودید عملا تغییرخاصی درسود یا زیان سهام نمیشه بعد افزایش سرمایه ولی من همین روزا هم سهام کاما داشتم که بعد افزایش سرمایه ارزش سهام حدودا نصف شد همینطور وپاسارهم 50درصد منفی شدم بعدافزایش سهام هرکدوم 5میلیون منفی شد. الان جبران این یعنی سهامم دوبرابر شده درعوض؟ اینطوری ک می‌بایست حدود صفرباشه خالص سود وزیان نه منفی 50! هیچ حق تقدم یا سهام جایزه هم ب پورتفوم نیامد الان بعدا میاد اتوماتیک امده متوجه نیستم سهامم رو بفروشم اگر قراره طی دوماه آینده متلا حق تقدم بیاد اینطوری دیگه نمیاد!؟ میشه راهنماییم کنید فعلا10تومن منفی شدم. افزایش سرمایه شده بلای جونم. در ضمن کارگزارم فارابی هست مرسی

    • آموزین گفت:

      با سلام
      اگر افزایش سرمایه زیر 200 درصد و همراه با سهام جایزه باشد، سهام شرکت بعد از برگزاری مجمع بلافاصله بازگشایی خواهد شد و طبیعتا در ابتدای امر شاهد افت سرمایه خواهید بود چراکه سهام جدید زمانی به پرتفوی شما اضافه می‌شود که آگهی ثبت افزایش سرمایه در کدال منتشر شود. اگر افزایش سرمایه بالای ۲۰۰ درصد باشد معمولا مشکلی نخواهد بود و بازگشایی سهم بعد از آگهی ثبت افزایش سرمایه انجام خواهد شد. با این اوصاف بهتر است همیشه وضعیت دارایی خود را بعد از مشاهده آگهی ثبت افزایش سرمایه بررسی کنید. برای سهامی که مشمول حق تقدم می‌شود نیز باید میزان سرمایه کل که شامل سهام و حق تقدم می‌شود را محاسبه کرد.

  • ابراهیم گفت:

    سلام من با یک سهامی به مجمع رفتم و دارای افزایش سهم و سرمایه شدم و طبیعی هم هست که قیمت سهم نسبت به قیمت سربه سر فاصله زیادی میگیره
    آیا فرمولی هست که محاسبه کنه و به من بگوید که چه تعداد سهم را باید با قیمت افت کرده خریداری کنم تا به قیمت فعلی برسم
    سپاس

    • آموزین گفت:

      با سلام و تشکر از پیامتون.
      زمانی که سهامی به مجمع می رود و قیمت آن تعدیل پیدا می‌کند به دنبال آن به شما سود جایزه یا حق تقدم پرداخت می‌شود که با اعمال آن دیگر نیازی به خرید واحد های جدید نداشته باشید.
      برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می‌توانید به «راهنمای اصلاح خالص میانگین خرید در سامانه‌های معاملاتی فارابی» مراجعه کنید.
      https://help.irfarabi.com/?p=2197

  • احمد گفت:

    با سلام
    سهام فصبا ۸۰۱ درصد افزایش سرمایه داره
    یعنی چقد میشه؟؟

    • آموزین گفت:

      با توجه به اینکه این شرکت از محل صرف سهام با سلب حق تقدم افزایش سرمایه داده است، توصیه می‌شود مقاله زیر را مطالعه فرمایید.
      ‌https://irfarabi.com/amoozin/what-is-capital-increase/

  • زهرا گفت:

    آگهی ثبت افزایش سرمایه در کدال که منتشر میشه، یعنی دیگه پروسه به اتمام رسیده و سهم های جایزه تعلق گرفته؟

  • برزو گفت:

    سلام
    بعد از افزایش سرمایه ، ارزش دارایی من تقریبا نصف شده ، آیا بنده متضرر شده ام ؟؟

    • آموزین گفت:

      سلام.
      خیر، شما ضرر نمی‌کنید و این اختلاف قیمت بسته به روشی که شرکت مورد نظر برای افزایش سرمایه در پیش گرفته به صورت سهام جایزه یا حق تقدم خرید سهام، جبران می‌شه.
      برای کسب اطلاعات بیشتر، می‌تونید توی فارابیکسو نماد مورد نظرتون رو از پرتفوی انتخاب کنید و درست کنار نام نماد، روی گزینه «کدال« کلیک کنید تا اطلاعات مربوط به افزایش سرمایه رو از کدال دریافت کنید. همچنین با مراجعه مستقیم به سایت کدال و جستجوی نماد مورد نظر هم امکان دریافت اطلاعیه‌های مربوط به افزایش سرمایه وجود داره.

  • امید یزدی گفت:

    سلام در سهام تکنو در کدال زده آگهی ثبت افزایش سرمایه در تاریخ 17.8.1402 یعنی چه و چه زمانی ممکن است سهام بخاطر افزایش سرمایه بسته شود

    • آموزین گفت:

      با سلام، انتشار آگهی ثبت افزایش سرمایه به این معنی است که افزایش سرمایه مورد نظر اعمال می‌شود. مثلا اگر افزایش سرمایه شامل سهام جایزه بود، این سهام به پرتقوی شما اضافه می‌شود یا اگر شامل حق تقدم بود و وجه حق تقدم‌ها را به حساب شرکت واریز کرده باشید، این حق تقدم‌ها به سهام عادی تبدیل و به پرتفوی سرمایه‌گذاران اضافه می‌شود. لازم به ذکر است در چنین شرایطی نماد متوقف نمی‌شود و توقف نماد مربوط به مرحله تشکیل مجمع برای افزایش سرمایه است.

  • شیما گفت:

    سلام وقت بخیر
    ببخشید ما یه شرکت کامپیوتری هستیم میخواهیم افزایش سرمایه بدیم از طریق مطالبات شرکا ولی نمیدونیم به چه عددی به صلاحه چون بعضیا میگن برای سود وزیان شرکت مهمه که چه عددی باشه ما بین 2 میلیارد تومن و 2500 میلیارد تومن شک داریم یا حتی کمتر باشه بهتره
    میشه لطفا راهنمایی بفرماید و البته زودترررررر ممنونننننننن

    • آموزین گفت:

      با سلام. در خصوص این مورد خاص بهتر است به مشاوران حقوقی مراجعه کنید.

  • مرتضی گفت:

    سلام
    شرکتی که افزایش سرمايه میدهدومبلغ آن راواریزبه حساب بانکی خودمیکندتکلیف بعدی اون پول که توحساب بانکی هست چی میشه هميشه وایم جای سوال هست

    • آموزین گفت:

      افزایش سرمایه به منظور تامین مالی شرکت و برای خارج شدن آن از بحران مالی، یا کمک به طرح‌های توسعه‌ای شرکت انجام می‌شود. در گزارش توجیهی افزایش سرمایه محل مصرف و اهداف شرکت از افزایش سرمایه به‌طور کامل آورده می‌شود. بنابراین می‌توانید با مراجعه به این اطلاعیه در رابطه با افزایش سرمایه مورد نظر و اهداف آن اطلاعات بیشتری کسب کنید.

  • سیداحمدموسوی گفت:

    در واقع انواع افزایش سرمایه به معنی افزایش سرمایه شرکتها از جیب سهامدار است و سرمایه گذار نه تنها سودی عایدش نمی شود،بلکه بخشی از سرمایه اش به نفع شرکت مصادره می شود. چرا باید سرمایه گذار در بورس سرمایه گذاری کند؟ لطفا شفاف پاسخ دهید.

  • سیداحمدموسوی گفت:

    چه نیازی بخ وجود کارگزاری بعنوان واسطه بین سرمایه گذار و بورس است؟ نبودن این واسطه چه ضرری به سرمایه گذار می رساند؟

  • محمدپور گفت:

    سلام و احترام
    سر به سر یکی از سهام‌های من ازعید ۵۵ تومان بود بعد از عید ۵۹۹ تومان شد لطفاً اطلاعات بدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.